Stranica 3 od 4 PrviPrvi 1234 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 155

Tema: Zdravstveni podaci o djetetu polazniku škole

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Znaci da sumiram - iako nemaju pravo na to pitanje niti ih u stvari zanima ista osim tko je socijalni slucaj (po samoprocjeni, bez dokaza) skole postavljaju to pitanje bez da daju ikakav egzaktni kiterij (prihodi? imovina? postojeca czss rjesenja? ma tko zna sto je to... ) a od nas se ocekuje da znamo koji je to "prosjecan" materijalni status i prijavimo svoj u odnosu na taj imaginarni prosjek skoli.

Super.
    Tako je. Fuj ekipu u školama: neuku, neprofesionalnu površnu i nezainteresiranu.
    Umjesto da lijepo sjednu i osmisle kriterije Imovinskog stanja roditelja, prikupe dokumentaciju o imovini pokretnoj i nepokretnoj, prihodima, izračunaju cenzuse i kreiraju tablice kako bi zadovoljili egzaktne kriterije i visoke standarde pravednosti.

Zapravo se pitam zašto se u školama zamaramo ičim izvan nastavnog plana i programa.

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Za ovako plemenit cilj mislim da je sredstvo opravdano. Dapače, ako se za pomoć djetetu i njegovim roditeljima ne traži sto i jedan papir da se dokaže da im je pomoć potrebna, onda moj naklon.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Plemeniti cilj, radimo i ono sto nas ne placaju - prekrasni izgovori za zadiranje u tudju intimu bez ikakvog prava na sluzbenom formularu za upis u skolu.
    A da netko uopce.moze bilo sto dobiti temeljem niceg drugog nego zaokrucenog odgovora na nekom formularu mi samo dokazuje da moje neazumijevanje nacina (ne)funkcioniranja ovog drustva i beskrqjnim izgovorima i opravdavanjima za isto jednostavno nikada nece kraju.
    Posljednje uređivanje od sillyme : 10.04.2016. at 21:19

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma to za materijalne prilike na upisnom formularu nije osnova za ovo o čemu pričate , tri grupe su i što će im onda druge dvije, to je eventualna podloga za slaganje razreda. Naravno i sama škola zna da je taj podatak jako relativan jer je upitno tko će koju grupu zaokružiti. A i nema dodatan opis da znaš na što su se naslonili. Sjećam se da je frendica koja je analitična to gledala u odnosu na prosječnu plaću u Hrvatskoj koja se službeno objavljuje, druga frendica to nije tako shvatila.

Što se tiče daljnje pomoći, dobro se zna kome treba i uvijek se za školske izlete osigura par besplatnih mjesta.

A što se tiče ostalih pitanja sjećam se da je bilo da li dijete ima svoju sobu. Moje nije imalo i spavalo je s nama i to sam i rekla. Mislim da je to pitanje bilo kod doktorice usmeno.
    Posljednje uređivanje od larmama : 10.04.2016. at 21:35

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Plemeniti cilj, radimo i ono sto nas ne placaju - prekrasni izgovori za zadiranje u tudju intimu bez ikakvog prava na sluzbenom formularu za upis u skolu.
    A da netko uopce.moze bilo sto dobiti temeljem niceg drugog nego zaokrucenog odgovora na nekom formularu mi samo dokazuje da moje neazumijevanje nacina (ne)funkcioniranja ovog drustva i beskrqjnim izgovorima i opravdavanjima za isto jednostavno nikada nece kraju.
    Nije valjda silyme, da zaista misliš da netko nešto dobije samo na temelju zaokruženog odgovora na upitniku za upisu u školu?

Informacije o imovinskom stanju kao i većina ostalih iz upitniku za upis u školu, većinom jesu posve subjektivne procjene roditelja, ali su nama itekako važna početna informacija jer dobivamo dijete na skrbi 8-10h sati dnevno narednih 3 godine, a sljedećih još 5 nešto manje od toga....
    Alternativa tome bila bi ispitati kognitivni status djeteta, šta nas briga ostalo - zaboli nas uho, škola je ipak obrazovna ustanova!

