[QUOTE=Cubana;2204235
Kupi panpekov zamrznuti burek i sama si ga speci.[/QUOTE]
Da, da to će mi biti najsigurnija opcija :yes:
Printable View
[QUOTE=Cubana;2204235
Kupi panpekov zamrznuti burek i sama si ga speci.[/QUOTE]
Da, da to će mi biti najsigurnija opcija :yes:
Bok,
dobila sam danas nalaz testa na tokosplazmozu. Rezultat je sljedeći Toksop_G 12,5 (negativno <45, pozitivno >55), Toksop_M 12,3 (negativno <23, suspektivno 23-28, pozitivno >28).
Znači li to da nemam toskoplazmozu, ali i da nisam imuna? Imam 3 mačke i cijeli sam život okružena mačkama pa mi je čudno da nisam već stekla imunitet. Smijem li sad uopće maziti svoje mačke (WC čiste drugi članovi obitelji)? U drugom sam tromjesečju trudnoće. A ako slučajno majka koja doji pokupi toksoplazmozu za vrijeme dojenja, može li je prijeneti na dijete?
Proguglaj malo o toksoplazmozi na internetu, to nije virus ili bakterija već parazit sa kojim je po meni puno ljepše ne doći u kontakt jer ako se zaraziš nosiš ga u sebi učahurena cijeli život.
Pročitaj i koji su putevi prenosa te što se može desiti ako se zaraziš u trudnoći.
Što se tiće nalaza razgovaraj sa svojim ginekologom, inače jako su rijetki slučajevi toksoplazmoze u trudnoći.
Možeš mace testirati na toksoplazmozu , ali ako to nisu isključivo kućne mačke mogu vani doći u kontakt sa uzročnikom bolesti.
jesam, dosta sam guglala i čitala ovu temu. vidjela sam da je jako gadno ako se zaraziš u trudnoći (pogotovo na početku).
nadala sam se da sam to već prošla pa da sam sad imuna i da mogu biti opuštenija u blizini mačaka, ali da, dobro kažeš, nisam baš razmišljala da to nešto ostaje zauvijek začahureno :bljak:
ma najbitnije mi je da sad to nisam pokupila i da znam da trebam biti oprezna (i s macama i s mesom i s voćem/povrćem).
sve naše mace se naveliko šmucaju po susjedstvu tako da mogu to pokupiti kad god :(
pričat ću svakako s gin i dr. opće prakse, ali sam naručena tek za tjedan dana pa moram pričekati.
I ja sam se začudila što nisam preboljela toksoplazmozu baš iz toga razloga što sam odrasla na selu, okružena mačkama , vječito po vani u prašini, prljave rukice, jedeš iz vrta neoprano!
To valjda pokazuje da baš moraš biti pehista da bi ju pokupio, masa mojih prijateljica ,trudnica nikad nije ni čulo za nju pa su rodile zdravu dječicu!
Opreza nikad dosta pogotovo u trudnoći, savjetuj se sa ginekologom drži se onog što si saznala i probaj se previše ne brinuti !
Hvala, Xena. Pazit ću i neću previše brigati. Ako je nisam pokupila do sada (30 i koja godinica), onda valjda neću imati peh ni da je pokupim sad kad ne treba (nije da ikad treba, je l').
Molim vas savjet. Radila sam TORCH i imam problem s HSV-1 virusom.
prvi nalaz, 17.09.
HSV 1 IgG 11.4 U (graničan)
HSV 1 IgM 9.0 U (graničan)
poslali me na dodatne pretrage, izgubili uzorak, našli ga, napravili analizu i drugi nalaz 9.10.
HSV 1 IgG 11.8 U (pozitivan)
HSV 1 IgM 11.5 U (pozitivan)
moram u pon kod infektologa, moj ginekolog se boji da je infekcija primarna (=prvi put sada), jer su vrijednosti narasle za IgM. Imam 33 godine, muž i mama mi imaju HSV1 (groznice) - kako sada primarna infekcija? Ako pak sam zaista tek sada pokupila, gin kaže da je vjerojatnost za deformacije velika, čak 30%.
Sada sam trenutno 12w+4, loše vrijeme za infekciju...
Ne znam kolika je točnost te metode, u mom poslu (kemijske analize) 9 i 11 nisu jako različiti.
Miss Molly, ne znam nažalost puno o ovome, ali držim ti fige za ponedjeljak i nadam se da je samo lažna uzbuna i da ćete ti i bebonja biti dobro.
