18, 15, 12, tako mala razlika, zanemariva, čak i na godišnjem nivou.
Na plaću bruto 5000 kn je prirez za Zagreb 8,64 kune, a u Rijeci 7,29 kn.
Na plaću od 15 000kn je 354,24 u Zagrebu, a 295,20 u Rijeci.
Stvarno, basnoslovna razlika.
Printable View
18, 15, 12, tako mala razlika, zanemariva, čak i na godišnjem nivou.
Na plaću bruto 5000 kn je prirez za Zagreb 8,64 kune, a u Rijeci 7,29 kn.
Na plaću od 15 000kn je 354,24 u Zagrebu, a 295,20 u Rijeci.
Stvarno, basnoslovna razlika.
Beti nije stvar samo placa. U gradsku blagajnu, koliko je meni poznato a mozda grijesim, slijeva se novac i od tvrtki koje imaju prijavljeno sjediste u ZGB. A takvih ima puuuno. Npr. Telekomi raznorazni.
A gle. Sve je to kut gledanja. Al te benefite koji su tebi upali u oko veci nije od koristi.
A Grad bi mogao puuuno vise napraviti po tom pitanju.
U jednom milijunskom gradu NEMA niti jednog vrtoca koji radi popodne.
Sto je s roditeljima koje rade u smjenama? Npr majla radi popodne. Od lupam 13 sati. Dijete mora u vrtic a dok se ona vrati doma dijete spava. Zar ne bi dijete mogla odvesti u vrtic oko 12. Ujutro se s dijetetom druziti. A poslije ici na posao di ce zaraditi i za sebe i za Grad.
Ovo je jedna stvar. A ima ih jos puno.
Ono sto se tebi ovdje ukazuje da ta mjera nije dobra. 15 godina van sustava rada. U nasem drustvu je to kao da si umro. A kad ozivis si valjda zombi od kojeg svi bjeze. Dakle primas lovi xy godina a poslije zbogom.
Moja susjeda se vratila na posao prije prve godine djeteta, pa je nosila bebu u nosiljci u vrtić preko pola grada, jer u Zagrebu (koji plaća majke odgajateljice) postoji valjda samo jedan vrtić koji prima djecu mlađu od godine dana.
Ali to nije sve, jer kad joj je dijete napunilo godinu, ona ga opet nije mogla upisati u lokalni vrtić, jer nije bila jesen! Pa je nastavila nositi dijete u nosiljci preko pola grada u vrtić još pola godine.
I to sve u gradu koji ima sredstava za ovako ekstravagantne isplate + školske uniforme. (Naravno, grad u stvarnosti NEMA sredstava za ništa ozbiljno, nikakva ozbiljna rješenja, pa gradonačelnik populističkim mjerama kupuje glasove).
E sad, pitam se koliko će moja susjeda još imati djece nakon ovog iskustva s prvim. Bojim se da će automatski jedno treće dijete biti uzaludno.
ne slažem se s Beti oko stava prema ovoj konkretnoj mjeri, ali se itekako slažem oko toga da Zagrepčani i Zagrepčanke uopće nisu svjesni svojih prednosti u odnosu na ostatak Hrvatske
evo vidim i na tramvaje se žalite, a karta košta 4kn
ja pol satnu vožnju platim 17kn (to je doduše kod nas iz trećeg grada), uđem u bus koji ima ogromne rupe na sredini kroz koje lije kiša unutra
ali i nama slabe vajde od kukanja na forumu, trebamo nekako iskomunicirati svojima na vlasti da hoćemo populističke mjere te vrste, a ne da nas maltretiraju s time u kojem obliku je posađeno cvijeće. nama je gradonačelnik jesenas dao novce za udžbenike (čini mi se do 4. razreda OŠ), došlo mi je da ga lično poljubim
Mogla je uzeti neplaćeni kao ja.
Bila sam doma s malom, ali smo se svega morali odreći.
Sjećam se da sam otkazala amex, mobitel...sve.
Imala sam jedne hlače i jednu trenirku i u tome sam hodala.
Muž isto.
Ali sam bila doma s djetetom.
Mala je išla na tkd, engleski, gitaru...
Išli smo i na more.
Doduše u svoje, ali trebalo je platiti gorivo, autocestu...
I nikad nisam požalila.
Niti bila ljubomorna na one koji su uspjeli dobiti produženje porodiljnog ili nešto slično.
I nisam ni danas na one koji imaju bolje uvijete od mene nekad.
E da, koliko se plaća vrtić u Zagrebu, molim vas napišite.
