o bože od jutra do mraka, evo sad ručam sad smo je spustili spavati
Printable View
o bože od jutra do mraka, evo sad ručam sad smo je spustili spavati
Pozz cure
Moja beeba je stara 8 dana, miš mali, i mi mislimo da ima greče, jel to prerano? U bolnici su rekli da jeste, a on ima sve simptome grčeva, osim što ne plače dugo. Uglavnom kad ga to uhvati dize nogice, sav se skupi, zacrveni, pocne plakati i čak daka doji zna se mrštiti, nesto mrmlja i izbaci ciku pa je opet panicno trazi. i Ubrzo za tim se pokaka. Inace kaka ok, do 8 kakica dnevno. ja isto pazim (bar mislim) sta jedem, nejedem zacinjenu hranu, u bolnici sam na dijeti cak bila jer sam popucala dosta pa zbog mog kakanja :(. Ali pila sam kompot od šljiva, jela trešnje kad sam dolsa doma, jel to sve izaziva grčeve u beba?
Šta vi mislite iskusne mame, jel tako mala beba zaista može imati grčiće ili možda samo se namuci dok se ne pokaka?
Samo smo na ciki.
Evo i mene opet... i dalje nam zekanica ima grčeve, ali ostalo je na popodnevnim grčevima. Pijem dosta komorača i uspjela sam tako izbjeći cjelodnevni plač.
Zanima me da li netko kombinira čajeve sam???
Recimo da li se mogu kombinirati kim u prokuhanoj vodi s kamilicom ili nešto slično? Voljela bih da i ja unosim kima pa da ga ona preko mlijeka dobija i tako možda da reduciramo ove popodnevne grčeve na plač ili dva :-/
Ako netko ima dobru kombinaciju kombinacija čajeva ja bih bila jako zahvalna! :-D
Možeš piti bilo kakav čaj, nikakve koristi beba neće imati. Ako ima večernje kolike (grčevi) to jedino vrijeme može izliječiti.
Nakon napunjena 3 mjeseca ( kod najvećeg broja beba) to odjednom prestane i čudom ćeš se čuditi gdje je svako večernji plač. Stvarno odjednom: danas je urlanje, sutra nema.
Još samo koji tjedan. A do tada, nosi ju kako joj paše, najviše beba voli da je potrbuške na maminoj podlaktici, mamin dlan na trbušiću, nogice pomalo vise. Šetaj se, ljuljaj, stavi toplu tetra pelenu na bebin trbuh, pokaži joj da ti je stalo i da se trudiš da ju manje boli. Sve što možeš je nosati ju. Možda i kakva glazba pomogne. Pokušavaj dok ne nađeš onu koja paše bebi.
To je samo znak da je bebin probavni sustav još nerazvijen. Brzo će proći.
Zekana moj sin je prije 3godine ima strašne grčeve...njemački pedijatri preporučuju čaj od anisa, kima i komorača od marke teekanne...pije ga mama, a i bebica u malim količinama.
Mom Ivanu su u roku od 2/3dana pristali strašni grčevi...imam još poznanika koji su koristili taj čaj i svi su oduševljeni njegovim djelovanjem...
I meni moj donila mama iz njemačke...i opet će za koji dan donit zalihe...
A da pogledaš u Muellera...oni imaju dosta njemačkih proizvoda pa možda imaju i taj čaj
Podizem ovu temu, vidim dugo nitko nije pisao, a ja sam sva jadna zbog svoje bebe. Ima 2,5 tjedna i grceve. Ne dojim, na ad-u je i prvi put kad su je primili grcevi presli smo na hranu (kršitelj koda) AC bas za bebe s kolikama. Medjutim, ovu subotu je imala grceve od 12 sati do ponoci kad smo otisli na hitnu. I tamo se desilo nesto cudno- bila je u autu mirna ko bubica i na pregledu isto. A kod kuce se derala da je meni doslo da i ja placem. Pregledali su je, napravili urinokulturu i rekli da je ok ali je puna plinova.
