Long time, no see. :)
Mlađi je dobio dijagnozu : ADHD, disgrafija i lagana disleksija.
Stariji ima disleksiju.
Nije lako, ali moram reći za sve ovdje mame koje su tužne svoje iskustvo i dati im malo pozitive. Sa starijim ovu godinu (7.r) sam radila stvarno minimalno. I još k tome, imati će jednu četvorku (Hrvatski mu je oduvijek ajme), a ostalo sve same petice.. Presretna sam radi njega. Iza svega toga stoji stvarno trud i rad cijelu godinu. Dok njegovi u razredu se snalaze i prepisuju, manje rade nego on, on sjedi nekako izdvojen pa znam da su sve te ocjene njegov trud. Pače, od njega prepisuju. Naviše od svega mi je drago što je stvarno samostalniji, što je nekako uspio skužiti kako da radi.
S mlađim sam isto manje radila, što zbog obaveza, što zbog toga što želim da se i on osamostali maksimalno (najviše pomažemo oko organizacije..) pa ga puštam da pliva sam. Ima tu i šalabahtera i svega.. On nije kao stariji mu brat. Ali ocjene mu nisu groblje. I on je dobar, čvrsta petica. Namjerno sam pustila da i odskliže malo (Hrvatski, fkorz), ali to je bilo s višim ciljem. Mora i on shvatiti da bez rada, neće biti ni rezultata. On je 6.r. pa ima još vremena da sazrije i nađe i on svoj način kako da uči.
Možda je pomoglo i to osvješćivanje profesora u školi ŠTO su problemi s kojima se djeca po IPu nose pa im znaju dati malo više vremena za rješavanje ispita. To je veliki pomak, iako zvuči kao ništa.
Vidjeti ćemo kako će dalje ići. Nadam se da će biti ok. Imam stvarno pametne i vrijedne dječake i bilo bi mi baš žao da na kraju u životu rade nešto što im uopće nije interesantno, samo zato što ih je kočila disleksija, disgrafija i/ili adhd u osnovnjaku.
Mislim da sam i ja kao dijete imala disleksiju i uvijek sam mislila za sebe da sam glupa i da ne zaslužujem nešto veliko i značajno. Upisala sam srednju koja mi je bila grozna.. No imala sam na kraju sreću (+puno uloženog rada i truda) da mi se posložilo sve kako treba. Ne želim, naravno, to svojima da prolaze. Pogotovo kada znamo da imaju objektivan problem i kada postoji rješenje/program.
Zanima me znate li možda u kojim srednjim školama u Zagrebu provode IP? Navodno u svima, ali znamo svi da to nije baš tako. Negdje prate tu djecu, educiraju profesore, a negdje je to samo puko slovo na papiru.
Stariji bi silno želio biti programer, a mlađi se još traži.
U gimnazije ne bi željeli (iako je mlađi bio neko vrijeme spominjao Klasičnu, ali sada je u fazi elektronike).
Izbor će na kraju (naravno!) biti njihov, ne mislim se tu upetljavati osim da im razjasnim što je što. Ali me zanima u kojim sš su profesori koji će znati što je disleksija, disgrafija.. U ovoj oš je baš teško, jer samo nosala nekim profesorima njihove dijagnoze i objašnjavala što i kako (nisam ni logoped ni psiholog ni pedagog). Nitko ih ne educira što će s takvim učenicima.