E da, ne žalim se ni ja, nego samo želim pročitati da bar jedna mama kaže kako to znači. Jer sigurno znači puno.
U 2018. planira se 8,7 mlrd. kn ukupnih prihoda (grafikon 2), od čega će seotprilike polovica prikupiti od poreza i prireza na dohodak (4,6 mlrd. kn).Slijede prihodi od raznih pristojbi i naknada u iznosu od 1,4 mlrd. kn (odkomunalnih doprinosa i naknada 870 mil. kn), te prihodi proračunskih korisnikaod HZZO-a za pružene zdravstvene usluge u iznosu od 945 mil. kn.Značajni iznosi očekuju se od pomoći i donacija (598 mil. kn, uglavnom izdržavnog ili proračuna EU-a), te od korištenja imovine (436 mil. kn, najve-ćim dijelom od zakupa i iznajmljivanja gradske imovine, te od godišnje naknadeza uporabu javnih cesta pri registraciji motornih i priključnih vozila)
Beti ja priznajem sve prednosti zivota u Zagrebu. Zato sa se i doselila sa 2 kofera i posudenih 2000kn prije 17 godina.
U Slavoniji sam imala kucu,lose placen posao(privatni dom umirivljenika) i nikakvu perspektivu.
U Zagrebu sam dugo godina bila podstanar sa ambicijama,poslom,2 fusa i faksom da bih imala ono sto sada imam.
I uvijek je bilo onih koji bi rekli"lako tebi ti si u Zagrebu".
Pa evo kao i nekada njima i tebi sada kazem-dodite i vi u Zagreb,nitko vam ne brani!!!
Mozda da. Definitivno bi se to moglo uvrstiti kao mjera, poticati zene na samozaposljavanje. Rad od kuce ili nesto slicno. Ima ova mjera puno mana i pravi ucinak ce se moci vidjeti kroz godine tek. Unatrag 15 godina puno vise djece pohada vrtic a sada su to nasi tinedjeri. Ja doista nasu obitelj smatram poticajnom i zaista se osjecam duznom da napravim ovo kako treba kada vec imam sansu a opet to ovisi od osobnog stava svake majke koja se odluci na ovo. Ja doista ne mogu biti primjer za ista. Znam da dosta zena u grupi razmislja kako djeci osigurati sto vise sadrzaja a znam i one koje ne zive u zg a uredno primaju status.Pa skrivaju sve kao zmija noge. A opet, moras biti bas totalni k od zene da sa troje djece eto sjedis po citav dan.
Naravno.
Ali to nećeš dočekati jer niti jedna to neće priznati.
Svaka misli kako je to njeno pravo kao što i je, ali...
Evo, recimo, Bandić je mojoj kćeri "dao" udžbenike za gimnaziju.
Zato jer mala ide u Zagreb u gimnaziju.
I ja sam mu neizmjerno zahvalna na tome jer komplet udžbenika za gimnaziju košta cca 2500 kn, a moja kći je do sada dobila tri kompleta za tri razreda.
I ja to cijenim.
Od našeg gradonačelnika nije dobila ništa osim hrpu nekakvih bezveznih priznanja kad je god postala državna prvakinja.
S druge strane od župana je dobila i stipendiju i novčanu nagradu za svako prvo mjesto na državnim natjecanjima iz znanja.
Od države je dobila besplatni prijevoz kao učenik- putnik.
Ali od našeg gradonačelnika ništa, nula!
Znam da ima mnogo socijalno ugroženih obitelji s puno djece... kojima je redovan prihod od 3500 kn jako bitna stvar... ali ne želim o njima... ne znam fino i pristojno složiti post, ali ajmo zanemariti ovu kategoriju i pričati o svim drugim obiteljima...
Kakvu financijsku konstrukciju mora imati obitelj da podigne i odškoluje troje djece ako je jedan prihod u obitelji 15 godina 3500 kn? Ako obitelj nema riješeno stambeno pitanje, nego dižu kredit ili su podstanari, koliko im mjesečno treba novca? Ništa luksuzno, samo da “podignu na noge to troje”, i da ne “žive ispod mosta”. Mislim da prosječna obitelj ne bi računala da će 15 godina živjeti od te naknade ako uz nju nema drugi značajniji izvor prihoda.
Kako onda to možemo zvati mjera za one koje ne žele raditi, mjera koja ti omogućava izbor... ako nemaš stambeni i financijski back-up, nemaš nikakav izbor odlučiti se koristiti to 15 godina.
