Stranica 3 od 5 PrviPrvi 12345 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 237

Tema: Rolada od jagoda by Ana Ugarković

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    očito je rješenje da se rolada radi onaj dan kad će se pojest
    Je, ja mislim da je to jedino rješenje :D
    I sad, kad već seciramo rolat u detalje, zbog čega se sve više čini da se radi o projektu svemirske stanice, a ne brzinskom kolaču, meni je recimo dosta bitno da ne stučem pretjerano vrhnje. Znate onaj moment kad postane pretvrdo i nekako suho.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

da, i teško razmazivo!
    i još samo da kažem da ne koristim više vindijino nego dukatovo. nakon 2,3 godine skužila sam da me vindijino zna zezati, ne da se baš ulupati. s dukatom još nisam imala taj problem.
    i ne radi se o nepropisno prohlađenom vrhnju nego vrhnju koje zeza, bar mene

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je najbolje pik-ovo

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

vrhnje iz Lidla je super i cini mi se da je najpovoljnije, cca 6kn za 2 dcl.

žužy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

Sličnu radi i Almo http://www.youtube.com/watch?v=YPhgpQzq1tI
    Uh kak je pimplava...ali mi dojde da ju mam idem slagat.
    Imm jagode u škrinji,budem ih ostavila nek se cijede kroz noć,valjda nebude prevodeno.

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Isuse Bože, što ste napravile od krasnog kolača koji je gotov za 15 min! Za ne povjerovati!

Ja koristim najobičniji Hulala za šlag, svejedno mi je koliko ga miksam, uvijek je ok. I jagode mi ne cure.

maca papucarica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Bome ste ga zakomplicirale!

I kod mene je to 15-minutni kolač, najdulje mi traje dok operem i nasjeckam jagode.

Vjera tj. okusni pupoljci mi brane korištenje biljnih vrhnja.
    Lidlovo mi je uvijek prerijetko.
    Vjerna sam Vindijinom koje za ovaj kolač dobro izmiksam i mažem nožićem da rolada bude što čvršća i postojanija.

Smućkam, ispečem.
    Narežem, smućkam, složim.
    Frknem u škrinju na 20 minuta i pojede se u 20 minuta, nekad i brže.

Moram probati ovo sa obrnutim slijedom bjelanjaca i badema, jer mi razmazivanje preko badema malkoc kida živce. Hvala na ideji!

Bubimitka81 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

Moram ovo probati, ledeni vjetar mi super ispadne iako inace ne pecem kolace...
    Nego, zanima me jel bas moraju ici bademi ili ljesnjaci ili moze i bez toga?!

Sent from my iPhone using Tapatalk

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    I sad, kad već seciramo rolat u detalje, zbog čega se sve više čini da se radi o projektu svemirske stanice, a ne brzinskom kolaču, meni je recimo dosta bitno da ne stučem pretjerano vrhnje. Znate onaj moment kad postane pretvrdo i nekako suho.
    Odmah me podsjetilo na epizodu Friendsa kad Rachel miksa slatko vrhnje i pita Monicu kad bi to trebalo biti gotovo, a ova joj odgovori: "a few moments before it starts looking like this "

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Često radim ovu roladu, svi je obožavaju. No mora se raditi točno dan kad će se jesti, inače počne puštati neku vodu (?), nemam pojma što je, izgleda grozno.
    Ja sam sad za Uskrs radila duplu mjeru, ali sam napravila dan prije, pa se pola bacilo
    Jel vama pušta neku vodu dan poslije??

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Mislim da bjelanjak uvijek pusti tu vodicu kad odstoji

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da bjelanjak uvijek pusti tu vodicu kad odstoji
    to sam i ja mislila, ali ne znam jer je ovo jedini kolač koji radim od bjelanjaka.

svekrvin ledeni vjetar nikad ne pušta vodu

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    to sam i ja mislila, ali ne znam jer je ovo jedini kolač koji radim od bjelanjaka.

svekrvin ledeni vjetar nikad ne pušta vodu
    ah, godine iskustva valjda

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Bubimitka81 prvotno napisa Vidi poruku
    Moram ovo probati, ledeni vjetar mi super ispadne iako inace ne pecem kolace...
    Nego, zanima me jel bas moraju ici bademi ili ljesnjaci ili moze i bez toga?!
    Može sigurno i bez. S lješnjacima nisam probala, ali meni oni tanki listići bajama daju ono nešto posebno kolaču.

