Preboljela sam toxoplazmozu, a imam macku i psa. Vidis da zivim na rubu. I salatu od kupusa jedem. O kobasicama
( domacim ) da ne pricam. Nadam se da ih ekipa koja ih poklanja ( mito !) testira na parazite.:mrgreen:
Navodno zbog embarga Rusiji u EU ostaje prevelika kolicina mlijeka pa su zato stalno neke akcije na mlijeko i mlijecne preradjevine. Ja volim pravo domace mlijeko. Moja familija je imala imanje s kompletnom mehanizacijom. Kako su ih Srbi protjerali, nisu se vise vracali na svoju zemlju, zapoceli su novo poglavlje. Ja patim za njihovim kiselim mlijekom, mogu si mislit kako je njima.
Kad su i Sloveniji propisali koliku masu pesticida smiju kupiti po povrsini obradjenog poljoprivrednog zemljista, seljaci "domaci" su dolazili u Hrvatsku kupiti koliko su navikli trositi. Neretvanske mandarine u debeloj vecini imaju, kako su i navikli, 10 puta vecu kolicinu pesticida, nego je dozvoljeno.
Zena koja se bavi kontrolom hranu na pesticide kupuje u trgovinama, a ne na placu. Meni je odlazak na plac dogadjaj. I to vise gledam kao socijalni dogadjaj. A da vjerujem u kvalitetu, ne bas. U Zagrebu je svjezi sir dvostruko skuplji nego u ostalim mjestima kontinentalne Hrvatske. Jaja su 30% skuplja. Ja ne znam kako bas u Krizevcima i blizoj ZG okolici najskuplji uzgoj.
A sto se tice mladih prodavaca, bude mi subotom usput naletiti u neke eko hipsterske vocare. Dala sam sve od sebe da ih podrzim, kupovala redovno, ali su toliko prepotentni i nimalo ljubazni da sam se vratila Sparu. Ugodnije mi je pocaskat sa svakom starijom gospodjom na blagajni u shopping centru makar o tome kak joj je propuh ili kako nema izvor prirodnog svjetla, nego s ovima o bilo cemu. Odem kad bas ne stignem drugdje, al bas mi se ne da jer nisam dovoljno cool i lose se osjecam kod njih.
Meni je ova tema smiješna. Kvocanje i zanovijetanje sa obiju strana tezge zbog cijene vs. kvalitete domaćeg/nedomaćeg, također. Uopće mi više nije u duhu vremena. Zašto?
Kroz koju godinu ćemo se moći zvati sretnicima svaki put kada nabavimo neklonirano meso ili nemodificirano povrće, što je daleko štetnije i rizičnije od bilo kakvog pesticida, ne samo za čovjeka, već i za čovječanstvo.
Njemačka je jedna od rijetkih u svijetu čije tezge još nisu kontaminirane kloniranim mesom, ali sigurno ni ona neče dugo. A najveća svinjarija je što ga nisu dužni ni deklarirati, već ga umješaju među neklonirano meso. U USA, juž. Americi, Australiji je to ozakonjeno, u Francuskoj npr. dopušteno. U Njemačkoj zabranjeno, koja se osim toga jedina i najžešće odupire potpisivanju TTIP-a. No teško da će ostat nepotpisan, pošto večina članica vrši pritisak. Sve za i još i još i više i sve veće mega profite, majku im..
Prema procijenama u USA je već sada svako peto tele klonirano. Postoji firma koja sijeme i genetski materijal šalje po čitavom globusu. Unaprijed isporgramirana katastrofa. Sve ozakonjeno, a ništa istraženo. Nikakve studije, ništa. Netko se opasno počeo igrati Boga i to putem zakona.
A najpodlija i toliko idotiska udica sa kojom se peca, "..ali tako ćemo stati na kraj gladi u svijetu..." Da crnkeš od smijeha. A dnevno se na zapadu baca na tona hrane, svaki dan! Godišnje se baci na zapadu 1,3 milijarde tona zdrave, dobre, upotrebljive hrane u smeće. A druga polovica globusa gladuje.
Sve se zna, ali nema gluplje i ignorantske životinje na ovom planetu, nego što je čovjek.
Jelena e baš sam I ja takav dojam imala kod te ekipe maldih eko proizvođača
ja ne znam koji je to klinac, ali ta energija koju podosta njih širi mi je strašna I lose se osjećam
srećom ni ne moram često ili uopće k njima...
cvijeto skorup je najnaj!
ja ga jedem žličicom :mrgreen:
šafran to je sve zastrašujuće i zapravo djeluje još daleko od nas ali nije
Kakve su to klonirane zivotinje?
