ne puse, zadnjih dana je bas bonaca ali i kad puse stavim traku preko usiju ;)
Printable View
Ja sam imala srece pa sam kupila litru alkohola prije panike, dio stoji u bocicama od tekuceg sapuna(dvije za sada)u kuhinji i dnevnom, jedan je sa etericnim a drugi sa obicnom kremom za ruke, dio je dopunjen u onaj dezificijens od milera u spreju s kojim svaku vecer pospricam kvake(i vanjskih vrata)prekidace, daljinski, kotlic, wc dasku, mobitele i rucke od prozora. Takoder u obicne djecje maramice sam stavila alkohola da ima muz za van. Podove i vece povrsine perem univerzalnim sa malo domestosa. Smatram da je PRANJE RUKU IZNIMNO VAZNO ali da je takoder vazno sve svakodnevne predmete barem jednom dnevno pospricati. Iz ducana svu ambalazu stavim na stolicu i pospricam xD tek onda spremam. Ne oduzima previse vremena sve to, postalo mi je rutina. I prije sam ambalaze koje su isle u frizider brisala ako je bilo moguce. Uz sve to, imam vise od pola litre u orginal ambalazi + kaj je ostalo po tim bocicama, ne trosi se to toliko puno.
Moji Bečani mi kažu da i oni smiju šetati, iako je tamo karantena. Samo s ukućanima, bez druženja s drugima.
Mi doma nakon što dodjemo izvana skinemo cipele i operemo dobro ruke sapunom. U kući ništa ne dezinficiram. Nitko nije stariji od 45g, nemamo kroničnih bolesnika i ne družimo se ni sa kim iz obitelji tko je stariji. To mi se čini za sad dovoljno.
Pretpostavljam da postoji mogućnost da se zarazimo ali kako nismo ugrožena skupina nama je cilj da ne zarazimo druge.
Odluka Stozera, skrolati nize:
https://civilna-zastita.gov.hr/vijes...navirusom/2271
- ne smije vise od 5 osoba na jednom mjestu
- razmak unutra 2 m, vani 1 m
Ja bih mozda i po doma detaljnije dezinficirala da imam s cim. Odavno ne mogu kupiti nista takvo. cak ni medicinski alkohol nisu imali u ljekarnama
Ima varikine
.. ali ja ne znam bi li se upuštala u dezinfekciju varikinom? Ima li tko iskustva?
Domestos je sigurnija opcija za one koje ne znaju sa varikinom raditi. Ja za pod stavim cep u kantu u koju stavim jos neki kaj fino mirisi da ne smrdi na klor
a što je sigurna opcija za one koji imaju kućne ljubimce? pogotovo one kućne ljubimce koji namjeravaju izlizati svoje šapice
jbg, ništa :mrgreen:
Mislim, vidim d aljudi razrjeđuju Betadine i time čiste šape. Ja se ne usudim, još mi samo treba bolesni pas u ovom trenutku. Mi brišemo uobičajenim maramicama,
Nema potrebe za tim. Kućni detergent za suđe ili sapun će jednako ubit virusa kao i klor. Ali ako baš inzistiraš, uzmeš čepić varikine i otopiš u pet litri vode. Uostalom na ambalaži pišu omjeri. Stavi rukavice jer klor grize. Ali doista nema potrebe za takvim čišćenjem.
U smjeru toga da kucni detergent za sudje ubija bakterije je samo to da ih ubija na sudju ali ne radi detergenta vec radi tekuce vode. Ona je kljucna u tome. Sve ostale povrsine koje se ne mogu ispirati pod tekucom vodom zahtijevaju neku vrstu dezificijensa.
Mozda ima netko tko bi to strucnije objasnio ili me dematirao, ja samo kazem kaj su mene ucili za neki standard ljudi koji se bave time
Točno, ne možeš isprati kvaku vrućom vodom, a niti pod ili površinu za kuhanje. Ne razumijem se, samo razmišljam.
Ja sad pišem u svezi virusa. Nismo u fajtu s bakterijama. Novine pišu da sapun i detergenti skidaju virusu lipidni sloj i to je sve kaj me zanima.
Inače uopće nisam neki bakteriofob da koristim varikinu ili detergente da pobijem sve i imam sterilan dom. Ocat, soda su mi ok. Iako, počela sam uzimat detergente u žapcu jer mi lijepo miriše pa tim peruckam i izvan ove situacije.
osobno zbilja ne znam koji je sastav ovojnice korona virusa, pa ne mogu reci da li pomaze detergent ili ne.
tako da ako neko ima link ili zna nek nam napise sastav ovojnice pa cemo debatirati o detergentima i inom.
ali da pranje ruku pomaze pomaze. iz kojekavih razloga.
Uopce nije upitno, ponavljam koliko je vazno PRANJE RUKU I NEDODIRIVANJE LICA, ostatak se odnosi na dezinfekciju povrsina koje nije moguce oprati pod tekucim vodom.
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019...revention.html
Nije o ovojnici jer nemam pojma o tome xD ali je opcenito o zastiti i spominje se dezinfekcija povrsina.
Frendica mi veli da bipa recimo ima i toalet papira i svega, sredstva za ciscenje itd. Kada sam to rekla seki ona meni kaze da se uopce nije toga sjetila :) eto..ona ide samo po kozmetiku tamo
Evo onako seljački ja ću reći da sam pročitala tekst jedne osobe koja je bila na nekakvom predavanju o korona virusu, i da nam je rekla da se virus dobro uklanja sapunom, i posebno toplom, vrućom vodom što ima neke veze sa masnom ovojnicom. Eto, nemojte se zgražati, nisam zapamtila stručne detalje, nego ove preporuke za svaku domaćicu.
bitno je od cega je ovojnica. ako ima lipida ok.
ja sam odlucila zivjeti u tim sitnicama u neznanju pa necu sufrati i traziti.
ali svaki oblik higijene pomaze.
Evo ja sam pogledala na Wikipediji, kaže lipid bilayer
Lipidna ovojnica, staničnog podrijetla.
Sapun i detrgenti ga uništavaju.
Evo ja sam se odlučila ne neviđenu higijensku mjeru da psu nakon svakog izlaska perem šape u kadi :mrgreen: :svinja:
Nakon toga vrućom vodom operem kadu, a prije nego što mi ulazimo ću je oprati i varikinom
I opet. Nitko ne tvrdi da ga sapun i topla voda ne unistava. Na rukama, na kozi. Na posudju. Ali kako cete mobitel nasapunati i isprati?Daljinski itd...dulje zivi na predmetima nego u zraku.
Eh i da, u ovo vrijeme jako cijenim sushilicu jer svaki dan posteljinu i jakne frknem u nju :)
za nas koji nemamo ugrozenih clanova obitelji mozda bi bilo mudro odluciti krug djece s kojom se druziti, a ne ukinuti bilo kakvi kontakt među djecom
vec se smanjilo s neodlaskom u skolu, a svi mi cemo zbog posla biti u kontaktu s određenim brojem ljudi ionak
najmanje ko ce nam donijet virus su djeca koja se druze npr s djecom iz iste zgrade