ako to nije za inspekciju i policiju ne znam što je.
Printable View
ako to nije za inspekciju i policiju ne znam što je.
Divno.
Mima je napisala da nemaju rodovnicu. A imaju. Da li bi ta rodovnica prošla inspekciju? To ne znam, ali nisam ni pitala, a moja stara dlakavica grize kost kraj mene i jedva diše dok to radi, ali kako da joj to oduzmem, kad voli veliku kost iz juhe. I baš ju briga za rodovnicu. Evo, legla je odmoriti :)
Štanceraj je riječ koja se u žargonu koristi za divlji, nekontrolirani uzgoj pasa, znači bez rodovnice. No, svakako da je moguće reći za nekog uzgajivača da ima štanceraj ako se želi reći da ne uzgaja kako treba. Ne bih rekla da je to riječ koja ima strogu i preciznu definiciju. Isto tako, ne bih rekla da postoji inspekcija za pseće rodovnice.
Pokušaš preko weba ili usmeno doznati koliko ima pasa, kad je bio zadnji okot, kad planiraju sljedece, onda pohvatata je li ista ženka...i tak stvoriti sliku je li dovoljno razmaka između pojedinih okota iste ženke. Može se to prokužiti ako se posjeti mjesto i malo popriča s ljudima.
Nekontrolirani uzgoj pasa ali SA rodovnicom. Samo se tako mogu zaraditi veći novci. Inače bi ti psići išli kao poklon. Ne znam da netko daje novac za "čistokrvnog"psa bez rodovnice. Doduše, ne moraju to biti HR rodovnice.
???? Pa naravno da daje.
Samo se radi o manje novaca nego za psa od registriranog uzgajivača.
Nisam to znala.
naravno da daje. kupe “cistokrvnog labradora bez papira” za samo 100/200€. jer sto ce im papiri, pa ne misle na izlozbe ici. nece valjda davati tisuce eura za papire... i tako... primjera na bacanje
a sto se tice pasa, i njihove brige, evo moja sjedi kraj mene i zadovoljno mljacka lososa. sta ona zna da su je izbacili s niti mjesec dana i pustili da tumara gladna. nit zna sto je niti odakle je. ali je najsretniji pas na svijetu
Ja ne bih dala. Taj papir njih ne košta puno..a meni je garancija. A priče koji neki prodaju da im se ne da placat i sl..su samo priče.
taj papir kosta puno. jer se bira partner za kuju i to se placa. jer se kuji odreduju hormoni da se zna kad ce se parit. jer se uvjeti u kojima zivi takva kuja jako kontroliraju, hrana nije pedigre... naravno, sve to je u idealnom svijetu.
u onom manje idealnom, sve to kosta bitno manje, pa je i kvaliteta psa manja.
ja zaista ne kritiziram ljude koji zele cistokrvnog psa koje god pasmine i spremni su platiti vrhunsko stene. ali ljude koji zbog pomodarstva biraju popularnu pasminu, po principu - to je sad in, ali daj sto jeftinije jednostavno ne shvacam. i ne zalim ih kad ostavljaju novce kod veterinara. zalim jedino to siroto pseto
potpisujem, magriz
Pa, ono što pokušavam reći je da i ljudi koji su spremni platiti vrhunsko štene (premda nisam sigurna što to znači) vrlo često ostavljaju novce kod veterinara. A bome i vlasnici udomljenih pasa ostavljaju novce kod veterinara, to je sve čista lutrija, pa nije baš ukusno to ljudima spominjati kad im se to događa, jer to naime znači da im je pas bolestan, i da su već dovoljno jadni.
naravno da ima bolesnih pasa. nitko to ne spori. ali ovdje sam se referirala na one koji kupe od stancera i poslije se zale da su kupili “macka u vreci”
i moje pseto je bilo bolesno, ostavila sam para i para dok nismo skuzili da je alergicar (di mi je sad jelena.o :mrgreen: ), a azilantica je
Ja sam platila, ne ostavljam novce kod veta i birala sam pasminu iskljucivo po karakteru i to isključivo radi klinaca. A je li to opravdano , nije sigurno, ali mi je moglo biti pa sam krenula tim putem. Požalila ni dana nisam, dobili smo više nego što smo ikad sanjali. Da mogla sam i udomiti...ali s obzirom da vecina dlaku pušta ne bi mi bilo ovako idealno..a s obzirom da je u stanu, u krevetu...a ja jednostavno nisam za te 24 satne dlake tip odnosno za 3 puta dnevno usisavanje dok ga klinci popraše...smatram da nismo fulali. S druge strane...ko mala navlacila sam sve lutalice, kokote, mačke...ali to je sve bilo izvan kuće...drugaciji zivot od zivota kojeg moji klinci danas vode i jos jedna stvar...sto ljudi sto čudi...tko smo mi da sudimo jedni drugima..svako od nas ima svoju neku istinu..i nju živimo.