Za GMO biljke znam.
Domace ne kupujem jer kao sto rekose nemam mrezu. O pesticidima nebih. Na pitanje jednog velikog proizvodjaca salate da li stvarno treba postivati one mjere na kutiji jer ako malo stavi vise bolji je efekt sam samo zinula i u soku odgovorila da naravno da treba.
Šta bi bilo daleko, dovoljno se prošetati do Metroa.Najveći izvoznik goveđeg mesa u svijetu je USA, godišnje oko 400 tona. U Njemačkoj je posebno omiljena US Beef u sezoni grilanja. Dokle god je dopušten uvoz, kontrola nije moguća usprkos zakonima, pošto prvenstveno deklarianje u USA nije zakonski propisano niti obavezno. Klonirano meso nam već jest na stolovima. To več odavno nije tajna. Idotizam ko i uvijek. Sa jedne strane je zabranjeno prodavanje kloniranog mesa u EU, sa druge strane je dopušteno da klon raste na nteritoriju EU putem spreme uvezene iz USA. Klanjem neprijetno ulaze u prehrabeni lanac EU, kao i mlijeko i mliječni proizvodi.
Pa u USA se naveliko klonira..nema valjda više životinje koju nisu isklonirali. U USA vrijedi frei handel u punom smislu te riječi, divlji zapad u odnosu na EU. Kako sami ponosno kažu, kod nas ima par pravila naravno, ali mi određujemo, ne država i vlast. Dakle ako se meni više ispalti uzgajati gmo kukuruz, ja ću uzgajati i tu nema vlast šta reći, U Euorpi je drugačije. Isto se tiče i kloniranog mesa, posebno goveda. Jednom kada je zakon donešen, i stupio na snagu, sve granice su otvrene, barijere pale. Ostalo je povijest. Pa to je prilično vruča tema u Njemačkoj, pored ove izbjegličke.
Nisi mi odgovorila na pitanje.
Kakve su to klonirane zivotinje? Sto tocno znaci kad kazes klonirana govedina?
I nemoj molim te stavljati mi linkove. Pogotovo na njemackom. Poznajem taj jezik ali ga ne znam.
Nisi ni ti precizno postavila pitanje. Šta bi to točno značilo, kake su to klonirane životinje? Odi surfaj onda, imaš dovoljno materijala i na engleskom. Ja ču samo ukratko na hrvatskom. Klon znači idetnično, to valjda znaš. Potomak ne nastaje od dvije nove svježe stanice, već od jedne, stare i već upotrijebljene i k tome genetički identične stanice
A i genetički se modificira na veliko, posebno losos recimo kojem treba dugo na raste do zrele životinje. Pa tako u 3 mjeseca losos naraste do 8 x svoje baby veličine. S jedne strane jedni upozorovaju na promjene u ponašanju tih životinja koje se sruće na hranu ko bijesne kada im se ubaci u bazen, prdoždru sve što im se nađe jesitvo, dok prirodnim putem uzgojeni lososi čekaju da hrana padne na dno i tek se onda pokrenu. Firma koja uzgaja modificirane losose drži uzgajalište drito do nekog jezera, pitanje je samo kad će koji dospijet u eko sustav. ALi koga briga, zakone je rekao svoje, dakle idite i množite ih. A loso je ujedno i sam po sebi grabežljivac.
A bit ce da se nerazumijemo.
Osobno mislim da je cijena kloniranih zivotinja jos uvijek visoka da bi se nasla na trzistu kao meso za konzumaciju. No ti kazes da grijesim.
Zato sam pitala kakve su to klonirane zivotinje. Da mi objasnis kako su one jeftinine u odnosu na trenutni uzgoj.
U biti jednostavno. Recimo klonira se samo ona krava čiji original je davao posebno puno miljeka za života, pa time i mlijeko kao bude jefintije, ili se uzgoja samo vrhunski uzgojni bik koji se može masovno producirati itd itd.. Sperma recimo orignala dođe nekih 300-500 eura, a kloniranog nekih 100 eu ili i manje i slično.
I zabluda je da će to meso biti jefintije. Neće. Krajnji potrošač plaća uvijek najveći ceh, kao i uvijek. Stoga se to meso i miješa sa ostalim mesom neprimjetno, ozakonjeno. Zarađuju samo neki. Stoga i ta priča sa spašavanjem svijeta od gladi je čista pizdarija.
