a jesam ga raspisala :lool::facepalm: i zaboravila još dodati da je ostalo ok (koliko znam)
Printable View
a jesam ga raspisala :lool::facepalm: i zaboravila još dodati da je ostalo ok (koliko znam)
Bokić Bananka, ja sam na terapiji za sniženje androstendiona već 10mj- Decortin 10mg. Moj je prvotno bio 13,3(1-12) da bi nakon 3mj Decortina pao na 0,46(0,74-2,81). Smanjila sam na 2,5mg pa je u granicama 4,6(1,05-8,38) Problem je što mi je ciklus sa 35 dana produžen na 65.
Meni je cudno da mi nijedan dr.nije ni A rekao o mogucnosti pcosu kod mene, hm. Samo su dr.J. s VV i dr.R.pitali da li m stize na vrijeme i rekla sam da kao sto i je.
Nisam provjeravala inzulin ali mi je dr.R.u 9.mj.natuknuo ako dodje to T da onda obavezno moram paziti na prehranu...pretpostavljam radi ovih hormona. Ja sam sad u novoj godini odlucila smanjiti secer i krenila s vjezbanjem i cak kilu smrsavila ;-). Budem ga pitala da visim sto misli o tome. Uglavnom hvala!
U kojoj ste vi fazi?
Uzv slika definitivno, a onda jos i neki simptomi koji se ticu vanjskog izgleda tipa dlakavost, rijetka kosa, povisena tjelesna masa, problemi s tenom i sl.
Bananka gle ovo :)
ali svejedno mislim da nemaš razloga za ovoliku zabrinutost... kad ti 2 dr. nisu naglasili ništa posebno za sad na tu temu, a imaš normalne cikluse. koliko se sjećam, vama je primarna tema muški faktor...
što se povišenih androgena tiče, evo imala sam ih i ja, a na ogtt visok inzulin nakon 2h. a nemam veze s pcos, baš naprotiv. pojačala sam treninge i regulirala prehranu.
Hvala sushi, sad sam procitala cijeli clanak i sad sam jos vise misljenja da nebi bilo lose na napravim pregled kod repr.endokrinologa.
I da, kod nas je muski faktor ali bas zato imam osjecaj da moje 'stanje' nije nitko temeljito pregledao. Budem dr.R.pitala da li bi preporucio da li trebam napraviti pretrage kod reproduktivnog endokrinologa.
B, i dr.J i dr.R kod kojih si bila, kao i svi ostali subspecijalisti humane reprodukcije (mpo-ovci kako ih mi tu zovemo) su u načelu reproduktivni endokrinolozi
uputnicu sam dobila od soc.gin., ali ju je pisala po preporuci mog mpo dr.
pisalo je i +inz. nakon 2h i u preporuci i na uputnici (što ne rade svi kad rade ogtt koliko sam ulovila po forumu)
išla sam na vv, jer sam spojila s vadjenjem hormona
na tvom mjestu bih prvo sve pitala svog mpo dr., bit će manje brige :)
Puno hvala cure!
Može li mi netko malo pojasniti što su to antralci (?) Hvala unaprijed na odgovoru
kopiram s http://www.neplodnost.hr/index.php?o...osti&Itemid=61
Normalni jajnik u generativno doba smješten je slobodno u zdjelici, i u njemu vidimo stromu i folikule. U svakoj fazi ciklusa u oba jajnika nađe se nekoliko folikula veličine do 10 mm. To su tzv antralni folikuli koji će u tom ciklusu propasti jer nisu bili izabrani da postanu vodeći folikul.
U kasnoj proliferacijskoj fazi ciklusa razvija se vodeći folikul. On od trenutka kad bude odabran da bude vodeći folikul, što mi možemo vidjeti UZV-om negdje kod veličine od 10 mm, pa do ovulacije raste brzinom od 2-3 mm/dan. Ovulacija se desi kad ovakav folikul dosegne veličinu od 22-28 mm.
fordda, evo ok linka za pojašnjenje http://www.advancedfertility.com/antralfollicles.htm
Može li mi netko reći kako se snižava moj TSH? Koliko to traje i tak to... Namjeravala sam slijedeći ciklus u postupak, tim više što mi je štitnjača uvijek bila u redu.
Moj nalaz:
TSH 4,972 (0,55-4,78)
FT4 11,00 (11,5-22,7)
FT3 4,10 ( 3,5-6,5)
Spolni su mi više manje ok, svi osim prolaktina koji iznosi 41,00 (ref. 4-23)
I naravno osim AMH, ali to nije ništa novo!
Šta da radim? :zbunj:
Nisam još bila kod dr sa nalazima. Ponovit ću TSH idući tjedan.
Ovo ti je svakako nalaz za euthyrox. Treba mu ako se dobro sjecam mj dana da spusti iako kod nekih traje i dulje. Ako ti se zuri, javi se u polikliniku leptir.
Uglavnom, danas sam napravila test na trudnoću i pozitivan je. Na telefon me gin. malo zabrinula jer ako je oplodnja ipak bila prije 22.1. (21 dan ciklusa u kojem je razina progesterona bila niska) znači da ta trudnoća zbog niske razine progesterona neće biti dobra. A ako je oplodnja ipak bila nakon 22.1. nije li malo prerano da se to vidi na testu) Idem na pregled tek u petak, a do tad ću poludit. Mislite li da je ipak prerano da se test pokaže pozitivnim niti 2 tjedna nakon eventualne oplodnje/impalntacije? :(
Ne brini. Moguce je da je ovulacije bila cca 19.1., tad bi progesteron jos bio nizak, a test na danasnji dan itekako pozitivan.
Sretno i cestitam!
Bubekica ti je dobro rekla, cca mjesec dana...nije samo TSH, FT4 ti je prenizak, meni čak dr. na vrijednosti 15 nije zadovoljan, bar kao 18! A FT3 iako ok, super bi bilo bliže 6!
Nemoj ići u postupak dok ne središ štitnjaču, meni je dr.savjetovao tri ciklusa od početka uzimanja eutrixa zbog kvalitete js
Curke molim vaše mišljenje o mojim nalazima 3.-5.dan ciklusa
prolaktin 325,66 mIU/L (ref. 108,78 - 557,13)
FSH 3,28 IU/L (ref. 3,03 - 8,08)
LH 6,40 IU/L (ref. 1,80 - 11,78)
estradiol 159 poml/L (ref. 77 - 922)
testosteron 1,00 nmol/L (ref. 0,38 - 1,97)
TSH 0,44 mIU/L (ref. 0,35 - 4,94)
ft4 15,31 pmol/L (ref. 9,01 - 19,05)
ft3 3,64 pmol/L (ref. 2,63 - 5,70)
Ponovo mi moraju korigirati terapiju za TSH,malo je prenizak jel tako?
Početni nalaz TSH bez eutrixa mi je bio 3.08, FT4 15.10, FT3 5.58... Samo povišeni antitg 41.5(ref.40). Pila sam.tablete 3 tjedna i dobila nalaz TSH 0.56 i FT4 18.3 mi je rečeno da je nalaz savršen, da niš ne diram (50mgeutrixa)...evo čitam upute od dr. da je sve od 0.1-2.5 dobar nalaz za TSH za prekoncepsiju...i u ranoj trudnoći ( prvo tromesječje)...ispravak gore, sad sam provjerila, bar dva mjeseca od početka pijenja eutrixa u postupak...
U 5tt mi je TSH bio 0.25, ali zbog FT4 15.3 dr. bi mi čak povisio dozu ...u 7tt na istoj dozi eutrixa mi je TSH odletio na 3.10 i FT4 12.37...sad sam na povišenoj dozi od 75 mg...
ja svakih 6 tjedana idem kontrolirat stitnjacu i svaki put mi mijenjaju terapiju... mal skace, mal se spusti, mal je ok... tako da nemoj se cudit
QUOTE=bubekica;2730575]Sto je i za ocekivati obzirom na povisene androgene.
Negdje sredinom ciklusa, da se vidi ima li vodeceg folikula i kakvo je stanje s jajnicima opcenito.
Jesi li radila kad ogtt?[/QUOTE]
Evo pitala sam dr.R. i rekao da mogu napraviti OGTT ali uz vrijednost inzulina u oba uzorka (prvi i zadnji). Samo ne kuzim sto je to prvi i izadnji. Bude valjda soc.gin.skuzio koju uputnicu trebam.
Koliko se dugo se cca.ceka termin na VV?
Koliko dugo traje pretraga vremenski npr.cijelo jutro? I za koliko bude nalaz?
Mislim da se sad za ogtt narucujes preko centralnog narucivanja kb merkur (imaju info na svojim web stranicama).
Ogtt mjeri glukozu, najcesce nultu, prije davanja glukoze i nakon 120min, a moze se dodati i nakon 60min. Valjda je R mislio da se inzulin onda izmjeri na 0 i na 120min.
Na druga pitanja ti ne znam odgovoriti...
prvi i zadnji su vadjenja krvi, prvo je tad kad pijes i glukozu, drugo nakon 60min, a zadnje nakon 120min...ako su takve upute. znat će primarni gin, ne brini.
kako je sad s naručivanjem ne znam (prije 2god je bilo telefonom čini mi se), ali znam da nije bilo dužeg čekanja. meni je trajalo cijelo jutro, da...jer osim što sama pretraga traje 2h, čekala sam još 2h od prijave na šalteru. sve to natašte, ali preživi se :)
nalazi su bili gotovi za desetak dana, moglo se doći po njih ili šalju poštom, valjda je i dalje tako, saznat ćeš tamo
Hvala vam :-*
Nalazi sa VV prije 2 tjedna - parametre ne znam, MM mi iščitao dio...
AMH 12,2
TSH 1
antiTPO 13000 ( do sada 250 ali možda po dr. ref. vrij iz matične bolnice)
Nisam bila na nikakvoj terapiji do sada jer mi je uvijek TSH uredan, a antiTPO visok..
Za vjerovati je da će me na neku terapiju staviti i da fulam postupak u 3 mj.....
zelimo bebu, kakvi su ti ft4 i ft3? Moji nalazi od proslog petka su
TSH 1,1
FT4. 14.6
FT3. 5,9
AntiTpo >1300
Ja sam jucer bila kod endokrinologa koji mi je rekao da su mi hormoni savrseni, a za antitijela nema lijeka.. Citam na drugoj temi kako su cure spomenule neku terapiju za njih, bas me zanima sta ce tebi reci.. Ja sam vec dva doktora promijenila i ova tvrde isto!
Ne razumijem se previse u antitijela, ali za stitnjacu, ako vam se da uloziti par stotica kunica za privatnika, preporucak dr. skaru u poliklinici leptir. Isplati se.