Thx :*Citiraj:
vještičica prvotno napisa
Printable View
Thx :*Citiraj:
vještičica prvotno napisa
Baš mi je drago da ti je uspjelo :)Citiraj:
Hrvachica prvotno napisa
mama mi je rekla da bi mozda bio uzrok kamenac, pa sam poklopac namocila u ocat i pomoglo jeCitiraj:
Rhea prvotno napisa
pipac se digao, a grah se skuhao 8)
U Fisslerovim uputstvima pise da taj pipac treba s vremena na vrijeme ocistiti detaljno. :)
da ponekad treba citati i uputstva, ali imam srecu sto imam iskusnu mamu :)Citiraj:
marta prvotno napisa
U pipcu vam postoji jedan mali metalni stapic (barem kod mog Zepterovog expressa) i on iskace kada se zagrije do kuhanja. Ako se slijepi onda ne izlazi van, pocinje curenje vode na pipcu i sa strane.
Taj pipac izvadite, stavite u topli ocat (otopi mast i kamenac) isperit i slozite natrag. Trebalo bi proraditi!
Dobila sam ekspres lonac, korišten, mali, mislim od 2 litre.
Očuvan je, no, nedostaje mu guma koja ide između poklopca i lonca.
Može li se ona negdje kupiti?
Tnx
naručila sam za Božić ekspres lonac
pa me zanima je li bolji širi i plići (4 litre) ili uži i dublji (6 litara)?
mislim da bi bilo najbolje da je širi i viši,
ali sve zavisi kaj buš delala u tome, ak budu išli veliki komadi unutra možda je bolji širi, za bažulj veći.
ne može širi i viši
imaju dva tipa: 4-litarski koji je šireg promjera i plići
i 6-litarski, užeg promjera i dubok.
nemojte mi stavljati kombinacije, napisala sam što mi je ponuđeno.
onda veći i pozovi me na bažulj,
a kaj misliš delat u njemu????
ja imam 7-litreni uži i višlji, ali to sam dobila na poklon, baš mi veliki komad mesa nutra ne stane, ali kad se rastrančira je ok.
Imam od 4 lit, ali za sto stvari mi je premali. Sad baš škicam u metrou da si kupim nešto veće.Citiraj:
ne može širi i viši
imaju dva tipa: 4-litarski koji je šireg promjera i plići
i 6-litarski, užeg promjera i dubok.
nemojte mi stavljati kombinacije, napisala sam što mi je ponuđeno.
Dobro je imati oba u svakom slučaju, ali da biram jednog izabrala bi od 6 lit, ali samo zbog litraže.
Ja imam oba. Nema neke razlike... Mali Lagostinin (5l) je širi i niži, a veliki Peterhof (7l) je visok, Mali imam već desetak godina (a prije je bio kod svekrve bogznakoliko godina u ormaru) i već mu je brtva popustila pa nije savršen - njega sad koristim za povrće i jela od riže, a veliki noviji koristim ga za juhe, gulaše i žitarice. Ovaj uski visoki mi je praktičan jer ne zauzme puno mjesta u tlocrtu ormara. Ima i bolji poklopac koji se stavlja odozgo i priteže ventilom, za razliku od staroga kojem se poklopac gurne unutra pa zaglavi ručkom.
Ni jedan nisam birala, oba sam dobila i služim se. Da sam birala, vjerojatno bih isto izabrala.
Samo da napišem da sam vidjela u Konzumovom katalogu Tefalov expres lonac od 6l za 450 kn.
Piše da je primjeren svim vrstama kuhala, uključujući indukciju, ima trostruko dno, 2 programa kuhanja (ma štogod to značilo), košaricu za kuhanje na pari.
Ja imam neki talijanski od 7l već dugo i za sada služi svrsi, a sjećam se da smo ga onda platili negdje oko 700 kn.
Sad, ili su im cijene pale, ili je to ono koliko para toliko muzike...ne bih znala.
Ovaj Tefalov na slici izgleda sasvim pristojno za te pare, a ni marka nije neka lijeva.
I mene zanima.
[QUOTE=Bodulica;2022558]Samo da napišem da sam vidjela u Konzumovom katalogu Tefalov expres lonac od 6l za 450 kn.
Piše da je primjeren svim vrstama kuhala, uključujući indukciju, ima trostruko dno, 2 programa kuhanja (ma štogod to značilo), košaricu za kuhanje na pari.
kupili smo ga prošli tjedan i oduševili se (mi smo doduše već godinama bili bez expres lonca, od kad nam je jedna maneštra prije par godina završila svuda po zidovima, napi..., ali moram priznati tada mi je čišćenje ventila bilo potpuno nepoznat pojam). ne mogu ga, dakle, usporediti s nekim drugim, ali naše potrebe i te kako zadovoljava. kaže MM da bismo trebali samo kupiti još jedan i pobacati sve druge lonce i padele.
bilježim si temu;-)
dobila sam za Božić lonac
wmf-ov
sa digitalnim budalaštinama
i naravno da ga se bojim
odakle da počnem (osim od čitanja manuala)
Meni je ekspres lonac drago pomagalo, ali mi je bolji slow cooker, crock pot. To zdjela za kuhanje na struju, tipa nešto kao pekač za kruh - unutra je zdjela u kojoj kuhaš, napravljena je od teške, guste keramike, okolo je kućište na struju. Poanta je da se kuha na niskoj temperaturi dugo vremena. Ujutro posložiš unutra hranu (peče, dinsta, kuha, pravi kolače...), zaklopiš, staviš program koji hoćeš, on kuha od 4-8 sati, nakon toga podgrijava. Mrak! Čim dođeš od vani, možeš jest. Ne može zagorit, zapalit se, testiran je, a jačina mu je kao žarulja, tako da nije opasan. Ja unutra pečem i meso s krumpirima, i radim variva, zimnice. Samo stavim nutra, ništa se ne mora miješati. Mogu ostaviti preko noći, ujutro me čeka sve gotovo. Moj najdraži aparat!
