ja znam da dombaj treba izbjegavati u svakom slucaju...cupica malo manje a ove ostale nemam pojam koji su :)
Printable View
ja znam da dombaj treba izbjegavati u svakom slucaju...cupica malo manje a ove ostale nemam pojam koji su :)
dr. Dombaj i dr. Cvijović je jedna te ista doktorica, tj. dr. Dombaj-Cvijović
a da se ne bi izgubio raspored sa onog zaključanog topica, kopiram ovdje:
Citiraj:
saska7 prvotno napisa
@Tocekica: spominješ kontraindikacije za porod na stolčiću, jedna od njih je prevelika beba. Možeš li mi to malo pojasniti? Naime, razmišljam o Vž nakon prvog poroda u Ri i dečkić je trenutno dosta veći od prosjeka (sad sam 29. tjedan)...
Također sam čitala da je jedna od cura iz Vž rodilišta izašla nakon 48 sati, pa me zanima da li je to bio izlazak na vlastitu odgovornost, traženi, ili je to praksa?
I konačno, vidim da se jako, jako puno piše o tečaju: da li je on obavezan za porod u Vž? Mi smo bili na tečaju u Zg 2007. prije prvog poroda i nismo mislili ići ponovo jer nema potrebe.
Hvala, curke! :love:
@n@,tečaj je obavezan samo ako želiš da ti suprug bude na porodu, ali i potvrdu za njega možeš dobiti ako uplatiš tih 300 kn, a ne prođeš cijeli tečaj jer to nitko ne kontrolira, barem nije kad sam ja bila.
Ja sam nakon poroda izašla iz rodilišta nakon 48 sati pošto je sve bilo u redu i samnom i sa bebom, ali obično je preksa 3 dana, naravno ako nije carski u pitanju.
E sad,što se stolčića tiče nisam baš sigurna da je prevelika beba kontraindikacija jer poznajem curu koja je bebu od 4,5 kg rodila na stolčiću :)
Ja sam također čitala da je jedna ženska s bebom izašla iz rodilišta već nakon 48 sati, ali kol'ko sam ja shvatila to je bilo zbog iznimno dobrog poroda te nije bilo potrebe da ih se zadrži duže. Inače, praksa je kao i u drugim rodilištima tj. ostaje se 3 dana (ako je sve ok.).
Što se tiče tečaja, mislim da je on za Vž obavezan, ali najbolje bi bilo da nazoveš i pitaš. Inače, tečaj se plaća 300kn i onda dobivate potvrdu da ste bili na tečaju (npr. ti i suprug ili koga već želiš sa sobom u rađaoni). S tom potvrdom dolaziš onda i na porod. Mislim, to je ono kaj sam ja shvatila tak da smo mi recimo sve to prošli i sad je potvrda spremljena sa svom ostalom dokumentacijom i čeka. :mrgreen:
dunja&vita:-))) i u našoj grupi je bilo parova koji nisu prošli cijeli tečaj tak da mislim da se to može dogovoriti, ali bez uplatnice od 300kn nitko nije dobio potvrdu. :) Mislim, meni je to i ok. kad već idem tamo i koristim njihove "usluge".
Mi smo svojevremeno prošli tečaj u Petrovoj i sve što je Miro tamo "naučio" sam ja doma ispravljala :lol: To je blagoslov i prokletstvo života pod istim krovom s jednom Rodom :lol:
I drago mi je da ne inzistiraju na kompletnom odslušanom tečaju kao uvjetu za potvrdu, naročito bi to bilo relativno gubljenje vremena za jednog tatu koji je već bio na porodu i prošao najbolji mogući tečaj - u rađaoni ;)
jedna od kontraindikacija je i mekonijska plodna vodaCitiraj:
@n@ prvotno napisa
-a ovo za veliku bebu najbolje da dogovoriš pregled sa dr. Jukić (pred kraj trudnoće) pa da on pogleda na uzv kolika je beba i da li je porod na stolčiću dobra opcija za tebe
- meni je H. procjenio na 3750-4000 kg i nije ni spomenuo da je prevelika za porod na stolčiću
kak to misliš?Citiraj:
Palonkica prvotno napisa
pa ne mogu odbiti trudnicu ako nije prošla tečaj...
ili sam krivo skužila (što me zadnjih dana ide :mrgreen: ), ti si mislila da je obavezan za tate ako žele biti na porodu? to jest.
kad je beba velika, lakse ju je roditi na stolcicu. naime, u vertikalnom polozaju vaginalni prolaz je nekoliko centimetara kraci, a cak 30% siri, tako da su puknuca rjedja, a beba moze izaci s manje traume i mogucnosti da zapne.
meni se ovo čini logično, al pitanje je kako je to u praksi...Citiraj:
Felix prvotno napisa
u kom smislu?
