Ivna prvotno napisa
cure pročitala sam pomno topić o dojenju trogodišnjaka i više pa nemojte zamjeriti ako dam svoje mišljenje i argumente.
Dojenje je definitivno najljepša stvar koju pružamo malim sisavcima tek došlim na svijet. Zamo svi sve prednosti...
Vjerujem da ste svi educirani o prednostima dojenja i psihi djeteta, tako da isto morate uzeti u obzir tzv. obrazac dojenja koji nakon par godina života djeteta postaje neizbrisivi obrazac spreman krenuti u život.
Pr. netko je na topiću spomenuo : znam da će tražiti cicu kad bude tužna. evo sad možemo ukratko analizirati taj obrazac trogodišnjaka. Prestat će curica kad-tad dojiti i šta onda kad bude tužna?
Svi koji imamo djecu znamo da je dijete od tri godine emocionalno spremno i to na izvrsnoj komunikacijskoj razini raspravljati zašto je tužno, a majka je ta koja treba poticati komunikaciju i ispoljavanje bijesa, tuge na zdrav način. Stoga djete koje svoju tugu utažuje na cici , nažalost će se odvojiti od cice, a gdje će utažiti tugu za 40 godina (hrana vjerojatno-kao prvi obrazac naučen, a dalje maženje- da li kao odraslom čovjek će maženje biti uvijek moguće?). Gdje je ostala komunikacija....koja jedina dobro razvijena omugućava siguran pristup sebi i drugima u životu?
Pogledajmo sam medvjedicu koja prirodno zna kad i kako male izvesti na put. (preporučam knjigu majke i kćeri, dr.Christiane Northurp)
Evo, nemojte me razapeti na križ , rječima, i slično, dojenje je prekrasno i ja upravo čekam drugu bebu koja će sigurno biti dojena,(ne preko dvije godine ) jer smatram da se od tada nježnost i dodiri pružaju i na drugi način (zajedništvo, ples, pjevanje, razgovor, grljenje...... uputiti djete u samostalnost i poštivati njegovu osobnost, moramo pomoći izgraditi djeci obrasce upotrebljive za cijeli život, a ne privremene).
Iznjela sam na jednom primjeru stav, znanstveno utemeljen, uostalom svak po svom.
Imajmo na umu da pratimo prirodne zakonitosti (sad će te reći šta je prirodno? ali i vi znate da se 4- godišnjak prirodno ne doji) i da se naša veličina ne povečava odstupanjem od istih u bilo kojem smjeru
Lijepo je što imamo majke koje iskreno brinu o djeci