Naravno da je razumljivo. I drago mi je da je tako završilo.
Printable View
Nije da razumem poentu tvog pitanja, treba da se natežemo oko konkretne nedelje ili?
Ubijaju fetuse u svakom slučaju, a nakon granice preživljavanja van majčinog organizma (21. -24. nedelja) bih rekla da ubijaju i ljude.
Koja to država ubija zdravu bebu koja može da preživi radije nego da je prosto ostavi živom? Ili idemo po hipotetičkom jer ti je cilj nešto drugo?
Za ovo prvo, pa ne menja se zapravo ništa na prelazu 9/10 nedelja (jer ono što sam već napisala niko nije pročitao ili se bar pravi da nije), ja inače kad vidim oplođenu jajnu ćeliju divan mi je njen bezubi osmeh i odmah poželim kašicu da joj dam.
Kašicu? Koju god kaže da želi, ipak je to osoba sa svojom voljom
No, zasto je onda cudno, nekome tko ima u glavi tu psiholosku granicu na 9-10-12 tjedana, sto je nekome drugome ta granica odma na pocetku?
Pa... ukidanje oruzja im zadire u temeljna ljudska prava. Jednako kako im je, vecini, obaveza cijepljenja zadirala u autonomiju tijela. Temeljno ljudsko pravo na autonomiju tijela, naravno, prestaje spolnim sazrijevanjem zene, odnosno osobe koja ima jajnu stanicu. Kad se ta oplodi, 'vako ili 'nako, pravo se zatire jos vise.
Logike nema. (Odnosno rekla bih da je, valjda, u bozjem grmu zec, ali to ja projiciram, kao nevjernik.)
rehab se vec preko nekoliko puta referirala na neke savezne drzave u SAD-u, mislim Kolorado, izmedju ostalog. A cinjenica da postoji zakonska mogucnost za kasne pobacaje (odnsono da nije definirana granica) ne znaci da se pobacuju bebe u 40. tjednu zivota. Pretpostavljam da je u jednom Koloradu lakse prekinuti trudnocu u slucajevima poput Mirele Cavajde nego u jednom Teksasu ili Ohiu, ali to ne znaci da se Katica probudi dan prije termina i kaze, hebote, sto mi je ovo trebalo i brzopotezno rijesi bebe u prvoj ambulanti.
Pa zato što je ova granica bolja :mrgreen:
Mislim, postoji razlog zašto se biološki napravila ta razlika fetus i embrij, a zasniva se na tome da se u prvih 12 tjedana razvijaju svi organi, a nakon toga su bazično tu samo dalje detaljnije sazrijevaju.
Pretpostavljam da je ovih dosadašnjih 10 tjedana isto debelo prije neke ozbiljnije aktivnosti kortexa
Tražila sam kad se zadnji put o tome ovdje raspravljalo neke statistike, jedino što sam našla je da se oko 10% pobačaja napravi u drugom tromjesečju, a oko 1% u trećem. Rado bi pročitala detaljniju statistiku, ali ne nalazim.
Moja granica je isto oko ove naše, 12 gestacijskih tjedana. I to zato, kako reče tang, što je bolja od 0, a ja dodajem da je bolja i od nekih par tjedana viših. Naravno, izuzeci zbog raznih stanja majke ili ploda moraju biti dostupni.
Ne pitam se ja zasto je tu granica, nego zasto je nepojmljivo da netko drugi ima nizu granicu, odnosno da je granica samo zacece. Kad je npr. ocito da neki (Nizozemska do 22. tjedna?) ima punp visu granicu. Netko od tamo lako moze ovih 12 tjedana proglasit groznim, nepostivanjem zenskih prava, itd...
Ko kaže da je nepojmljivo? Pa i sperma je (bila) sveta jer je živa. Jajnu ćeliju je bilo teško uočiti tada jel. Meni je sasvim OK dok je nekome sveta njegova sperma i njena jajna ćelija i svaka oplođena jajna ćelija.
Ali ne može mu biti sveta tuđa jajna ćelija niti oplođena jajna ćelija u tuđoj materici. tj. može ali nema pravo da svoj stav nameće kroz zakonodavstvo a bome ni bullyingom po bolnicama i uskraćivanjem zakonom garantovanih prava.
Generalno mislim da je razlika 0 dana- 10 nedelja daleko važnija i veća nego razlika 10 nedelja- 22 nedelje.
Važno je imati realno vreme i prostor za saznavanje, informisanje, razmišljanje i donošenje odluke.
Pa može, oni očito se vode racionalom da postaje osoba od trena kada može samostalno preživjet bez majke, i jasno mi je da im ovo 12 izgleda onda restriktivno.
