eh da zaboravih :oops: sredstvo za skidanje masnoćeCitiraj:
**mial** prvotno napisa
Printable View
eh da zaboravih :oops: sredstvo za skidanje masnoćeCitiraj:
**mial** prvotno napisa
Eto, maloprije slučajno naiđem na ovaj filmić i odmah se sjetih naše Ivarice! 8)
slučajno naiđoh na ovo
http://www.hobbyart-chemaco.hr/katal...&lang=hrvatski
http://bbnaturavera.hr/bbnaturavera-...a.htm?htmall=y
evo ga, ako će šljakati, mene isto zanima, pa sam se sjetila
http://www.hobbyart-chemaco.hr/defau...at=28&IDArt=52
i ovo
joj, sunca, nisam vidjela da si i ti ovo poslala.
sorry
to sa gotovim glicerinskim sapunom mi nije bila opcija
nisam vam rekla da se vec 10 dana peremo mojim sapunom?
ne, pricaj! :D
pa evo, rekla je :lol:
haha. pa cekam detalje... jel misli da je rammstein kumovao dobrom sapunu ili neki drugi tip&trick ;)
ne, ne, ovaj je od druge ture
Vidim da sam svasta propustila dok me nije bilo. :mrgreen:
Kako povećana potreba za palminim uljem dovodi do uništavanja prašuma u Maleziji i Indoneziji, kozmetička tvrtka Lush od 1. rujna izrađivat će sapune koji ne sadrže palmino ulje.
Već par godina Lush istražuje ekološki i društveni aspekt upotrebe palminog ulja u kozmetici, prehrambenoj industriji te kod proizvodnje biogoriva.
Također rade na tome da se stvori baza za sapune koja ne sadrži palmino ulje, i tako od 1. rujna svi Lush sapuni bit će napravljeni od nove baze koja ne sadrži palmino ulje.
Razlog te odluke je što potražnja za tim uljem dovodi do siječe drevnih prašuma, što uzrokuje selidbu autohtonog stanovništva iz njihovih domova, ali i orangutana iz njihovog prirodnog staništa, a sve zbog daljnjeg izrabljivanja zemlje i nastajanja još većeg broja palminih plantaža.
Zbog povećane potražnje za palminim uljem, problem postaje sve veći. Dok kozmetička industrija upotrebljava otprilike 6-7 % globalnih zaliha, najveći potrošač palminog ulja za sada je prehrambena industrija, gdje na deset proizvoda dolazi jedan koji sadrži palmino ulje (to su npr. majoneza, čokolada, čips, keksi, müesli, kruh, tjestenina...).
Lush apelira na druge proizvođače i trgovce na malo da smanje upotrebu palminog ulja barem za polovicu. Da bi to bilo moguće, ostvarena je i suradnja s ekološkim organizacijama i industrijom u sastavljanju radne skupine nazvane ASAP, Actively Seeking Alternatives to Palm (Aktivno traženje alternative palmi).
Uzrok povećane potražnje za palminim uljem jest i činjenica da se sve više koristi kao biogorivo. Plan EU-a da se tržni udio biogoriva poveća do 10% do 2010. godine samo pogoršava situaciju.
Stručnjaci strahuju da bi biogoriva mogla ispuštati između 2 do 9 puta više ugljičnih plinova u sljedećih 30 godina od fosilnih goriva. Stoga je nužno drastično smanjenje upotrebe palminog ulja i potpuno odbacivanje ideje da se palmino ulje koristi kao biogorivo.
Ukoliko se to ne učini, male su šanse za djelotvornu održivu industriju palminog ulja, a budućnost prašuma, životinja i ljudi u Indoneziji i Maleziji postat će upitna.
Net.hr
27.08.2008.
i u vezi toga pripremaju malu promociju:
(iz njihovog njuzletera)Citiraj:
Lusholjupci,
pozivamo Vas da sudjelujete u interaktivnoj kampanji za nove/ stare sapune koji su napravljeni od baze koja ne sadrži palmino ulje.
Ostavite traga na našem izlogu i 'operite ruke od palme'!
Promocija u kojoj će sudjelovati poznati lusholjupci odvijat će se u subotu 30. 08. 2008. od 12- 15 h u Lush-u, Petrinjska 4 i svi koji u tom vremenu odluče zaprljati ruke, dobiti će na poklon uzorak sapuna sa novom bazom bez palminog ulja.
A koja im je baza?
Uzgred, na Hare Krišna štandovima nude sapune od luga maslinovog i palminog ulja.
na http://www.lush.hr/?lang=hr§ion=pressCitiraj:
Kako smo napravili sapunsku bazu bez palminog ulja? Ovako!
Prije svega, moramo priznati, to nije bio lak zadatak. Gotovo godinu dana
surađivali smo sa vodećim proizvođačem sapuna iz Engleske, tvrtkom Kay’s
da bi sastavili prvu na svijetu, sapunsku bazu koja ne sadrži palmino ulje.
Trenutačno radimo sapunsku bazu od mješavine ulja suncokreta, repice,
kokosa, Sodij hidroksida i vode. Sastojci se pomiješaju i prokuhaju da bi se
ubrzao proces saponifikacije. Tada se dodaje sol da bi se odijelio sapun od
smjese. U tom stadiju, može se filtrirati i glicerin, ali mi ga ukomponiramo u
sapun jer ga čini podatnim i hidratantnim.
