A recenzija nedavno objavljene Salingerove biografije dostupna je ovdje
Nije baš jako pohvalna :mrgreen:
Printable View
A recenzija nedavno objavljene Salingerove biografije dostupna je ovdje
Nije baš jako pohvalna :mrgreen:
u jedan dan sam procitala Kramer protiv Kramera
radnja se razlikuje od filma, uzeli su okvir iz knjige, dosta iznutra su promijenili
iako sam znala sve sto ce se dogoditi, ipak sam na kraju suzu pustila
pocela sam citati Krvavi posao Michaela Connellyja (nakon Pjesnika, koji mi se jako svidio)
nakon par strana skuzim da je prije nekog vremena na TV bio film snimljen po toj knjizi
tako da i tu znam tko je ubojica i zasto:neodlucan: i glavni lik ima pojavu Clinta Eastwooda
ali nastavljam citati, dobar je Connelly...
Recenzija biografije ili sama biografija nije pohvalna?
Mislim da je i Salingerova kćer objavila memoare koji prikazuju oca u ne baš sjajnom svjetlu.
Aha, vidjela sam sad na brzinu o čemu se radi u biografiji.
Divnih li dana kad sam prvi puta čitala Bananafish priču i kad nisam vidjela ništa neobično (nedajbože perverzno) u odnosu
Seymoura Glassa i djevojčice Sybil.
Btw. jučer sam (u čast Salingeru :D) opet pročitala Perfektan dan za Banana ribe, i sjetila sam se kako se u toj priči javlja jedna od najsmješnijih pogrešaka - ili bolje rečeno začkoljica u prijevodu: Sybil Seymoura zove "see more glass" a u hrvatskom prijevodu ona stalno govori "jesi li ti mora glas". Prevodilac je valjda želio da to zvuči kao Seymour Glass, ali ja definitivno nikad nisam shvaćala koji je vrag taj mora glas.
Recenzija nije baš oduševljena autorom biografije i njegovim načinom prikazivanja.
A kad je već o obljetnicama riječ, danas je točno 150 godina od rođenja A. P. Čehova. U to ime, mogla bih si ponovo priuštiti "Stepu" ili "Paviljon br. 6" ili neku drugu od njegovih antologijskih novela.
(Čehova se u srednjim školama prezentira uglavnom kao dramatičara, ali meni su njegove novele u vrhu svega što je napisano na prijelazu stoljeća)
Čitam Tess i to na engleskom, imam potrebu osvježiti si engleski...
John Dunning: Knjižarev trag
Lagano štivo... krimić
Sljedeći bi mogao biti Connelly.. hvala emily :)
ja evo počela čitati - ti nevjerojatni ljevaci
dovršavam ovu (prilično potresnu) knjigu: Posljednji brat
http://www.booksa.hr/knjige/5860
Brešan Katedrala :)
Započela Tihu kuću (Orhan Pamuk) ali nije nešto obećavajuće... Probat ću još koju stranicu, pa ćemo vidjeti.
Nedavno dovršila Izgubljene tajne Kovčega saveza (Laurence Gardner). To sam slučajno posudila jer sam imala još jedno slobodno mjesto na iskaznici, a stajala je na pultu.
Baš mi je bila dobra, zbog aspekta tehnologije i nekih zapažanja autora, jer potiče na razmišljanje o nekim stvarima.
Zadnje što sam pročitala jest autobiografija Jamesa D. Watsona "Avoid Boring People". Watson je dobitnik Nobelove nagrade i prilično kontroverzan znanstvenik.
Knjiga je odlično pisana, radnja teče poput romana i jako se lijepo čita, iako moram priznati da sam na dosta mjesta, budući da zaista ne vladam pretjeranim znanima iz biologije i genetike, morala objašnjenja tražiti na internetu ukoliko sam željela shvatiti o čemu je riječ, tako da je čitanje potrajalo dosta dugo.
Ono što mi se sviđa jest Watsonov stil - izravan, vrlo odlučan jezik, ponekad opor i ciničan, ali bez nepotrebnih okolišanja ili uljepšavanja, povremeno dokumentarističan. Njegove pozne godine i nezavisan status omogućili su mu da o većini prošlih događaja piše vrlo direktno i objektivno (što, vjerujem, nije pretjerano ugodno za neke od spomenutih protagonista :mrgreen: ). Tako je, primjerice, opisao hladan doček svoje Nobelove nagrade na matičnom mu sveučilištu, na kojem je bio jedini član znanstvenog i nastavnog osoblja koji te godine, zbog čiste dekanove zlobe, nije dobio redovitu godišnju povišicu. Fascinantno, zar ne - čovjek je dobio Nobela, ali nije zaslužio povećanje plaće. :roll:
Malo mi je profesorski :mrgreen: što je na kraju svakog poglavlja sumirao "naučene lekcije" - ne znam je li to više namijenio sebi samome ili svojim čitateljima.
Uglavnom, meni je knjiga bila zanimljiva prvenstveno zbog tog dokumentarističkog aspekta, a prvih nekoliko poglavlja preporučila bih svakom srednjoškolcu i studentu, bez obzira na struku. :-)
Zvuči zanimljivo... baš bih mogla pročitati.
Od Watsona sam svojedobno čitala (prevedene) ulomke iz njegove knjige "Double helix" i primijetila sam da mu je stil povremeno vrlo samodopadan :mrgreen: Činjenica jest da je sudjelovao u najznačajnijem znanstvenom otkriću 20. stoljeća, ali način na koji je ondje prikazao svoje kolege nije baš kolegijalan (kasnije sam iz nekih drugih izvora doznala da baš i nije bilo sve onako kako je opisao).
U svakom slučaju, on je zanimljiva ličnost i vrlo važan svjedok jednog vremena, već zbog toga ga vrijedi čitati.
Da, i sam je u ovoj knjizi pisao o recepciji knjige "Double helix" te spomenuo kritičare koji su ga nazvali samoživim egocentrikom (:mrgreen:). I u "Avoid Boring People" ima samodopadnih trenutaka, ali i vrlo samokritičnih.
Naravno, istina nije jednolična, već uvijek ima onoliko strana koliko je sudionika pojedinog događaja. Valjalo bi pročitati još (barem) Crickovu autobiografiju.
danas je bio dobar ulov u knjižnici B. Adžije! :)
posudila Izdanu i Obilježenu!
http://www.profil.hr/knjiga/obiljezena/30940/
http://www.algoritam.hr/?m=1&p=proiz...t=22&id=133851
Gavranove "Klaru" i "Margitu".
Margitu sam pročitala, dopala mi se, lagano se čita, zanimljiva.
Nastavljam sa Klarom.
ste vidjeli ovo?
http://www.algoritam.hr/?m=0&p=vijes...prikaz&id=2029
bit će sigurno veeeeeelika gužva! :/
Susanna Tamaro: Pođi kuda te srce vodi
Divna knjiga, napisana kao pismo bake unuci sa dubokim osvrtom na relacije baka-kcer-unuka. Lako se cita, idealno za mame i kceri :-)
Čula da je izbor u Algoritmu bzvzan.
Nego, ja sam napokon počela čitati knjigu koju sam posudila od frendice prije valda 3 godine i dosad mi je stajala na polici - Salman Rushdie Djeca ponoći (ili, kako bi moja Nola rekla - "ti čitaš djecu po noći" :lol: )
I baš mi je fantastična, inače volim Rushdijeve priče, ali kako sam prije godinu dvije probala čitati sotonske stihove, nisu mi nikako legli pa me bilo strah ovo započinjati (hence i toliko dugo odlaganje). Ali, ovo me baš oduševilo.
John Boyne:Dječak u prugastoj pidžami, sinoc pocela i danas zavrsila. Naslovnica knjige vec govori puno o knjizi, dirljivo i potresno
Nedavno sam procitala Bijes od Rushdija, trebalo mi je malo duze ali sam zadovoljna.Za sve njegove ljubitelje danas je u Jutarnjem bio intervju s njim:-)
Šangaj baby, leprsava knjiga, za razbibrigu, zaboravila sam kako se zove zenska koja je napisala, mislim Wei Hui( tako nesto)
nacitala sam se preko praznika
larssona dvije knjige tilogije 'millenium', pa 'zena vremenskog putnika', te iana mcwana - 'na plazi chesil' i 'trajna ljubav', zatim linn ullmann -' zvijezda padalica' a upravo sam pocela etgar kkeret - '8% ni od cega', a kad smo kod izraelaca jedva cekam novom amos oza uzeti u ruke :)...i tako dobro sam se odmorila.....znalo mi se dogoditi da sjednem i do ne procitam, ne dignem se s kauca, a to mi se nije dogodilo od studentskih dana :)...ima li sta ljepse
Anja Seton:Katarina
napokon sam dosla na red za kradljivicu knjiga, jedva cekam da pocmem citat!!
Pročitala prvi dio Larssonove trilogije, "Muškarci koji mrze žene". Nisam je mogla ispustiti iz ruke. Odličan roman! :-)
(Disclaimer: nije za osjetljive.)
Don Jacobson, Sve za ljubav. Zagreb: AGM, 2009. Priča o istinitoj ljubavnoj vezi belgijske princeze Louise von Sachsen Coburg i potporučnika Geze Matačića temeljena na njihovim memoarima. Počelo je obećavajuće - nadala sam se slici društva Beča i Habsburške monarhije, lažnog morala i dokonosti visokog bečkog društva odvojenog od realnosti povijesti i života, kao slici i društvenih implikacija zabranjene ljubavne veze. No na kraju sve se svodi na puko prepričavanje sličica iz njihovih života uz jeftinu psihologizaciju tipičnu za ovakvu vrstu literariziranja povijesnih događaja. Još jednom sam se uvjerila da su ovakve teme daleko zanimljivije kad su obrađene znanstveno, po svim historiografskim pravilima, a ne kao "domišljanje prošlosti", uz premalo povijesnog konteksta i prepoznatljivog autorstva s druge strane.
ja sam tek sad otkrila ovu temu. Kako obozavam citanje sada moram malo odmarati dok je J. maleni. Procitala sam "Glad" - Knut Hamsun za nekoliko dana, nije mi "sjeo" ako moze tako da se kaze, kao ostali njegovi romani. Preprocitujem mog omiljenog Paula Austera. I nigdje bez SF (Roger Zelazny - Amber)
Druga Venecija, Predrag Matvejević