U pravu si - ako se podaci prikupljaju, vjerojatno bi se mogli i koristiti na takav način. Nadam se da im je to svrha.
Printable View
Meni je cudno da mpo ili vaginalni/carski porod ulazi medju podatke jer ne vidim svrhu toga.. mpo ili beba zaceta klasicnim metodama je potpuno jednaka.. a ako vec na taj nacin pokusavaju iskamcit koliko je mpo djece u HR nek se izvole uhvatit registra koji vec godinama obecavaju.. a ne da anketama skupljaju polovne podatke koji mogu i ne moraju bit tocni jer eto neki na njih nisu htjeli odgovoriti jer ih ne smatraju bitnim za djetetovo zdravstveno stanje.
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
pa eto, ja i dalje mislim da ih se to ne tice
vas ostale nisu pitali u kojoj pozi ste ih zaceli
i taj podatak je apsolutno nebitan za zdravstveni status djeteta
kao ni onaj je li dijete rodjeno carskim ili vaginalno
sto se statistike tice, to nije nacin za prikupljanje takvih podataka
cvijeto, zasto je bitno koliko mpo djece pohadja skoli? da ih se obiljezi ili sto? da se posebno prati njihov (ne)napredak?
gluposti
ova pitanja sto je tang spomenula za vrtic imaju smisla u dijelu koji se odnose na ponasanje djeteta, navike i slicno
al sta ih briga koja je to trudnoca po redu? sto ce iz toga zakljuciti? hoce li pitati i je li bio spontani ili ab? mislim, granica negdje mora postojati
pamtim od negdje podatak, al neka se javi netko tko je upućeniji, da jednom kad se dijete usvoji, ti si tad njegov roditelj kao bilo koji drugi, ne radi se u institucijama razlika između bioloških i usvojenih roditelja, i taj se podatak ne navodi nigdje (tipa u školi i slično)
I ja se slažem da škola nema što pitati jel mi dijete mpo. Ako žele bilježiti, neka to pitaju poslije poroda ili kod pedijatra, da imaju evidenciju. Ali dalje više nije potrebno.
Pa nije da nam djeca imaju neku bolest pa je tako bitno znati jel mpo il ne.
Mislim da bih ja rekla da je mpo da me pitaju kod liječnika, ali da me pedagog u školi pita, to bih možda rekla ne. Ne zbog srama, nego ne želim da ga se stigmatizira
Iako svugdje se nađe taj podatak. Na nalazu psihološkog testiranja, na kartonu pedijatra je veliko slovo A (to sam tek pri upisu u skolu pitala sto znaci - adopcija).
Ipak, taj podatak uciteljica npr.nije znala, tako da vjerujem da su te statistike tu radi samih sebe.
pa nemaju, ali pitanje je po meni neumjesno
vjerojatno ne postoji neka zla namjera iza njega, nego je tu jer ga nitko nije maknuo, al mi je u današnje vrijeme malo i smiješno ovo bračno vanbračno
(kategorija samohranog roditelja se posebno utvrđuje u drugom dijelu, jer oni ostvaruju i prednost upisa, i to razumijem)
kaj postoje mpo djeca koja ne pohađaju školu?
Pa u registru se vidi samo prvi korak. Ako nekoga zanima da li su ta djeca kasnije uspješnija u školi, kako će to doznati iz registra? TO znači malo šire. Kroz dulji vremenski period. Danas-sutra će netko htjeti znati i podatke o životnom vijeku itd. Kako će ih onda gatati? Sustav nije savršen, daleko je od toga, ali postoji s razlogom.
A zašto bi to netko želio znati? Pa upravo je to poanta priče, da roditelji djece rođene iz MPO uopće ne žele da se nad njihovom djecom provodi statistika i da se donose ovakvi ili onakvi zaključci na temelju tih statistika.
Ma cekaj malo Peterlin zasto onda toga nema ni u jednoj drzavi eu nego kod nas.. pa nisu ta djeca za istrazivanja.. kakve veze ima kako su napravljena s inteligencijom ili zivotnim vijekom? Pa najobicnija jajna stanica spojena je s najobicnijim spermijem. I ne vidim i nikad necu vidjeti smisao usporedjivanja s "normalnom djecom"
U ostalom da postoji registar jako lako bi se kasnije pratilo stanje o zivotnom vijeku samo pomocu npr oiba.. kao i skolski uspjeh itd.. eto zato meni to dize tlak..
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Toliko se trudimo osvjestiti sve da nam djeca nisu "umjetna", a sad bismo trebali dati da nam prate djecu kao neke pokusne kuniće. Da li su uspješniji od "normalnih", bolesniji, žive dulje...
Meni se to nikako ne sviđa.