Znali smo ponekad doživjeti da roditelji ne žele dati tel kontakte, a ostavlja nam dijete na cijeli dan

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj no@ prvotno napisa Vidi poruku

Često su roditelji realno skromnih materijalnih mogućnosti preponosni prihvatiti takvu pomoć (pa prvi plate terensku nastavu i redoviti su u podmirivanju svih drugih troškova).
    Ako je ovo tačno- a iz iskustva MM-a znam da jeste - onda je samoprocena roditelja još besmislenija, jer su takvi roditelji obično i preponosni da svoje materijalno stanje iskreno navedu.
    A uvek postoje oni su operisani ne samo od ponosa nego i od bilo kakvog morala pa će rado sebi ućariti bilo šta besplatno, makar i sendvič, iako imaju i više nego dovoljno za lagodan život.

Kod nas je trebalo navesti na koji način se učenik izdržava, ali nije bilo samovrednovanja, Bogu hvala.

Ako je terenska nastava takva da ne mogu da je priušte roditelji sa minimalcima, onda ne treba ni da postoji.

Lidali avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    Ako je terenska nastava takva da ne mogu da je priušte roditelji sa minimalcima, onda ne treba ni da postoji.
    Ovo bi trebala biti bit osnovnog i srednjeg obrazovanja jer ono je OBAVEZNO, a ono što je zakonski obavezno moralo bi biti i SVIMA dostupno...

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Lani sam ispunjavala taj upitnik ili takav sličan. Pitanja me nisu iznervirala. Odgovorila sam čega sam se sjećala ili za što sam smatrala da je bitno.
    Više me nervira što sam jasno naglasila zdravstveni problem, ali na njega nitko ne reagira.
    Isto kao što nije reagirao u vrtiću.
    Najeo se je mlijeka x puta i isto toliko puta smo završili na infuziji. I nikome ništa.
    Ok, sada kada je veći, ne, jer zna sam što smije, a što ne, ali u vrijeme vrtića nauživala sam se straha od tuđe neodgovornosti.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja u načelu ne volim tu opsjednutost privatnošću. sve je privatna stvar pojedinca, svaki podatak zadire u privatnost. a s druge strane kukamo kako smo se kao društvo otuđili.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Meni nije upće upitno niti držim da je bezveze da se postavljaju razna pitanja, i pri upisu u školu i na zdravstvenom pregledu. I ne slažem se ni s onom pedijatricom koja je rekla da što to školsku medicinu išta briga, ima dijete svog pedijatra. Naravno da je uvijek važno kako sustav funkcionira u praksi (o čemu ja osobno sigurno ne znam dvoljno) ali načelno mislim da se mora vodit statistika o populaciji, pogotovo o djeci i time i školskoj djeci. I ne mislim da bi ona trebala biti briga samo svojih roditelja i ničija drugo. Dakle, mislim da je dobro da zdravstvo i školstvo pitaju i za pojedino dijete radi njega samoga, i za svu djecu radi prikupljanja podataka iz kojih bi neke javne politike za dobrobit djece trebale, nadam se, proizaziti.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

...
    Što se tiče pitanja o materijalnim prilikama na školskim upitnicima služi nam za ovaj k:
    lakšu procjenu kome treba osigurati besplatnu prehranu u školi, produženi boravak, gratis terensku nastavu, prijevoz ili ulaznice za neku ustanovu/predstavu... organizirano besplatno ljetovanje koje se često nudi.
    Ovisi za što, odnosno tko financira te neke subvencije. Za gratis terensku nastavu ili ulaznice, besplatno ljetovanje gotovo je uvijek procjena škole. Za besplatnu prehranu i PB obično treba potvrda od CZSS. Kako se u javnosti puno govorilo o gladnoj djeci po školama postoje i neke dodatni izvori financiranja prehrane, samo na temelju procjene škole (Crveni križ i ministarstvo, ne znam više koje), a za djecu odnosno roditelje koji ne mogu dobiti potvrdu od CZSS, a realno nisu im baš neke mogućnosti.
    Istina, svatko može reći da je određenog financijskog statusa, ali alternativa bi bila prikupljanje poreznih izvještaja, valjda
    ....
    Nije valjda silyme, da zaista misliš da netko nešto dobije samo na temelju zaokruženog odgovora na upitniku za upisu u školu?
    Informacije o imovinskom stanju kao i većina ostalih iz upitniku za upis u školu, većinom jesu posve subjektivne procjene roditelja, ali su nama itekako važna početna informacija jer dobivamo dijete na skrbi 8-10h sati dnevno narednih 3 godine, a sljedećih još 5 nešto manje od toga....
    Zanimljivo - prvo netko napiše da taj upitnik je osnova za nešto, i da se može napisati bilo što, a onda kad to komentiram dobijem posprdni "ne misliš valjda da netko dobije nešto temeljem toga".
    Uistinu se odjavljujem iz ove rasprave.

