imaš pravo na 8-satno vrtičko vreme.
Printable View
imaš pravo na 8-satno vrtičko vreme.
Ajde pliz gdje to piše u zakoni di da tražim
sad ne stignem tražit ali sam pisala cca 3-6stanica prije, možda baš i tebi
evo i ovdje http://forum.roda.hr/threads/41825-p...04#post1909304
Pitanjce.. Da li ste dobile 831,50 dječijeg doplatka za veljaču? Ništa mi nije sjelo. :evil:
Nisam predavala papire za nastavno produženje jer nam je njega završila sa 29/02/2012, a u rješenje mirovinskog iz 2011. navedeno je da imam pravo na doplatak najduže do 29.02.2012..
Da, DD je sjeo u ponedjeljak.
provjeri jošjedamput pa nazovi i pitaj ih kaj s lovom?
Pomozite!
Dala sam poreznu prijavu za prošlu godinu (kada sam bila na produženoj njezi za dijete) sa uvećanim faktorom osobnog odbitka za 0,3. Poznanica mi je javila da u poreznoj to osporavaju jer nemam rješenje o invalidnosti, pa da se žalim i da su njihova iskustva takva da onda nekima odobre nekima ne.
Mene sada zanima da li ja imam pravo na to i ako da što trebam napraviti da bi to i dobila (za sada imam samo nalaze i rješenje Mirovinskog o produženoj njezi).
Evo ne znam jel ovaj moj problem spada tu ako ne neka prebacuju.
Dakle napokon nako 6 mjeseci čekanja jučer smo krenuli na privikavanje.
I naravno teta mi da ugovor da potpišem i ja još kao čitam a sve nešto baš i ne.
Nego tek navečer dam MM-u da pogleda i on odmah veli 5-satni boravak i 2 obroka.
A kad smo zadnji put bili na razgovoru sa pedagogicom i logopedicom rekla je pedagogica (iskreno žena mi je uh...grozna) veli da može biti po skračenom programu i da čemo sklopiti nekakav prijelazni ugovor zbog situacije.
A situacija je ta da sam ja na njezi do 10 mjeseca i da on ima diagnozu distonije, iako kad ga je vidjela pa djete je normalno.
I ja sam njoj odmah rekla da on po zakonu ima pravo biti 8 sati u vrtiću.
Ona je na to odgovorila kako ako njima dođe kontrola djete u vrtiću a amam doma, ok 4 sata radi socijalizacije.
E sad iskreno sad mi toliko nije ni bitno jer ne radim i idemo u 5 na godišnji i nema nas mjesec dana i preko ljeta neće ići.
Ali bome od 9 mjeseca moramo reči na 8 sati.
Jel imao tko još problema u svom vrtiću zbog njege?
@ domy - da li si pravo na njegu ostarila u vremenu kada ti dijete nije bilo upisano/pohađalo vrtić?
Pitam jer u Pravilniku stoji da ne možeš ostavariti pravo na njegu ili SRV "za vrijeme dok je dijete stalno ili tjedno smješteno u ustanovi socijalne skrbi, zdravstva ili prosvjete, odnosno ako dijete boravi u ustanovi socijalne skrbi, zdravstva ili prosvjete svakodnevno duže od osam sati." Odnosno, pedagoginja je u pravu kad predlaže skraćeni boravak u vrtiću jer ti ugovorom, dok si na njezi, ne može biti odobren boravak djeteta u vrtiću 8 ili više sati. Naravno ovisi o vrtićkoj politici hoće li ti ugovor izdati na 5 h ili 7h i 45 min.
Izuzetak je roditelj koji živi sam, a radi u smjenama.
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/305763.html
Da, dijete može biti u vrtiću manje od 8 sati. Dakle u ugovoru ne može pisati da mu je odobren boravak 8h jer time gubiš pravo na njegu. Ovisi o vrtiću hoće li ti ugovor izdati na 4h, 6h ili 7h i 45min.
Jelena hvala ti.
Ništa ja tu ne kužim.
Zvala sam danas poreznu i gđa mi kaže da je rješenje o njezi privremeno i da ako nemam rješenje o invalidnosti nemam pravo na uvećani osobni odbitak i bla bla.
Zna li netko gdje piše u "zakonu" o tome - jer kada se budem žalila htjela bi navest ono: po članku.......
berlin
3. 0,3 osnovnoga osobnog odbitka za poreznog obveznika, svakog uzdržavanog člana uže obitelji i svako dijete, ako su osobe s invaliditetom.
4. 1,0 osnovnoga osobnog odbitka za poreznog obveznika, svakog uzdržavanog člana uže obitelji i svako dijete, ako su osobe kojima je rješenjem, na temelju posebnih propisa, utvrđena invalidnost po jednoj osnovi 100% i/ili koji radi invalidnosti imaju, na temelju posebnih propisa, pravo na tuđu pomoć i njegu. U tom slučaju porezni obveznik za sebe osobno i za istu osobu koju uzdržava ne može koristiti osobni odbitak iz točke 3. ovoga stavka.
Članak spada u PRAVILNIK O POREZU NA DOHODAK
http://propisi.porezna-uprava.hr/vie...alni=2542,meni su baš upisali na karticu ( oni sami) I* što je značilo +1, a odnosilo se na pravo na njegu. Na istu foru je i Jelka dobila +1 jer se pozvala na taj zakon i rekla da zna puno ljudi koji na osnovi te rečenice i tog papira imaju +1,
jel ko skoro pisal Žalbu na rješenje od komisije ( negativno)
Jelena ali mi nemamo rješenje o invalidnosti i to je ono što me buni.
Znaš li nšto što se događa u tom slučaju?
nismo ni mi imali, a nema ni Jelka samo rješenje komisije da nam je odobrena SRV ili njega, a oni su sami to napisali. baš za njegu
Jelena, dosadna sam i zbunjena ali što ću navesti u žalbi jer će mi od porezne doći odbijenica.:angel:
povedi se na taj članak i napomeni da je to za njegu djeteta bez obzira kaj nemaš invalidnost,Jelka se dogovarala sa svojom poreznom par dana, i onda je uvjerila da je tak. Inače jelka je to sredila prek telefosko-mejlane veze.
Milsim glupo ispada,meni su to oni sami tak napisali, čak i kad je to bilo, ženska me poslala referentici koja je trebala obradit prijavu muža( bilo je to u 5. mjesecu) da i ona unese tu izmjenu i dobil je povrata čist pristojnu cifru.
gle kaj da ti kažem reci isto ko i Jelka i reci da svi imaju pravo na +1 na osnovi tog članka.
Petra, sjeti se nazvati 08007979
Jelena :naklon:
Jelka javi se.;-)
pošalji jelki poruku
Jesam :yes:, čekam odgovor.
Drage Rodice, molim pomoć za svoju prijateljicu.
naime dobila je otkaz ugovora o radu, zbog lošeg poslovanja poduzeća (unatrag 3 godine) bila je prijavljena na određeno. Do 2014 godine ima pravo korištenja dopusta za njegu djeteta do 7 godine.
Koja su njena prava sada? ostala je bez novčane naknade u visini 2500,00.
Da se prijavi na burzu rada, ima li pravo na kakvu zaštitu preko CZZS (da ne izgubi novčanu naknadu), ili da nađe posloavca koji će ju prijaviti u radni odnos, zamrzne pa ponovno odmrzne (zahtjev za obustavu isplate naknade plaće). U tom slućaju da li prvo treba taj zahtjev postati "pravomoćan" pa ju tek onda netko može prijaviti, ili prijava u rani odnos može i bez toga?
unaprijed hvala
znači svi su dobili otkaz ili neki pa baš ona u toj ruti?
Ja sam uredno imala odbitak 1,00 dodatno na 0,50 na osnovo rješenja HZZO-a (MM koristio dopust za njegu), prošli mjesec nam nije produžena njega pa sam sa refernticom na šalteru imala scenu oko ukidanja tih 1,00 (jer kao ona mi ne može ukinuti invalidnost na osnovu tog rješenja HZZO - kad bi bih samo netko tamo naučio čitati zakone i pravilinke), ali naravno da njezina šefica sve zna (još mi rekla da ako imam rješenje o invalidnosti ili ga mogu dobiti da joj se svakako javim kako bi mi sada upisali odbitak 0,30).
Preporuka uvijek tražite da Vam pozovu nadređenog i ne dajte se jer na taj faktor odbitka imate pravo. :-)
Mg imaš pp.
1
Jelka i Jelena.O hvala vam.
hajde javi kas si složila, i ak dobiš pozovi na te čevape!
A sada slijedeće pitanje:
Ako majka ne dobije produženje njege i da izvanredni otkaz (iz zdravstvenih razloga djeteta) da li ima pravo na novčanu naknadu sa zavoda?
mislim da nemaš bez obzira iz kojeg razloga daš otkaz,
ali ako tebi firma da otkaz imaš pravo na naknadu s burze.
Da to znam, ali pitanje je da li će pristat na to.
pozdrav svima evo ja sam nova ovdje, pročitala sam skoro sve vaše postove i razmišljanja i imam i ja jedno pitanje pa vas molim ako tko išta bude znao molim vas za savjet i vaše mišljenje. Imam sina koji je sad star 9 mj i 14 dana,boluje od hemangioma ima ih 3, jako velika bio je na operaciji prvoj u klaičevoj bolnici sa 4 mj koja je bila jako teška sad nam sljede još najmanje dvije operacije ako ne i više,ja sam još na porodiljnom na posao bih se trebala vratiti 01.07. a suprug mi je ostao bez posla,zanima ako ima tko slično iskustvo dali ja sad mogu tražiti produženje porodiljnog,jer sam čula da bi kao morali oboje biti u radnom odnosu i dali imam kakvo pravo na dd ili na njegu. Molim vas za što brži odgovor unaprjed vam se zahvaljujem.Zabrinuta mama.
leonardo3 - oba roditelja trebaju biti u radnom odnosu. Kako ostvariti DD imaš opisano na stranicama hzmo-a.