Ne tražim posao od doma (previše mi je i ovog stalnog) ali već nekih godinu-dvije popunjavam online anketa, par minuta usputnog posla tjedno a stigne i koja kunica :)
Printable View
Ne tražim posao od doma (previše mi je i ovog stalnog) ali već nekih godinu-dvije popunjavam online anketa, par minuta usputnog posla tjedno a stigne i koja kunica :)
imam dvije ideje trenutno: jedna je vođenje facebook i twitter profila poslovnim korisnicima-to bih prvo realizirala, ako bi išlo, da pripomenem: ne očekujem od toga ne znam kakvu zaradu, već onako đeparac
a druga je još u povojima, tj. imam samo volju i ideju, ali nemam znanje, tj. trebala bih negdje naučiti zanat ili zaposliti nekoga tko zna taj zanat, ali opet konačni proizvod bi uključivao puno kreativnosti, ručnog rada i truda, što nisam sigurna da se može naplatiti u današnje krizno vrijeme, dobro je što bi proizvod uključivao i reciklažu, a loše što mu je se bazira na dizajnu koji u krizi i nije neophodan uz ponudu sličnih serijskih jeftinih stvari
imam još ideja, ali te uključuju veliki početni kapital, pa sam ih odmah otpisala :D
Mene muče iste dileme kao tinu, inspiracije imam, ali ne znam od kud početi. Doduše , sad mi je trenutno i nezgodno upustiti se u bilo što jer je mm bez posla pa sam , radi kredita (naravno), prisiljena klajkati na posao. Ali najbitnije mi je u svemu da imam i podršku mm. Da nema podrške okoline ne bi ni razmišljala.
Da mm ima volje odraditi dio posla dok sam ja na "pravom poslu" to bi bilo super, ali ipak je samo podrška!
Mene isto muči to "na crnjaka" jel postoji neki legalan način da hand made proizvode plasiraš i ne nadrapaš!?!? Neznam, slobodna djelatnik?! koliko tu papirologije treba!? Za obrt i firmu sam se raspitala i trenutno nisam spremna na taj potez.
inda daj malo višeinfo o tim anketama?
mislim može li se voditi fb i twitter profile za poslovne korisnike honorarno (znači prijavim porez i sve) ili ne može?
meni su gfk najbolji
prijaviš se kod njih i čekaš mail, moraš odmah ispuniti anketu dok se ne popuni kvota
za svaku anketu dobiš od 5 do 25 bodova, kad skupiš 100, dobiš bon od 100kn
ima još puls i mislim da ipsos online ili tako nešto, ali kod njih još nikad nisam za ništa skupila, iako stalno popunjavam??
Ako si zaposlena možeš otvoriti obrt i ne ulaziti u sustav pdv-a dok ne moraš po sili zakona, dakle ne plačaš si doprinose i ne plačaš pdv,tak da nisi jako nadrapala. E sad taj pdv nekad je dobro ući u sustav a nekad ne, zavisi šta radiš.
A za te slobodne djelatnike i ostalo ne znam.
Ja popunjavam mindtake ankete, oni za skupljenih 200 bodova daju 100kn
Istina, najviše sam bodova prikupila preporukom novih članova ali redovito dobivam i ankete na mail
Ako je netko zainteresiran registrirati se, pošaljite mi mail na pp da vam pošaljem pozivnicu pa ja za vašu registraciju dobijem bodove (5kn :))
I ja sam za i iz ove teme :-) Ja od doma radim.
TRenutno manje nego i polovično, jer su mi klinci premali da nešto puno radim.Iskreno i ne želim više.
Ali već je nekoliko ljudi tipa vještičice reklo glavne probleme ove teme, nije sve tako bajno.
Poljoprivreda je dobra, ali zahtjevna ...Ljekovito bilje je nešto što je u redu.
Jeste razmišljali o puževima?
Ifigenija, mislim da ti ideja nije loša. DApače, super je. ALi ne gledaj isključivo iz perspektive Zgb-a- Profiliraj je i za male primorske sredine, gdje žene imaju više vremena nego u Zagrebu, a imaju i novaca od raznoraznih sezonskih poslova. Negdje sam između redaka pročitala daje to tvoja domaja :-).
Ni ja ne znam za slobodne djelatnike...
Jedan od "problema" ozbiljnog posla od kuće, je taj što te često zna angažirati više nego posao 8-16. Osobito ako si radoholičar, i želiš to napraviti dobro.
