Jako dobri. Ja sam danas spekla treću turu u tjedan dana.
Stavljam limunovu koricu, brusnice i čokoladu. I smanjim šećer
Printable View
Jako dobri. Ja sam danas spekla treću turu u tjedan dana.
Stavljam limunovu koricu, brusnice i čokoladu. I smanjim šećer
Keksici su divni
ginger, daj recept za kikiriki bajaderu molim te :)
lani sam radila klasičnu bajaderu i bila je dosta dobra, našla sam neki recept za bajaderu s kavom i bijelom čokoladom koji mi izgleda fino
a djeca vole kikiriki
taj tip kolača mi je super jer je gotov za valjda 10 minuta, a budu fine
tang, radim po ovom receptu https://www.coolinarika.com/recept/k...4-0242ac12003a
Moji ih obozavaju :-)
I ja sam zamijesila ove s brusnicama, ali s grozdjicama, jer jedan clan obitelji ne voli brusnice :roll:
Sutra ih pecem
I nisam ih stavila u tubu, jer volim kad su keksici manji pa sam napravila dvije dugacke struce u nekom pravokutnom obiku…nadam se da ce biti ok
I trazim recept za neki kremasti i jednostavni recept :-)
Ono, da je jednostavno i fino, necu imati puno vremena za njega
I ja sam radila dvije "kobasice". Isto bez tube. Kod mene ne vole narančinu koricu.
E sutra cu vidjeti kako im se svidja - ovo je taj novi recept koji isprobavam ove godine :-)
To sam si tak odredila, svake godine jedan novi, da probamo i nesto novo, jer omiljeni su uvijek isti
I sto ih tamane ove godine :lool:
Bojim se hoce li ista ostati :-/
Iz stare Rodine arhive - jednostavni kremasti kolači:
- Hola kocke http://forum.roda.hr/threads/7014-HOLA-KOCKE-probajte!
- Gitin kolač s višnjama http://forum.roda.hr/threads/27098-Gitin-kola%C4%8D (iako mi je to nekako primjerenije za ljeto)
Ja ću vjerojatno napraviti jaffa kolač - to je stari recept koji sam dobila od mm-ove pokojne tete:
Jaffa kolač – za škrtice i lijenčine
Jednu veliku naranču (nešpricanu) zamrznuti preko noći (alternativa - obraditi u multipraktiku, jer recept je nastao u doba prije kuhinjske građevinske mehanizacije :-) )
Tijesto:
1 jaje
12 žlica šećera
12 žlica ulja
12 žlica mlijeka
12 žlica brašna
1 prašak za pecivo (može i malo manje).
Umutiti mikserom, dosta dugo vrtiti da bude lijepo bijelo.
Ispeći na 180 °C u pravokutom plehu srednje veličine namazanom i posipanom brašnom. Može se podmetnuti papirnata salveta ili pek-papir da se lakše izvadi van. (Gotovo je kad se biskvit odvaja od ruba pleha.)
Ohlađeno izvaditi i prerezati na pola po visini, a ako je tanko, može i po duljini. Salvetu, dakako, skinuti da je ne bi servirali zajedno s kolačem. Jednu polovicu razdrobiti na komade, kao za punč kocke.
Naranču izvaditi iz leda i naribati zajedno s korom. (Može se propustiti kroz multipraktik, ali tada je prije treba izrezati na kocke ili barem osmine.)
10 dag (cca 5 žlica) šećera špinati sa sasvim malo vode. Kad posmeđi, dodati ribanu naranču i rastrgano tijesto. Sve dobro izmiješati.
Drugu polovicu tijesta premazati nekim narančastim pekmezom (od marelice ili miješana marmelada), na to rasporediti smjesu s narančom i preliti glazurom od 10 dag čokolade.
Ostaviti preko noći na hladnom, da se sve dobro stegne i izjednači prije rezanja.
Hvala Peterlin!
Ovaj gitin kolac bi mogao biti odgovarajuc :)
Je je, i ja volim manje kolačiće.
Za sam radila već tri puta, raspucance 2, figaro su pojeli pa.moram napravit novi. Do Božića bum se umorila. S tim da ja spadam u one koji ne vole peći kekse.
Meni zapravo najbolje funkcionira kad si sama od hamera napravim tuljce, i duži su, i naštimam si promjer.
koliko su ti tuljci nužni, šta se dogodi sa keksima ako samo napravim kobasicu i narežem?
Mislim da se slegnu bez tuljaka pa ne budu tako lijepog okruglog oblika. Nisam ni pokušavala bez, pa samo pretpostavljam...
