ma mislim, moj dan uopće ne može bit mjerilo vama koje radite, imate odraslu djecu, još sto obaveza sastrane, ja tek trebam doći do toga, pa ću onda pametovat
Printable View
ma mislim, moj dan uopće ne može bit mjerilo vama koje radite, imate odraslu djecu, još sto obaveza sastrane, ja tek trebam doći do toga, pa ću onda pametovat
Zapelo mi je ovo pa moram odmah odgovorit :mrgreen:
Na štriku mora bit red je mi je lakše skupit tri ručnika odjednom i složit ih bez da se mičem s mjesta :lina_dalmatinka::mrgreen: nego za ta tri ručnika proć cijeli balkon da bi ih skupila i složila. Samo je stvar organizacije. Meni ne smeta kako drugi ljudi stavljaju veš, niti ih po tome procjenjujem, al ja ga slažem po veličini i "grupama".
Krevet mi mora bit namješten jer mi je to moje utočište na koje se izvalim kad dođem u kuću i skinem odjeću za po vani, tako hvatam snagu za sve što moram napravit po kući, par minuta meditacije, to je samo stvar mog komoda i gušta. Trudim se namjestit čim se ustanem ga ali zna ostat i nenamješten, najčešće jer žurimo na posao, a zadnje što vadimo iz kreveta su pospana djeca. U tom slučaju ga namjestim kad dođem doma pa legnem.
Idem sad čitat dalje :mrgreen:
rekla bih da da.
po prirodi sam kolerik, pa ne znam jel nervoza od te prirode ili nespavanja :-)
navikne se čovjek.
i, nije da ja tako malo spavam što ne bih mogla sve strpati i u manje sati, već što toliko volim ovo što radim, da ujutro jedva čekam da se dignem i opet nastavim raditi.
kad imam manje posla, onda spavam više, po pet sati.
to je zimi.
budući da je naš stan (nadamo se još jako kratko) jedna soba, kupaona i kuhinja, u njemu živimo nas troje, pas i ribica - sve se posprema na mjesto jer se inače ne može prolaziti... krevet moramo ujutro pospremiti jer je on preko dana kauč, pod se usisava svako jutro (pas), klinca smo naučili da se igračke miču nakon igranja (to znači da ih utrpamo u kutije, nema tu nekog prevelikog reda i slaganja...)
peglu posjedujem ali ne koristim, ne znam niti gdje je - muž si opegla košulju ako mu baš smeta da je zgužvan, meni se to ne radi...
suđe perem ja - kako mi dođe, nekad odmah, a nekad malo ili puno poslije...
kupaona se pere po potrebi i to radi muž, wc malo češće zbog klinca
cipele nam stoje u malom hodniku, neke u ormariću a neke vani, uglavnom na jednoj hrpi...
a kad dođemo u veći stan ću vam napisati u što smo se pretvorili :mrgreen:
trenutno je naša urednost povezana s manjkom prostora...
pa ja to zaista ne mislim. do sada sam bila u puno više urednih nego neurednih domova.
i nikad nisam ušla u kuću kod nekog i komentirala išta...npr...
kad ljudi vide nered onda se uvijek nađu nešto savjetovati...ili suosjećati...
jer se kao podrazuijeva da bi trebalo sve biti uredno, ako nije znači da ne stižeš, a ne da ne želiš.
to sam mislila.
ali da...sad naprimjer prigovaram i ja mojoj mami, kad smo shvatile da smo totalno različite. žena ima na frižideru magnete...ono...pravcrtno posložene...
e to mi upadne u oko...baš baš...
sređeni nered :lol: tako to meni izgleda.
Ali to nije pametovanje, lijepo si opisala kako je kod tebe, nisi nikom implicirala da tako treba i kod njega bit, i da je zbog toga ovakav ili onakav, samo si odgovorila na pitanje :heart:
Ja bi te mogla potpisat gotovo u potpunosti samo mi je situacija malo drugačija, ja evo npr. radim i imam dvoje djece različite dobi, ali princip nam je isti - u periodima kad se ne bavim djecom, bavim se sređivanjem kuće, odmaranjem i mm-om, nije svaki dan isti i ta pažnja nije jednako raspoređena uvijek, svaki dan je sličan, a drugačiji, al je najvažnije da stvari funkcioniraju.
Bitno mi je vraćanje stvari na svoje mjesto i obavljanje nekog posla odmah, ne ostavljat ga za kasnije (osim peglanja robe, nju mogu slagat do beskraja na konj i odugovlačit peglanje :rolleyes: ), zato mi se čini da ne trošim puno vremena na spremanje i čišćenje jer puno toga rješavam u hodu i odmah, odmah se stol rasprema, odmah se slaže roba sa sušila, odmah ... štagod ...
Tako je kod nas generalno rečeno red, al bude trenutaka kad je kaos i kad ima i mrvica po podu i svega, jer u kući živimo, ne robujemo joj, samo kod nas takvi trenutci ne traju dugo. MM je po tom pitanju sličan meni, i njemu je važan red i sudjeluje u kućanskim poslovima. Mislim da je i to bitan faktor šta se nas tiče.
Meni je važno da je red oko mene, tako bolje funkcioniram i bolje se osijećam, i to vrijedi samo za moj prostor, sve ostalo mi ne smeta, ni kakav je kolegičin stol u uredu, ni kakva je čija kuća kad dođem u goste, ni kakav je ormar od MM-a, to me apsolutno ne zanima, moja potreba za redom ostaje u mojim granicama i ne ide dalje niti kroz to procjenjujem ljude, i smeta me kad mene netko procjenjuje na način da urednost povezuje sa npr. nebavljenjem djecom i slično.
E da, i ovo je kod nas isto faktor koji je s vremenom malo promijenio situaciju, dok sam imala samo zhapca više sam radila neke stvari po kući i dalje je sve uređeno u nekim okvirima koji mi pašu, ali osijećam promjenu u smislu da manje vremena trošim na neke kućanske poslove.
slažem se sa tobom, ovako i ja razmišljam i tako funkcioniram
ja popeglam npr. muževe majice i stavim u ormar ( namjerno nisam napisala složim jer nije nikad posloženo da ja to stavim na urednu hrpu ) i dalje me ne zanima, ja sam svoj dio obavila, ako će biti zgužvan i ako mu nije neugodno zbog toga okej, neka tako bude
niti sam ga ikad tjerala i davila da si složi ormar, ako ti tako paše neka bude takav kakav je
Mene je ovaj topic trgao iz određene opuštenosti. Pred nepunih godinu dana na topicu o generalnom čišćenju stana napisala sam ovo:
A gle što sam jučer pisala. Strašno.
Ugl, odlučila sam ju uspavati u prizemlju i dok je spavala, nisam tipkala, nisam telefonirala, nisam čitala, nisam ne znam što... nego sam se ubacila u manic drive i sredila svoj atelje, da mogu doći do tempera i da konačno napravimo otiske dlanova i stopala. Za početak. :mrgreen:
Ako se još tko želi podsjetiti ili inspirirati: :)
http://forum.roda.hr/threads/48366-%...ight=generalno
Mislim da sam vrlo temeljito krivo nasađena, jer me ama baš ništa ne može "inspirirati" da nesto uglancam od A do Ž. Očistim, jer naravno da imam neki minimum ispod kojeg ne idem, al rado bih da ne moram nikad o tome ništa ni pomisliti, a kamoli raditi.
htjela sam iskoristiti vrijeme kad je MM na ribičiji za generalku pa sam curku odvela baki, a umjesto čišćenja evo sjedim i čitam koliko nas je još prljavaca :mrgreen:
i suprotno od Mojce, tek sad si mislim "ma 'ko ga šiša" :mrgreen:
Ja sam isto neuredna ali želim to pobijediti. Nered uistinu stvara nemir u duši. Pokušavam si probuditi ljubav za urednošću jer mislim da ako budem to doživljavala kao prisilu da neće ići dobro.
nered uistinu stvara nemir u tvojoj duši.
meni recimo ljubav prema urednosti stvara nemir u duši. jer nije to moja ljubav. niti je urednost, tu mislim u kući, ne na poslu...dio mog karaktera.
i da...otkad sam neuredna...odn. otkad sam sebi dozvolila neurednost i ljubav prema istoj....sve sam kreativnija.
ja ne znam biti uredna i kreativna.
čak ni skuhati nešto ne znam uredno.
tako da nered stvara nemir da...nekim dušama...uistinu.
Gdje drzite odjecu koja nije jos za pranje ali ni mirisno sterilna za ormare?
Sto se nereda tice, mislim da smo mi neka sredina. Nit je uglancano nit je totalni kaos. Sredina bas.
i kod nas je tako
ne smeta
ali nema pomoći
žika - živac
da ja spavam tri sata, bila bi gospodarica svemira, a ne uredne kuce
ali odavno sam se pomirila s tim da ce mi trecina zivota otici na spavanje
najmanje
sinoc popila dva red bula jer me cekalo puno posla
popila pa zaspala
i ja sam jednom popila to (odvratno nešto) i zaspala ko tambura
a htjela biti svježa za tulum nakon nekoliko neprospavanih noći
eto onda tebi recepta za spavanje
sad meni treba za budnost lol
u sobi imam onu stangu sa vjesalicama na kotacima,kao u ducanima...savrsena stvar....dok to nisam kupila roba se prebacivala preko stolica,pa ides nesto izvuc pa sve popada na pod....uzas.....ovako lijepo sve stoji uredno izvjeseno.....
ma nemojte mi rec da rebe jednom obucete i stavljate ih u pranje???? ja jedino ako sam bila van u zadimljenom prostoru....u protivnom se to oblaci dok se ne raspeci pa onda ide na pranje da se skupi....:-) nemam problema sa znojenjem tako da mi nosena roba samo mirise po parfemu i mogu je po par puta obuc....ok,MM-ova ne bas....
moja definicija neuredne kuće je kad dođeš kod nekog pa se sjedneš i za tur ti se zalijepi žvaka . sve ostalo je po meni podnošljivo.
po ovoj vrućini rađe natapam tur u mrežnici nego da perem po kući, ima dana .
a prestala sam pozivati ljude koji se kod mene ponašaju kao sanitarni inspektori, to su vam oni sa ovakvim pogledom :| i povremeno sa :roll:
s takvim se družim u birtiji preko puta
čistit se mora , a ponekad i ne , to je moja filozofija
dobra ti je filozofija!
