Neće nastati korica ako ih pokriješ folijom (tankom, prozirnom).Citiraj:
dolega prvotno napisa
Printable View
Neće nastati korica ako ih pokriješ folijom (tankom, prozirnom).Citiraj:
dolega prvotno napisa
NAJBOLJE KIFLICE NA SVETU ...moje drage Maje iz Nisa
http://www.roditelj.com/forums/index...howtopic=21460
Ovo je za mene trebalo bit velikim debelim slovima.Citiraj:
aleksandra70vanja prvotno napisa
Prvu turu sam odmah utrpala u pecnicu i uzas..izvana su se prebrzo spekle a unutra sirovo.. :roll:
Drugu turu sam pustila da se malo duze dize i super je ispalo.
ma jok, nego samo pisem svoje iskustvo :PCitiraj:
retha prvotno napisa
blago meni, sad napokon znam :mrgreen:Citiraj:
aleksandra70vanja prvotno napisa
nisam ih nikad pustala da se ponovo podignu vec direkt u rernu :lol:
evo podižem ovaj fenomenalni topik..
mislila sam da znam sve o kiflicama,barem o tehnici...a kad ono.. 8)
i ja nikako, kao ni janoccka da pojedem ''dobre,stare kiflice,dobre i drugi dan''... mislim da nije do recepta, nego do tehnike...
prvo,
probat ću ovaj savjet: ''dakle, kad budu pečene malo ih poprskaš vodom i pokriješ alu-folijom( da se malko napare) onda budu i dva dana mehke'' - ne znam više koga sam citirala...
drugo,
radit ću sa glatkim brašnom (uvijek sve radim sa oštrim) i sa suhim kvascem (uvijek radim sa svježim) i btw, nisam znala da je postupak ''rukovanja'' sa tijestom različit ako se radi sa suhim ili svježim kvascem...
treće,
definitivno ću bolje pripaziti na temperaturu mlijeka,iako znam da ne smije biti vrelo...
četvrto,
nikada ne mijenjam temperaturu, uvijek pečem na 200 C, sada ću po uputama, na 220 C i odmah smanjiti na 200 C
peto,
oko motanja mi nitko ne može pomoći, ali probat ću ovo sa ''tortom'' :lol:
ovo je do sada bilo glasno razmišljanje, a sada PITANJE:
u kojem obliku je najbolje stavljati sir trapist i šunku?
naribanu šunku ili komadiće, sir vjerujem naribani... !?
i da li pomiješati sir i šunku u ''jednu masu'' pa onda filovati ili ne?
s obzirom da pravim za rođendan, držite fige da mi uspiju... 8)
Ja sam ih sad napravila.
S oštrim brašnom 550.
S malo pretoplim mlijekom.
Nisu se ni digle kak spada.
Sa svježim sirom.
S malo manje margarina od predviđenog.
:mrgreen:
I supeeeeer su :D
Ništa ne kužim... imam doma paket brašna tip 550 i piše glatko. Je li greška kod tebe ili tip brašna ne znači glatko/oštro?Citiraj:
branka1 prvotno napisa
baš sam dobro gledala jer je i meni bilo čudno, ali tako je pisalo. Tena
Evo ja imam kod kuce Tenino i ostro i glatko i na svakom pise tip 550!?!? Bas mi nije jasno...
samo da uletim vezano uz postove koji kažu da su kiflice zbog margarina koji se staviu tepsiju premasne, umjesto tihmargarinasemože na tepsiju staviti papir za pečenje, kiflicese nezaljep,a nema te dodatne masnoće.
ja sam prije nekog vremena dobila ovaj recept i već sam x tura napravila i stvarno su nabolje kiflice koje sam do sada probala.
(i da, ako netko ima pekač kruha, može tijsto i u njemu zamijesiti)
ajme koliko grešaka :roll:
Sad sam malo googlala i, ako sam dobro shvatila, tip brašna zapravo znači samo bijelo/crno i sve ono između, a oštro ili glatko je stvar mljevenja... ja sam uvijek mislila da taj broj znači i oštro ili glatko.Citiraj:
ana0206 prvotno napisa
Mene ja mama učila da je oštro brašno da biskvite,ili kad se mijese rezanci i sl,a glatko je za dizana i vučena tijesta,pa se i ja toga držim.
