Ako si pred mengu, gin bi ti trebala vidjeti ostatak folikula tj. žuto tijelo i reći ti na kojem jajniku je bila ovulacija.
Pod uvjetom da je došlo do ovulacije.
Printable View
Ako si pred mengu, gin bi ti trebala vidjeti ostatak folikula tj. žuto tijelo i reći ti na kojem jajniku je bila ovulacija.
Pod uvjetom da je došlo do ovulacije.
Aha..nisam znala da se moze vidit ostatak folikula..misla sam da se samo pred ovulaciju moze vidit ...hvala ti punooo ...pitat cu je vidi li istA ili nista ...
Drzi mi fige!!!!
Ja bi rekla da ti imaš ovulaciju, ova vrijednost progesterona, odnos fsh/lh i uredni ciklusi to govore. možda je u tebe samo pitanje vremena kad će se dogoditi trudnoća. a možda povišeni androgeni smetaju... mislim da stres svakako ima veze i s inzulinom i sa DHEA-SO4. ja bi se posavjetovala sa endokrinologom.
u sakom slučaju sretno!
Vrijednost progesterona nije dovoljan dokaz da je do ovulacije došlo.
I meni su fsh/lh u dobrom odnosu, nemam PCOS, i vrijednost progesterona mi je bila skoro 60 par dana prije nego je vještica stigla pa ipak do ovulacije nije došlo u 6 ultrazvučno praćenih ciklusa jer imam LUF sindrom.
Moje iskustvo kaže da se u hormone ne možeš pouzdati da li ovulacije ima ili ne.
Drage curke;eryngium i Malaguena
evo vratih se od moje ginicke..na uzv je vidila ostatak folikula iz desnog jajnika a i zbog progesterona koji je i visi samo sto nije uhvacen pravovremeno ona kaze da ovuliram...
Sto se tice androgena kaze da uzrok moze biti stres al uputila me reprodukcijskom endokrinologu..
Pitala sam je i da li poviseni androgeni mogu ubit plod??kaze da ne mogu..kaze da nemam pcos..
Nikakve mi ljekove nije davala jer da je najbolje da to vidi endokrinolog
..uglavnom mislim da cu bit pametnija nakon pregleda kod endo..i sad moram u split na hsg i ostale pretrage a kako sam s otoka veze su nam katastrofa i new york mi je blizi od splita...a tu su jos i pregovori s poslodavcem radi izostJanja s posla..
Uh uh uh
puno pozdrava i srece svima :)
Bar znaš da imaš ovulaciju pa eto jedna briga manje. Sretno!
bok cure, evo i mog nalaza hormona:estradiol-101 pmol/l , folikulinska faza 77-921
lh - 5.2 IU/l , folikulinska faza 1.8-11.8
fsh 6.5 IU/l , folikulinska faza 3.0 - 8.1
prolaktin 19.4 ( 5.2 - 26.5 )
testosteron ukupni - 1.3nmol/l ( 0.4 - 2.0 )
testosteron slobodni - 50 pmol/l ( 3.5 - 30 )
shbg - 4 nmol/l ( 15-120 )
dheas 6.6 ( 2-10 )
Sada čekamo ostatak nalaza, tsh i amh, ako možete prokomentirati kako vam se čine ovi nalazi?
Amh 6,6pmol/l, lijecim se od dijabetesa, ciklusi svake prijestupne godine, menga svakih 2-3 mjeseca ako se posreci.
Ja se baš ne bi previše zabrinjavala oko tog AMH-a. To je samo znak da treba djelovat sad, ne kasnije. Puno je tu cura s malim AMH jako brzo uspijelo. Možda dobiješ nešto manje stanica, al kvaliteta je presudna.
Što se tiče dijabetesa... Odmah da kažem da nisam doktor, ali ubila sam čitajući članke o hormonima, inzulin rezistenciji, PCOS-u itd. Mi POCS-ovke pijemo Metformin i s urednim OGTT-om i pomaže nam, ja sam npr. neki dan prvi put vidjela svoj ukupni testosteron u granicama i sve mi se čini da ću ovaj ciklus imat normalno ovulaciju. Tvoj je ok, ali nešto očito smeta jer ciklusi nisu redovni. Smatra se da povišeni androgeni loše djeluju na kvalitetu stanice, ne znaju točno kakv je mehanizam ali empirijski izgleda da je tako. Vani MPO klinike uvale Metformin ženama po principu, nemaš PCOS ali ti je postotak oplodnje mali, nekvalitetni embriji, ajmo probat popravit s Metforminom. Postoje istraživanja na velikim skupinama žena koja pokazuju da stvarno djeluje. Liječnici potpomognutne oplodnje znaju reći da stimulacija ispravlja sve te nedostatke koje imaš u prirodnom ciklusu, tako da svo ovo moje "trkeljanje" o kvaliteti stanice se vjerojatno odnosi na neku skupinu žena, a druge će odmah imat super stanice i super embrije.