Ali ne razumijem kako bi mi to trebalo pomoć da opravdam nečiju težnju da granica bude nula? Mislim, ne vidim tu nikakav novi uvid.
Iz vlastitog iskustva znam što znači od prvog ugledanog plusa bit uzbuđena i sretna, a kad sam na početku sedmog tjedna trudnoće prokrvarila i skužila da ništa od bebe, dva sam dana plakala. Jer za mene je to već od prvog trena bilo moje dijete.
Ali znam razdijelit svoj subjektivni doživljaj od onoga što se ustvari događa unutra, ne generalizirat taj svoj doživljaj na druge i svjesna sam i dalje posljedica toga da se doživljaj "dijete je od prvog trena" nametne u obliku zabrane abortusa.
Tj. nisam precizna- mislim da, ISKLJUČIVO sa stanovišta manevarskog prostora, mora postojati razumno vreme za akciju ukoliko žena želi abortus. I mislim da je minimalno razumno vreme bar 8 nedelja, sve ispod toga je prekratko.
Da li mi je prijatna granica od 22 nedelje- ne, nije, mislim da sa današnjom tehnikom u inkubatorima dete ima relativno nekakvu šansu za preživljavanje i generalno mislim da nema razloga da se odluka rasteže na 22 nedelje. Da li bih se borila da se granica skrati- ne, ne bih. Zašto? Pa valjda sam loša osoba.
Znam dovoljno neželjene dece sa tužnim sudbinama da bih bila sigurna da ljudsko društvo nije sposobno da se brine za svako dete koje proliferi žele da dovedu do rođenja.
rehab, ja te stvarno poštujem kao osobu i inače si zaista pristojna i divna u komunikaciji, ali zaista sam malopre napisala isto ono što sad mogu da ti napišem kao odgovor. Ono, doslovno je u mom prethodnom postu ono što bih ti napisala. I to nije prvi put. Ako se ne razumemo iz prve, jbg, ja evo nemam rešenje osim da me preskočiš, stvarno mi je bezveze baš zaredom ponavljati isto.
Ono sto zelim reci je da i ti i ja i nizozemka utjecemo svojim stavovima na zakone koji pak propisuju drugima sto ce raditi sa svojim oplodjenim jajnim stanicama. Koliko god ti pisala da se cvrsto drzis biologije i da ne utjeces na tudje maternice i oplodjene jajne stanice.
Amerikanki iz Colorada je mozda nepojmljiv nizozemski zakon, nizozemki je mozda nepojmljiv hrvatski zakon, meni je nepojmljiv svaki od ta tri zakona. Svi imamo razlicite stavove i poimanje fetusa, ali nitko od nas ne moze za sebe reci da eto bas on ne utjece na zakonodavstvo a shodno tome i na prava zena na abortus.
Zar nije čisto filozofiranje ta teorija da se ljudski embrij ne može smatrati ljudskom osobom sve dok nije dovoljno razvijen središnji živčani sustav, posebno kora velikoga mozga. Prema toj teoriji život čovjeka se izjednačava s momentom kada današnja znanost može dokazati moždane aktivnosti.
Ali ta teorija ne uzima u obzir da ljudski organizam u nastajanju posjeduje sposobnost izgraditi i koru velikog mozga. Već je sama ta sposobnost specifično ljudska, odnosno kora velikog mozga u oplođenoj jajnoj stanici je "pred-programirana". Zašto bi ljudski život započeo onda kada se može anatomski i funkcionalno prepoznati kora velikoga mozga, a ne već tamo gdje je biološki programirana – u oplođenoj jajnoj stanici?
Ups, sad vidim da je hrpa novih postova između
Mislim da malo precenjuješ moj uticaj.
Prvo, ne radim u školi niti igde gde bih uticala na formiranje tuđih mišljenja. Doslovno je forum jedino mesto gde o tome nešto više pišem, osim što pričam sa sopstvenom decom i eventualno u biranom društvu gde znam da je ta tema uopšte prikladna.
Nisam aktivistkinja (ok možda ću biti ako kod nas krene kao i kod vas, ne tvrdim ništa za budućnost), nisam članica nikakvog udruženja, ništa, čak ni društvene mreže nemam.
Nisam politički aktivna, nisam ni blizu ničega što bi moglo da utiče na formiranje zakona o abortusu osim što koristim glasačko pravo - velika mi vajda od toga...
I najvažnije- nijednoj punoletnoj zdravoj uračunljivoj odrasloj osobi nikad nisam rekla da NE zadrži svoju trudnoću ako želi da je zadrži.
Što se tiče trudne dece, da, utoliko si u pravu, imam prilično usmereno mišljenje o tome šta bi trebalo, i prilično nepomerljivo.