Cijena klonirane životinje nije skuplje, baš naprotiv. Stoga su se najprije i počele klonirati krave, pošto je njihov uzgoj kompliciran (implementacija sjemena prirodnim putem), dugotrajan i skup sa neizvjesnim rezultatom, i na koncu da samo jedno tele. Ovako to ide uz malo modifikacije i brže i jednostavnije. Stoga ne čudi da je uz konjetinu, teletina oduvijek najskuplje meso, dok je svinja najeftinije.
Joj, bolje da smo ostali na benignom prepucavanju oko mlijeka. Ovo dalje ne mogu niti citati - bolje da sam ostala u blazenom neznanhu.
Ne znam tko su mladi eko uzgajivaci, ali ja ne ulazim u Bio bio iskljucivi zbog prepotentnih provavacica. Par puta sam usla i nesto kupila i svaki put isto. Definitivno sam odustala
A šta ćeš sa neznanjem, od čega ono ikoga štiti? Neznanje je sve samo ne blaženo. Treba potpisati ili nepotpisati taj hebeni TTIP, i tvoj glas će se tražiti. Ti kao jedna utjecati ne možeš, niti ja također, ali masa može nešto pokrenuti. Zabijat glavu u pijesak je bezveze, samo da se ne bi živicirali. To mije jednostavno srednjevjekovno razmišljanje. Ako ne znam, ne tiče me se, naprosto nije istina. A onda najednom će svi pitati Isusk, Isusek pa kako je do toga došlo, pa zašto, pa ovo pa ono..
a pa zaboga, nije to kloniranje??
odvazda jedna bičina šeta po selima i oplođuje krave, jer njegova potomčad daje najbolje mlijeko
mi koristimo 90% domaću hranu- imamo sreće i imamo kanale
od zdravlja te hrane mi je veće motivacija nedostatak posrednika
Tele nastalo oplodnjom spermom klonirane zivotinje nije klonirana zivotinja. Bar koliko ja znam o kloniranju.
Ne kazem da podrzavam kloniranje zivotinja niti covjeka. Samo me iznenadila tvoja tvrdnja da jedemo meso kloniranih zivotinja. Zato i postavljam pitanja da razjasnimo nedoumice.
Krivo. Ne ubrizgava se sprema, već implenitira već u labosu klonirani embrij koji samo raste u kravi.
Nano slican osjecaj imam i ja s Bio i bio. Zadnji put sam usla i pitala koliko im dodje ova boca za vodu pa sam dobila to nije samo boca gospodjo to je Flaska. Kad sam poslije procitala o flaski pa onu pricu ni pijana ni drogirana ne bih progutala. A bas mi je bilo neugodno sto ne znam sto je Flaska.
Nigdje ni nisam napisala da sam genetičar ili? Prije bi rekla da se ne razumijemo jer nisi upućena u zbivanja, za koje sam krivo pretpostavila da jesi, moja greška. Međutim personalne tričarije ti mene ne zanimaju, to već znaš.
No, što misliš koji genetski materijal nosi u sebi sperma klonirane životinje? Proces razmnožavanja ide u dva smjera. Putem jajašca ili sperme kloniranih životinja, kojih je sve više, pa na kraju više nema originala već genetski materijal samo kloniranih, ili kloniranje putem labosa i implementacija u surogat.
zar je stvarno jeftino stvarati embrije u labosu pa ih implementirati? i dovoljno uspješno?
ne razumijem ako je to toliko uspješno kod životinja zašto kod ljudi nije?
ili sam ja nešto pomješala?
(vjerojatno jesam, jer ne jedem meso i nisam "prirodnjak")
Safran tema ti je interesantna pa si pricitala dosta o tome. Ti si pocela s preciznoscu a u svojim postovima dajes hrpu podataka. Krenuli smo od mesa. Ja ne znam da na trzistu ima kloniranog mesa za konzumaciju. Opet cu ponoviti da mislim da je jos uvijek preskupo imati na tanjuru klonirano meso. GMO ne ali klonirano da.
Edit ne u da se odnosi na skupocu.
Pa ako jedan vrhunski rasplodanjak košta par stotina tisuća dolara, pa je. S time da je kloniranje početak. Jednom klonirani više se ne moraju klonirati, već se samo rasplođuju dalje ti klonirani, i prenose takav genetski materijaldalje, klonirani, ne novi, ne raznovrsni, ne svježi. Kakave to posljedice može imati za ljude, ne zna se. Oni koji se kuže u to, genetičari, kažu katastrofalne. Ono koji uzgajaju, farmeri, stočari, kažu, nikakve.