A idući put kad će mi postaviti to pitanje odgovoriti ću kao i prošli put - onako kako mislim da je najbolje za moje dijete da odgovorim neovisno o točnosti odgovora. Jer je navedeno pitanje, osim što je posve paušalno, ujedno i bezobrano i nemaju ga pravo pitati, niti se u pristojnim društvima ikada postavlja.
    Posljednje uređivanje od sillyme : 11.04.2016. at 10:19

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Piše "samo na temelju toga", a ne "na temelju toga", to je bitna razlika.
    Posljednje uređivanje od vertex : 11.04.2016. at 10:27

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pitanja koja trudnoća i koji porod po redu, kakva trudnoća i kakav porod u kojem tjednu, apgar, tež. i dulj. pri porodu, dojeno mjeseci, sjedi samostalno od, prohodao sa, prve riječi i prve rečenice, odbacio pelene dnevne i noćne, prvi zubići, braća i sestre
    Ono što je meni blesavo je činjenica da se na ta jedna te ista pitanja odgovara nebrojeno puta. Svi ti podaci su zapisani u djetetovom kartonu kod pedijatra pa se na ista pitanja opet odgovara kod doktora školske medicine kod upisa u školu, umjesto da se pogleda u karton koji se donosi na taj pregled. Pa se na ista pitanja odgovara kad prebacuješ dijete od pedijatra obiteljskom liječniku umjesto da isto tako pogleda u karton.
    Pa je tako otac moje kćeri npr. rekao da joj je težina pri porodu bila 5.800 g i da je imala 65 cm jer je on tako nekako krivo zapamtio i još me zvao od tamo da provjeri sa mnom ali sam bila nešto zauzeta na poslu pa se nisam mogla taj čas javiti. I još mi je rekao da se sestra malo čudila pa kao kako tako velika ali je uredno zapisala. Umjesto da pogleda u karton.
    Posljednje uređivanje od Barbi : 11.04.2016. at 13:58

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ima pitanje: porođaj:_______ a MM na crti upisao: DA
    i kaže meni: glupost, pa naravno da se desio porođaj, kako bismo inače do škole stigli...
    Ovo me podsjetilo na vic o Muji kad je ispunjavao neki upitnik na egleskom na pod rubriku SEX: ____ upisao YES.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

vertex, stvarno mislis da je bitno da napisem je li moje dijete zaceto uz mpo ili na zadnjem sjedistu moga auta
    stvarno, ali stvarno ne vidim zasto bi to itko u skoli trebao znati
    da ne bi bilo zabune, ne sramim se toga, ali mislim da ih se ne tice
    Posljednje uređivanje od Ginger : 11.04.2016. at 14:06

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

slažem se, isto vrijedi i za posvojeno dijete npr

evo ja baš ispunjavam takav neki upitnik za vrtić, ima svih tih pitanja do kad dojeno, s koliko grama rođeno itd, ali nema pitanja o MPO
    ostala pitanja su vezana za zdravstveni, kognitivni i socijalni razvoj djeteta, neke navike i djetetova iskustva, i ima smisla da ih to zanima jer to ima veze s time kako će se dijete ponašati u vrtiću, a ovo MPO pitanje mi je više ko da netko podrazumijeva da to nešto za dijete u vrtićkoj dobi nešto znači