Razumijem ovo što je Kris odlučila. Ostati koju godinu. Možda bi i ja da su u firmi neke druge konstelacije i da mogu planirati vratiti se za par godina. Par godina. Dok su mali. Imala sam i ja periode kad radim 70 sati tjedno, i vrijeme kad sam uzela pola godine neplaćeno... i znam oba puta sto su moja djeca imala i ne imala kad me uopće nije bilo doma, i kad sam bila non stop doma. I to mi je ok, ta fleksibilnost, da odlučiš par godina ovo ili ono.
Ali 15 godina... tko to može? Samo onaj tko može. A zašto bi to bila pronatalitetna mjera? Zašto ne povećati porodiljni nakon godinu dana za treće dijete s tih 2300 kn na više? To bi imalo puno više smisla, da mame mogu i koristi to do treće godine, a ne da se vraćaju na posao nakog godinu dana jer je naknada premala. Ja npr. idem raditi, ne možemo si priuštiti da ostanem doma tri godine.
Zašto ne bi delimitirali porodiljni drugih 6 mjeseci da se mame ne vraćaju na posao nakon 6 mjeseci.
Sve to ima puno više smisla od ove Bandiceve gluposti, koja eto nekima dobro dođe. Mogla bi ju i ja iskoristiti... nikad se ne zna, možda i hoću u nekoj konstelaciji događaja... ali svejedno je suluda.
Pa pričamo o majci odgojitejici, što sad moramo pričati za što smo sve zahvalni jer smo u Zagrebu...
Ali evo... hvala ti Svevišnji Milane za udžbenike, kartu od 4 kune i 54.000 kn. Molim te uplatiti mi drugu ratu, porodiljni naknada mi jedva pokrije ratu kredita, u minusu sam. Zbilja sam zahvalna i jedva čekam sa mi sjedne taj novac :mrgreen:.
Vrtić u Zg je od 150 kn do 600 kn, ovisno o dohodovnom centuzu.
Na tu cijenu idu često i aktivnosti koje se plaćaju od 150 kn do 300 kn u prosjeku. Baš smo danas pričali kako ćemo samo za malca ovaj mjesec platiti u vrtiću oko 1 350 kn u što je uključen mjesečni iznos vrtića,škola plivanja na gradskom bazenu, engleski koje vrtić provodi i završni izlet. Sa sportom izvan vrtića cijena se penje i na 1550 kn.
Tako da ne bih samo gledala cijenu vrtića nego i sve drugo jer u dijete treba ulagati.
U mom mjestu roditelj plaća jaslice 980 kn, a vrtić 850. I nismo najskuplji. Susjedno mjesto ima jaslice 1200 kn, a vrtić 900. Bez obzira na dohodak.
Dječji vrtić grada Rijeke ima različite cijene od 550 do 720 kn, zavisi o plaći.
Samo da vidite da mogu i ovakve cijene biti.
Zaboravila sam dodati da su to osnovne cijene, sve ostalo je plus ovo :)
Beti na mom poslu jako puno zena se vraca nakon 6 mjeseci jer im se smanji prihod. Toliko o pronatalitetnoj politici.
E da radim u ZGB a one i zive tamo.
Sada za drugih 6 mjeseci porodiljnog dobijem 4000 kn. Kad mi sjedne kredit odem u minus.
S drugim djetetom sam za drugih 6 mjeseci dobivala 2660 kn. I išla u još veći minus kad bi mi sjela rata kredita. I nakon toga sam ostala još 5 mjeseci na neplaćenom i išla u neviđeni minus, pretakala po karticama iz šupljeg u prazno, i trebalo mi je vjerojatno između jednu i dvije godine da dođemo na nulu nakon drugog porodiljnog. Uopće mi nije žao, napravila bih opet isto. I unatoč tome što mi je sad naknada 4000 kn, ako produžim porodiljni pa budem dobivala 2300, možda ću opet par mjeseci produžiti.
Daleko od toga da 54.000 kn ne znači ništa. Znači. Iskreno, dok si na porodiljnom, i sjedne ti 4.500 kn 2x godišnje nije to novac koji senzacionalno osjetiš. Taman pokrpa rupe jer si na porodiljnom. U redu slažem se, moglo bi biti da ga ni ne dobiješ.
A znaš što? Ja toliko vjerujem Bandiću da o tom novcu razmišljam “ako sjedne super, ali tko zna što će biti još kroz 6 godina”.
Drugo, imala bih treće dijete i da je ta naknada 0 kuna i da je 540.000 kn.
Nije me to motiviralo na treće dijete ni nula posto.
Jedino što ima veze s novcima i odlukom o trećem djetetu je bio osjećaj hoću li moći raditi i zaraditi da mogu za troje djece osigurati pristojan život. Nikakve socijalne naknade i transferi. Samo moja procjena sa ću im ja (i mm) svojim radom to osigurati.