Pa ovo nije moje osobno mišljenje Spajalice, pratim što se događa, slučajno. čak nisam ni istraživala posebno, ali se počelo sve više o tome govoriti jer pritisak je postao pozamašan na Njemačku. Ti možeš mislite da ga nema, ali ga ima. Problem je tim veći što na njemu to ne piše, pa mnogi razmišljaju poput tebe zato i ima prođu, to se i naglašavau dokumentarcima i debatama. Nakon Dolly je tema zamrla za javnost, ali od njene smrti USA je doživjela procvat kloniranja. Pa to nije neka tajna, u biti uopće ništa oko svega nije tajnovito.
Nego razlika između domaćeg i "domaćeg".
Imamo svoje piliće, unazad godinu dana promijenili smo im prehranu, ne kupujemo više one valpovke nego mješa mm hranu. Pilić su neusporedivi, budu puno manji. Naravno da moja mama nije sretna jel nema više onih krasnih velikih prsa, batkića ko buncek, no nekako smo ju nekako uvjerili da je tako bolje za djecu, pa šuti i trpi male piliće.
a prskanje po kućnim bašćama, imam i ja svoje prethodnice, sve fino domaće i samo malo protiv magle(plamenjača), malo protiv, zlatice, malo protiv ...
o karenci nemaju pojma
a opet, znam priče kako recimo mladi luk uzgajaju tako da prvo sve totalcem pošpricaju pa tu sade luk. Fino nema trave, nema okopavanja, troška nadničara.
Safran napisala sam da citas/pratis ali da ti terminologija nije bliska. Pa radis greske.
možda nas ova tema potakne na nekupovanje onog kaj ne valja..
jer s tim hranimo sebe, ne nekog tam nevažnog, sebe i svoje familije, jelte..
Pa i ti isto, pa nemam potrebu to isticati. Rekoh ti već, spuštanje na personalnu razinu meni ti nije interesantno. Ostavi se radije toga, bar što se mene tiče :) Osim toga ne pišem iz svoje glave, niti imam mišljenje bazirano na nekim mojim osobnim pretpostavkama, kao ti, već ono što govore drugi kojima ta terminologija i pojava jest bliska.
Nisam ni namjeravala izači sa linkovima. Previše pretpostavljaš :) Na surfanje sam te uputila na temu što je to klonirana životinja. Što se tiče ostatka tematike, i sama imam averziju prema linkanju. Radije se držim javnih rasprava i dokumentaraca gdje ljudi, eksperti iz raznih područja govori sami u svoje ime pod imenom i prezimenom, institucijom, organizacijom, koncernom, ili što već.
Ali zaboravi, samo vi nastavite sa bio vs. nebio.:)
ja došla napisati kako me sram reć koliko sam platila kilo limuna preko finoteke, jel to vrijedi il ne vrijedi, nemam pojma, rekla bi barbi - vrijedi jer sam platila, hebaj ga.
a ovdje klonovi napadaju :D
osobno su mi totalno bezveze te paranoje oko klonova. i tema mi uopće nije interesantna za proučavanje tako da stajem na tome da ne kupujem uvozno meso iz kine i amerike u metrou. ne kupujem doduše ni to što vi zovete domaće, nego iz mesnica koje nabavljaju direktno od uzgajivača. meni dosta. :D
I meni je bolje otic s teme.- kupio je MM suhe smokve. Uvijek kupuje od isti ljudi. Danas ga uvjeravam da su smokve čudne i sigurno nisu domaće ;)
Da nisu klonirane? :škartoc:
joj šafran
volim te čitati
posebno na temi o izbjeglicama
ali ovdje si stvarno malo preosorna
spajka ti je samo rekla ako je nešto nastalo inseminacijom onda nije klonirano
mi uzimamo svake godine prase i junetinu od jednog poznatog
živi na selu
sad, hrani li on svoje životinje isključivo prirodno ili ih dohranjuje kemijom, ne znam
ali znam barem da meso nije bilo 30 godina u nekim hladnjačama
Safran zeli reci da su kloniranjem uzgojene zivotinje cija se jajasca i sperma kasnije koriste za rasplod . :djeca kloniranih mama i tata zaceti umjetnom oplodnjom: