Nije li ipak do jagoda, pa pune su vode, a k tome su još izrezane? Nisam pravila roladu, samo pratim temu, ali ovo mi zvuči jedino logično. :neznam:
Printable View
Nije li ipak do jagoda, pa pune su vode, a k tome su još izrezane? Nisam pravila roladu, samo pratim temu, ali ovo mi zvuči jedino logično. :neznam:
ja sam shvatila da se priča o onoj specifičnoj vodici koju pušta kora od bjelanjaka.
ako ne mislite na to, onda ne znam, nisam pekla tu roladu.
Ne daj se obeshrabriti, rolada je prefina, čak je i mm jede koji mrzi kolače, a slatko vrhnje mrzi iz dna duše:mrgreen:
ja bih stvarno samo htjela riješiti tu misteriju te vodice, radila sam roladu bar 20 puta, i svaki put dan poslije ta vodica. ne bih rekla ni da je od bjelanjaka ni od jagoda (onako je bjeličasta i homogena), mogao bi biti šećer. jagode sam zadnji put baš zbog toga oprala, izrezala i stavila na papir da upiju vodu. i opet :roll:
Hajde, ja ću detaljno objasniti postupak kako je ja radim, možda nekoga prosvijetli.
1. Stavim papir za pečenje u pleh, onaj plitki, što dođe sa pećnicom i namastim ga.
2. Pospem papir šećerom u prahu, onako ravnomjerno po cijeloj površini.
3. Isto to učinim sa listićima od badema.
4. Upalim pećnicu da se grije i ubacim pleh unutra, da se bademi lagano tostiraju dok se pećnica zagrijava.
5. Istučem bjelanjke i šećer u čvrsti snijeg.
6. Izvadim pleh sa bademima iz pećnice i ravnomjerno pospem snijeg po njima.
7. Ostavim 10-ak min da se peče, dok tijesto lagano ne požuti (jaaako svijetlo žuto, ne smije se prepeći).
8. Izvadim pleh sa tijestom na hlađenje. Vrlo često ostavim i čitav dan da se hladi, nigdje mi se ne žuri.
9. Dobro izmiksam hulala šlag, a jagode narežem na ploškice.
10. Ravnomjerno premažem roladu šlagom i pospem jagodama.
11. Odvojim pažljivo tijesto od papira sa onom špatulom za kolače, jer se zna ponegdje zalijepiti (ali ne mičem tijesto s papira!) i uz pomoć papira pažljivo zarolam.
12. Stavljam u hladnjak na hlađenje.
13. Uzmem nož pilu, polako režem deblje šnite i jedem dok ne padnem u nesvijest :drama:
Radila sam ju jučer ali sam šlag smanjila i dodala mascarpone sira cca 200 g i stavila u škrinju da imamo za večeru i zaboravila dok nisam vidla temu :oops:
Al zato imamo danas desert poslije ručka 8-)
Jao jao :lol: Pa da ovo nije najjednostavniji i najbrži kolač na svijetu, ne bi riječ rekla.
Kao prvo, u kojem ti receptu vidiš da piše da se tijesto peče 20 min? Ja imam Ugarkovićkinu knjigu i piše samo da se "tijesto peče dok lagano ne požuti, ali je još dovoljno mekano". Kod mene je dosta jaka pećnica, pa je meni potrebno cca 10-ak min (isto odokativna metoda).
Drugo, ne stoji mi uvijek cijeli dan, ja sam inače lijena napraviti kolač iz cuga i vrlo često napravim, štajaznam, ujutro biskvit, u podne kremu, navečer šlag :mrgreen: Ali nastojim uvijek ostaviti da se dooooobro ohladi inače ode sve u klinac.
https://www.coolinarika.com/recept/r...ana-ugarkovic/
Evo tu pise. 10 min na 200 pa jos 10 min na 160.
Ovo je za muldera i scully.
Ma daj.
Moja se peče na 150 oC. "Dok tijesto lagano ne požuti, ali još uvijek bude mekano". Tako piše u knjizi, a ako je rolada od Ane Ugarković, onda bi valjda trebalo biti točno ono što piše u knjizi od Ane Ugarković :mrgreen:
Samo mi jedna stvar nije jasna, po svim zakonima prirode, MOJA rolada bi, kao slabije pečena, trebala curiti, a ne tvoja :mrgreen:
Ako je ikada ikome curila rolada, ja ga molim da se sad javi (ili zauvijek suti).