Istina, dobije se taj veliki iznos za treće i svako sljedeće dijete, dobiju se udžbenici i vrtić je uglavnom većini jeftiniji nego bi im bio drugdje.
Ali ništa od toga me ne spriječava da mislim o bandicu to sto mislim, i da o mjeri majke odgojiteljice mislim to sto mislim.
Logično, pa i mi smo imali treće dijete iako nemamo nikakve novce za to, osim onih što sami zaradimo.
ALI, veliki ALI: u Zagrebu te novce dobijete, ako pitate.
U ostatku Hrvatske možete se postaviti na trepavice i nećete dobiti.
I to je to.
Jednostavna istina.
I ne razumijem zašto to ne priznate :)
Grad Zagreb IMA bolju pronatalitetnu politiku od ostatka Hrvatske.
Tanči stil posta :)
opet krivo beti3. zagreb NEMA bolju pronatalitetnu politiku. nema nikakvu. ima lopova na vlasti koji tudim novcem kupuje izbore. i tocka
Evo Beti, ja se slazem s tobom. Zagreb zaista ima bolju pronatalitetnu politiku. Drugo je pitanje jel ta politika dobra za zene, i kojim novcima se financira ta politika, i koji je motiv iza nje.
Al vjerujem i da status roditelja odgajatelja zaista moze biti poticaj il ohrabrenje za imati jos jedno dijete, i da se neke obitelji i zbog toga lakse odluce na jos jedno dijete. I da, drzava moze i mora imati cilj da potakne ljude na jos jedno dijete.
Uspješnost pronatalitetne politike se može mjeriti samo jednom stvari - a to je je li ona dovela do rađanja više djece.
Dakle, ako je Bandićeva pronatalitetna politika u Zagrebu dovela do toga da se u Zagrebu rađa više djece, onda je uspješnja i bolja. Ako nije, onda nije bolja, nego je samo besmisleno trošenje novaca iz proračuna.
Samo malo matematike za majku odgojiteljicu.
Kad rodi treće dijete mjesečno dobiva: 3500naknade od ZG+2350 porođajnog(minimum naknade kroz 3 godine)+750 (naknada za treće dijete podijeljena na 12 mjeseci kroz 6 godina)
I ima radni staž, 10 mjeseci godišnje.
6 600. Za nezaposlenu mamu dobra svota. A ionako nema posao. I ne mora ga tražiti bar 3 godine.
Ne pričam o vrhunskim stručnjakinjama sa ogromnim plaćama, nego o svakodnevnoj mami.
6 600 da bi čuvala svoju djecu.
Eto, to pokušavam dočarati.
I kad prođu 3 godine, svaki mjesec na račun stigne 4 250, mama traži posao poprilično rasterećenije nego da stiže 0 kn.
Ako želi raditi. A ako ne, rodi 4. dijete i na račun stiže 7350 kn kroz iduće 3 godine (naknada od grada za 3. i 4. dijete, ako je to 4. rođeno 3 god nakon trećeg, naknada podijeljena na mjesece)
Mjera nije idealna, ali je odlična za one koji ju žele.
I za bogataše, kako to netko gore napisa. Svaki mjesec jedne lijepe cipele gratis, samo zato što je rodila dijete. :lol:
Pa evo i meni bi bilo super da mi netko plati 4000 kuna mjesečno. To bi za mene bila odlična mjera. Ali kakve bi koristi društvo imalo da se meni isplaćuje takav novac iz proračuna?
Znači, ako je nešto pronatalitetna mjera, onda treba voditi povećanju nataliteta, inače nema smisla, nego se sredstva trebaju usmjeravati na nešto od čega će cijelo društvo imati koristi.
Cure s mora - ak ćemo već o stereotipima - u Zagrebu je "urbana" legenda da nemreš kupiti polovni stan, jer te prodavači ne žele čekati da dobiješ kredit, jer dalmatinci dolaze s kešom i kupuju iste
Ali, pokušavam cijelo vrijeme reći da treba učiniti da u cijeloj zemlji bude tako.
Da se ne moramo seliti u Zagreb!
No, dobro. Nikakve vajde od mog pisanja po forumu, i dalje će negdje biti bolje, negdje i ne baš.
A možda neki par pročita ove moje račune i odluči imati 3.dijete. Ili 4. :)
Pa doprinesem pronatalitetnoj politici.
Ili doseljavanju u Zagreb...
aj se beti3 lijepo doseli u zg, radaj i ubiri novac z cipele kad je vec toliko jala u tebi