Da, budu vjerojatno malo ovalni. Nisam radila ove kekse ali jesam druge koji se rade po istom principu kobase koja se reže. Mislim da tijesto treba i dobro ohladiti.
Velim ti da čak nisu ni jako ovalni, meni ispadnu dosta pravilni, iako nije savršeni krug
PA ako je tijesto dobre konzistencije i temperature, a ti vješta slastičarka, naravno da ispadnu okrugli. To meni budu malo ovalni takvi keksi.
Btw ja sam radila jedne kekse tog tipa (rezanje kobase) s bademima, i nikako naći taj recept.
Tijesto se jako jednostavno formira u kobasu, mislim da taj kartonski tuljac uopće ne treba. Ak hoćete, pošaljem vam fotke svojih.
Ako dobro pamtim, autorica recepta tijesto formira u cijev. Da mi je samo znati kako se tijesto može formirati u cijev :-) ???
Ja isto baš ne kužim to naguravanje u tuljac. Planiram peći ove kekse za Božić, a tuljac ne planiram.
mislim da ću i ja preskočit tuljac, oslonit ću se na hlađenje formirane kobasice i svoj nedostatak perfekcionizma
Cure, ona je napisala formirajte tijesto u CIJEV. Pa kak izgleda cijev? Tuljac je cijev. Ne može tijesto biti cijev. To znači da bi bilo prazno iznutra.
Malo smiješno.
I fakat vam ne treba taj tuljac. Jako se jednostavno napravi pravilna kobasa na papiru za pečenje
Meni je tu tuljac pomoć a ne problem. Lijepo uredno sve složim, može stajati u frižideru koliko hoću. Doduše, rekla sam da radim trostruke količine i više vrsta pa mi je ovako lakše sve organizirati. A i sigurna sam da će ispasti savršeni (izgledom).
Kad ih budem radila, napravit ću kobasu malo užu i dužu od tuljca, pa je onda polako s krajeva gurati prema sredini da ga popuni. Možda.
Ont. ja sam pomislila da bi se ti kolačići mogli raditi onom špricom za tijesto (koja ima cilindar u koji se ugura masa), ali ne bi to valjalo zbog suhog voća. Komadići bi zapinjali...
Moram potražiti tu špricu - potrgala sam ih već hrpu, pa se ne sjećam je li zadnja koju sam nabavila još ispravna. Zgodno mi je to za išlere, da ne moram štehati hrpu keksića, nego ih samo nadrukam u pleh.
hahaha, pa ne moraš imat djecu u Miocu da skužiš lapsus, samo po meni stvarno nije vrijedan pažnje
nije vrijedan pažnje neg je meni smiješan, a sve zbog konteksta te "nepotrebne" tube
Ja sam formirala u pravokutni oblik :-)
Znaci, prvo sam zarolala u kobasu, a onda izravnala, tj. pritisnula o plohu sa 4 strane
I super su!
Ja ću u trokutasti pa možemo igrati Squid game
Sad ja padam sa svog seljačkog Marsa, a šta fali modli i oklagiji :mrgreen:? Tj. u čemu je prednost valjka, prosvetlite i mene :).
(Nisam pratila par dana, ali i dalje je reč o keksu, zar ne?)
Kod mene su i dalje glavne staromodne babine i svekrvine modlice :). Ista debljina isti oblik svakog keksića- a čak nije ni nešto posebno sporije nego oblikovati i rezati valjak.
Doduše valjak mi je nezamenljiv kad pravim kuglice, onda sečem valjak na šnite i oblikujem ih u kuglice, tako budu brzo gotove i jednake veličine.
I ovi keksi su puno, puno prije gotovi od onih koji se rade modlicama
Ne znam za ove kekse, moram isprobati, pa tek onda dojaviti iskustva.
Što se tiče oblikovanja u valjak, ja tako radim i kuglice (od smokava, keksa, rafaelo...) i knedle sa šljivama i fanili kifle i raspucane kifle i one raspucance s kavom - sve sitne kolače kod kojih je bitno da budu otprilike iste veličine.
Ništa ne fali oklagiji (sviđa mi se izraz, kod mene se to zove valger ili mlinčenjak, iako to nije potpuno ista stvar), aliii ostaje puno otpada sa strane, pa se moraš zamajavati - to premijesiti (a nije više isti udio brašna) i prčakti po tome, pa s godinama sve manje radim takve. Čak ni išlere mi se ne da rezuckati, napisala sam negdje gore, nego radim keksiće za njih pomoću valjka sa špricom - ovakve naprave: https://www.tescomaonline.com/en/bis...or-630534.html