Bjelance mi dosad nije curilo, ono što narednog dana iscuri je definitivno samo sok malina. Ali je poznato da zna iscuriti iz ovakve kore. Možda je do pečenja? Nije da znam u čemu je tajna, samo nagađam.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne bi smio pečeni bjelanjak puštati vodu, jedino ako nije dosta pečen

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    ne bi smio pečeni bjelanjak puštati vodu, jedino ako nije dosta pečen
    Mislim da ga dosta ispečem, bude lagano smećkast. Možda jagode puštaju?

Baš me to nervira, a super mi je kolač.

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Jagode sigurno, probaj ih rezati na veće komade da manje puštaju (zvuči smiješno, ali je istinito). Iako, ne sjećam se kad mi je rolada dočekala idući dan, jest jednom kad sam je pola zamrznula i zaboravila u škrinji

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

mislim da ta vodica zbog šećera curi.
    nema se tu što povezati sa šećerom, upiti ga, jer je kora od samih bjelanjaka.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

misliš rastopljeni šećer?

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

pa da, mislim da da.

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Nije li ipak do jagoda, pa pune su vode, a k tome su još izrezane? Nisam pravila roladu, samo pratim temu, ali ovo mi zvuči jedino logično.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ja sam shvatila da se priča o onoj specifičnoj vodici koju pušta kora od bjelanjaka.
    ako ne mislite na to, onda ne znam, nisam pekla tu roladu.

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam shvatila da se priča o onoj specifičnoj vodici koju pušta kora od bjelanjaka.
    Fuj Nisam znala da postoji specifična vodica, nikad nisam pekla koru od bjelanjaka, a sad sam skoro sigurna da niti neću

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Optimist prvotno napisa Vidi poruku
    Fuj Nisam znala da postoji specifična vodica, nikad nisam pekla koru od bjelanjaka, a sad sam skoro sigurna da niti neću
    Ne daj se obeshrabriti, rolada je prefina, čak je i mm jede koji mrzi kolače, a slatko vrhnje mrzi iz dna duše

ja bih stvarno samo htjela riješiti tu misteriju te vodice, radila sam roladu bar 20 puta, i svaki put dan poslije ta vodica. ne bih rekla ni da je od bjelanjaka ni od jagoda (onako je bjeličasta i homogena), mogao bi biti šećer. jagode sam zadnji put baš zbog toga oprala, izrezala i stavila na papir da upiju vodu. i opet

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj *mamica* prvotno napisa Vidi poruku
    Jagode sigurno, probaj ih rezati na veće komade da manje puštaju (zvuči smiješno, ali je istinito). Iako, ne sjećam se kad mi je rolada dočekala idući dan, jest jednom kad sam je pola zamrznula i zaboravila u škrinji
    A gle, meni je premala i prelagana pa uvijek radim duplu mjeru čak sam je znala slagati ko tortu, koru na koru.

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Hajde, ja ću detaljno objasniti postupak kako je ja radim, možda nekoga prosvijetli.

1. Stavim papir za pečenje u pleh, onaj plitki, što dođe sa pećnicom i namastim ga.
    2. Pospem papir šećerom u prahu, onako ravnomjerno po cijeloj površini.
    3. Isto to učinim sa listićima od badema.
    4. Upalim pećnicu da se grije i ubacim pleh unutra, da se bademi lagano tostiraju dok se pećnica zagrijava.
    5. Istučem bjelanjke i šećer u čvrsti snijeg.
    6. Izvadim pleh sa bademima iz pećnice i ravnomjerno pospem snijeg po njima.
    7. Ostavim 10-ak min da se peče, dok tijesto lagano ne požuti (jaaako svijetlo žuto, ne smije se prepeći).
    8. Izvadim pleh sa tijestom na hlađenje. Vrlo često ostavim i čitav dan da se hladi, nigdje mi se ne žuri.
    9. Dobro izmiksam hulala šlag, a jagode narežem na ploškice.
    10. Ravnomjerno premažem roladu šlagom i pospem jagodama.
    11. Odvojim pažljivo tijesto od papira sa onom špatulom za kolače, jer se zna ponegdje zalijepiti (ali ne mičem tijesto s papira!) i uz pomoć papira pažljivo zarolam.
    12. Stavljam u hladnjak na hlađenje.
    13. Uzmem nož pilu, polako režem deblje šnite i jedem dok ne padnem u nesvijest

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

A gle, meni je premala i prelagana pa uvijek radim duplu mjeru čak sam je znala slagati ko tortu, koru na koru.
    I nama je premala i ode začas. Ali zato je još slađa Uvijek su slađe stvari koje ne možeš imati (onoliko koliko bi htio)

ribice avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Radila sam ju jučer ali sam šlag smanjila i dodala mascarpone sira cca 200 g i stavila u škrinju da imamo za večeru i zaboravila dok nisam vidla temu
    Al zato imamo danas desert poslije ručka

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Hajde, ja ću detaljno objasniti postupak kako je ja radim, možda nekoga prosvijetli.

1. Stavim papir za pečenje u pleh, onaj plitki, što dođe sa pećnicom i namastim ga.
    2. Pospem papir šećerom u prahu, onako ravnomjerno po cijeloj površini.
    3. Isto to učinim sa listićima od badema.
    4. Upalim pećnicu da se grije i ubacim pleh unutra, da se bademi lagano tostiraju dok se pećnica zagrijava.
    5. Istučem bjelanjke i šećer u čvrsti snijeg.
    6. Izvadim pleh sa bademima iz pećnice i ravnomjerno pospem snijeg po njima.
    7. Ostavim 10-ak min da se peče, dok tijesto lagano ne požuti (jaaako svijetlo žuto, ne smije se prepeći).
    8. Izvadim pleh sa tijestom na hlađenje. Vrlo često ostavim i čitav dan da se hladi, nigdje mi se ne žuri.
    9. Dobro izmiksam hulala šlag, a jagode narežem na ploškice.
    10. Ravnomjerno premažem roladu šlagom i pospem jagodama.
    11. Odvojim pažljivo tijesto od papira sa onom špatulom za kolače, jer se zna ponegdje zalijepiti (ali ne mičem tijesto s papira!) i uz pomoć papira pažljivo zarolam.
    12. Stavljam u hladnjak na hlađenje.
    13. Uzmem nož pilu, polako režem deblje šnite i jedem dok ne padnem u nesvijest

Pa ti je peces krace nego je u receptu, ja pecem 20 min.

I jos ti stoji cijeli dan...ne kuzim, ovo je mozda za temu o urocima.

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Jao jao Pa da ovo nije najjednostavniji i najbrži kolač na svijetu, ne bi riječ rekla.

Kao prvo, u kojem ti receptu vidiš da piše da se tijesto peče 20 min? Ja imam Ugarkovićkinu knjigu i piše samo da se "tijesto peče dok lagano ne požuti, ali je još dovoljno mekano". Kod mene je dosta jaka pećnica, pa je meni potrebno cca 10-ak min (isto odokativna metoda).

Drugo, ne stoji mi uvijek cijeli dan, ja sam inače lijena napraviti kolač iz cuga i vrlo često napravim, štajaznam, ujutro biskvit, u podne kremu, navečer šlag Ali nastojim uvijek ostaviti da se dooooobro ohladi inače ode sve u klinac.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

https://www.coolinarika.com/recept/r...ana-ugarkovic/

Evo tu pise. 10 min na 200 pa jos 10 min na 160.

Ovo je za muldera i scully.

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Za vidovitog Milana

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ma daj.

Moja se peče na 150 oC. "Dok tijesto lagano ne požuti, ali još uvijek bude mekano". Tako piše u knjizi, a ako je rolada od Ane Ugarković, onda bi valjda trebalo biti točno ono što piše u knjizi od Ane Ugarković

Samo mi jedna stvar nije jasna, po svim zakonima prirode, MOJA rolada bi, kao slabije pečena, trebala curiti, a ne tvoja

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ako je ikada ikome curila rolada, ja ga molim da se sad javi (ili zauvijek suti).

dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

evo, ja radim upravo ovako. uvijek.
    nikad nije procurila, iako rijetko doceka iduci dan.

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Meni je procurila. Rađena po receptu s početka teme (ali na vertex način) u subotu popodne, procurila u utorak. Ili možda čak u srijedu.
    Posljednje uređivanje od Maruška : 26.04.2014. at 15:05

dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Nakon 4 dana? Pa nije ni čudo, ja ju više ne bih ni jela nakon što je stajala toliko dugo.

Jel vam nije fina kad ju niste brže pojeli?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Jao jao Pa da ovo nije najjednostavniji i najbrži kolač na svijetu, ne bi riječ rekla.

.
    je, baš, to vertex i ti tvrdite, a nabrale se 3 strane topika
    kupila danas šlag i jagode da napravim tu famoznu roladu i na kraju pojeli jagode sa šlagom.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    kupila danas šlag i jagode da napravim tu famoznu roladu i na kraju pojeli jagode sa šlagom.
    Pa je jednostavan, samo je obavijen misterijom.

Mozda ima veze sto ja ne pospem nikad taj secer u prahu po papiru, to mi se nikad nije cinilo bitnim. Ali ne znam kakve bi zapravo to imalo veze.

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    A vjeruj mi da bi ti isto toliko vremena uzelo i da si je napravila

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Mozda ima veze sto ja ne pospem nikad taj secer u prahu po papiru, to mi se nikad nije cinilo bitnim. Ali ne znam kakve bi zapravo to imalo veze.
    Eto na. Znala sam ja da mora biti NEŠTO. Možda taj šećer u prahu sve to drži skupa, poveže sve lijepo, zgruša, što li već. To što TI ne znaš kakve veze ima, ne znači da je nema Pokušaj baš točno po receptu odraditi.

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja ju danas napravila. Super je fina, al ja ne kuzim kako ju vi pojedete isti dan. Nas ima cetvero i svi smo pojeli po snitu nakon rucka. I tim tempom bi je fakat bilo do srijede. Pa smo pola dali susjedi. I jos ima viska.

Hera avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Kad radite obrnuti redoslijed, prvo tijesto na papir, pa posipavanje bademima / lješnjacima, isto prosipate šećer u prahu na papir za pečenje prvo?

Ja sam čula iskustva i za dukatovo i vindijino vrhnje da je netko jednom imao peh, osobno nisam ni s jednim. Vjerojatno se može dogoditi sa svakim u nekom trenu. Inače, kad god imam priliku, koristim bohnecovo (ludbreško) vrhnje koje ima rok trajanja samo 7 dana od punjenja, ali se osim u njihovim dućanima može kupiti u manjem broju dućana na vž području, pa češće završim s vindija / dukat vrhnjem. Ali kao i ostale bohnecove stvari, to vrhnje mi je savršeno!

Hera avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Eh da, sjetila sam se, kod torte ivančice ostane taman 5 bjelanjaka od kreme, pa su mi to nekako dva idealna kolača za kombinirati, naravno, ako imamo dovoljno potrošača za njih.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Sad se ne usudim više ni započeti

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

to kaj curi (povrremeno i nekima) bi zapravo bilo tuceno slatko vrhnje ako mu se ne stavi neki fix (i obicna zelatina je dovoljna)

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj anledo prvotno napisa Vidi poruku
    to kaj curi (povrremeno i nekima) bi zapravo bilo tuceno slatko vrhnje ako mu se ne stavi neki fix (i obicna zelatina je dovoljna)
    Vrhnje da curi? To mi nije palo na pamet. Ne curi mi iz drugih kolaca, a nikad ne stavljam nikakav fix.

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Taman kad sam saznala za specifičnu vodicu, koju pušta kora od bjelanjaka, vi spominjete vrhnje, ccc...

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj sasa prvotno napisa Vidi poruku
    Ja ju danas napravila. Super je fina, al ja ne kuzim kako ju vi pojedete isti dan. Nas ima cetvero i svi smo pojeli po snitu nakon rucka. I tim tempom bi je fakat bilo do srijede. Pa smo pola dali susjedi. I jos ima viska.
    Ali sasa, zato je tvoj bf 16, a moj 30

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

uvjerena sam da je vrhnjeu pitanju. tuceno slatko vrhnje :bond, james bond:
    curi drugi dan iz svakog kolaca u kojem je ono (švarcvalica i svaki drugo kolac)

pa ako izmiksas tuceno slatko vrhnje i ostavis ga stajati par sati (i u hladnjaku) na dnu ce se skupiti tekucina, a gornji dio ce ostati normalan.

to ne vrijedi za umjetne tvorevine tipa slag iz vrecice ili biljno (oni uzasi od hopli, hula i ne znam kako se sve vec ne zovu)

koristim ili dukat, ili veroniku. najradije veroniku jer je bez ikakvih aditiva, ali trajnost joj je stvarno kratka...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •