I u SAD-u, prakticki od samog pocetka.
Printable View
CDC, koji inace voli cijepiti (sto meni osobno uopce ne smeta), a o cijepljenju trudnica: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019..._1628692520287
Malo sam se bacila u razmišljanje...
Vi koji jedva cekate cijepiti djecu, zbog cega? Recimo sedmogodisnjaci, petogodisnjaci, ovi za koje se sad iščekuje odobrenje
Vidimo da i odrasli koji su cijepljeni mogu biti pozitivni i oboljeti. Znaci nije da se cijepe da se ne razbole.
Za odrasle kažu da se cijepimo da smanjimo sansu od smrti i teških oblika bolesti. Osim iz Srbije i nesto sitno iz SAD nisam cula neke veće priče da djeca jako teško i ozbiljno obolijevaju. Ili umiru.
Pricam o djeci bez kronicnih bolesti.
Znaci nekako razmišljam da li stvarno treba ici masovno na cijepljenje male djece.
Jedino mi plus da smanjimo pool za sirenje zaraze.
A opet,minus sto kazu da mogu postojati i nuspojave cjepiva
Nije mi u redu ako bi stvarno vrsili pritiske na 5+ dobnu skupinu, dok imamo toliko velik postotak necijepljenih odraslih
moje dijete/djeca su imala koronu...kod manjih nisam ni primjetila da je imamju, kod starijeg 1 dan temperature...
ja svoju djecu necu cjepiti...nisam dozivjela koronu kao nesto strasno kad su je imali
da imam djecu s nekim kronicnih bolestima-onda mozda i bi...ovako ne bih
Gdje ti vidis pritisak kod nas? Tu se ni kronicni bolesnici stari 75 godina i zdravstveni radnici ne pritiscu da se cijepe, gdje ce onda pritiskati petogodisnjake?:roll:
Cijelo ljeto nisam mogla dobiti preporuku za cijepljenje svoje kronicni bolesne kceri stare 12 godina , a sad bi kao netko stiskao vrticarce?
To mi je jednako realno ko zavrsetak epidemije do Bozica.
Da se u ovoj drzavi cijepi 95% odrasle populacije nitko djecu ne bi ni spominjao.
Ja želim cijepiti djecu jer vidim na primjeru vlastite obitelji kako korona kod djece može izgledati. Nakon ovoga što prolazimo, uopće se ne mislim jel hoću ili neću, jedva čekam da se odobri i za ove najmanje.
Ja sam ova SAD skupina, ali svejedno... nemamo neki generalni problem s procijepljenosti odraslih (65+ nam je preko 95% ako se ne varam, na primjer) u nasoj saveznoj drzavi, iako se i tu naravno postotak razlikuje od okruga do okruga (a usko vezano uz prevladavajuce politicko uvjerenje).
Cjepit cemo djecu cim cjepivo stigne, dob 5 i 8 (uskoro 6 i 9) jer je cjepivo najbolji alat protiv korone i djeca ce odigrati svoju ulogu. Nisu rizicna skupina, ali nije bila ni osmogodisnja kcer bivse kolegice koja je prehodala koronu bez da su znali, a zatim oboljela od MIS-C. Cijepljeni su i protiv drugih bolesti koje je bolje da izbjegnu i zbog njih samih, a i zbog javnog zdravlja. Zatim je tu Riri i njezina T. Pulinka je spominjala djecaka s posljedicama korone. (Nego, pulinka, gdje si?!?!)
Vjerujem da i u Hrvatskoj ima puno djece koja vuku neke posljedice korone, a da se mozda ni ne zna da je korona uzrok.
Riri, kako je vaša mala?
ja se premišljam oko djece, zna li netko nešto više oko one studije koja je pokazala rizik od miokarditisa za dječake, veći od posljedica korone?
Mm mi je nešto spomenuo da je čitao da je studija loša, ali nisam se dalje informirala s obzirom na to da cjepivo kod nas ionako nije odobreno za tu skupinu
Evo i jedan prilicno dobar clanak na temu cijepljenja (male) djece: https://www.usatoday.com/story/news/...ow/8554544002/
Ja sam moje vakcinisala, među prvom su vakcinisanom djecom u BiH. Zašto? Ne bih sad ni o teškim ni o lakim kliničkim slikama kod djece, ali bih o neprepoznatim i asimptomatskim. Od prijateljice kćerka, sportista, bez viška kilograma ili hroničnih bolesti, za par mjeseci puni 12 godina, prije 4-5 sedmica imala blage stomačne tegobe par dana. Bez temperature, bez testiranja, treći dan potpuno zdrava. Prije nekoliko dana počinju tegobe, kratak dah, zamaranje, lupanje srca. Dg. perikarditis. PCR negativna, IgG pozitivna. Kažu da po UZV izliv nije veliki, ali za sad terapija, mirovanje, praćenje. Pošteda fizičke aktivnosti i treninga narednih 6 mjeseci. Prognoza je dobra. Kako god, više brige i neizvjesnosti nego oko vakcine.
Pa kontrapitanje: zašto ih ne vakcinisati? Neispitanost vakcina i argument da boluju blago ili asimptomatski smatram neozbiljnim odgovorima.
Koliko su stara tvoja djeca? Starija od 12?
13 i 17, ali je BiH/RS kasno odobrila vakcinaciju ove dobne grupe, tek krajem avgusta. Moji prvu dozu primili 3. 09.
Mene vise zanima to mišljenje za male od 5-7 recimo.
I dalje sam na ne
Meni to zvuci sasvim realno, da se pritisci sa starijih skupina preliju i na mladje. Ne nuzno u Hrvatskoj, sto kaze Sirius u nas nisu jaki pritisci ni na starije. Al, ako se, u bolje procijepljenim zemljama pokaze da to nije dovoljno da se zaustavi bolest, ocekivala bih da se uvjetuje i sve mladjima i mladjima.
Pa skandinavske zemlje imaju visoku procijepljenost djece od 12 godina , preko 80% do sad i to samo po preporuci .
Ako pteporuke budu i za mlade sigurno ce i oni biti cijepljeni u visokom postotku . Tesko da se preporuka moze nazvati pritiskom. Iako je ocito prosjecnom Hrvatu potpuno nezamislivo slusati preporuke .
Istina, obzirom tko , kako i kakve preporuke se daju kod nas nije uopce tesko imati nepovjerenje.
Pa pretpostavljam da postoje, o tome se prica skoro od prvog dana , djeca sa takvim tegobama se lijece po nasim bolnicama.
Nije to nista neobicno. Protokol je isti kao i prije covida. Vade se ( izmedu ostalog) antitijela na potencijalne viruse koji su mogli uzrokovati stanje. Nije nuzno imati tezak oblik bolesti da bi se razvio miokarditis ii perikarditis, radi se o nekoj vrsti autoimune reakcije. Reakcija se razvija nakon kontakta sa virusom, ne treba virus razviti tezak oblik bolesti kad ude u organizam.
Pa da, kao kod MIS-C, ne mora infekcija biti izuzetno jaka i komplicirana da bi kasnije doslo do sistemske upale. Ova djevojcica kod nas je prosla asimptomatski ili uz minimalne simptome, a u svakom slucaju bez testa.
Riri, odlicne vijesti!! <3
Lijepe vijesti, da nastavi u tom tonalitetu dalje Riri!
Nego , ovo kaj u svakoj bolnici se otvara za covid, nadam se da ne znači ko u ožujku prošle godine, kad su preko noći obustavili skoro sve operacije koje su unapred zakazane
Riri, odlicno! Sad samo polako :heart:
Riri, super! :)
Poklon za rodjendan :)
Je je, rođendanski pravi! :heart:
Riri, jeeeeej :)!
Ovo je to istraživanje: https://www.google.com/amp/s/amp.the...suggests-study
Međutim, ovdjehttps://vijesti.hrt.hr/hrvatska/kaic...asnije-3308345 Kaić kaže:Moj mlađi još nema 12 pa stignem pričekati više informacija.Citiraj:
Kada se uzme u obzir učestalost miokarditisa i njegova težina, nema nijednog savjetodavnog tijela koje bi reklo da je korist od cijepljenja manja od rizika
Riri sretan ti rodjendan, sretna i poletna bila! :sing:
I MM danas slavi, mi smo na putu malo van RH za produzeni vikend.Javim kakve su ovdje mjere.