Jednom sam davno, kao 13 godišnjakinja zamijesila tijesto za pizzu od oštrog brašna, da iznenadim mamu,i to je bilo tvrdo kao kamen, i od tada koristim samo glatko. :)
Nemam pekać razmišljala sam o tome i nekako minije jasno kako u njemu zamijesiti tijesto :?Citiraj:
zhang prvotno napisa
.... ili sam gledala krive pekaće :oops: :lol: :lol:
Zanimljiva tema :coffee:
Moguće :)Citiraj:
mihic prvotno napisa
Pekač kruha
:predaja:
možeš li mi objasniti kako se to izmjesi unutra?
Nemaju li oni unutra "kockastu" posudu? Znači u kučištu su užarene cijevi i u međuprostoru ta posuda u kojoj se peće, je li tako :?
Kako se onda miješa :? :mrgreen: :lol:
U posudi su mješalice koje tijesto zamijese. Ubaciš tekućinu, sol, masnoću, brašno, kvasac i uključiš. Čini mi se da tebe zapravo zbunjuje kako se tijesto oblikuje? Taj dio, ako se radi o kiflicama, štangicama, pizzi, pecivima, vučenom tijestu... radiš sam/a nakon miješanja i dizanja i zatim pečeš u pećnici.Citiraj:
mihic prvotno napisa
točno tako, ti samo ubaciš sastojke, pekač (u ovom slučaju mješač) zamijesi tijesto i 1 ga digne, onda izvadiš tijesto i dalje s njim radiš po želji. super je to što se ne moraš gnjaviti sa ručnim miješanjem tijesta. staviš sastojke, uključiš, zaboraviš na to, i za cca sat vremena imaš tijesto s kojim dalje možeš raditi.Citiraj:
Balarosa prvotno napisa
btw. danas sam radila te kiflice od duple smjese, malo dala frendici, malo ide u frizer (da imam za Yodu za svaki dan jer ih voli), a ostatak u želudac. :mrgreen:
super!
To znači da bi mogla i ostalo tijesto mijesiti u pekaču?
Npr. tijesto za savijače, rezance .....
Tijesto za savijaču je izvrsno u pekaču, ja sam prvi put radila ovaj vikend po receptu s foruma i prekrasno se razvlačilo, pun stol... a vjerujem da može i za tjesteninu, što ne bi moglo :) I marmeladu možeš unutra...
Evo ja samo prijavljujem da sam pola tijesta ostavila u frizideru jedan cijeli dan i noc, kako bi i iduce jutro imali tople kiflice. I bilo je fenomenalno, cak su kiflice bile bolje nego kad sam ih ispekla istu vecer!
ja tijesto za tjesteninu izmiksam u multipraktiku. na 100g brašna ide 1 jaje. kada smjesa bude mrvičasta, izvadim je, par puta promjesim ručno, oblikujem kuglu i zamotam u plastičnu foliju. ostavim u frižideru pola sata - sat. bude super.
i još nešto sam skužila: razlika je neusporediva kada radim sa domaćim jajima, ne samo u boji nego i u elastičnosti.
neki dan sam radila ljubičastu tjesteninu: ubacila u tijesto komadić cikle, totalno je ludo izgledalo: pravila kanelone sa špinatom i sirom, totalno ludilo od boja. :tele:
kako sam otišla malo oft dugujem Vam svoj recept :saint:
1 kg glatkog brašna
2 suha kvasca
120 g margarina (ja koristim stolni, onaj u zlatnom papiru)
cca 800 ml mlijeka (što više to bolje)
soli
šećera
Rastopim margarin u mlijeku, pomiješam (većinu brašna) sa soli, šećerom i kvascem.
Navedenu suhu smjesu dodam maslacu i mlijeku.
Sve dobro izmješam (mora biti jako mekano (ne baš da se ljepi) da bi kiflice bile dugo svježe i meke).
