Mujice, ispričavam se, imala sam neku gužvu ovih dana, nisam stigla ni poviriti na Forum...
A vidim da je ovdje poprilično "dinamično".
Ne znam radi li se u mom slučaju baš o nečemu što bi se moglo nazvati 'argumentima', no, hajde, pokušat ću objasniti svoje teme i dileme.
Naime, Mirakulica je rođena kao neurorizično dijete. Danas, kada je ona divna, krasna, pametna, talentirana i zeznuta tinejdžerica teško mi se i prisjetiti toga ranoga razdoblja njenog života, kad su nam vrli neonatolozi i pedijatri podastrijeli dosta loše prognoze za nju, na, malo je reći, neprimjeren način.
Otada se svakog cjepiva bojim kao kuge. Međutim, dopustili smo sva cjepiva po kalendaru, osim pertusis komponente u DiTePer-u, toga sam se previše bojala, pa sam potpisala informirani pristanak (btw. kad smo kod toga njena najbolja prijateljica, uredno cijepljena protiv svega, "fasovala" je pertusis prije par godina :/ ).
Kod ovog cjepiva mi jednostavno neka pitanja "vise u zraku" (no, moguće je to posljedica moje nedovoljne informiranosti) počevši od toga je li cjepivo koje "pokriva" dva, odnosno četiri tipa virusa, od njih valjda stotinu, uopće ima smisla, preko toga da kod nas iz neznanog mi razloga nije jasno definirana dob u kojoj se cjepivo primjenjuje, no definiran je spol (zašto samo ženski? sic!), kao niti opravdanost cijepljenja u određenoj dobi, preko već spomenute djelotvornosti cjepiva, odnosno trajanja zaštite, koja seže tek do nekoliko godina (možda samo zbog nedostatne duljine trajanja kliničkih studija)...
Nadalje, iako mi je jasno da cjepivo ne eliminira rizik, voljela bih znati nešto više o samom mehanizmu njegova djelovanja, kao i neke objektivne podatke o eventualnim nuspojavama. Napokon, u ovom slučaju zanima me i ono što se naziva procijepljenost (koja je, btw. kod nekih bolesti vrlo efikasna), odnosno igra li ona ovdje ikakvu ulogu. Naime, statistika u Hrvata, odnosno konkretno u Zagrebu nije baš na strani cjepiva. Nedavno sam na radiju čula podatak, a ispravi me ako sam ga krivo "uhvatila", da je od ukupne populacije djevojčica koje su u dobi za cijepljenje, prošle godine cijepljeno tek njih 8%! Pa se onda pitam i što je tome razlog i je li to nešto što ja ne znam?
Evo i još jedne moje dvojbe: navodno su steroidni hormoni sadržani u kontraceptivnim sredstvima nizom procesa povezani s povećanim rizikom nastanka raka cerviksa. Naučili smo da cjepivo protiv HPV-a na neki način štiti od istoga. Ne znam kakva je međusobna povezanost, odnosno uzročno-posljedični mehanizam između efikasnosti cjepiva i korištenja pilula, postoje li studije koje su se bavile time i je li to uopće oportuno dovoditi u ikakvu vezu?
Kao što vidiš, imam više pitanja na koje ne znam odgovor, negoli argumenata.
Razgovarala sam sa svojom djevuškom o tome posve otvoreno, jer tako uvijek činimo, i jer je ona jedna vrlo pametna, informirana djevojčica, ona mi veli da bi se svakako cijepila.
I kaj sad ja tu lamentiram? :mrgreen: 8-)