Evo i mene, stajem u red za takvu osobu...
Inače, ja sam davno u mladosti otkrila da su samo dva načina za totalno čišćenje:
1. selidba (prije udaje bila sam podstanar i selila se 13 puta u 20 godina :-o...i uvijek renovirala bijedne podstanarske stanove)
2. totalno preuređenje
Budući da se za sada ne selimo (predobra lokacija unatoč relativno skromnom broju m2) ostaje mi ovo drugo. U to ime za desetak dana stiže parketar, pa će barem nešto biti riješeno. Nakon toga krečimo i jedna će soba zablistati. Iduće godine je u planu obnova kuhinje, ako sve bude kako sam si zamislila. Eto. To mi se pokazalo jedinim načinom da odbacim sve viškove stvari i očistim svaki kutak. Ni krečenje nije loše u nedostatku sredstava za nešto bolje.
Ja sam primijetila da mi nered više smeta kad su vrućine vani. Valjda sam nervoznija.
Imam dosta bijelog namještaja po stanu, i kad su vrućine volim vidit čiste bijele površine, čist pod, a čista kuhinja znači da se ništa u njoj neće pokvarit za tren.
Zimi ionako svuda po kući ostavljam neko pletivo, vunu.. to i igračke po podu, eto toplog doma
meni samo treba netko tko će mi stajati nad glavom i govoriti što da radim i što da bacam
ja, zapravo, čak i volim čistiti, ali u društvu
da mi nije dosadno, bila bih najurednije na svijetu
čak bih i vremena našla
Traperice jednom obucene i nosene do ducana nisu za pranje ali nisu ni ciste.
Oso nedovrsen post, al ajde..
Takva roba kod nas stoji u "vanjskom" ormaru, onom u kojem stoje jakne i slicno. Gace i majice stoje u drugom ormaru i u njega se ne odlaze nosena roba. Istinabog, djeca se uvijek ne pridrzavaju pravila, ali nema veze. Nadam se da ce si naci neki modus kako zivjeti, a da ih to ne opterecuje. (Offt. tko zna kakve ce regule imati njihove zene jednog lijepog dana ... Kako god bilo, zgrazat ce se nad nama i nasim navikama na nekom slicnom mjestu kao sto je ovo, he he he....)
Evo, ja pospremam krevete zato jer volim kad su lijepo posloženi, prije spavanja mi je poplun složen, pa samo legnem, mrzim leć u zgužvan krevet i treće, za to mi doslovno ne treba ni minuta.
Inače, ne volim baš nered! Smeta me. Voim kad su stvari na svome mjestu. Tako cipele stavljamo u ormarić. Kad je zima, ne odmah, nego kad se posuše.
Stol raspremamo odmah kad pojedemo jer ne volim miris ustajale hrane na stolu i mrzim kad kod sljedeć jela prvo moam pospremiti kuhinju.
Jedino nisam prerevna u pranju suđa. Nekad bude odmah, a nekad tek drugi dan jer suđe mrzim prati, pa ono, ako mi se baš ne da onda ga ostavim. Ili ga muž opere. Ali opet,najviše od svega mrzim kad se ujutro probudim i uđem u kuhinju punu neopranog suđa. Zato se ipak potrudim oprati ga.
P.S. Nezamislivo mi je tenisice ili bilo kakve druge cipele držati u sobi , kupaoni ili bilo gdje dalje od hodnika...brrrrr!
Obožavam kad je spremljeno i kad je svaki dan svježe skuhan kvalitetan ručak, ali prednost uvijek ima druženje s djecom i mužem. Nikad nije svinjac, uvijek ima još sto stvari koje bi se mogle napraviti, ručak je većinom jednostavan, ali zato gotovo nikad ne gledam tv nego slobodno vrijeme (osim s ukućanima) provodim spremajuć ili pred kompjuterom. Ako se dogodi da se klinci sami zaigraju onda spremam što više mogu. Npr., ako se malac zaigra kod kupanja ja riješim školjku i umivaonik, eventualno pod u toj kupaonici. Ako me pak zove da se igramo ostavit ću što mogu i igrati se s njim. Prebrzo narastu i ne želim to propustiti. S druge strane jesti se mora (junk ne trpim) i pod mora biti uredan, a veš čist.
meni nis nije nezamislivo osim zvake na kaucu
i umirem od smijeha na ivkino spavanje nakon red bula :lol:
kad krenem cistiti onda cistim ko susjeda od ronin, otprilike. za moj mali stan meni treba jedno 4 puta vise nego md-u
srecom, ne krenem cistiti bas cesto :mrgreen:, osim ove dnevne poslove, kuhinja, kupaona i sl