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

a možda radi broja, ne znam, npr koliko djece začeto MPO pohađa školu
    a kad nam treba za neki argument određena statistika onda se žalimo da je nema.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

u biti ima kod nas pitanje: status djeteta a) bračno, b) izvanbračno, c) usvojeno...

po meni su takva pitanja problematična, jer u društvu postoji diskriminacija ili predrasude prema tim skupinama. a ne vidim čemu vrtiću to pitanje može služiti, koja je razlika jesmo li se mm i ja vjenčali ili živimo u grijehu

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    a možda radi broja, ne znam, npr koliko djece začeto MPO pohađa školu
    a kad nam treba za neki argument određena statistika onda se žalimo da je nema.
    ma daj, a ništa drugo ne pitaju za statistiku? koliko djece ima televizor u sobi, koliko djece jede sendvič za večeru?
    nego pitanja idu
    tko je sve brinuo o djetetu prije polaska u vrtić?
    je li dijete bilo hospitalizirano? po rođenju primjećene zdrvastvene poteškoće? boluje li od kroničnih bolesti? govorni status, prijelazni predmet..
    i je li začeto u MPO ili rođeno carskim rezom? i to pitanje je statističko.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ginger, pa nadam se da je jasno da ne branim specijalno baš to pitanje i njegovu svrhovitost. S tim da bih rekla da pitanja s početka, iz Mojcinog posta, nisu pitanja u školi, nego kod dr školske medicine, pri pregledu za upis u školu. Mislim da taj pregled ne služi samo za upis u prvi razred, nego je i nekakva zdravstvena kontrolna točka populacije, tako to ja vidim.
    Meni osobno nije čudno da pitanje o MPO ulazi u nekakav zdravstveni status kao podatak, skupa s recimo mjesecima dojenja, ali ja sam tu laik i što je relevantno, a što nije, jednostavno ne znam.
    tang, što si mislila s posvojenjem, nisam shvatila?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Ginger, pa nadam se da je jasno da ne branim specijalno baš to pitanje i njegovu svrhovitost. S tim da bih rekla da pitanja s početka, iz Mojcinog posta, nisu pitanja u školi, nego kod dr školske medicine, pri pregledu za upis u školu. Mislim da taj pregled ne služi samo za upis u prvi razred, nego je i nekakva zdravstvena kontrolna točka populacije, tako to ja vidim.
    Meni osobno nije čudno da pitanje o MPO ulazi u nekakav zdravstveni status kao podatak, skupa s recimo mjesecima dojenja, ali ja sam tu laik i što je relevantno, a što nije, jednostavno ne znam.
    U pravu si - ako se podaci prikupljaju, vjerojatno bi se mogli i koristiti na takav način. Nadam se da im je to svrha.

jejja avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

Meni je cudno da mpo ili vaginalni/carski porod ulazi medju podatke jer ne vidim svrhu toga.. mpo ili beba zaceta klasicnim metodama je potpuno jednaka.. a ako vec na taj nacin pokusavaju iskamcit koliko je mpo djece u HR nek se izvole uhvatit registra koji vec godinama obecavaju.. a ne da anketama skupljaju polovne podatke koji mogu i ne moraju bit tocni jer eto neki na njih nisu htjeli odgovoriti jer ih ne smatraju bitnim za djetetovo zdravstveno stanje.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

pa eto, ja i dalje mislim da ih se to ne tice
    vas ostale nisu pitali u kojoj pozi ste ih zaceli
    i taj podatak je apsolutno nebitan za zdravstveni status djeteta
    kao ni onaj je li dijete rodjeno carskim ili vaginalno
    sto se statistike tice, to nije nacin za prikupljanje takvih podataka
    cvijeto, zasto je bitno koliko mpo djece pohadja skoli? da ih se obiljezi ili sto? da se posebno prati njihov (ne)napredak?
    gluposti

ova pitanja sto je tang spomenula za vrtic imaju smisla u dijelu koji se odnose na ponasanje djeteta, navike i slicno
    al sta ih briga koja je to trudnoca po redu? sto ce iz toga zakljuciti? hoce li pitati i je li bio spontani ili ab? mislim, granica negdje mora postojati