I onda jedan dan mira i danas su je primili u podne, prime pa popuste, sad spava.
Mene zanima ima li tko da mu je dijete imalo tako grceve cijeli dan? Vidim da je Josipova mama imala slicno iskustvo. Ili znate nekog?
I jel ima razlika izmedju grceva i kolika? Jel to isto?
taman sam ti pisala na kakvi su naši muževi pa da se ne ponavljam :-) masiraj joj drobić mom bi pomagalo kad bi mu nogice lagano gurala prema drobiću.
Moj stariji je imao grceve cijeli dan. Od 9 ujutro do 9 navecer. Jedino je nocu spavao. Danju je spavao na rate, iskljucivo na meni. Bio je dojen, a grcevi su prestali oko 3,4 mj starosti.
Zašto misliš da ti beba plače zbog grčeva? Još je premala za to. Što radiš kada plače?
Prvi uzrok plača je glad. Daj joj jesti, ako prihvati i umiri se, našla si uzrok.
Da li podrigne u pola obroka i na kraju? To može biti razlog plača.
Možda treba sisanje? Daj joj dudu, ako prihvati i umiri se, to jt to.
Nosaj ju, hodajući brzo po stanu, kao što si hodala kad je bila u trbuhu, držeći ju u naručju, da te osjeti, nježno i čvrsto.
Zamotaj ju. Znaš li što je Baby swadling? Nekim bebama je to čarobni štapić za umirenje.
Beba je tek došla na ovaj svijet. Sve joj je novo i sve ju plaši. malo-pomalo, naviknut će se i bit će manje plača.
Ne bi trebala plakati satima. Morate vi, kao roditelji, naći razlog plača i pokušati ga otkloniti. To je teško i frustrirajuće, ali znaj, da što si ti nervoznija, to će i beba više plakati. Začarani krug umora i plača smo sve prošle.
Nije lako imati bebu. Nikome. No, stvar je u tome koliko smo spremne na to i kakav smo inače tip, hoće li nam biti lakše ili teže.
Malo pročitaj ovaj članak. http://www.roda.hr/article/read/zasto-bebe-placu
Beti3 zasto mislis da je beba od 3 tjedna premala da bi plakala zbog grceva?
Uopce nije premala. Kod nas je krenulo sa 2 tjedna i trajalo do 4 mj.
jedini uzrok je bio to sto je bio jako osjetljiv na podrazaje i stimulacije.
Imala sam jedno dijete sa grcevima i jedno bez . Razlika je ogromna.
Mislim da je to " premaleni za grčeve" neki mit. :-/
Kod Klempića su se javili već 5-ti dan u bolnici.
Baš grčići, sa grčenjima nogica prema trbuhu, nakon jela, navečer, po ps-u.
Na sreću, trajali su svega 10-tak meni užasnih dana.
Kasnije je imao aerokolike kako to ped vole nazivati, tj. dosta plinova i eksplozivne stolice zbog nezrelog probavnog trakta, puno papanja i jakog let downa.
Ali to je bilo podnošljivo jer bi prošlo nakon kakanja/prduckanja.
Međutim, ja sam sklona vjerovati da su sva novorođenčad manje ili više puna plinova, a da karakter djeteta igra najveću ulogu u tome kako će se s time nositi, a i sa ostalim nedaćama novog života.
Ovi grčevi od podne koje spominješ, ja bih prije rekla da je to reakcija tvoje djevojčice na promjene koje su ju snašle.
Nije više u maminom trbuhu, ne sluša poznate zvukove (buku!), ne dobiva hranu bez prestanka, ne ljuljuška se u plodnoj vodi ugodno sputana stijenkama maternice...
Stvarno pokušaj swaddling, nosaj u marami, daj joj dudu ili prst neka siše, pusti bijeli šum (snimke ne pale, upali fen, napu ili usisavač pa vidi što joj paše), neka spava na tebi...
Meni je dosta pomogla knjiga Najsretnija beba u kvartu.