I što ako su uspješniji, onda ćemo svi ići na MPO? :lool:
:lol:
Jedino što bi meni bilo razumljivo pratiti je zdravstveno stanje, iako ne vjerujem da tu ima nekih razlika. A to može pedijatar. To ne treba zanimati niti vrtić, niti školu, niti faks
da netko radi ovo istraživanje (postoje li razlike u određenim osobinama između djece začete MPO i djece začete prirodnim putem, iako ne znam koja bi teoretska podloga te provjere bila, al ajd), valjda ne bi u samo nekim školama/županijama stavio pitanje je li dijete začeto "umjetnom oplodnjom", kakav je to uzorak, pa tako diplomski ne možeš napravit. Kad se radi istraživanje, radi se tako da ljude informiraš da sudjeluju u istraživanju, osim ako trebaju biti "blind", onda ih trebaš informirat kasnije.
Nisam mislila ništa loše. S druge strane, još malo o široj slici: prije samo 100 godina (a u vrijeme Austrougarske monarhije koja je potrajala do 1918. i te kako se provodila statistika) djeca su se rijetko rađala u bolnicama. Pa sad ti znaj hoće li se za 100 godina pretežna većina djece rađati iz MPO... Nije vjerojatno, ali ni nemoguće. Zapravo, ne bi me iznenadilo.
U registru se ne vidi ama baš ništa! Iz vrlo jednostavnog razloga: nema registra.
A kad bi država baš bila dosljedna u statistici, postoje alati, dapače, ja bi prva vrlo rado sudjelovala kad bi živjela u normalnoj državi gdje mpo nije bauk.
Ovako... nisam sigurna kako ću u susretu s ovim upitnikom postupiti i napisati da ili ostaviti prazno... jer ne znam da li će to biti etiketa koja će pratiti moje dijete...
Dobro znaš kakva je Smjehuljica... i s jedne strane bi ju rado stavila za primjer savršenog djeteta. MPO. Nije prerano rođena, nije imala malu porođajnu težinu, nema bolesti, ima uredno razvojnu liniju, u mnogočemu je prije svojih vršnjaka...
Ali zašto bi bilo bitno da li se rađa više djece iz MPO ili iz seksanja?
A MPO porode bi trebale voditi klinike, uz svoje statistike, pa ni tu ne bi trebali pitati ljude. Jer će uvijek biti puno njih koji će svjesno lagati
Mislim, mi imamo političare koji se bore protiv MPO i smrzavanja zametaka, a imaju MPO djecu u obitelji. A mi bismo trebali svima uokolo govoriti jel nam dijete iz "umjetne oplodnje"
Da se razumijemo, jaaako puno ljudi oko mene zna da je malac MPO beba. stvarno nisam imala problema to priznati, i svi su znali kad smo išli u mpo, i da ćemo opet. I imam puno podrške i pomažem ljudima koji traže savjete i pomoć. Ali ovo me baš nervira.
Pa normalno da te nervira, kad nema nikakvog opravdanja da se takav podatak uzima kod upisa u školu. Pa ne može statistika biti sama sebi svrha, nego mora postojati neki suvisli cilj radi kojega se uzimaju neke statistike ili rade istraživanja, a čak niti u takvom slučaju ih ne valja uzimati na ovakav način. Evo, vjera je nešto na što su ljudi uglavnom osjetljivi, osobito na ovom forumu, pa što da se pita na upisu je li dijete ateist ili vjernik (ili roditelji), a ako netko prigovori da mu se kaže jooj pa nas samo zanima znaju li mali katolici bolje engleski jezik od malihh ateista.
Poslije mogu biti potpitanja - jel dijete iz ivf, icsi-i ili fet-a. MOžda su oni iz feta drugačiji jer su bili smrzlići jelte
Gluposti
Meni se prikupljanje podataka o mpo ne sviđa. Iako možda namjera u pozadini nije zla, činjenica je da se podaci mogu zloupotrijebiti. Ipak živimo u "sekularnoj" državici u kojoj su referendumi za ograničavanje prava i sloboda kao i registri izdajnika dio političkog folklora. Kad krene sljedeća runda lova na vještice, uz ovako preglednu evidenciju odmah bi se znalo tko mora nositi kakvu oznaku na rukavu.
x
mogu se sve te stvari istraživati, ali postoje određena pravila struke kako se to radi, na to se odnosio moj komentar. Pogotovo kad se radi o osjetljivoj kategoriji kakva MPO kod nas jest. Stvarno mi je nevjerojatno povjerovati da to pitanje tu stoji jer bi netko htio prikupiti podatke za neko istraživanje, pa minimum minimuma je onda reći "usput, provodimo jedno istraživanje s tom i tom svrhom, jamčimo tajnost podataka, jeste li voljni sudjelovati". Ne mogu zamisliti takve stručnjake, znam da svašta postoji, ali isto ne mogu
za mene je vjerojatnije da se radi o nečijoj nepromišljenosti, možda principu "od viška glava ne boli"
za sve dvojbe nazovite agenciju za zaštitu osobnih podataka,ne bi vjerovali koliko razne firme i udruge,pa i pojedinci love u mutnom po školama i vrtićima.http://narodne-novine.nn.hr/clanci/s..._106_2300.html