Ja bi svakako porazgovarala s dobrim endokrinologom prije postupka (ako se uopće spremaš u postupak). Ne znam kako liječiš dijabetes, ali mislim da je ovaj tvoj povišen slobodni testosteron posljedica divljanja inzulina.
Nadam se da te nisam satrala odgovorom :-). Sretno.
cure, jel znate gdje se u Zagrebu radi makroprolaktin ili big-big prolaktin?? i jel potrebna narudžba ili se samo dođe?? hvala..
Bok cure! Evo i mog nalaza hormona:
Tsh 2,16 (0.55-4.78)
Lh 7,7 (2.1-10.9)
Fsh 8,5 (3.9-8.8)
Estradiol 214 (99-448)
Prolaktin 160 (71-566)
Amh 29.5 (0.5-52.5)
Vadeno 4Dc, kratki ciklusi 25-28 dana, 34 god. Molim vas ako mi netko moze prokomentirat. Hvala
cure, jel' netko ima iskustva s povišenim prolaktinom?? naime, moj je značajno velik, oko 1800 trenutno, ovo je sad najveća vrijednost ikada.. na što on utječe, jedino što ja znam je da koci ovulaciju?! jel utječe on na smještanje embrija u maternicu i njegov daljnji razvitak??
S obzirom na tu vrijednost prolaktina nadam se da će te liječnik poslati na dodatnu obradu hipofize (MRI) jer mora postojati razlog zašto je tako visok.
Što se tiče implantacije, prolaktin blokira (ne kod svih) odgovor endometrija na estrogen koji se onda ne zadeblja dovoljno da bi moglo doći do implantacije.
Hiperprolaktinemija dosta često ide u paketu s problemima sa štitnjačom. Ne znam jesi li do sada vadila hormone štitnjače i antitijela na nju.
prolaktin mi uvijek bude visok, a onda kad izvadim makroprolaktin (u drugoj bolnici), onda je o nalaz ok.. to mi se već dva puta dogodilo, sad čakam opet nalaz, i nije mi jasno.. štitnjača ok, tsh dobar, bio malo povišen (3.45) za MPO, ali mjesec dana terapije, sad je 2.3.. antitijela u redu! a ništa, vrijedi onda otići prvo kod endokrinologa, pa se vratiti postupcima.. hvala ti!
Sve sam to već prošla:-( . Borimo se s neplodošću skoro 6 godina. Prvo se nismo štitili, pa smo išli na ciljane odnose, pa folikulometrije+klomifen/femara, pa uključili i štopericu... Al ništa nije pomoglo.
Ovulacija mi je dokazana, odličan endometrij i žuto tijelo al nikad nismo ostvarili trudnoću . :cry: A i hormoni su mi,što se tiče doktora, uvijek ok..
MM ima normozoospermiju, al mu je pokretljivost spermija nakon 24 sata 0% :-(:-( Vjerojatno zbog bakterija.
Idući mjesec idemo na dogovor za MPO na SD...
Onda ona teorija nekih dr.a da omjer lh:fsh ide 1:1 u predmenopauzi ne drži vodu.
Koliko se dugo ceka na nalaze iz Vv ili Petrove od dana vadenja ( 2-5 dan )??
Pozdrav svima,
da li bi mi netko mogao reći što znači kada je 17-OH Progesteron povišen..
naime, meni je 4.10 a ref vrijednost je 0,33 - 3,27
inače androgeni su mi povišeni..ostali hormoni ok i nemam PCOS
na webu jako malo piše o ovom 17 -OH progesteronu..
hvala Vam!!!!
Joooj ljudi!!!!zar baš nitko?!!:cry::cry:
https://labtestsonline.org/understan...tab/test/#what
Povisene vrijednosti se dovode i u vezu s AGS sindromom
Imas li pcos? Mislim da su androgeni poviseni, kao i taj 17oh progesteron.
Ako su ti povišeni androgeni, čini mi se da je normalno da je i ovo povišeno. Ne bi ja pravila paniku oko ovog hormona. Treba naći odkud dolaze povišeni androgeni, inzulin rezistencija?? Trebaš dobrog endokrinologa i on to za čas rješi. Koliko se sjećam ti imaš uredne ovulacije? Ipak, povišeni androgeni mogu utjecati na kvalitetu stanice i endometrija. Ako je sve ostalo ok to bi se trebalo brzo rješiti. :-)
Drage moje,
hvala Vam na odgovorima...da, imaš pravo Malaguena imam uredne ovulacije i sve ostalo je ok. Povišeni androgeni mi dolaze iz nadbubrega (tako sam vidila na netu)..morat ću posjetit endokrinologa..hsg mi je ok...već sam zaludila mm i mamu jer se bojim da mi nije nešto s nadbubrezima!!!
uh blago se onima ženama koje se u ovo ništa ne kuže!!!
Hvala ti Malaguena na ohrabrenju i nadam se da imaš pravo da ću ovo brzo riješiti...mada koliko ja poznam sebe šesto čulo mi govori da su ovi povišeni hormoni posljedica velikog stresa
Da može biti od stresa, to ima veze s nadbubrežnom žlijezdom,a opet tada trošiš više inzulina... Ma sve je to povezano. Moraš to provjeriti. Mislim da su rijetke komplikacije s nadbubrežnom žlijezdom, pogotvo ako je povećan DHEAS i on mora bit jako velik da bi to nešto značilo. Nije dobro živjeti u tom režimu dugo. Sretno!!
Draga Malaguena,
bila sam u ginekologa endokrinologa i pitala ga za metformin na što mi je on odmahnuo rukom i rekao da se on pokazao loš i da ne mora značiti da imam inzulin rezistenciju..rekao mi je ako mi AMH bude povišen da će mi dati kontracepciju koja će sniziti androgene jer po njegovom mišljenju ja imam PCOS. Zatium sam išla kod drugog ginekologa endokrinologa koji je rekao da nemam PCOS da se to na UZV ne vidi i da imam ovulacije uredne (a tada je bio došao i AMH koji je bio ok) i rekao mi je da mi kontracepcija ne treba...nakon tog drugog pregleda došli su mi nalazi 17oh Progestrona i sad sam odlučila poći u običnog endokrinologa da vidim što će mi on reć.Stvarno mi je malo čudno što su mi dali dva potpuno oprečna mišljenja..????!!!!Uradit ću na svoju ruku taj OGTT pa ćemo vidit!!!
Reci mi please koliko se ti već trudiš?jesu li i tebi povišeni androgeni?imaš li PCOS?znaš li kog što je zatrudnio s povišenim androgenima??!!!
thx
Draga Ljupka17, ja sam dva puta zatrudnila u godini dana s povišenim androgenima, ali su bile biokemijske trudnoće s najvišom betom oko 600. Ono što sam naučila jako dobro na svojoj koži je, da ginekolozi i endorinologija nisu baš na ti, na žalost. Moja prva tri ginekologa su zaključila da je to sve super jer očito imam ovulaciju i kakvi androgeni, kakav metabolizan, nemaš viška kg, bla bla... Jedan dan sam pročitala ovu temu od početka do kraja, nisam našla ni jedne hormone koji su bili gori od mojih, svi androgeni povišeni s tm da je meni povišen i AMH i LH za razliku od tebe. Napravila sam OGTT, inzulin nije baš sjajan. Tek četvrti ginekolog me šalje vadit androstendion, i daje mi Metformin koji koristim treći mjesec i evo već druga ovulacija 13. dan ciklusa, progesteron ogroman 7 dana nakon ovulacije. Ne mogu se načudit :) Testosteron se prepolovio.
Kod tebe se još više da sumnjati na metabolizam kao uzrok povišenim androgenima. Ti imaš ok AMH, znači nije ti uvećana rezerva jajnih stanica, prema tome ti povišeni androgeni najvjerojatnije ne dolaze od jajnika, nego od metabolizma. Koliki ti je AMH? I nitko ne može reći da baš idući ciklus nećeš biti trudna, ali opet zna se da to može smetati. Većina nas s PCOS-om imamo povišene androgene, neke ostanu trudne bez ikakve pomoći, neke treba malo pogurati, neke malo više ali ako nema drugih problema uglavnom se vrlo brzo rješava. Tako da nema panike, dobar endokrinolog i malo sreće. :) :*
Draga Malaguena,
moj AMH je 25.75 a ref vr je: vrlo niske konc 0.00-2-2
smanjena plodnost 2.2-15.7
zadovoljavajuća plodnost 15.7 - 28.6
optimalna plodnost 28.6 - 48.5
povećana konc više od 48.5
dakle, moj AMH je skroz ok što upućuje na to da višak androgena nije iz jajnika nego iz nadbubrežne žlijezde.I sad sam ti se jako zabrinula što mi je s nadbubrežnim žlijezdama??Našla sam na webu da se može raditi o adrenalnoj hiperplaziji!!!U svakom slučaju tražim sada privatnog endokrinologa u splitu ali jako ih je mali broj koji radi u privatnoj praksi!!!
tebi Malaguena želim sreću do neba;-)
mislim da je Vama u velikim gradovima sve to puno lakše ...nama Bogu iza nogu (čitaj; Hrvatski otoci) sve je to jakoooo komplicirano!!!veza s kopnom je posebna tema za neki drugi forum!!!Jedva čekam kad ćemo i ti i ja moći objaviti sretnu vijest!To tog datuma želim ti sve najbolje!