~~~~~~~~~~ da bude sve u redu
Moram dalje na HSV1 DNA PCR, pretragu koja će reći da li je infekcija aktivna ili ne. Tek sljedeći tjedan rezultati, to mi je onda 14-ti tjedan trudnoće. Drugi gin se uopće nije uzbdio oko HSV1 nalaza, da to imaju svi, dok moj ginekolog se boji primarne infekcije i da ako je primarna, da mi je pobačaj jedna od opcija.
Inače, našla sam u dokumentu "smjernice za vođenje trudnica s herpes simplex infekcijom" od američkog udruženja opsetičara i ginekologa, da se ne preporučuje redovito ispitivanje herpesa kod trudnica ?? (routine screening of pregnant women for HSV is not recommended). Kako je rekla ta druga gin - pa da vas nisu testirali, ne bi ni znali, kao što ne zna većina trudnica...
u toj smjernici se fokusiraju na genitalni herpes više i to u trećem trimestru. Spominjanje se HSV u prvom trimestru se smatra fatalnim, ali nema ništa osim dvije rečenice:
Studies had suggested that primary infection occurring in the first or second trimester caused an increase in spontaneous abortion and/or prematurity and fetal growth restriction. However, more recent series have not confirmed these findings. In rare cases, there is transplacental transmission resulting in congenital (in utero) infection. This is typically very severe. The fetal manifestations include microcephaly, hepatosplenomegaly, IUGR, and IUFD.
Tako da mi je jasno zašto se gin brine. Pa se brinem i ja, a ne mogu ništa više znati barem još 10 dana.
Hvala vam na dobrim željama, javim kako saznam nešto više.
Evo da vam javim nalaze i neke stvari što sam pokupila usput, pa da netko u sličnoj situaciji zna...
HSV DNA PCR nalaz: negativan = nema aktivne viremije = ELISA test napravljen u sklopu TORCHA lažno graničan
U KBC Ri su mi prošlu srijedu rekli da zovem u četvrtak, danas mi neka druga sestra tamo kaže da šta zovem, da analiza još najmanje tjedan dana neće biti gotova. Pitam " a da zovem labos u ZG gdje se analiza radi"? a ona - to vam nema apsolutno nikakvog smisla.... Mislim si ja, jako si sigurna, to znači da nemaš pojma o čemu pričaš, pa sam ih i nazvala. Nalazi su bili gotovi pred tri dana (18.10 uzorak u labosu, 22.10 gotov - 4 dana).
Isto tako, kaže mi da, po njenom saznanju, nema testa koji bi mogao razlikovati primarnu infekciju od ponavljajuće ...
evo još par info za zainteresirane:
- ELISA test za viruse, proizvođač testa kaže: "The results themselves should not be the only reason for any therapeutical consequences. They have to be correlated to other clinical observations and diagnostic tests".
- rasip rezultata ELISA testa za HSV1 je 9% kod tog proizvođača, što pojednostavljeno znači da su u dva određivanja konc od npr 10 (granično) - jednom dobili npr. 9, drugi put 11 - dakle, u mom slučaju, između rezultata prve analize =9.4 i druge analize =11 ne možeš sa dovoljnom sigurnošću reći da je riječ o rastu.
- na forumu o herpesu sam našla da: "torch testing is actually mean for newborns, not adults. it's not good screening for pregnancy for mothers" - nisam tražila literaturnu potvrdu
- u dokumentu "smjernica za vođenje trudnica s herpes simplex infekcijom" od američkog udruženja opsetičara i ginekologa, našla sam "routine screening of pregnant women for HSV is not recommended".
Ne smata meni što me gin poslao na sve to skupa, nego možda nije trebao početi izlagati rezultate s uputom da ću možda morati razmisliti o pobačaju - jer kao trudnica, ja sam čula gotovo samo to i završila u panici.
Pouka priče: svi ti testovi su super što postoje, ali nije baš sve kao u Dr. Houseu i nije baš sve to 100% točno i jednostavno.
Idem ja sada dalje uživati u svojoj trudnoći :) (osim ako ne završim na amnio - onda se vidimo na drugoj temi). :lol:
MissMolly, drago mi je što je sve u redu. Bome su te dugo držali u neizvjesnosti. Sad se opusti i uživaj.
Moram podići temu...
