Peterlin prvotno napisa
Eh, Cubana, prestigla si me...
I ja sam htjela nešto slično napisati. Okoristila sam se blagodatima moderne medicine više puta, tako da mi ne pada na pamet baciti kamen u tom smjeru.
S druge strane, medicina je znanost kao i bilo koja druga, razvija se i napreduje, pa vjerujem da tu ima još puno prostora za nova otkrića. Meni se npr. sviđaju ideje o bioenergetskim poljima i vjerujem da to nije puko mlaćenje prazne slame, ali očito nije još došao trenutak da se to obrazloži znanstveno (ili nije doprlo do nas).
Na alternativu gledam kako na svetu vodu - ako nekome pomogne (makar kao placebo) i uz to ne pravi štetu, nemam ništa protiv, ali u mom sustavu vrijednosti to nije niti može biti zamjena za klasičnu medicinu.
S druge strane, vjerujem da je svaki pojedinac sam odgovoran za sebe na način da pazi na zdravlje koliko god može (npr. ako je mm na dijeti zbog povišenih masnoća, neodgovorno je da jede štajaznam pečeno carsko meso, čokoladu i druge zabranjene namirnice, pa se onda kasnije liječi na teret poreznih obveznika).
"Think pink" filozofije i knjige o samopomoći dobre su eventualno za zdrave ljude, kojima u životu treba eventualno sitnih poštelavanja.
Naročito su mi mrske alternativne metode izvlačenja novaca iz džepova lakovjernih, a toga ima previše i ne samo u području zdravlja, nego doslovce svuda.