Što se tiče štancera...struka bi se trebala pozabaviti s time, sustav šteka...a i ljudi koji stvarno ali stvarno gledaju da za 200 eura kupe psa a rodovnicom. Naravno da to ne podržavam. Iskljucivo ko troliran uzgoj. A ako i jesu neupuceni...samo kratko surfanje može poduciti svakog covjeka da pokusa ne upasti u zamku nekontroliranog uzgoja.
tvoja kao da je preCjedničina :mrgreen:
nevezano za temu, ali kad tvoja jede lososa jedna crtica iz dućana
kupujem meso
ona jeftina teletina iz uvoza
po 38 kn/kg
rebrica
i stavi frajer na vagu i kaže to vam je fino u rerni s krumpirom
i ja pokažem još jedan komad veliko rebro s komadom mesa, kažem dajte mi i to
kaže on, nije vam to isto, ne znam možete li to skupa peć
kažem nije mi to za peć
pita on, a zašto je?
reko to mi je za psa
a on uzme taj komad, i frkne ga nazad u rashladni ormar
i kaže, ja imam mačku, volim životinje, ali to mi je jako ružno čuti da se takvo meso daje psu
reko, a kakvo meso, jeftina uvozna teletina, neš teletinu za 38 kuna
i dao mi je i napapala se moja Nerica, bila je zadovoljna
a gle, nije daleko.od grobinscine :mrgreen:
Ne znam propise koji uređuju uzgoj pasa i da li uopšte takav postoji, ali ako ima, bilo kakvo kršenje napisane norme bi bilo za prijavu.
Ovako mi jedino pada na pamet prijaviti rad na crno i ne plaćanje poreza. A to jadnim psima ne bi pomoglo.
Nažalost, to je očito mrcvarenje jadnih životinja ali ako nije normirano i naglašeno kao zabranjeno, ništa od prijave.
:zaljubljen:
Mi smo svoju kupili od jednih poznatih ljudi, i znali smo da je kuji ovo drugi okot. birali smo psa koji nama odgovara tj.pasminu.
znali smo u kojim uvjetima pas je držan, došla je očišćena od nametnika i bez ušiju.
Isto smo ju uzeli bez papira jer 1000 € za takvog pesa nam je bilo previše.
Ispala je savršena, bez bolesti, nekih defekata, 3 kg čiste ljubavi.
Nisam ju još sterilizirala jer se dvoumim oko parenja. Ali imam još vremena pa ću uskoro valjda i to riješiti.
znaci i ti ces na crno dilati cistokrvne pese bez papira?
jednog bi ostavila sebi, jednog mami. i to je to.
na to trebam platit porez ili?
jer jednog moraš dati i ovome kaj ti dođe na parenje.....nije da će ih okotiti 9 komada pa ću se obogatiti.
i ne, ne bi to napravila zbog novaca nego zbog toga što možda želim imati njezinog potomka.
Što'š ako ih bude osam?
Zato moja jadna kujica nema pojma što je sex ;)
Što bih ja sa psićima? Ni prvih par tjedana dok bi bili uz mamu, a ni kasnije...kako bi ih dala?
A nije sterilizirana. I nije da nismo imali ponuda :)
Nisam mislila na novce. Nego na to da što ćeš ako ih nitko ne bude htio. Događa se i čistima.
pretpostavljam da si se krivo izrazla - jer TAJ PAPIR ne košta puno.
puno košta ŠTENE.
imala sam prilike vidjeti leglo iz KONTROLIRANOG REGISTRIRANOG uzgoja. prvi dan nakon što su se okotili, i pregledao ih veterinar. ODMAH.
i odmah dao (pr)ocjenu svakog šteneta. i dolazio svakih par dana na provjeru.
a zatim sam danima gledala kako rastu, obavezno nosila čistu odjeću i prala ruke da ih smijem primiti... naime, bila sam pozivana da pratim kako napreduju, i kako se o njima brine, jer sam se divila mamici i njenoj ljepoti, pa smo se gazda i ja usput sprijateljili.
iskreno, divim se čovjeku - jer nema šansi da bih mogla prolaziti kroz tako nešto. dva mjeseca - 24/7 briga, tek nakon toga nešto manje.
da, takva štenad je skupa. a sad shvaćam i zašto.
legla su limitirana. kuja je velika šampionka na izložbama.
Ja moram priznati da mi je ovo jedna od ružnijih tema ikad.
To je još dobro, nama je par puta morao kod okota biti prisutan veterinar. I dobro jer je jednom kuja završila na carskom rezu.
A o brizi i nespavanj po noći niti neću.:( moraš paziti da štene ne otpuže od majke jer je onda velika šansa da se ohladi i ugine. Posla koliko hoćeš ako radiš sve po ps-u.
Nije tako, žuta. Bar ne svuda. :)
Upravo gledam ova moja dva, jedna jako stara, već spava i drugi, jako mlad, gotovo stalno u pokretu, ali konačno spava. Za sad.
I mačka spava izvan njihovog dohvata. Nitko ni na koga ne laje, nitko nikome ne liže guzice.
A na TV Teorija velikog praska.
Mirna večer.
Sada trebam očekivati da ćete reći da se javljaju na telefon i pletu džempere pa da zaokružimo temu i ovu mirnu večer.
Ne, samo spavaju. I muž. Samo ja budna. I ne pletem :)
https://burza.com.hr/portal/kako-do-rodovnice/7358 - evo i o papiru. On košta inače stotinjak kuna + tetoviranje ako se nešto nije promijenilo.
Sirotanović bez papira https://www.index.hr/ljubimci/clanak...m/2027197.aspx