Sadrži detaljno opisanu poprilično uspješnu metodu umirivanja novorođenčeta, ali mi je ponajprije značilo pojašnjenje bebine perspektive dolaska na svijet i zašto se teško nosi sa svim tim promjenama.
Nema sto biti nego grcevi, tako nam je barem doktorica rekla, bili smo na pedijatriji na Rebru i rekla je da je mala puna plina, detaljno ju je pregledala, nwpravili su urinokulturu plus pregled svih otvora na tijelu. Inace se grcevi jave kasnije ali recimo skupa s nama je cekao par s djetetom starim 4 dana i grcevima. Nema striktnih pravila.
Ja je obicno nosim, drzim je stisnutu uz tijelo, stavim onaj djecji termofor na trbuscic, pustim zvuk fena...Jede dosta, svaka tri sata ili prije kad vidim da trazi, cak nam je oatronazna rekla ne povecavati dozu hrane jos tjedan dana. Danas sam kupila dr. Brown bocicu da sto manje zraka usisa.
Sirius, koliko vam je to stanje od 9 do 9 potrajalo? Ne mogu vjerovat da se i to desava, sirote bebice..
Grčevi najčešće nastaju zbog nezrelosti probavnog sustava. Dakle od prvog hranjenja. Nema što dijete biti premalo za to. Jedino dojena djeca u početku možda pojedu manje, pa ih to manje muči (možda, ne tvrdim - samo razmišljam što bi moglo biti).
Moj stariji - grčevi od prvog dana, od bolnice (mislilla sam da se dere od gladi pa sam mu uvalila još i bočicu - uzalud) i potrajalo je do 6 mjeseci. Svakodnevno, nakon svakog hranjenja. Spas - kao i kod Sirius - relativno rano je počeo spavati cijelu noć. A mlađi sin uopće nije imao grčeve i potpisujem Sirius da je razlika ogromna. Nebo i zemlja.
Lavko - držim fige da bude što blaže i prođe čim prije. Susjedin sin je drečao nekih 6 tjedana - ne muči se svako dijete mjesecima iako ima i toga.
Lavko, kopirat ću ti od tommie tippie bočice što kažu: "Na dudi se nalazi posebno oblikovan “anti-colic” ventil koji štiti od stvaranja mjehurića sa zrakom i osigurava ujednačen protok kroz bočicu čime se umanjuje opasnost od dojenačkih kolika uzrokovanih velikom količinom progutanog zraka za vrijeme hranjenja."
Dosta su ju hvalili pa eto, možda bi to pomoglo..
Inače, kad je moj mali bio pun zraka, pomoglo bi mu da ga okrenem na trbuščić i stavim si ga na dlan, pa bi se isprdio i bio zadovoljan. Također, kad je bio na leđima, onda bi prdio kad bi mu polako gurala koljena prema trbuhu, to mu je isto oslobađalo plinove.. A kad bude malo veća a vidiš da ju muči trbuh, možeš ju primiti okrenutu od sebe i položenu na tvoja prsa,pa staviš svoju ruku ispod njenih koljena i podigneš joj nogice tako da je u nekom kao fetus položaju i pustiš ju da se proba isprditi..
Tjednima. Muz je dolazio ranije sa posla jer svaki put kad je nazvao malac je plakao. Stalno je bio na rukama i sisi, a svejedno je plakao . Iskljucivo dojen, potpuno zdrav, na tezini je taj najgori drugi mjesec zivota dobio 1000 grama.
kasnije sam skuzila da pomaze dnevno spavanje na trbuhu i nosenje ( po zraku) u nosiljki, ali i dalje ponekad niti to nije pomagalo. Eto, djeca placu. Neka vise neka manje.
O boze, nisam imala pojma da to moze toliko trajat. Mi smo na ad i to jos formuli za djecu s kolikama. Prvih pet dana je bila super, jela i spavala, onda sve po starom.
Dobro da ste mi ispricale sve ovo, vidim da nismo jedini. Obicno zene pricaju kak je to navecer, po sat dva, i tak.
