Je ali ispada da i manja još možda dobije
Printable View
Je ali ispada da i manja još možda dobije
Mala ce kroz 2 tjedna.
Samo da se mi u medjuvremenu vratimo doma :)
Čini se neka epidemija. Prijateljici dijete od dvije, u radionici dijete nečije, u predškoli teti koja vodi dijete, pa nemaju cijeli idući tjedan predškolu.
Sad me lagano panika hvata jer nisam imala ni ja ni djeca što znači kad dobijemo bit će pakleno.
Pa cijepi se. Mm isto nije imao pa se cijepio.
Oh kriste u kom stoljeću živim, ... idem neki dan pa si mislim pa zakaj nemaju cjepivo od vodenih neg se deca zaražavaju, ... al ozbiljno, zakaj onda decu ne cijepe ili zato kaj nije ništa strašno?
U nekim zemljama ti je obavezno cijepivo. Kod nas nije.
Za djecu je to uglavnom bolest bez vecih posaljedica.
Za trudnice i odrasle je teza.
Pa naravno da ima cjepiva kod nas. Možeš cijepiti sebe, možeš djecu, možeš i sebe i djecu. Jedino što se placa nije bas jeftino, mislim da je bilo 350kn po dozi ili takonesto...
Jedino koliko sam zadnje čula skoro je nemoguće kod nas doći do cjepiva
Zuta, možda si imala da ne znaš. Ja sam mislila da nisam imala. Kad sam bila u terminu sa kceri sin je dobio kozice. Isla sam na zaraznu, vadili mi krv i rekli da imam antitijela, tj da sam ocito nekad preboljela bez da se manifestiralo jako. Tipa kažu moguce par kozica tipa u kosi i ne zna se
Kak to? Ma ne, živjela sam prilično izolirano ko dijete, mater je rekla da nisam imala, a do škole su svi već bili prešli. Osim to da je neprimjetno bilo, mada sumnjam, jer mi je imunitet uvijek bio loš.
Kak nema? Piše da se radi test krvi prije cjepiva.
Evo na forum.hr zena rekla da preko hzzo jednog cjepiva nema, druge vrste nece biti jos 2mj.
Ima u Heleni, ali 800kn tamo naplate.
Nema ni u okolnim državama
Ne čudim se, kazu nema ni nekih antibiotika i drugih lijekova
Au, ... sad kad me satru vodene. :(
Test napravi ako hoćeš da vidiš u kojem smjeru trebaš ići
Ma, joj, kbc fm mi je daleeeko. Uah. Ne da mi se, a moraću.
Nitko te neće cijepiti dok ne napraviš titar antitijela.
Vodene kozice su specifične baš zato jer je moguće steći tzv. tihi imunitet. To znači da je osoba bila u kontaktu s virusom i zarazila se te stekla imunitet bez vidljivih znakova bolesti.
Možda ga imaš i onda ti ni ne treba cjepivo.
Ako trebaš cjepivo: cijepi se dvaput s razmakom od, mislim, tri mjeseca (guglaj) i svaka doza se plaća.
Bilo je 50€ svaka, a koliko je sada- ne znam.
Titar ide na uputnicu.
Sve se obavlja u Mirogojskoj u Zavodu za javno zdravstvo.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Klinac je dobio kozice, starija još nema simptoma, s obzirom na to da je on dobio subotu ujutro, kod nje i manje je vjrv tek inkubacija. Koliko ona sada neće moći u školu? Sve dok ne dobije vidljive osipe i dok ne prođu? Kako to ide? Koje su obvezne kreme, moraju li pedijatrici ili mogu odbolovati doma?
Morate se javiti pedijatru, u biti prođe to za dva tjedna.
Ništa nije obavezno, nekima pripišu antihistamine , nekima ne ( moji ih nisu imali) važno je da nemaju jaku promjenu temperaturu okoline. Moji su se kupali u hioermanganu jako rozom.
Recimo moji nis veći nisu imali vezane kozice,. Tako da ne znam kaj bi ti s školarkom pitaj pedijatra.
Inkubacija je 2-3 tjedna ako se ne varam, pa ne znam jel bih ju tako dugo držala van škole. Pa još 2 tj kozica
Javiti se pedijatru telefonom, mejlom . U čekaoni bi trebali biti u odvojenim prostorima.
Sutra dr radi popodne. Meni je isto bezveze da izostaje.
Ostavi je sutra doma, a onda se dogovori s pedijatrom kaj dalje
I moja mladja je dobila kozice taman tri tjedna nakon starije. Starijoj je vecina kozica izbila 4. dan dok su mladjoj izbile sve odjednom. Najgore je u pelenskom dijelu :(. Mi nismo isli doktoru jer osim milijuna tockica nema komplikacija i ne treba joj ispricnica. Moze natrag u vrtic kad se sve kozice pretvore u kraste.
Danas sam je ostavila jer je preko noći ružno kašljala, i opet joj curi nos unedogled, ali je rekla dr da ako nema kozice može u školu pa ću je poslati sutra. Msm, jer kad bih čekala da šmrkavost prođe čitavu bi školsku godinu ostala doma.
Danas je četvrtak, od ponedjeljka mi je malecna čudnjikava. U utorak je dobila temperaturu 38,2, popila sirup, od onda je temperatura ok. Jučer je bila normalna, ali manje jela nego inače. Danas se probudila uplakana, žalila se na glavobolju i odmah zaspala. Cijeli je dan čudna, smije se i igra, jede i pije, ali se žali na umor i svako malo traži kauč, jastuk i ležanje. Prije 19 sati se opet rasplakala i požalila na glavu, tražila krevet i zaspala ko' klada. U vrtiću haraju kozice, njen najbolji prijatelj je dobio prekjučer. Jako mi je neobičan ovaj timeline simptoma, inače se relativno brzo razboli ako ju nešto hvata, pa se pitam je li moguće da je ovo uvertira u kozice? Ima li netko slično iskustvo? Povraćaju li djeca od kozica? Za svaki sam slučaju uzela i sprej u ljekarni, nek se nađe. :D
Nije neka pomoć, mojima oboje su kozice došle iznenada. Prvo navečer prvi mjehurić, do jutra još nekoliko, i onda temperatura
Moji su nedavno imali. Najstariji je bio nikakav tri dana (prvo gubitak apetita, pa trbuhobolja i slabost, glavobolja, mala temperatura) prije nego su mu izbile. Srednji je povracao dva tri dana prije. Skupio ih je srednji u vrticu - tamo su djeca imala svakakve simptome.