Edit: za rehab
A zašto ne bi počeo u spermatozooidu?
I on već ima jednostruku kopiju svih gena potrebnih za koru velikog mozga.
Fale mu samo mitohondrije, inače sav jednostruki DNK ima.
I jajna ćelija isto. Čitav jednostruki set hromozoma za koru velikog mozga je tu. Čak i mitohondrije.
Realno oplođena jajna ćelija ima dupli set, jedan od oca a drugi od majke. A i polne ćelije su već žive, i one su "čovek u nastajanju".
Meni pak ovo tvoje nema nikakve logike. Kako kod abortusa možete govoriti "moje tijelo, moj izbor", kad u tom slučaju čak i nije riječ samo o "njezinom" tijelu. A kod cijepljenja taj slogan naglo ne vrijedi, već onaj "misli na druge". Bolje bi bilo svima kad bi u prvom slučaju "mislili na druge", a u drugom slučaju, jel', ovo prvo.
Zato što je u slučaju trudnoće, taj inkubator za embrion zvani žena, zapravo esencijalan za održavanje tog drugog tela.
S obzirom na cenu koju dragoceni embrion uzima samo i jedino od inkubatora (da ne pominjem reč na p), trebalo bi da upravo inkubator ima poslednju reč u odluci o tome da li želi da bude inkubator?
Evo i ja ću se ponoviti :). Ono što embrij razlikuje od osobe i što se može empirijski egzaktno “izmjeriti”, nije nedostatak intelekta i osjećaja nego moždanih struktura iz kojih proizlaze navedene funkcije. To je jedna od bioloških razlika između embrija i osobe (potpuno zdrave ili s teškom mentalnom retardacijom ili autizmom).
Na ova pitanja granice nema egzaktnih odgovora jer se organizam postupno razvija. Rudimentarni oblik moždane aktivnosti (koji je još daleko od mogućnosti da posreduje bol ili druge psihičke proces) javlja se najranije u 11/12 tjedanu trudnoće. No, tebe granica zapravo i ne zanima jer ono prije je uvijek početak onoga što će nastati poslije - je li tako ili sam te pogrešno shvatila?
Što se tiče izjave „medicinskih stručnjaka“, svi znamo kakav je mainstream medicinski establishment u HR (dovoljno je podsjetiti se slučaja M. Čavajde). No čak i od takvog, meni je njihova izjava „Medicinska se struka definira svojim profesijskim zadaćama, a to su prevencija, dijagnostika i liječenje. U pobačaju zdravog ploda zdrave trudnice na njen zahtjev nema ovih kvalifikativa, te je problem u potpunosti u prostoru zakonodavstva." izuzetno slaba i rastezljiva, izgleda mi više kao pranje ruku (" problem u potpunosti u prostoru zakonodavstva") nego jaka podrška stavu da je embrij ljudsko biće (a vjerujem da je najjača koju su mogli dati, a da ne izađu skroz iz domene profesionalnosti). Ako i je u podlozi da je plod ljudska osoba, implicira li izjava da njegov život ima manju vrijednost ako majka nije zdrava? Osim toga, WHO zdravlje definira kao a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity, što znači da već i nepotpuna psihička dobrobit trudnice s neželjenom trudnoćom bi trebala biti isključni faktor za dio „zdrava trudnica“.
Tangerina, kao jedna prochoicerica imala si poprilično zdrava stajališta. Nemoj sad početi banalizirati. Kako će od same jajne stanice ili od samog spermija nastati kora velikog mozga? Nema govora o začeću. Zašto ideš u takve krajnosti? Za pulinku se ne čudim, ali ti si potpuno druga priča.
Začeće je u potencijalu isto koliko je i kora velikog mozga u potencijalu kod zigota.
Ako sve okolnosti budu dobre, desiće se. Ako ne, neće.
Potencijali.
Od koliko oplođenih jajnih stanica nastaje kora velikog mozga? Od većine, nasreću. A drukčije se ni ne može izgraditi. Ne postoji nijedan drugi zaobilazni put.
A svi vi zagovornici pobačaja ovdje ste jer niste pobačeni. Pretpostavljam da većina vas voli živjeti. Kako to možete nekome drugome uskratiti? Svi vi ste - ostvareni potencijali.
A ovo za pro life = pro gun, jel cijeli taj pokret u sad-u jedinstvena organizacija koja se javno zalaze za pro-lif, pro-gun? Il su to samo neka nagadjanja da tko podupire jedno, podupire i drugo, il statisticki rezultati istrazivanja? Ima li nekog razloga da nekoj pro-life osobi iz sad-a apriori pripisemo pro gun stajalista?