Nije isto, ali može imati svoju "težinu". Mislim da je tu Zuska u pravu. :)
Printable View
Mislim da inzistiranjem na proceduri i planom kojim imaš nećeš dobiti podršku roditelja, škola je tu manji problem.
A podrška roditelja ti je neophodna.
Da ne ponavljam razloge Flopica je sve lijepo sročila:
Quote:
slažem se u potpunosti
međutim, ponavljam
ako nastupaš na način da si ti odabrani koji je došao spasiti spasiti stvar i pokazati kako se to radi neupućenoj ekipi
i to na ho-ruk,
hm...
to nije pristup i nije konstruktivno, tj. odbojno je
možeš dobiti samo loš feedback jer će se ostali osjetiti ugroženo
možda je zuska fakat u pravu.
možda stvarno treba netko tko će do kraja inzistirati na najmanjim sitnicama, poput procedure saziva vijeća roditelja, a mi/ja to ne vidim kao od neke važnosti. ono, neš ti problema ko je koga i jel uopće zvao telefonom :-/
jer će onda biti reda i u važnijim stvarima.
To ti je dobar način da od šume ne vidiš drvo.
Moje iskustvo od osam godina u vijeću su mali koraci. Ništa drugo. ALi ljudi su različiti, sredine su različite, možda se ipak nešto uspije premaknuti... Meni bi od procedure bilo važnije (i u tome smo uspjeli) da se obnove šekreti u školi, da se može dobiti ručak i za starije od četvrtog razreda (i u tome smo uspjeli) itd.
Da li mi je netko poslao zapisnik e-mailom ili mi ga je sin donio u koverti ili su me zaboravili - to me nikad nije pretjerano vriti cukalo.
Iz mog iskustva, onog trenutka kad zapisnici postanu javni, malo se više pazi na pripremu i sam sadržaj, ali i na odluke.
Nisam ni ja mislila da će me cukati način dostave zapisnika i pozivanja na sjednice.
Imala sam plan raditi na temama od važnosti i koristi za učenike i zaposlenike.
Do incidenta kojeg sam opisala. Koji je ,iz mog kuta gledanja, trebao poslužiti da se nekog zastraši, utiša ili diskreditira da ne zna raditi i ne poznaje proceduru koja nigdje ne piše.
Pa zato sad valja krenuti od osnova.
Ali, dajte da se vratimo na temu!
A tema je što, tko, kako i gdje radi, kako ju je ekoi prvotno postavila. Što može bolje, kako se to radi kod vas...
Neka ova tema bude mjesto gdje je moguće dobiti novu ideju a ne mjesto gdje se kritizira bez ponude drugačijeg puta.
Netko je pitao hoću li ja pokrenuti FB grupu. Jedno sam vrijeme razmišljala o tome ali nakon par tjedana intenzivnog rada na temi ne vidim svrhe.
Predsjednici Vijeća na drugim školama s kojima sam komunicirala su samozatajni sposobni ljudi otvoreni za razmjenu mišljenja 1 na 1. Cijene i ponosni su što je netko iz XX mjesta, bilo kojeg XX mjesta, čitajući službenu stranicu škole pod folderom Vijeće roditelja ili Kutka za roditelje našao materijala koji ga je ponukao da pošalje mail upit ili nazove kontakt broj da bi razmijenio mišljenje ili tražio savjet. To znači da je inicijator komunikacije motiviran za rad, da ne naklapa u prazno. I nesebično su spremni savjet pružiti. Sve ostalo vrijeme rade na temama i pripremi projekata od koristi za SVOJE škole. Na jednoj školi iz Vijeća roditelja piše se projekt za apliciranje u EU fond, uz suglasnost ravnatelja, a posao radi roditelj koji inače poznaje EU proceduru a volonterski se prihvatio posla na nagovor Vijeća.
Ti ljudi nisu zainteresirani za, riskiram biti gruba i nepristojna i ispričavam vam se zbog toga, ali za bacanje bisera pred svinje. Onog koga rad u Vijeću zaista zanima naći će način za komunikaciju s istomišljenicima koji mogu ponuditi drugi pogled na predmet.
Amen. I hvala.
Ako stvari ne funkcioniraju od temelja, od osnova, od procedure i pridržavanja baznih propisa te statuta škole, ti jednostavno nemaš mehanizme da se izboriš za neko pravo. Poštivanje procedura i propisa omogućuje pravilno postupanje, transparentnost, funkcionalnost = napredak
Budite upućeni - predsjednik Vijeća roditelja sjedi u školskom odboru koji pak odlučuje i upravlja školom. Predsjednik vijeća roditelja trebao bi biti most između škole i javnosti, zastupati interese roditelja, tj. učenika. Vijeće roditelja ovlašteno je davati prijedloge i mišljenja i ima pravo na razmatranje i očitovanje i usvajanje istih. Ima pravo biti informirano. Na taj način može stvarati pritisak i na donašanje odluka upravljačkih tjela, tj. odbora i ravnatelja.
Pitanje za zusku, ali i sve upućene - o javnosti rada odbora bilo škola, vrtića i sl. Dakle, po zakonu i propisu, škola je javna ustanova, njen rad je javan. Javnost se ostvaruje priopćenjima o sjednicama vijeća upravljanja i stručnih vijeća - tako stoji i u statutu. I onda pošaljem upit šk. odboru zašto njihov rad nije javan, tj. nema ničeg objavljenog na npr. web stranici škole, dobijem odgovor kako se želi zadržati privatnost i diskrecija o temama i ljudima o kojima se raspravlja???? Pa o čemu oni raspravljaju? O vaginalnim gljivicama članice školskog odbora? Treba se voditi računa o zaštiti privatnosti malodobne djece/učenika, a sve ostalo nije tajna. Uostalom, djeca nisu predmet rasprave školskog odbora u uobičajnoj praksi.
Poštovane forumašice,
evo malo nastavka iz Vijeća roditelja.
Pred oko mjesec dana smo na roditeljskom sastanku razrednog odjela raspravljali o ulascima akvizitera i prodaji materijala koji nisu odobreni od strane Ministarstva (prekidanje nastave, obraćanje maloljetnicima kao kupcima, ponuda poklon materijala da bi se lakše ostvarila kupnja...) pa su se roditelji podijelili u grupu koja je apsolutno za zabranu ulaska stranih osoba u škole i one koji bi dozvolili takvu praksu.
Ova dilema je pak rezultirala mojim upitom uredu Pravobraniteljice za djecu na temu pa vam odgovor prenosim u cijelosti;
DP-1414/15-2
Zagreb, 22. prosinca 2015.
Poštovana gospođo XXXX,
Prema čl. 59. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u školskim ustanovama zabranjen je svaki oblik promidžbe i prodaje udžbenika koji nisu u skladu s ciljevima odgoja i obrazovanja. Stoga Vi kao predstavnik roditelja imate pravo prijaviti Samostalnom sektoru za inspekcijski nadzor nadležnog ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (Donje Svetice 38, 10 000 Zagreb) svako nezakonito postupanje Škole. Nadležna služba izvršiti će inspekcijski nadzor nad radom Škole te poduzeti mjere u cilju zaštite prava i dobrobiti djece.
S poštovanjem
PRAVOBRANITELJICA ZA DJECU
doc.dr.sc. Ivana Milas Klarić
Nije se baš Pravobraniteljica pretrgla :roll:
Mala je vjerojatnost da knjige i drugi materijali koje akviziteri nude nisu u skladu s ciljevima odgoja i obrazovanja.
A i prema vašem upitu nije u tome problem.....
Ne znam kako kod vas, ali kod nas u školi tih akvizitera ima zaista puno i kada su mi djeca bila manja znalo je biti zaista neugodnih situacija gdje je ponuđeni materijal očigledno bio bezvezan i potpuno nepotreban, ali naravno da su ga oni djeci prezentirati sasvim drugačije, pa smo se mi roditelji pošteno namučili da djeci objasnimo da im je to sasvim nepotrebno... Osobno nisam za takve oblike akviziterstva, ako nešto žele ponuditi, neka nude nama roditeljima na roditeljskom sastanku ili učiteljima, pa neka oni procijene može li djeci materijal biti od koristi ili ne.
i meni ti akviziteri idu opako na živce,
curka donijela doma neku bzw vježbenicu, ako žele kupiti 40kn, ako ne trebalo ju je vratiti.
naravno, ona želi baš tu-ja ju iz principa ne želim kupiti...urnebes.
na kraju sam vježbenicu ostavila doma i htjela njoj dati broj telefona, pa neka me gospodin zove i dođe po vježbenicu ako ju treba.
broj sam joj zaboravila dati, ali bar nije vratila vježbenicu, a ravnateljici sam poslala mail.
sljedeći ću put zvati policiju, neki valjda zakon postoji koji zabranjuje da se djeci tura u torbe roba i reklame.
a odgovor pravobraniteljice je :roll:
Ja bih rekla da je sve jasno.
Samo netko treba pozvati inspekciju, znači, mehanizam zadužen za kontrolu ovakvih situacija koji će utvrditi je li praksa koja se događau školi u skladu sa zakonskim aktima. No tu se opet vraćamo na temu s početka a to je da netko treba zaljuljati brod.
A svima bih savjetovala da pročitaju čl.46 Zakona o zaštiti potrošača. Upotrebljiv u svakodnevnom životu pa i u ovim akviziterskim situacijama.
zabranjen je svaki oblik promidžbe i prodaje udžbenika koji nisu u skladu s ciljevima odgoja i obrazovanja.
Magistra, ovo boldano je ključno. Svaka glupava vježbenica koja sadrži zadatke iz gradiva koje se obrađuje, u skladu je s ciljevima obrazovanja. To što su zadaci tupavi ili čak nepismeni, to je manje važno.
Zakon o zaštiti potrošača primjenjiv je u ovom slučaju, a glasi (prepričano) da sve što potrošač dobije da si doma pogleda bez obaveze plaćanja odmah, može se smatrati poklonom. Tako sam i ja tretirala vježbenice koje bi akviziter dijelio djetetu. Interesantno da nikad nisam upozorena da donesem novce, dakle znaju oni dobro zakon.
ne vraćajte dobiveno i svakako se obratite pisanim putem školi.
neka ti akviziteri dođu lijepo na roditeljske, postave štand u hodniku škole i prodaju što ih volja.
Dapače, još sam i reklamirala autoricama vježbenica (našla im email na webu njihove škole) jer su neki matem. zadaci bili nerješivi, a dio za vježbanje pravopisa pun pogrešaka :roll: .
Molila bih pomoć.U razredu je 20 učenika (5.-8. raz. je u pitanju), po prilagodenom programu ih ide njih 3. Od nedavno još jedan učenik je krenuo po prilagođenom programu ,znači njih 4 sad završava 5. razred po prilagođ. prog.
Od sljedece škol. god.će ih dijelit na 2 razreda zbog 4 ucenika po pril. progr. I upisat će se još jedna učenica znači biti će ih 21 u razred.
Pa Vas molim da li netko zna gdje mogu pročitati nešto više o tome....tražila sam zakone ali ništa nisam našla.
Ne moram ni pisati da negoduju najviše djeca a naravno i roditelji.
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2009_10_124_3065.html
(5) U redoviti razredni odjel mogu se uključiti najviše 3 učenika s teškoćama kojima je utvrđen primjereni program obrazovanja, na sljedeći način:– odjel s jednim učenikom s teškoćama može imati najviše 26 učenika– odjel s dva učenika s teškoćama može imati najviše 23 učenika– odjel s tri učenika s teškoćama može imati najviše 20 učenika.(6) Ako neki od učenika iz stavka 5. ovoga članka ima osobnog pomoćnika ili pomoćnika u nastavi, broj učenika se ne smanjuje.
Kako ti nije jasno cvijeta? Negoduju jer će ih podijeliti na dva razreda.
Samo da dodam za svaki slučaj: učenik s teškoćama ne znači da taj učenik ima prilagođeni program.
Traži Pravilnik, a ne zakon.
Nemam sad vremena tražiti linkove, ali dokument se zove otprilike ovako: Pravilnik o broju učenika u redovnom ili kombiniranom razrednom odjelu u osnovnoj školi
Unutra bi to trebalo pisati. Ne znam što se eventualno mijenjalo u zadnjih 2 godine, ali po tome sam jahala dok je moj mlađi bio u osnovnoj školi.
Evo, našla: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/s..._124_3065.html
Ali PROVJERI da ne bi bilo nekih novih izdanja.
Ovo ti je bitno: Članak 3
Quote:
(5) U redoviti razredni odjel mogu se uključiti najviše 3 učenika s teškoćama kojima je utvrđen primjereni program obrazovanja, na sljedeći način:
– odjel s jednim učenikom s teškoćama može imati najviše 26 učenika
– odjel s dva učenika s teškoćama može imati najviše 23 učenika
– odjel s tri učenika s teškoćama može imati najviše 20 učenika.
(6) Ako neki od učenika iz stavka 5. ovoga članka ima osobnog pomoćnika ili pomoćnika u nastavi, broj učenika se ne smanjuje.
Jesu li ovi vaši na prilagođenom ili individualiziranom programu?
Pa sto su ta druga dva razreda tako mali da mogu primiti 10 učenika od kojih su dva po prilagođenom programu ?