Meni je procurila. Rađena po receptu s početka teme (ali na vertex način) u subotu popodne, procurila u utorak. Ili možda čak u srijedu.
Nakon 4 dana? Pa nije ni čudo, ja ju više ne bih ni jela nakon što je stajala toliko dugo.
Jel vam nije fina kad ju niste brže pojeli?
Ja ju danas napravila. Super je fina, al ja ne kuzim kako ju vi pojedete isti dan. Nas ima cetvero i svi smo pojeli po snitu nakon rucka. I tim tempom bi je fakat bilo do srijede. Pa smo pola dali susjedi. I jos ima viska.
Kad radite obrnuti redoslijed, prvo tijesto na papir, pa posipavanje bademima / lješnjacima, isto prosipate šećer u prahu na papir za pečenje prvo?
Ja sam čula iskustva i za dukatovo i vindijino vrhnje da je netko jednom imao peh, osobno nisam ni s jednim. Vjerojatno se može dogoditi sa svakim u nekom trenu. Inače, kad god imam priliku, koristim bohnecovo (ludbreško) vrhnje koje ima rok trajanja samo 7 dana od punjenja, ali se osim u njihovim dućanima može kupiti u manjem broju dućana na vž području, pa češće završim s vindija / dukat vrhnjem. Ali kao i ostale bohnecove stvari, to vrhnje mi je savršeno!
Eh da, sjetila sam se, kod torte ivančice ostane taman 5 bjelanjaka od kreme, pa su mi to nekako dva idealna kolača za kombinirati, naravno, ako imamo dovoljno potrošača za njih.
to kaj curi (povrremeno i nekima) bi zapravo bilo tuceno slatko vrhnje ako mu se ne stavi neki fix (i obicna zelatina je dovoljna)
Taman kad sam saznala za specifičnu vodicu, koju pušta kora od bjelanjaka, vi spominjete vrhnje, ccc...
uvjerena sam da je vrhnjeu pitanju. tuceno slatko vrhnje :bond, james bond:
curi drugi dan iz svakog kolaca u kojem je ono (švarcvalica i svaki drugo kolac)
pa ako izmiksas tuceno slatko vrhnje i ostavis ga stajati par sati (i u hladnjaku) na dnu ce se skupiti tekucina, a gornji dio ce ostati normalan.
to ne vrijedi za umjetne tvorevine tipa slag iz vrecice ili biljno (oni uzasi od hopli, hula i ne znam kako se sve vec ne zovu)
koristim ili dukat, ili veroniku. najradije veroniku jer je bez ikakvih aditiva, ali trajnost joj je stvarno kratka...
Radila sam tri vrste kolača za Uskrs. U nedjelju bili na ručku kod MMovih, u ponedjeljak kd mojih. Jednostavno je bilo previše kolača. A uglavnom sam ju samo ja jela.
Ja sam skoro sigurna da je Vodica od bjelanjaka, kombinacija kraćeg pečenja i dužeg stajanja.
Koristim vrhnje za slag iz tetrapaka tako da sigurno nije od njega.
vrhnje za slag iz tetrapaka moze biti tuceno slatko vrhnje, a moze biti i ona biljna zamjena.
bjelanjci kad se posuse nista ne pustaju (makaronsi, puslice...)
jennifer - drugi pojedu odmah :lol:
Vrhnje u tetrapaku nikad nije tučeno :mrgreen:
Na biljnima ne piše vrhnje, kladila bih se da vrhnje piše samo na vrhnju.
Ja pečem 10+10 (čak do 15) minuta.
Zna pisati: vrhnje za šlag na bazi biljne masti
Bome!
:lol: :lol:Citiraj:
a pri kraju je pisalo "procijediš juhu kroz tu i ti procidaču". I on je procijedi - u sudoper :lool:
:lool:
bila je tema prije par godina, neka pa je jedna forumašica pisala kako je procijedila juhu u sudoper, još smješnije je što joj je cimerica držala cijedilo.
Nego beze, pravila sam neki beze i kremu ala ledeni ali bez voća i pustilo je vodu i to fest. Još veći problem je što sam stavila u duboku posudu pa je sve plivalo u toj vodici.