je , si dobila papir od firme 8 bez obzira kaj je možda 0 , trebala si to dobit)
Printable View
je , si dobila papir od firme 8 bez obzira kaj je možda 0 , trebala si to dobit)
Ulaze li donacije i kako u porezne olakšice?
Tipa, nekoj privatnoj osobi uplatiš neku svotu? ili se računa samo uplata registriranoj udruzi?
Ako su donacije olakšice, što se prilaže uz obrazac prijave poreza?
Imam jedno pitanje...prošle godine sam primila dividendu od dionica ht-a u dva dijela,sve skupa 300-ak kn. Osim toga imala sam prihod od prodaje nekih proizvoda 100-ak kn koji mi uplaćuju na žiro račun. Zanima me ako mi netko može reći da li mi se to uopće isplati predati za povrat poreza?
pitanje.
imam firmu i isplaćivala sam si predujam dobiti na koji sam uredno kod svake isplate platila porez. 12000 je neoorezivo i ja sad imam pravo na povrat poreza.
Međutim, u uputama za popunjavanje piše da te podatke upišem u tabicu temeljem potvrde isplatitelja.
Postoji li neki obrazac? jako kratko je prošle godine postojao DU obrazac kojeg je trebalo predavati kod isplate predjuma.
ja mogu kao firma napisati neku portvdu, stavit potpis i pečat, ali postoji li nešto strukturirano?
Zvala sam Poreznu upravu, onaj kontakt centar i oni "Nemaju autorizirani odgovor na to pitanje"
Jel se priznaju potvrde sa Rodine rasprodaje?
zaposlena žena može koristiti nezaposlenog punoljetnog sina i nezaposlenu punoljetnu udanu kći kao porezne olaksice? koef. je 0,3? i unuku ( od kćeri) kao koef. 0,5? da li sam dobro zakljucila?
Ako su djeca bila prije zaposlena olakšica za oboje je 0.5, ako nikada nisu bili zaposleni 1.2 (0.5+0.7), za ostale uzdržavane članove obitelji je olakšica uvijek 0.5 (suprug, roditelji, baka itd.). Ako su bili nekada zaposleni potrebna je potvrda sa burze da li su primali naknadu za nezaposlene, olakšica se prizna do iznosa prihoda 12800 kn za svakog posebno. Još trebaju rodni listovi.
i mene nešto zanima u vezi uzdržavanih članova.
muž joj je obrtnik, a njegova žena je dobila status njegovateljice za svoju kćer koja je već starija ( ima preko 20 godina). Oni imaju još dvije kćeri.Žena mu dobiva 2000,00 kn mjesečno kao njegovateljica, znači prelazi onaj cenzus.
Koji koeficijent si on može priznati kao olakšicu? Ja mislim da 3,70
Znači 1,00 za sebe, 0,50 za prvo dijete, 0,70 za drugo dijete, a za bolesnu najstariju kćer 1,50 ( 1,00 za invalidnost i 0,50 kao uzdržavani član)
Dali sam ja to dobro izračunala ili ima i žena zbog statusa njegovateljice biti kakva olakšica i dali se najstarija kćer smatra uzdržavanim članom ili djetetom? Važno mi je znati jer muž ima veliki dohodak, pa da mu točno te olakšice uzmem.
.Hvala.
ne nego ne smiještakvu osobu stavit ko olakšicu, jer će njega teretiti za velki porez
u kojim situacijama može baka koristiti unuka/e kao olakšicu?
i šta se treba priložiti?
ja sam na roditeljskom ,djeca su na mene prijavljena,ako mi ih muž prijavi on i jedno dobije sav uplačeni porez nazad,da li drugo dvoje može prijaviti moja mama?
po tome može, ali su joj sva tvoja djeca jednaka 0.5.
dobro prvo izračunaj mužev porez,a preotalo rasporedi kak hoćete
hvala puno na odgovoru!
pokušavam shvatit otkud taj broj, kako se on zove, gdje to piše?
ja sam našla ovo, tu piše 12800: http://ccenterclient.porezna-uprava....bniodbitak.xml (iako nebitno, ipak je više od toga)
što ako MM nije primio sve plaće u 2012, jel to išta specijalno znači ili samo da će ukupno manje poreza morat vratit?
pardon prima, našla sam: http://ccenterclient.porezna-uprava....?file=UzCl.XML
it was just a click away :)
to će ti andiko odgovorit, jel ne znam
jelena, je li to odgovor meni? kako misliš da će ga teretiti.
njemu je firma u tih par mjeseci koliko je radio uplatila oko 140 kn poreza i to bi mogao dobiti natrag.