Ifigenijina ideja je dobra i utoliko što se bazira na prodaji, a ne na prizvodnji. Iako sam uvijek za proizvodnju, ali iskustveno znam kako je naplata često vrlo veliki problem...VEći od prpizvodnje..
OT
Roza, sve više mi je genijalan tvoj vejoflajf
mislim da je to ovo
http://www.gfk.hr/about_us/methods/cawi/index.hr.html
imaju li i oni sustav bodova za preporuku da bar nekom ovdje napravimo promet?
Može, otvoriš kućnu radinost, bolje je od obrta. Evu tu piše malo o tome, ja se baš raspitujem što i kako.
http://portor.mingorp.hr/sporedna.htm
http://www.teb.hr/include/pdf/zakoni...a_i_usluga.pdf
a zna li netko treba li mi za vođenje fb profila obrt ili honorarno?
E da ovo potpisujem. Ja recimo proizvodim, bolja sam u stvaranju nego u prodavanju, mm je prodavač prve klase. Al da te rad od doma zna zaokupit više nego regular job, zna. Ja zadnjih tjedana provodim po cijeli dan na kompu, uz pauzice za dojenje, hranjenje, maženje, kuhanje ručka - radni dan se otegne od 08 - 22 ponekad. Vjerujte mi luda sam od umora, od kompjutera...najrađe bi ga zavitaljala preko balkona nekad. Al ajde skuliram se, par dana uzmem odmor, odemo na nekakav dvo dnevni izlet, napunim baterije i furam dalje.
Ja pak imam ideju za curke koje znaju lijepo sivati, a dosla mi je na temelju nedavnog iskustva...
Dakle, hm, nasa baletna skola cesto organizira predstave. U predstavama ima XY likova, i gotovo svatko ima drukciju haljinicu. Oni su se povezali sa krojacicom koja nam svima siva kostime - prvo moramo imati "bazni" bijeli tutu, a onda nakon toga i razlicite haljinice ovisno o likovima...
E. mi je izabrana za glavni lik, i za predstave koju pripremaju moram platiti sivanje cak 3 razlicite haljinice.. I bolje da vam ne kazem koliko ce me to financijski oderati.
Dakle, za cure koje lijepo sivaju, mozda biste se mogle povezati sa nekom baletnom skolom i ponuditi im svoje usluge?
Materijal i ne bi trebao biti skup, a kad se sve pomnozi sa brojem ucenica, mogle bi lijepo zaraditi. :)
potaknuta temom, bez petlje da zaradim, otvorih topic :)
http://forum.roda.hr/threads/63586-forumska-trampa-%29
idejica za Ifigeniju...ima tonu svjezih zacina koje nema za kupiti u Hr..recimo korijandar (mozes kupiti teglicu za cca 15 kn i to ako je nadjes), medjutim ima restorana u Zagrebu koji bi uzimali toga vise a i domacica..treba vidjeti sto tocno fali i koliko je komplicirano uzgajati..
Jel vi znate da Hrvatska uvozi Koprivu?
A Koprive svukud, raste ko korov, evo ja jučer iz vrta pobrala valjda na kile onog što nikad neču ni skuhat ni posušit, jednostvno je previše.
Izradim pokoji komad nakita, napravim koju torbu. Većinom to sve na kraju ispoklanjam, ali ako me pita netko ne poznat ili je materijal skup uzmem koju kinticu.
Ostalo većinom pokrpam nešto nekome popravim i prepravim. I moram priznati na tom planu u ovom jadu od recesije posao krpanja i popravljenje cvijeta.
I imam dvije tete koje dolaze vježbati doma kod mene.
Curka sjajne ste!
Svaki post mi potiče glavu, a ono da neke mame više jedu kad su doma, pa je to minus za kućni posao me stvarno nasmijalo.
Evo ovako da odgovorim.
Vještičica je jako vješta, vidjela sam njezine albume sa šivanim i izrađenim stvarima, ali bojim se da je u pravu - to plasirati je problem, i u tome i jest bit biznisa kao takvog. Više je dobrih stvari na svijetu nego kupaca, i prodat će se samo ono što je prezentirano, dostupno, iza čega je priča koja će potaknuti kupnju. Proizvod, ma koji bio, ne prodaje. Prodaje priča, osjećaj, feeling iza svega toga.
