nije to problem samo naseg zdravstva, ti letci i plakati sto si ih vidjela su tiskani povodom eruopskog dana svjesnosti o antibioticima koji se poceo obiljezavati prije par godina bas zbog neracionalne upotrebe antibiotika svugdje
npr takve javne kampanje u francuskoj su smanjile potrosnju antibiotika za 25%
vidim sad da u najavama zadnjeg tog Dana pise da ljudi najcesce uzimaju antibiotike na svoju ruku
kako je to moguce kad se kupuju samo na recept?
ja sam imala situaciju da sam trebala piti antibiotik nakon ugradnje implantata i onda sam osamucena nakon tog postupka isla ko zombi po gradu redom po ljekarnama moliti da mi netko da antibiotik bez recepta, jer sam onaj privatni recept putem zagubila
nisam uspjela iako sam u jednoj ljekarni cak i ocajna isplakala turu
dobila sam ga tek s receptom
ja mislim da je nase ministarstvo ipak svjesno da problem nije samo u uzimanju antibiotika bez konzultacije s lijecnicima, prekidanju u pola terapije i sl, nego i u rutinskom davanju istih, posebno za grlobolje
jos prije 8 godina izasle su Smjernice za grlobolju, a evo i novih http://www.mzss.hr/hr/content/downlo..._smjernice.pdf
iako je dokument namijenjen lijecnicima dobro je procitat ga ako idete kod lijecnika unaprijed znajuc da ce vam dati rutinski antibiotik
napominjem da nemam pojma o vasim instinktima i ne podrazumijevam zdrav razum i da je moj savjet da, ako odete lijecniku i on prepise djetetu antibiotik koji vi nemate namjeru uzimati, da je najispravnije tada lijecnika o toj odluci i informirati