Tema ko stvorena za poremećenu trudnicu u 8. mj. koja je zamislila da sve mora biti savršeno uglancano, ulickano prije nego beba dođe. (Kažu da je to normalno i da spada u famozni nesting. )

Kad smo pred 10-tak godina prvi put tražili tetu čistilicu, uzela sam oglasnik, sve male oglase iznazivala (mislim da tad agencija baš i nije bilo), 10-tak ih pozvala na razgovor, jednu smo angažirali i brzo odustali. Pa drugu, pa treću... na kraju smo po preporuci uzeli jednu (koju imamo i dan danas) a preporuka je glasila: ona ne čisti dobro, ali je marljiva, snažna i poštena. Ajd da probamo.

Uglavnom, do prije trudnoće MD i ja smo stan čistili sami, mislim na tjedno održavanje, a njoj ostavljali ružne stvari (prozore, ulazna vrata, dvorišna vrata, stubište, podove)... naravno nije uvijek idealno, više put podivljam kad dođem doma i urlam da ju više ne želim vijdeti... pa za probu angažiram drugu i vidim da nema neke razlike.

Za mene generealka podrazumijeva sve ono što je rekla Adio Mare, plus vađenje svih knjiga iz bibilioteke, skidanje svih slika, pa nježno pranje zida iza njih (jer se ponekad iza slika stvori tanki film prašine, pa ga bolje riješiti dok ga ima malo, nego ostaviti... jer tko zna kad meni može novi razmješaj slika pasti na pamet), vađenje svih hi-fi komponenti (to MD radi) i brisanje prašine i laštenje elementa u kojem stoje, i posebno oprašivanje kilometara kablovinja koje povezuje sve te komponente.
Genaralka podrazumijeva i temeljito četkanje velikog psa (nju ne kupamo) i kupanje malog psa. Pa pranje njihovih prostirki za spavanje, zapravo, to spada u mjesečno čišćenje. Isto kao i pranje zidova na stubštu. Naravno, gelender (ograda i rukohvat) na stubištu se temeljito prolazi svim i svačim, u tim utorima uvijek prašine... Čačkalica i alkohol... za gelender i prekidače. Rolete srećom nemamo, sjećam se muke kad sam živjela sama. Fuge na podu... hm.. posebna priča.
Pa uz to idu i 2 dvorišta (s milion malih i većih tegli s biljem) i 2 šupe na dvorištu. Velika muka su nam krovni prozori (9 komada), puno prljaviji od klasičnih i neki teže dostupni...
Kad bi to sve htjeli temeljito obaviti odjednom, mislim da bi nas troje trebalo bar 3 dana po 12 sati (uz uvijet da je prethodno sve pospremljeno, a šupe nikad nisu pospremljene!) Kako je to em suludo, em nemoguće... čistimo stalno, malo po malo...

Kako MD sad radi dan i noć, odlučila sam ga osloboditi svih tih nevolja, pa čistilica i ja same... kako se ja brzo umorim, to traje i traje... žena dolazi svaki dan. Sreća pa nema nikog osim nas.

A što se tiče krpa... mrzim kad mi čistilica uzme kantu vode i s njom stane pod prozor da ga opere... naježim se. Pa ta voda je nakon jednog ispiranja krpa već zmazana. Zato, nije ekološki, znam... DM papirnati ručnici su moj izbor.

Kad podivljam na nju, umiri me misao jedne moje starije, iskusnije prijateljice: "Je, ne čisti ona dobro, ali sve što ona očisti, ne moram ja. Pa joj pogledam kroz prste. "
Ja se još trudim ti misao u potpunosti usvojiti.