Svaka malo nabrijanija hobi-krojačica zna napraviti i smisliti fora stvari ko iz mog omiljenog S'Olivera. Uostalom, velika većina njihovih su takve bazne stvari koje je, ajmo reć, smiješno uopće kupit ak imaš mašinu koju koristiš... a opet kupujemo - zašto? Jer su to neke super truper nemoguće stvari? Okej, ja njih volem više od drugih lanaca, ali nije toliko stvar u samom komadu robe, koliko u cijelom imenu, brandu, načinu prezentacije... stilu, tipu materijala.
Naravno, ne pokrećem lanac a la S Oliver:lol: niti je to baš tip posla koji bi si mama koja želi kući biti poželjela, ali S Oliver ili krojačica Mira iz Frtovaca Donjih - uvijek uspijeva ako ima priču, brand.
Moja krojačica je od mene dobila zilijun poslova jer je imala tu auru, prigovarala je da je preusko i brijala da neću moći disati, ali kad si rekla - neka mene, samo vi suzite, napravila je to fantastično. Šije sjajno, divna je, pomalo ćaknuta, povremeno je imala ideju da ne prima šivanje, pa si je morao žicati, i onda bi rekla ajde dobro, imala je dobre cijene, vrhunski rad, bila je pristojna i draga.
Za razliku od ovih zg na koje sam naletjela, sašila po komad robe i odustala od šivanja. I ravno šiju, i znaju napravit iz Burde, ali je feeling nelagodan, cerekaju se preko ramena ako imaš neku svoju ideju koju one nisu vidjele, nije ih briga - tih tri koje sam ja probala, iz kvarta. Miru je bilo briga i za ocjene u školi, i ljubav i moju mamu. To je bio njezin BRAND i imala je mušeterija kao u priči.
Slažemo se - prodaja je najkompleksniji dio cijele priče, i krucijalni za uspjeh, ali treba i proizvod iznać... a ja još ni proizvod nemam.
Imam ideje... a one ne koštaju niš, niti se mogu prodati. Eh...
Odakle uvozimo?
Sad ću si lupat glavom o zid, hoću majkemi ljudi, zaustavite me!
Pa jesemu život da ljudi gladuju u ovoj zemlji, a da naše ministarstvo češe onu stvar s oproštenjem i uvozi koprivu, i nikome se ne kaže, nema o tome poticaja, edukacije. Naši ljudi glupi, ne znaju proizvest i pobrat koprivu?
Pa ljudi moji ovo je stvarno tragedija! Uvoze koprivu. Idem plakat. Fakat idem plakat!
Kome treba kopriva? za čega? Gdje, zašto? Gdje da se sazna koliko to košta, i ima li šanse za otkup domaće koprive?
OPet idem malo plakat.
Tragedija!
Idem gađat jajima vlast, fakat su zaslužili. Ili koprivom, domaćom, neprodanom...
Ma nije to ništa, da vidiš kakav je glup zakon o plasiranju Stevie na tržište. Opet su se velike korporacije pobrinule da mali uzgajivaći ne mogu ni prdnut sa svojim uzgojem, a Stevia je doslovce blago!
Koprivu brijem uvozimo iz Makedonije i Crne Gore, dobila sam bila jednom neki čaj na poklon iz Makedonije, a u Getrou je garant jedna od ove dvije zemlje.
osim što je čaj od koprive dobar za mnoge probleme, kopriva je i ukusna namirnica. Koristise u svim jelima u kojima i inače koristite špinat. U Zagrebu se može kupiti na placu.
Mi doma radimo i sok od nje - sličan princip onom opd bazge i moji klinci ga čak i više vole
što se tiče šivanja i mi na umjetničkom klizanju muku mučimo s istim. Doduše malo su drugačiji materijali, ali više manje ista stvar.
Makedonija ima općenito neke nenormalno povoljne ugovore s nama, znam da je njihovo vino dotuklo pola naših vinara, ima toga još
A štose tiče uključivanja djece u obiteljski posao, makar i povremeno, to je vrlo osjetljivo, ako imamo odgojne stanarde kakve većinom na ovom forumu imamo. Khm, ja sam iz nacije obiteljskih biznisa i tamo ne vlada demokracija, a Juul bi se vjerojatno držao za glavu :mrgreen: S druge strane, moje osobno iskustvo je imalo dobre rezultate radila sam devedesetih sve što je trebalo u tatinoj firmi, za vrijeme gimnazije i sva znanja su moi jako dobro došla. Od podnošenja sumanutog šefa, do pisanja dopisa, prodaje, fine, natječaja, prevođenja s jezika koje znaš i ne znaš. Na umjetničkoj akademiji bila sam jedna od rijetkih sposobnih napisati projekt s troškovnikom (tad nije bilo odsjeka produkcije), a odgojno mi je itekako dobro došla još jedna obaveza u doba kad sam bila hormon na biciklu. koliko god loše bilo društvo u kojem sam se kretala uz nulte sate ujutro, papire na poreznu,njemački itd. nisam hvala Bogu stigla napraviti toliko gluposti koliko sam planirala
Uz najlabavije pedagoške standarde prije petnaeste, mislim da je bolje rad s klincima računati kao posebnu stavku u rasporedu, znači biti svjestan da se sad baviš edukacijom, a ne konkretno poslom koji radiš.
sad me ova stevia potakla na jedan davni dokumentarac koji sam gledala o američkim farmerima i velikim koorporacijama... kod nas su tek počeli biti tako bezobrazni, pa je valjda zadnji vlak da se oni koji se misle time baviti počnu baviti...
Ifigenija, najobičniji grincajg svakdašnji organski bi se prodavao ko lud da je provjereno da ga ti tvojim rukama uzgajaš, bez svog smeća kojeg inače posiplju po njemu...
makita, pa to je ideja, tečaj branja ljekovitog, jestivog bilja i izobilja, i meni bi to dobro došlo-onak, terenska nastava s djecom
Neću uopće ići u te ugovore s Makedonijom, jer ne znam o čemu se radi, ali mi para ide na uši da netko drugi ima bolje uvjete od naših vlastitih ljudi....
Što se family bizinisa tiče, naravno; ovisi o čemu je riječ, ovisi kakav si gazda, ovisi o djetetu, poslu... i naravno, uračunaš da si malko sporiji, uračunaš dio odgoja i dio posla - ako se to u specifičnoj situaciji može.
Ali upravo to - da te to iskustvo uči nečemu i sprečava da kradeš bogu dane - za mene je glavni razlog da djeci dam priliku da se osjećaju važni...
Korporacije.... da... to je problem.
Mi smo imali jednom jedan proizvod, mračni mrak, i htjeli smo ići s njim na tržište. To bi sigurno bila uspješnica. Ali, s vremenom je postalo jasno da bismo mi stvorili tržište, implementirali tehnologiju, a onda bi Konzum to složio u kini za 100 kn i potukao nas...
Korporacije.... da... to je problem.
Mi smo imali jednom jedan proizvod, mračni mrak, i htjeli smo ići s njim na tržište. To bi sigurno bila uspješnica. Ali, s vremenom je postalo jasno da bismo mi stvorili tržište, implementirali tehnologiju, a onda bi Konzum to složio u kini za 100 kn i potukao nas...
Što se grincajga tiče, organski bi i koštao, što je prvi problem cijele priče.
Drugi je najvažniji problem - distribucije.
kako do kupca, a da mu je zgodnije od Konzumove police, ili Lidlova odjela za povrće...
Raspisivala sam jednom lanac od malih uzgajivača, preko Internet stranice, i medijske prezentacije, pa do kućne dostave košarice sezonskog povrća i voća... imam tu dosta ideja - pa ako koga zanima, možemo na pp, ili na mailing listu, ili se nać da vidimo što bi se tu dalo...
Ideja je da se pruži malom proizvođaču kanal prodaje, sebi u redu biznis, a kranjem kupcu ono najbolje od tehnologije (dostupnost) i prirodnog i svježeg povrća. A budući da nema posebnog pokretanja proizvodnje, niti prodajnog mjesta, moglo biti biti i povoljno.
Ima tu još puno zgodnih detalja... svašta bi se moglo.
Meni je fora kuhanje za ručkove zaposlenim ljudima; sistemom pretplate. Tipa, u nekoj firmi dvadeset ljudi uzima moj ručak, imaju pretplatu (najgori dio je naplata, odnosno propadanje hrane ako se ne uspije prodati), skuha se, raznese i amen. Ali za to se ne isplati na malo; kad već imaš sve uvjete koje trebaš imati, i HACCAP onda to treba biti ozbiljan posao da bi se isplatio.
Još da imam adekvatan prostor doma, išla bih u to, kao biznis; zaposlila bih kuhare i sve što treba; ali nemam. A dislociran biznis, dislocirana kuća, vrtić i pedijatar - jok.
Povremeno brijem da na svom brdu otvorim najobičniji kafić s lijepim parkom za djecu (jer kod nas nema ničega sličnog), pa u to dodam još malo radionica, koji rođendan, prodaju koje stvari... i tak....
Brijem li ga brijem...