Ostavim cca 1 h na toplom.
Razvaljam ih i prije punjenja premažem uljem, a kada ih oblikujem premažem jajetom i posipam sezamom (sol po želji, kad pretjeram sa soli u tijestu ne stavljam gore :lol: )
:joggler:
Njojza,
ubacila sam sve sastojke u pekač i čekam
baš me zanima hoću li te spominjati i u kojem kontekstu :mrgreen:
Njojza super su :mljac:
I ja sam ih mijesila u pekaču i super su bile
Iman jedno pitanje:
Jel se kiflice mogu napraviti dan prije, znaci sve, i oblikovat i filovat a sutradan samo ubaciti u pec? :oops:
Niko ne zna...? Triba mi to za sutra :(
Malena beba, naravno da može! Imaš ranije na ovoj temi nekoliko postova na o tome. Sve pripremi i stavi u zamrzivač jer bi na višim temperaturama tijesto preraslo i ne bi bilo ništa od toga...
Sutradan samo izvadiš iz škrinje i zaleđeno staviš u prethodno zagrijanu pećnicu.
Ja od tog tijesta pravim pizzu, i odlična je.
Ovo stalno hocu pitat jel netko probao. Znaci moze i dobro je?!Citiraj:
grace prvotno napisa
Kiflice sam bila jednom zamrznula i nije mi to bilo to..nisu onak friske..
Doduse ekipi je bilo ok. I zamrzivala sam ih bez fete.
A jel netko napravio tijesto danas pa ostavio u fizideru (nek se dize u velikoj poklopljenoj teci nije bed) pa radio kifle sutra, preksutra? Kolko moze stajat u frizideru?
Jučer ujutro su mi se toliko jele kiflice da sam bila psremna žicati tetu s drugog kraja grada da ih radi.
Onda sam se sjetila Amaltheinog recepta, pa njega nikak naći, i nabasala na ovaj.
Uglavnom, bolje, podatnije tijesto u životu nisam vidjela! Nisam nikada radila kiflice, ali druge stvari jesam, ali kak se ovo da lako umijesiti, pa valjati do mikromilimetra...
PREFINO!
S time da nisam stavljala maslac na protvan, nego samo papir za pečenje.
Mazala sam žumanjkom jer se inače sve slilo na dno, zapeklo se to jaje i nije iblo fino.
Tijestu fali malo soli pa sam ekstra posipala prije pečenja.
Kim mi puno bolje paše od sezama.
Nisam ničim punila, nije bilo pri ruci.
:mljac:
jooj, citam i umirem od gladi...a na poslu sam, i nema bas posla..odoh u pekaru 8)
Tak sam ih jednom radila..jest da manje uneredi ali mi nisu bile fine..s maslacem je puno bolje. Mljac! :mljac:Citiraj:
Jelka prvotno napisa
radila sam ih, i bili su odlicni..vizualno, nisu bas kao s reklame ili pekare, ali su bile mekane...mljac :)
jadro :D
Nego, prvenstveno se javljam da ti kažem da me baš raznježio tvoj najnoviji dodatak u potpisu. Ja ti to od srca želim čim prije! :love:
Mmmmmmm :mljac:
Ja ih sinoc pravila,sa maslinovim uljem u nedostatku drugog,i bez margarina vec na papiru za pecenje.Drugu sam turu za par minuta duze ostavila u rerni i malo su mi ispale pecenije,ali je zato prvi pleh premekan!
Jedino sto sam menjala bilo je da sam umesto fete stavila neki sitan sir za gibanicu,umucen sa jednim jajetom.A u 16 kifllica stavila virsle :mrgreen:
Evo i ja sinoc probala - super su! I jutros su odlicne, hvale kolegice, hvali sveki, MM vec sinoc nahvalio 8) Radila sa feta sirom i svjezim sirom, sad trazim nesto za slatku verziju...
Joj..kad vas sve tu čitam kak mljackate, išla bi ih odmah pravit, a ni danas ni sutra nemam vremena za to :(