Ma to je bilo figurativno - htjela sam reći da djeca izvuku pouku da možeš savladati nasilnika samo ako si jači od njega, a to baš nije dobar način da se nose s nasiljem. Djeca upravo tako zaključe - oni gledaju oko sebe i tumače svijet na temelju vlastitih iskustava. Uzalud mi njima pričamo o nultoj toleranciji nasilja ako ih ne možemo obraniti od nasilnika. Nasilnici prvi uoče da je malo posljedica koje snose ako se tako ponašaju. Pa prema pravilniku učitelj ne može ni izdvojiti iz razreda učenika koji ometa nastavu, može ga eventualno poslati stručnoj službi ili ravnatelju na pol sata i opet natrag u razred. I tko stradava? Djeca koja su mete nasilnika, a i svi ostali koji ne mogu pratiti nastavu kako treba.

I gdje je rješenje? Pa ne znam - ja bih pravilnik promijenila u smislu da ako dijete zbog ometanja nastave ili nasilja prema drugima mora biti izdvojeno s nastave, da roditelji trebaju platiti kaznu za to (najbolje razumiju ako ih se opali po džepu) + ići na savjetovanje u czss, u protivnom ide prekršajna prijava. Ali pametniji od mene su već štošta pokušali i dospjeli su nikamo.