Dakle, prije 2 mjeseca radila sam TORCH i osim pozitivnog nalaza za toksoplasmu sve je ostalo OK ( tada je nalaz za toxoplsmz gondii bio 0,52 što je niska vrijednost) međutim preporuka je bila ponoviti nalaz za 3 tjedna, što sam i napravila. Nakon skoro 4 tjedna, evo mi nalaza gdje su IgM 0,55 što je granično, ali piše da je kao nizak....sad me zanima što da radima...u međuvremenu su mi skočili i IgGovi i avidnost...ne mogu protumačiti nalaz, dok. mi ne radi ovaj tjedan, strah me da se bebi nešto ne dogodi.
imas topic za pitanja ekipi iz medicnske struke. pitaj tamo.
http://forum.roda.hr/threads/5485-Pi...-struke/page27
jesam, hvala!
Ja sam izgleda sve bolesti preboljela-osim toksoplazme...što mi je nevjerojatno jer sam odrasla s mačkama, imali smo ih po desetak, nisu bile kućne, a slinile su po meni (moš mislit koliko sam prala ruke kao dijete). Nadala sam se da sam to preboljela...inače, nikad se ne sjećam da sam imala hepres na usnicama...izgleda da sam preboljela i to oba tipa....Pitam se je li sve to dobro za daljnuu trudnoću.
linolina ista stvar i kod mene
curke a da li mozes dobiti toksoplazmu od papigice? Viga je kod nas cjele dane na slobodi, ja sam trudna 6 i pol tjedana?
Čestitke na trudnoći!
Koliko ja znam glavni "prenositelji" toksoplazmoze su mačke.
Što se tiće ptica i trudnoće nisam nikad čula da se moraju poduzimati neke mjere predostrožnosti, a s druge strane ni na mačke me nije upozorio ginekolog nego sam samouka, vražji internet.
Prvu trudnoću sam puno lijepše i bezbrižnije provela, nisam imala internet ni pristup tonama informacija za žderanje živaca!
Ako imaš mačke-onda jesu, ali toxo se može zaraziti i mesom,voćem,povrćem,ribom pa i drugim životinjama...iako, ona je opasna samo ako se radi o primarnoj infekciji koja se ne liječi jer se zamjeni s prehladom, gripom ili nekom drugom virozom. U principu, koliko sam čitala, puno je češća takva infekcija (dakle kroz hranu) nego infekcija izmetom životinja,jer svi koji imaju životinje u kući ( dakle,baš u nekom direktnom dodiru) redovito peru ruke nakon diranja posudice za kakicu ili maženja, redovito brinu o životinjama,čiste od parazita itd.
Mada sam upoznala i curu koja se baš u trudnoći zarazila (preselila se na selo) i ništa joj nije bilo, mazi svoju bebu :).
Pozdrav cure, moram vas pitati, dosao mi je nalaz toxo i za IgG pise da je pozitivan 47 a nema referentnih vrijednosti..nadam se da nije opasno..da li neka mozda zna da li je to ok ili da se brinem? Hvala..
pozitivna toxo je opasna samo ako se pojavi tijekom trudnoće. Ako si bila pozitivna i prije, sve ok
Pa ako si imala macu, vjerovatno to imaš od puno ranije, tako da nemaš brige.
Kako to da se nisi prije T testirala? (ipak imaš mačku...)
Jer mi nije padalo na pamet se testirati ni u trudnoci dok nisam tu procitala... A i dr mi nije preporucio dok ga nisam pitala...
evo ti tu nekih referentnih vrijednosti http://ltd.aruplab.com/tests/pub/0050772
ja mislim da ti taj titar preboljelih antitijela nije previsok...npr. ja sam cijepljena protiv rubeole i igg mi je 230 IU/ml (BTW ni kod mene na nalazu nema ref. vrijednosti)
ali da budeš na miru nazovi tamo gdje si radila test
ili riječki ZZJZ 051/ 358 767 - to je šalter mikrobiologije, ja sam ih pred malo zvala pa su bili ljubazni :)
Arđi danke šn... :-*
Lulu-mama ocito nije sastavni dio..cak kazu neke cure da nisu uopce vadile za vrijeme trudnoce... Stedimo valjda..