Ma nema pravila.
Formula ova ili ona. Bocica ova ili ona. Sve je to prodavanje magle. Kazem ti , moj je bio iskljucivo na dojci , pa je plakao cijeli dan. Jednostavno je bio takvo dijete, jako osjetljivo na podrazaje , vise mu je trebalo da se prilagodi.
kod nas je bilo gotovo kao kod Sirius
Počelo je sa tri tjedna ali uglavnom je drama trajala popodne i navečer. satima.
jedino što je malo pomagalo (i meni, psihički, jer ne možeš ništa NE raditi dok ti beba urla) je staviti ga u flexijski položaj (položaj koji ima u trbuhu) u nosiljku pouch i onda se satima ljuljuškati i poskakivati na pilates lopti.
Moj se nije podrignuo kako spada prvih 5 mjeseci, kad se počeo podrigivati onda je mukama došao kraj. Do tada je stalno imao balončiće u crijevima koje sam svaki dan masirala.
I da, osjetljiv je i dan danas na podražaje.
Radije nosi čarape naopako da ga ne smeta šav :roll: i tako još petsto sitnica
Gdje se mogu te marame kupiti? Jel drze to djecji ducani ili neki alternativni?
Pouch nema u RH mislim. Ja sam uvijek kupovala izvana, najčešće na ebayu (da, da, imala sam ih ponekoliko :) )
Hotslings je najbolji, meni osobno. Materijal ima 3% spandexa tako da je mrvicu rastezljiv što paše u tom ljuljuškanju
ali vjerujem da možeš staviti bebu u kolijevka položaj i u sleepywrap marami a njih imaš za kupiti ovdje (čak je jedna prodavana neki dan tu na burzi)
Bok mame..evo moje iskustvo sa grčevima... ja sam cula da grčevi pocinju tek od mjesec dana..
beba je imala dva tjedna..sve super spavala..papala..spavala..plakanje skroz malo. Jedno popodne plac nemoguc..skoro se gusi od placa..cili se grci od bolova.. sve smo probali..masirati drobic..grijati pelenu i stavljati na drobic i nista..umirila se nakon par sati i sve dalje bilo ok.. sutra dan u isto vrime ponovno plac..svi kazu kad je otprilike isto sat znaci da su grcevi..u apoteki uzmem kapi biogaja i sab simplex (prijateljica mi preporucila) i kako smo to poceli uzimati placa ni grcenja vise nemamo...e sad dali je zbog kapi ili su jednostavno prosli neznam.. sad beba ima misec ipo dana i mi i dalje uzimamo te kapi i opet papamo..spavamo..papamo :) nadam se da ce tako ostati.
Blago tebi! I ja imam te kapi ali na dane je nemoguca. Nama ocito ne pomazu a isto je jela i spavala do grceva.
inace, imam pitanje prakticne naravi. Recimo dolaze vam gosti a beba i a maratonske grceve. I sto onda? Otkazat? Nosit pred njima?
Ili kako ic u setnju kad to traje dugo?
Lavko normalno da ces nositi svoju bebu I umirivati je kad ima grceve. Gosti su dosli radi nije pa im to sigurno nece smetati.
Ni nama kapi nisu pomogle. Jos njih dvije. Tada mi je to izgledalo strasno. Ali proci ce.
Mi smo pokusavali sa toplim oblozima, jogom za grceve, laganom masazom, beskrajnim nosenjem, muzikom, kapima, mojom prehranom...
Lavko, ja goste nisam ni primala prva dva mjeseca, osim dvije najbliže prijateljice koje su mi pomogle skuhati pošten ručak, a ni s njima u sat-dva vremena nisam uspjela prozboriti ni par rečenica od plakanja i nosanja.
Isto je dojen, nisam ni pokušala s kapima, čekala sam da prođe. Naravno, kad su prošli grčevi, plakao je zbog drugih stvari, vježbanja, kapanja fiziološke, vezanja u AS i kolicima... takav je.