A-ha. Nije palmino nego kokosovo :lol:
proslo neko vrijeme u testiranju, a i proci ce jos toliko barem dok se ne usudim dat ga frendicama
a onih nekolicina kojima sam dala ne usude mi se javit i slagat da je ok
ok, ostavlja kozu nesto susom, to moram priznat, ali se tjesim da bi moglo biti i od toga sto sam ovog ljeta pocrnila (ok, ok, nemojmo pretjerivat, ali jesam vise nego lani, preklani....) pa mozda zato
prebrzo nestaje, meksi je od svih lushovih i svih kupovnih koje sam koristila
pjeeeni seeee
o o ooo
ooo o
jel izgledaju ovo kao baloncici?
sto jos, bijel je, koliko god bilo zeleno maslinovo ulje prije
u boji su mi samo kakaov onaj sa jestivom aromom jagode.
od cajevca mi se ove godine vec riga, zubna pasta, krema ova ona, a najvise sam ih bas sa cajevcem napravila. i on jedini bas zadrzao miris, ostali mirisi svi ishlapili
pa kad se operes mirises po - kozi.
hm, koži.
meni zvučiš ko da su kupine. vino.
nisu, ona boca stradala pa se nisam usudila kupovati novu :lol:
cek malo, formalin? :shock:Citiraj:
**mial** prvotno napisa
:? pa kaj to nije otrov?
:lol: :lol: mekekeeeeCitiraj:
mirises po - kozi.
fakat originalno, "sapun s mirisom koze" moraš zaštititi autorska prava! :lol: genijalno!
OT, sorry cure ali Foškin inbox je krcat - Foška - imaš pp vezan uz role, pa pliz il oslobodi inbox ili mi se javi na nekom od topica.
:)
Evo i ja napravih danas :D
Doduše, dodala sam i palminog ulja osim maslinovog unatoč bojkotu.
Ivarice, da li si ti provjeravala pH trakicama ili si ga lizala ?
lizala
šta si lizala? zar ti si lizala?
meni ostalo negdje u glavi da se tebi sve gadi..
pa nisam ti ja bas prosta ko pasulj, sto mislis da me mozes preko postova "znati" :P
lizat sapun mi se ne gadi
:lol:
mislim da je to jedna od rijetkih stvari koje bi se meni gadile :)
ako je prva koja liže...
pra dira uopceCitiraj:
Maja prvotno napisa
Ja bi radije trakice, u knjizi koju sam koristila ih preporučuju.
Sapun se stvrdnuo, jedino što sam zaboravila staviti eterična ulja.
Za omjer masnoće i lužine sam koristila jedan od Lye calculatora s neta.
I nisam slušala Rammstein :lol:
Dižem temu. Selimo se skoro na naš ranch (skoro čitaj u sljedečih 6-8 mjeseci) ali ja več sada pomalo skupljam znanja. I definitivno ču radit svoj sapun i šampon.
Kupit ču ovu knjigu Zeleni alati za održivu revoluciju, imam i masu knjiga koje sam dobila od naše drage Mukice od kojih mi je jedna od dražih John Seymour - The complete book of self suficiency, uzela sam od Karle Emiry Encyclopedia of country living - žena je Christian agrarian, ali i za one koji nisu Krščani fenomenalno štivo!
Ali, htjela bih neke recepte od vas iz prve ruke, kako npr napraviti sapun od lavande, ružmarina, naranača...jel mogu sama pravit i šampone??? Ako neko ima recept za šampon dajte molim vas! Po mogučnosti za suhu i oštečenu kosu i protiv peruti :lol:
Ivarice jel vi još koristite tvoje sapune? Jesi uznapredovala u izradi?
Dižem temu. Selimo se skoro na naš ranch (skoro čitaj u sljedečih 6-8 mjeseci) ali ja več sada pomalo skupljam znanja. I definitivno ču radit svoj sapun i šampon.
Kupit ču ovu knjigu Zeleni alati za održivu revoluciju, imam i masu knjiga koje sam dobila od naše drage Mukice od kojih mi je jedna od dražih John Seymour - The complete book of self suficiency, uzela sam od Karle Emiry Encyclopedia of country living - žena je Christian agrarian, ali i za one koji nisu Krščani fenomenalno štivo!
Ali, htjela bih neke recepte od vas iz prve ruke, kako npr napraviti sapun od lavande, ružmarina, naranača...jel mogu sama pravit i šampone??? Ako neko ima recept za šampon dajte molim vas! Po mogučnosti za suhu i oštečenu kosu i protiv peruti :lol:
Ivarice jel vi još koristite tvoje sapune? Jesi uznapredovala u izradi?
Stara tema, a meni sada aktuelna :-) Juče sam napravila svoje prve sapunčiće po mojoj nekoj ideji, koja mi se čini revolucionarniom :mrgreen: samo ću sačekati još oko 3 nedelje dok vam stavim receptić za svaki slučaj, dok se uverim da stvarno valja. Ono što me sada interesuje, da li neko zna način pranja veša u mašini sa tim domaćim sapunom, mislim, koliko ide praška a koliko sapuna i da li se taj sapun izrenda i stavi u bubanj ili u pregradicu sa praškom?
Makilena, jedva čekam recept, ja se isto "bavim" domačim sapunima, u potraz za novim svježim idejama :mrgreen:
Joj, izgleda da ćete se načekati :roll: Pročitala sam da sapuni pravljani sa maslinovim uljem mogu sazrevati i po tri meseca :-o Ko će to dočekati :-( Moj još uvek pecka, nisam odolela a da ne probam :lol:
Rozo, čitala sam da bi se napravio tečni sapun, tj. šampon treba koristiti KOH umesto NaOH, ali je reakcija mnogo burnija, tako da se za sada držim čvrstih sapuna :)
Halo curke, evo i mene ovdje...pažljivo sam pročitala sve o izradi sapuna, našla sam nekoliko recepata na netu, nabavila sve sastojke i sutra krećem u izradu.
Mislim raditi sapune od palminog ulja i od svinjske masti za domaći deterđent za veš. Držite palčeve da uspijem!
Ja ću čekat da vidim kak ste vi prošle 8-)