Meni je totalno nebulozno da MORAMO proći tečaj da bi nas primili u rodilište na porod na stolčiću...
Mi smo bili prije 2 godine u Zgb na tečaju i ni mm ni ja nismo naučili gotovo ništa što već nismo znali i prije.
Prema tome, uvjerena sam da nema razloga da nas 'ne prime' na stolčić. :x
Budem još zvala gore da provjerim...
ne prolazi se tečaj radi stolčića, nego radi prisustva partnera na porodu
dakle, ako zelis supruga s tobom u rađaoni, on treba prisustvovati tecaju. nema veze sto je vec jedan porod iza vas.
ponavljam, tecaj nema nikakve veze sa stolčićem
Znači, on bi PONOVO trebao proći tečaj?? No way... kakve gluposti sve neće smisliti... :/
a sto ako je partner na porodu zena koja je vec rodila? treba li i ona imati papir s tecaja ili je dovoljan neki dokaz da ima dijete ili...?
partner treba proci tecaj, bio to suprug koji je ili nije bio na prijasnjim porodima, bila to mama, sestra ili prijateljica koja je vec rodila.
tecaj ima 4 predavanja, s tim da se u slucajevima kad zena nije prvorotka moze dogovoriti da se ne prisustvuje cijelom tecaju - nego da se dođe jednom, da se upozna s rodilistem, i da se plati tih 300 kn za tecaj.
meni tih 300 kn uopce nisu problem, jer sam za njih dobila prekrasan porod i potpuni rooming in
ali je u najmanju ruku smijesno i apsurdno... :roll:
Felix, mislim na to dopuštaju li oni porod na stolčiću ako je beba velika....
ne vidim neke logike da zabrane stolčić zbog prevelike bebe, jer baš kao što si rekla, pa više se otvoriš u tom položaju i samim time je lakše roditi veliku bebu...
ali ne znam što oni prakticiraju....
i ja mislim da je tečaj obavezan samo ako partner želi biti na porodu, i isto mi nije problem dati tih 300kn
na uvodnom predavanju nisam čula ništa novo, jer previše visim ovdje :mrgreen:
zato jedva čekam sutra jer će biti sestra Erika i bit će neke praktične stvari :)
pa jeCitiraj:
Felix prvotno napisa
ali pretpostavljam da ce svaka rodilja bar jednom prije poroda skočiti do varaždina, ako ništa drugo da nauči put do rodilišta :mrgreen:
pa onda to može spojiti s tim jednim odlaskom na tečaj i stvar je riješena
:lol: je, ne bi bilo zgodno lutati okolo s trudovima...Citiraj:
Lutonjica prvotno napisa
Da sad ne ponavljam, Lutonjica je sve lijepo razjasnila, upravo to sam mislila kad sam rekla da je tečaj obavezan. :)Citiraj:
Lutonjica prvotno napisa
Meni je predavanje sestre Erike bilo najzanimljivije i u stvari najljepše od sva četiri. :bouncing: Posebno mi se svidio filmić kojeg nam je na kraju pustila, a radilo se o video prikazu nekoliko prirodnih poroda (uključujući jedan na stolčiću). Odmah sam "naručila" jedan takav porod. :mrgreen: Sad čekamo. ;)
Da li netko zna kad je slijedeći tečaj tamo? Zvala sam sad gore, ali mi se ne javljaju.
ni ja neznam kaj je tocno prevelika beba(kontraindikacija stolcica sa prezentacije)-kakti velika beba može zapeti pa onda je potrebna brza intervencija i manipulacija kaj nije dr zgodno ak si na stolcicu(to je dr rekla na tecaju). sutra je tecaj ponovno u 18 sati!
da, opet komfor i ono sto je zgodnije osoblju, a to sto je bolje za rodilju i za dijete, o tom potom... :roll:
ali dobro. treba vremena da se neke stvari promijene u glavama. nadam se da ce za 10 ili 20 godina drugacije razmisljati.
zato je najbolje ne petljati previse u trudnoci i ne ici na 100 ultrazvuka i procjena jer ako nesto trazis, sigurno ces i naci. sumnjam da ce u trudovima ici procjenjivati velicinu djeteta.
a definicija prevelike bebe je toliko maglovita i nejasna da vise ovisi o lijecniku koje postavlja dijagnozu nego o realnim predispozicijama.
Samo da i ja ohrabrim žene koje imaju namjere potegnut do Varaždina na porod..Rađala sam tamo prije 8 mjeseci i moram reči da sam presretna što sam umjesto Zagreba odabrala Varaždin..dr. Jukić je ZAKON! Čovjek je toliko pozitivan,skroman,otvoren..a babice predivne (između trudova čak smo se i zezali..smijali) Ma prekrasno iskustvo.. jedino mi žao što med. sestre nakon poroda samoinicijativno ne pomognu (da pokažu) novoj mami kako da doji. Znam sve smo to prošle na tečaju ali u praksi..ipak :)
što se tiče trudničkih tečajeva, sestra erika je jucer komentirala na predavanju kako je večina opreme u rađaonama (uključujući i stolčiće) kupljena od novaca prikupljenih od tečaja.
ja mislim da je pohađanje tog tečaja i plaćanje 300kn najmanje što mi trudnice možemo napraviti da bi dobili malo bolje uvjete rađanja - bez obzira koji nam je to porod
uopće ne sumnjam da će, ako nastave s ovom praksom, uvjeti u rađaonama biti još bolji za koju godinu (možda nabave kadu,..), tako da mislim da je taj tečaj super stvar
jucerasnji tecaj je bio zakon! MM je sve vrlo emotivno prozivljavao-osobito film o prirodnom porodjaju-zbilja se isplatilo ic na tecaj sestre erike i dobit na uvid kak sve to izgleda.
Mi smo tečaj obavili još u 6. mjesecu tak da nemam novih informacija, ali sestra Erika je jednom prilikom spomenula da se kod njih tečajevi održavaju konstantno. Ja sam se bojala kak će to biti po ljetu s obzirom na godišnje odmore (zato smo se i odlučili to obaviti prije), ali ona je rekla da to nema veze, da oni drže tečaj kroz cijelo ljeto. Nama je sugerirala da dođemo prvi utorak u 6. mjesecu i onda još 3 utorka za redom. Probaj još koji put nazvati i pitati. Utorak čini se i dalje stoji, a ako nećete prolaziti cijeli tečaj onda je vjerojatno svejedno koji utorak. Dođeš sa potvrdom o uplati i dobiješ potvrdu. :saint:Citiraj:
@n@ prvotno napisa
Mi jučer nismo stigli na tečaj :( . Baš sam se radovala predavanju sestre Erike, no kaj je - tu je... zna li netko možemo li i dalje ići (bili smo na prvom) i dobiti potvrdu? Sad sam u 34tj i ne znam dal ću dočekati ponovno predavanje sestre Erike.. I do kad se tečaj može platiti i di se plaća??
potpisujem od riječi do riječiCitiraj:
tocekica prvotno napisa
sestra Erika je :zaljubljen:
novy, najbolje da nazoveš rodilište, tražiš sestru Eriku i dogovoriš se s njom
Što se dobivanja potvrde tiče novy mislim da to ne bi trebao biti problem jer i u našoj grupi je dosta parova preskočilo neka predavanja. Možeš još pitati, ali prilično su susretljivi pa mislim da vam neće stvarati probleme. :) U vezi plaćanja, mi smo recimo uplatili 300kn na žiro račun bolnice i uz predočenje uplatnice dobili potvrdu na zadnjem predavanju. Može se navodno novac uplatiti i negdje u samoj bolnici, ali detalje ne znam. :roll:
Mi nismo bili na tečaju u Varaždinu, prilikom poroda platili smo 3oo kn (kao što bi tečaj) dobili uplatnicu i suprug je mogao prisustvovati porodu. Hvala nebesima što su toliko susretljivi! :D
Eto, upravo smo se vratili iz Vž pa da podijelim s vama friška razmišljanja. :) Dakle, obavila sam ctg te bila na pregledu i amnioskopiji... kod dr. Špoljarić. :? Naime, prema onom famoznom rasporedu danas su u trudničkoj ambulanti trebali raditi dr. Dokuzović i dr. Jukić, a njih međutim nigdje. :? Prema sestrinim riječima dr. J. je noćas bio dežuran i baš se spremao doma. :/ Ta me informacija malo zatekla, ali nisam dozvolila da me skroz izbaci iz takta. Iako nisam čula baš neke dobre stvari o dr. Špoljarić, krenula sam na pregled/asc sa pozitivnim stavom. Moram odmah reći da mi je ženska bila skroz ok. Pregled jesam osjetila, ali taj je neugodan osjećaj trajao svega nekoliko sekundi. Sve u svemu prošlo je dobro i ja sam zadovoljna. :) Uglavnom, ono kaj sam u stvari htjela 'reći' je da ne znam svrhu onog rasporeda na oglasnoj ploči jer čini se da dr. tamo ipak rade bez nekog određenog reda... ili možda prenaglo zaključujem... :roll:
Doktor Dokuzović ne radi u bolnici već dosta dugo :?
da, on sad radi u poliklinici sunce u vžCitiraj:
klokica prvotno napisa
Ja sam rodila u Varaždinu i moram pohvaliti rodilište, a posebno predivnog doktora Jukića. Primalja koja me "dopala" je isto bila topla, draga i ohrabrujuća. Eto, nek se i moj glas čuje :heart: