ne nego ne smiještakvu osobu stavit ko olakšicu, jer će njega teretiti za velki porez
ne nego ne smiještakvu osobu stavit ko olakšicu, jer će njega teretiti za velki porez
jelena, je li to odgovor meni? kako misliš da će ga teretiti.
njemu je firma u tih par mjeseci koliko je radio uplatila oko 140 kn poreza i to bi mogao dobiti natrag.
međutim, dobila sam savjet da ga prijavim kao olakšicu sebi u tih prvih par mjeseci kada nije radio, jer ja tada dobijem puno veći iznos natrag nego što bih dobila bez njega kao olakšice i nego što bi on dobio sam.
zato bih htjela i ovdje provjeriti prije nego što podnesem prijavu.
vidim da si našla cifru za 2012, radi se o limitu prihoda koje netko smije imati u toku jedne kal.godine da bi se mogao smatrati uzdržavanim članom.
do 29.02. je vrijedilo da je limit za uz. člana 10 800 kn ( 6 osobnih odbitaka u visini 1800 kn)
01.03. limit je 11000 ( 5 osobnih odbitaka koji su povećani na 2200)
na razini godine , 2 mjeseca po starom i 10 mj. po novom, 10966
a za 2013. će vrijediti 11000 kn
ovih 12800 je iznos koliko je u olakšicama (u 2012 god.) "teška" uzdržavana osoba, pa ako zaradiš manje od 10966, onda muž za tebe na svoj osobni odbitak od 25600, može dodati još 50% => 12800 kn. (dogodine drugačije, 13 200 kn)
ako tm nije primio sve plaće moguće da će imati manje za platiti, ali moguće i da je to firma već korigirala, sa zadnjom isplatom plaće u godini
za konkretne cifre dajem konkretne odgovore
Jesen, ne da ti ne vrijedi prijavljivati muža, nego jednostavno ne možeš, neće ti priznati njega kao uzdržavanog člana, on naravno može podnijeti poreznu prijavu i tražiti povrat i dobit će ga,
tu je situacija ili-ili, ako je zarada manja od limita možeš ga staviti kao olakšicu čitavu godinu (+ i on može tražiti povrat) , ne samo mjesece kad nije radio,
ako je zarada veća, ne može ni jedan mjesec, dapače u toj situaciji ti si obavezna podnijeti prijavu i platiti naknadno porez koji ti nije bio naplaćen ranije na plaći jer si koristila olakšicu za nekog tko je kasnije probio limit za uzdržavanog člana. kod tebe je situacija da si kasnije bila na komplikacijama (jesam dobro upamtila?) , pa nećeš biti u obvezi plaćanja, ali da si čitavu godinu normalno primala plaću, morala bi platiti