Casa nedavno sam bila na jednoj tribini na kojoj je govorila Pravobraniteljica za djecu i njezine savjetnice, teme o kojima su govorile odnosile su se na obrazovanje i školstvo.
Neke stvari su meni bile jako značajne čuti upravo od njih:
Uglavnom rečeno je da nažalost sve više djece s problemima koji imaju neku dulju i dublju pozadinu, s jedne strane
s druge strane - pod utjecajem medija i javnosti i a radi same prirode svog posla ljudi u školama su skloni sve to "posaugati" kao svoju odgovornosti i misle da trebaju i moraju riješiti sve probleme u životima djece s kojima rade. Nije sve na nama.
Dosta stvari možemo riješiti unutar škole ali ne možemo ispraviti sve "krive Drine".
I stvarno mislim da je radi toga pogrešno tražiti neka zaobilazna ili paraprofesionalna rješenja.
Što se tiče toga da ne znaš što s IPovcima i da se dodatno educiraš i tražiš rješenja:
Ja sam psiholog i vjerojatno će te iznenaditi kad kažem da sam tijekom studija imala jako malo prilike slušati o teškoćama s kojima se srećemo u školi. Uglavnom čula sam da postoji ADHD i da se manifestira u različitim oblicima. O djeci s Down sindromom sam slušala malo više (a s njima imam manje doticaja;) i još ponešto o nekim vrlo rijetkim sindromima koje nikada nisam u praksi niti vidjela. U školu sam došla s nekim generičkim kompetencijama, sve što znam i što mi je trebalo za rad u školi naučila sam sama poslije faksa. I u to sam uložila puno i vremena i truda.
Trenutno radim s jednim djetetom u školi, koje ima rijetku dijagnozu, nemam gotovo nikakvo iskustvo s tim.
U hrvatskoj nema edukacije za rad s djecom s takvim problemom i jako slabo stojimo s literaturom. Snalazim se svakako, istražujem, pokušavam naći naći najbolji pristup. Moglo bi se reći metodom pokušaja i pogrešaka pokušavam pomoći djetetu.
Uglavnom što ti želim reći - svi smo prisiljeni na cjeloživotno učenje i to se podrazumijeva za sve, nitko ne dolazi s gotovim receptima.