međutim, dobila sam savjet da ga prijavim kao olakšicu sebi u tih prvih par mjeseci kada nije radio, jer ja tada dobijem puno veći iznos natrag nego što bih dobila bez njega kao olakšice i nego što bi on dobio sam.
zato bih htjela i ovdje provjeriti prije nego što podnesem prijavu.
ali ako on ima više od 12800 novaca, onda on ne može bit olakšica, a da ti je on velika olakšica naravno da je ali u tome slučaju ga ne smiješ iskazivati tako., bez obzira kolko on ima plačenog poreza.( u protivnom oni bi morali ponovo oporezivati sve njegove dohotke jer na njih ne bi imo olakšicu, pa bi svota bila i viša od 2 tisučice)
hej citam ovo o unucima kao olaksice bakama...
sta se i to moze? baka ne zivi s nama.
ja sam ove cijele godine na porodiljnom, dakle od olaksice nista. muz je nezaposlen.
znaci moze baka unuka iduce godine u poreznoj prijavi staviti kao 0.5 olaksicu? ako da, da li ikada i uopce mora unuka prijaviti na poreznu karticu? bilo bi jednostavnije da ne, samo ga ja iduce godine prijavim na PK kad se vratim na posao. jel taj scenarij ok?
samo da se odmah nadopunim:
ove godine sam radila 6 dana (do 6.1.) i otad sam na porodiljnom.. mozda ce se ipak isplatiti meni prijavit dijete kao olaksicu? ili sam pak zabrijala. :)
imam još jedno pitanje za povrat poreza moje mame ako su unuci na nju
povoljnije mi je da mi svo troje djece bude olakšica mami nego mužu,da li ih mogu sve staviti sada za ovaj povrat na baku i tatu preskočiti?
Možeš.
Ja sam ih čak lani imala prijavljene na sebi pa sam ih pri podnošenju prijave makla i stavila na mamu. Više mi se isplatilo vratit porez pa onda preki mame dobit veću cifru.
možeš recimo i iskoristit kolko trebaš djeteta za oca,, a preostalo prebaciš na baku
u tablici s udržavanim članovima recimo tati prva tri mjeseca
muževa porezna prijava
dijete br 1 njegov oib 1.1.-31.3. 2012 oib bake 0% dijete je muževo
dijete br 1 njegov oib 1.4.-31.12. 2012 oib bake 100% dijete je bakino
kod bake obrnuto i postotke
vidim da si našla cifru za 2012, radi se o limitu prihoda koje netko smije imati u toku jedne kal.godine da bi se mogao smatrati uzdržavanim članom.
do 29.02. je vrijedilo da je limit za uz. člana 10 800 kn ( 6 osobnih odbitaka u visini 1800 kn)
01.03. limit je 11000 ( 5 osobnih odbitaka koji su povećani na 2200)
na razini godine , 2 mjeseca po starom i 10 mj. po novom, 10966
a za 2013. će vrijediti 11000 kn
ovih 12800 je iznos koliko je u olakšicama (u 2012 god.) "teška" uzdržavana osoba, pa ako zaradiš manje od 10966, onda muž za tebe na svoj osobni odbitak od 25600, može dodati još 50% => 12800 kn. (dogodine drugačije, 13 200 kn)
ako tm nije primio sve plaće moguće da će imati manje za platiti, ali moguće i da je to firma već korigirala, sa zadnjom isplatom plaće u godini
za konkretne cifre dajem konkretne odgovore ;-)
Jesen, ne da ti ne vrijedi prijavljivati muža, nego jednostavno ne možeš, neće ti priznati njega kao uzdržavanog člana, on naravno može podnijeti poreznu prijavu i tražiti povrat i dobit će ga,
tu je situacija ili-ili, ako je zarada manja od limita možeš ga staviti kao olakšicu čitavu godinu (+ i on može tražiti povrat) , ne samo mjesece kad nije radio,
ako je zarada veća, ne može ni jedan mjesec, dapače u toj situaciji ti si obavezna podnijeti prijavu i platiti naknadno porez koji ti nije bio naplaćen ranije na plaći jer si koristila olakšicu za nekog tko je kasnije probio limit za uzdržavanog člana. kod tebe je situacija da si kasnije bila na komplikacijama (jesam dobro upamtila?) , pa nećeš biti u obvezi plaćanja, ali da si čitavu godinu normalno primala plaću, morala bi platiti
Ja nikako ne kužim dali imam pravo na ikakav povrat poreza,naime u 2012. sam radila točno jedan mjesec,prijava na minimalac,zatim sam od 1.3-1.9 bila na bolovanju,i onda porodiljni,i plačam porez za najam poslovnog prostora,ako mi netko stručanmože reči dali imam pravo na kakv povrat jer sam čula na tv- u da se povratu mogu nadati majke na porodiljnom???Pomoć