Ja imam ovaj http://www.breville.co.uk/products/cooking/breville-5-5-litre-slow-cooker.html
I preporučam svakoj ženi. Uopće mi nije jasno zašto ih kod nas nema.
ja se nadam da nisi odgovarala meni
apricot, počni od uživanja da imaš tako kvalitetan lonac.
A onda kreni kuhati...s užitkom.
Od juhe. To se ne može zapaliti, ništa ne možeš pogriješiti. Ako bude preslano (a ja namjerno skuham koncentrirano, u što manje vode, da bude brže gotovo) dodaš još vode i to je to. Sve ostalo radiš više manje isto, osim što je jako brzo gotovo - hrga govedine za 30 min, a hrpa povrća za max. 10 min, može i za manje.
Offt. tako su me svrbjeli prsti da ti već prije napišem da je za tvoj način kuhanja bolji ovaj lonac za sporo kuhanje (imam onaj recept za bolognese u glavi) ali sam odustala jer to je bolje rješenje za pretežne mesojede. Po mom mišljenju uništi previše dobrih stvari u povrću i mesu, iako je to možda predrasuda. Na ekspres lonac sam navikla od mladosti. Što imaš, s tim klimaš. Meni je za naš način života (lešade u sekundi i umaci od kojih ne očekujem da budu anđeoskog okusa kao malo prije spomenuti) ovaj ekspres lonac bolji.
I čitaj upute, kao i priloženu knjigu recepata jer tamo su provjerene stvari baš za taj lonac, da ja sad tu ne raspredam. Meni zlata vrijedi za gulaš koji je gotov za max. pol sata i pečenje mesa bez korištenja pećnice.
Možda da probaš pašticadu... meni je to super baš iz lonca. Nikakav polagani postupak ne daje tu mekoću mesa.
I dobar tek! Daj si vremena za eksperimentiranje...
Ja juhu uopće ne solim dok ju kuham u ekspresnom loncu. Solim kad procijedim i ukuhavam rezance. I čula sam da se juha zamrzava nesoljena, ne znam je li to s nekim razlogom ili ne.
I mi sve jedemo iz juhe. Meso solimo naknadno, kad je na tanjuru. Tako je oduvijek bilo i kod mojih, i kod muževih roditelja. Fino je, nije za cucke. :-)
Razmišljam o ovome i baš ću probati, možda nam se svidi.
Offt. smanjenje soli u prehrani ne bi nam loše došlo.
mi ništa naknadno ne solimo
a i inače solimo vrlo diskretno
oboje smo tu naviku donijeli iz roditeljskih domova, pa tako i nastavili
idem proučiti kako funkcionira onaj digitalni dio
nisam sigurna da ću se odmah danas usuditi... ali možda i skuham mahune u njemu
Meso iz juhe je jedina namirnica koju solimo naknadno, jer je potpuno neslano.
Mene zanima kakva je kvaliteta hrane skuhane u ekspres loncu?
Jednom sam probala skuhati grah i bila sam totalno razočarana, uopće nije imao onaj fini šmek kada se kuha na dugačko i polagano.
Juha isto tako.
Jedino što mi je uspjelo je junetina u saftu, zaista za 20 minuta bude mekana.
I da i ja se bojim svojeg ekspres lonca, ali ozbiljno, stalno imam osjećaj da će eksplodirati, kada krene pištati mm umire od smijeha kada me gleda s kojim oprezom prilazim i smanjujem vatru ispod lonca.
Zapravo uopće ne uživam dok kuham u njemu,jer me je strah, a inače volim kuhati (ne volim peći kolače).
Ne znam, možda treba vremena da se naviknem, tj. sprijateljim s njim ;-) jer sam tek par puta probala kuhati u njemu,a imam ga već dugo.
moja mama je sve kuhala u pretis-loncu (tako ona to zove)
dolazila je s posla u 16:30, u 17 smo bili za stolom
svaki dan svježe
ne bih rekla da hrana gubi na kvaliteti, pa smanjeno je vrijeme termičke obrade, samo je dodan tlak
Ne znam, meni su i juha i fažol iz expresa odlični. Osobno stavim dosta povrća u jedno i drugo, a i meso mora biti dobro.
Inače, ne volim baš kuhati i to mi je tlaka, rađe bi cijelu kuću izglancala nego što moram visiti za špaherom, tako da je meni expres lonac dušu dao.
Prije svake uporabe pušem u one ventile da vidim je li sve prohodno jer i ja imam fobiju da mi ne eksplodira. Ali rađe i taj rizik preuzimam nego da nakuhavam satima.:mrgreen:
ja isto nakon svake upotrebe skidam i ispirem ventile. to je valjda jedina stvar u životu oko koje cjepidlačim
nikak
nisam imala vremena za proučiti manual
Bit će prilike.... Mene bi isto bilo strah tog digitalnog čuda... Dojavi rezultate kad stigneš.
meni je hrana iz exspresa očaj.
moj čubi u podrumu i ne vadim ga više.
niš mi nije fino, čak mi je i juha čudne boje.