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Znali smo ponekad doživjeti da roditelji ne žele dati tel kontakte, a ostavlja nam dijete na cijeli dan
    Ne bi ga ni ja dala da sam znala da ce ga mrtvo-ladno proslijediti trecoj osobi.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    pamtim od negdje podatak, al neka se javi netko tko je upućeniji, da jednom kad se dijete usvoji, ti si tad njegov roditelj kao bilo koji drugi, ne radi se u institucijama razlika između bioloških i usvojenih roditelja, i taj se podatak ne navodi nigdje (tipa u školi i slično)

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

I ja se slažem da škola nema što pitati jel mi dijete mpo. Ako žele bilježiti, neka to pitaju poslije poroda ili kod pedijatra, da imaju evidenciju. Ali dalje više nije potrebno.
    Pa nije da nam djeca imaju neku bolest pa je tako bitno znati jel mpo il ne.

Mislim da bih ja rekla da je mpo da me pitaju kod liječnika, ali da me pedagog u školi pita, to bih možda rekla ne. Ne zbog srama, nego ne želim da ga se stigmatizira

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    pamtim od negdje podatak, al neka se javi netko tko je upućeniji, da jednom kad se dijete usvoji, ti si tad njegov roditelj kao bilo koji drugi, ne radi se u institucijama razlika između bioloških i usvojenih roditelja, i taj se podatak ne navodi nigdje (tipa u školi i slično)
    Tako je. Na rodnom listu su podaci posvojitelja. O tome da je posvojeno, dijete ce spomenuti u skoli jedino ako samo želi.
    Posljednje uređivanje od čokolada : 11.04.2016. at 15:53

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Iako svugdje se nađe taj podatak. Na nalazu psihološkog testiranja, na kartonu pedijatra je veliko slovo A (to sam tek pri upisu u skolu pitala sto znaci - adopcija).
    Ipak, taj podatak uciteljica npr.nije znala, tako da vjerujem da su te statistike tu radi samih sebe.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Ginger prvotno napisa Vidi poruku
    cvijeto, zasto je bitno koliko mpo djece pohadja skoli?

i
    a ne znam

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

u biti ima kod nas pitanje: status djeteta a) bračno, b) izvanbračno, c) usvojeno...

po meni su takva pitanja problematična, jer u društvu postoji diskriminacija ili predrasude prema tim skupinama. a ne vidim čemu vrtiću to pitanje može služiti, koja je razlika jesmo li se mm i ja vjenčali ili živimo u grijehu
    Prve dvije kategorije nemaju veze s trećom.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

pa nemaju, ali pitanje je po meni neumjesno
    vjerojatno ne postoji neka zla namjera iza njega, nego je tu jer ga nitko nije maknuo, al mi je u današnje vrijeme malo i smiješno ovo bračno vanbračno

(kategorija samohranog roditelja se posebno utvrđuje u drugom dijelu, jer oni ostvaruju i prednost upisa, i to razumijem)

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kaj postoje mpo djeca koja ne pohađaju školu?

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

pa nemaju, ali pitanje je po meni neumjesno
    vjerojatno ne postoji neka zla namjera iza njega, nego je tu jer ga nitko nije maknuo, al mi je u današnje vrijeme malo i smiješno ovo bračno vanbračno

(kategorija samohranog roditelja se posebno utvrđuje u drugom dijelu, jer oni ostvaruju i prednost upisa, i to razumijem)

Ma nije išlo tebe, nego bisera koji ih je stavio u isti kontekst

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj jejja prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je cudno da mpo ili vaginalni/carski porod ulazi medju podatke jer ne vidim svrhu toga.. mpo ili beba zaceta klasicnim metodama je potpuno jednaka.. a ako vec na taj nacin pokusavaju iskamcit koliko je mpo djece u HR nek se izvole uhvatit registra koji vec godinama obecavaju.. a ne da anketama skupljaju polovne podatke koji mogu i ne moraju bit tocni jer eto neki na njih nisu htjeli odgovoriti jer ih ne smatraju bitnim za djetetovo zdravstveno stanje.