Dobar ti je nalaz, friško sam se vratila sa svojim graničnim IgM na toxo s konzultaccija sa zarazne( isto cijeli život mačke,psi tralala) ali s visokim IgGom i aviditetom i žena me još i našpotala da što sam uopće dolazila jer da je to sve OK :). Ako imaš IgG i aviditet onda si preboljela i nema opasnosti ni za tebe ni za bebu. Primarna infekcija toxoplazmom može biti opasna za bebu, a pošto imaš IgG znači da ti nemože biti ništa.. Iako, nedugo sam upoznala curu koja se zarazila toxo u trudnoći,pa je popila dozu antibiotika i eno mazi svoju curicu već 2 mjeseca, potpuno zdravu.
Nije rutinski pregled, iako sam čitala da se u Istarskoj i Međimurskoj županiji žene šalju na pretragu,al iz iskustva ne poznajem ni jednu koja je išla rutinski,osim ako već ne boluje od neke od navedenih skraćenica TORCHa
Hvala ti na odgovoru...sad sam malo mirnija.. Kod nas u istarskoj je onda ocito moj gin drugaciji jer dok ga nisam pitala za toxo nebi mi ni predlozio a kamoli TORCH.. Ne znam kakvi su drugi socijalci.. Hvala vam jos jednom...
Ja sam isto sama slala jer sam cijeli život s životinjama kojekakvim,pa da spriječim ako treba, isto u trudnoći i evo me skoro 30tt i sve OK. S tim da kažem, meni je IgM graničan, što je moglo upućivati na akutnu infekciju ali je isključena upravo Igg titrom i aviditetom.
Tak da smo :-D što se toga tiče :)
Evo i mene na ovom topicu.
Dakle, imam pozitivan i Igg i IgM na citomegalovirus. Ponavljala sam TORCH mjesec dana nakon prvog i vrijednosti upućuju na to da se radi o starijoj infekciji (sigurno starijoj od 4. mjeseca), dakle prije začeća. Radila sam i pretragu PCR na CMV koja bi trebala pokazati prisustvo samog virusa u krvi (Igg i Igm su antitijela) i sada čekam nalaze.:scared: S obzirom na sve što sam pročitala o CMV i njegovom utjecaju na plod ako dođe do infekcije, jako se bojim.
Da li je itko imao pozitivne vrijednosti Igm na CMV tijekom trudnoće, kako su vam dalje vođene trudnoće i kakav je bio ishod?
Hej, ja ti imam pozitvne IgG i IgM na skoro sve u TORCH osim parvovirusa i HS2 i samo mi je za toxo rađena avidnost,ovo drugo je sve bilo OK. U principu mi je infektolog rekao da su mi ta 2 i najveća prijetnja jer nisam nikad bila u doticaju s njima i da nemam antitijela, tak da ono... možda te smirim :)
Hm, Nanimira, malo me jesi smirila. Meni je aviditet 0,78 (mjeren u 7 tt) što bi prema riječima moje gin značilo da se radi o starijoj infekciji. Kod infektologa idem kad dobijem nalaze PCR. Što tebi nisu radili aviditet na CMV ako ti je IgM pozitivan?
Nemam ti pojma...ali,kažem infektolog se uopće nije zabrinuo zbog toga jer se radi o nekim mizernim vrijednostima.
Joj, zeznula sam se, baš sam išla pogledat nalaz sad: kaže da mi je IgM na CMV 0,09 ( negativan) al je IgG 40. Znači,nema akutne infekcije, ali čim imam antitijela bila sam u kontaktu i sve ok. Ali,kažem ti infektolog mi je rekao da se ne zamaram s tim,da su opasnije infekcije gdje su IgGovi 0 a to su meni Parvovirus i HS2 jer to znači da nikad nisam bila u kontaktu s tim virusima i da shodno tome oni ne mogu znati hoću li razviti antitijela ili ne ukoliko dođe do zaraze...ali si mislim, ako nije do sad valjda neće u sljedećih mjesec i pol, 2.... bitno je da imaš antitijela, tj IgG.
stigao mi nalaz virusne serilogije , znam da igg znaci preboljena infekcija ali opet da vas pitam , malo mi je visok igg
EBV VCA igG pozitivno 143 >20poz
EBNA igG pozitvno 171 >20 poz
to je mononukleoza jelda ? malo visoko igG ne ??
a kod muza ovako
EBV VCA igG 111
EBNA igG >200
jel ovo ok ??
hvala :)
Stigao mi nalaz iz Petrove i stoji sve negativno, osim Anti-TOXO IgG pozitivan (Anti-TOXO IgM je negativan)...
Vidim da se radi o toxoplasmi, ima li netko neki savjet i što poduzimati?