JEst beba jednaka, ali tehnologija kojom se to postiže nešto znači na široj razini i nema toga u svakoj zemlji. Dajte jednom pogledajte malo šire!

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Barbi prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo me podsjetilo na vic o Muji kad je ispunjavao neki upitnik na egleskom na pod rubriku SEX: ____ upisao YES.
    ima i onaj s aerodroma na odjelu za vize:
    Name? Abdul Aziz.
    Sex: Yes please
    No, are you male? - Yes, male, female, sometimes
    camel.
    Posljednje uređivanje od Angie75 : 12.04.2016. at 08:55

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    JEst beba jednaka, ali tehnologija kojom se to postiže nešto znači na široj razini i nema toga u svakoj zemlji. Dajte jednom pogledajte malo šire!
    Peterlin, naglasak citiranog posta je na registru kojeg nema.
    Državne klinike bi trebale voditi registar o broju i uspješnosti mpo postupaka i to bi bila prava statistika.

Što želiš reći pod tim da pogledamo malo šire?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Državne klinike bi trebale voditi registar o broju i uspješnosti mpo postupaka i to bi bila prava statistika.

Pa u registru se vidi samo prvi korak. Ako nekoga zanima da li su ta djeca kasnije uspješnija u školi, kako će to doznati iz registra? TO znači malo šire. Kroz dulji vremenski period. Danas-sutra će netko htjeti znati i podatke o životnom vijeku itd. Kako će ih onda gatati? Sustav nije savršen, daleko je od toga, ali postoji s razlogom.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A zašto bi to netko želio znati? Pa upravo je to poanta priče, da roditelji djece rođene iz MPO uopće ne žele da se nad njihovom djecom provodi statistika i da se donose ovakvi ili onakvi zaključci na temelju tih statistika.

jejja avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

Ma cekaj malo Peterlin zasto onda toga nema ni u jednoj drzavi eu nego kod nas.. pa nisu ta djeca za istrazivanja.. kakve veze ima kako su napravljena s inteligencijom ili zivotnim vijekom? Pa najobicnija jajna stanica spojena je s najobicnijim spermijem. I ne vidim i nikad necu vidjeti smisao usporedjivanja s "normalnom djecom"
    U ostalom da postoji registar jako lako bi se kasnije pratilo stanje o zivotnom vijeku samo pomocu npr oiba.. kao i skolski uspjeh itd.. eto zato meni to dize tlak..

jejja avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    A zašto bi to netko želio znati? Pa upravo je to poanta priče, da roditelji djece rođene iz MPO uopće ne žele da se nad njihovom djecom provodi statistika i da se donose ovakvi ili onakvi zaključci na temelju tih statistika.
    E to
    Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku

Hvala!

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Toliko se trudimo osvjestiti sve da nam djeca nisu "umjetna", a sad bismo trebali dati da nam prate djecu kao neke pokusne kuniće. Da li su uspješniji od "normalnih", bolesniji, žive dulje...
    Meni se to nikako ne sviđa.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

I što ako su uspješniji, onda ćemo svi ići na MPO?

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Jedino što bi meni bilo razumljivo pratiti je zdravstveno stanje, iako ne vjerujem da tu ima nekih razlika. A to može pedijatar. To ne treba zanimati niti vrtić, niti školu, niti faks

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Pa u registru se vidi samo prvi korak. Ako nekoga zanima da li su ta djeca kasnije uspješnija u školi, kako će to doznati iz registra? TO znači malo šire. Kroz dulji vremenski period. Danas-sutra će netko htjeti znati i podatke o životnom vijeku itd. Kako će ih onda gatati? Sustav nije savršen, daleko je od toga, ali postoji s razlogom.
    da netko radi ovo istraživanje (postoje li razlike u određenim osobinama između djece začete MPO i djece začete prirodnim putem, iako ne znam koja bi teoretska podloga te provjere bila, al ajd), valjda ne bi u samo nekim školama/županijama stavio pitanje je li dijete začeto "umjetnom oplodnjom", kakav je to uzorak, pa tako diplomski ne možeš napravit. Kad se radi istraživanje, radi se tako da ljude informiraš da sudjeluju u istraživanju, osim ako trebaju biti "blind", onda ih trebaš informirat kasnije.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

da netko radi ovo istraživanje (postoje li razlike u određenim osobinama između djece začete MPO i djece začete prirodnim putem, iako ne znam koja bi teoretska podloga te provjere bila, al ajd), valjda ne bi u samo nekim školama/županijama stavio pitanje je li dijete začeto "umjetnom oplodnjom", kakav je to uzorak, pa tako diplomski ne možeš napravit. Kad se radi istraživanje, radi se tako da ljude informiraš da sudjeluju u istraživanju, osim ako trebaju biti "blind", onda ih trebaš informirat kasnije.
    Nisam mislila ništa loše. S druge strane, još malo o široj slici: prije samo 100 godina (a u vrijeme Austrougarske monarhije koja je potrajala do 1918. i te kako se provodila statistika) djeca su se rijetko rađala u bolnicama. Pa sad ti znaj hoće li se za 100 godina pretežna većina djece rađati iz MPO... Nije vjerojatno, ali ni nemoguće. Zapravo, ne bi me iznenadilo.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

U registru se ne vidi ama baš ništa! Iz vrlo jednostavnog razloga: nema registra.

A kad bi država baš bila dosljedna u statistici, postoje alati, dapače, ja bi prva vrlo rado sudjelovala kad bi živjela u normalnoj državi gdje mpo nije bauk.

Ovako... nisam sigurna kako ću u susretu s ovim upitnikom postupiti i napisati da ili ostaviti prazno... jer ne znam da li će to biti etiketa koja će pratiti moje dijete...
    Dobro znaš kakva je Smjehuljica... i s jedne strane bi ju rado stavila za primjer savršenog djeteta. MPO. Nije prerano rođena, nije imala malu porođajnu težinu, nema bolesti, ima uredno razvojnu liniju, u mnogočemu je prije svojih vršnjaka...

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Ali zašto bi bilo bitno da li se rađa više djece iz MPO ili iz seksanja?

A MPO porode bi trebale voditi klinike, uz svoje statistike, pa ni tu ne bi trebali pitati ljude. Jer će uvijek biti puno njih koji će svjesno lagati

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Mislim, mi imamo političare koji se bore protiv MPO i smrzavanja zametaka, a imaju MPO djecu u obitelji. A mi bismo trebali svima uokolo govoriti jel nam dijete iz "umjetne oplodnje"

Da se razumijemo, jaaako puno ljudi oko mene zna da je malac MPO beba. stvarno nisam imala problema to priznati, i svi su znali kad smo išli u mpo, i da ćemo opet. I imam puno podrške i pomažem ljudima koji traže savjete i pomoć. Ali ovo me baš nervira.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa normalno da te nervira, kad nema nikakvog opravdanja da se takav podatak uzima kod upisa u školu. Pa ne može statistika biti sama sebi svrha, nego mora postojati neki suvisli cilj radi kojega se uzimaju neke statistike ili rade istraživanja, a čak niti u takvom slučaju ih ne valja uzimati na ovakav način. Evo, vjera je nešto na što su ljudi uglavnom osjetljivi, osobito na ovom forumu, pa što da se pita na upisu je li dijete ateist ili vjernik (ili roditelji), a ako netko prigovori da mu se kaže jooj pa nas samo zanima znaju li mali katolici bolje engleski jezik od malihh ateista.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Tocno tako!

Ajmo onda vidjeti jesu li uspjesnija djeca zaceta iz misionarskog ili doggy style-a

Mislim, bas me to ljuti, zasto bi nasa djeca bila pod povecalom?!
    Nisu nista drugacija od ostale djece!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •