Mama Courage = MC = em si = Emsa :D
Printable View
Hvala :-)
Imam neke rupe u sjecanju od 2008 -2012 :-)
To što sam napisala. Nije napraviti pobačaj kao izvaditi zub. Treba razmisliti, pa opet razmisliti. Pa još jednom. Razmisliti.
Sagledati sa svih strana.
Pa tek onda odlučiti.
Ne može se doći s ceste i reći: ja bih pobačaj. Nije to moralno. Ne smije biti. Treba dobro razmisliti.
Ili sam to već napisala.
a odakle će doći, s marsa?
tko to i gdje pravi pobačaj iz hira? onako, između dvije kave?
i koliko to žena minuta/dana mora razmisliti da bi ostala moralna u očima ljudi poput tebe?
i zašto žena ne bi mogla napraviti test, vidjeti da je pozitivan, znati u tom trenu (pa i u trenutku kad je posumnjala da je trudna, pa je zato i išla kupovati test) da ne želi roditi (jer eto, iz subjektivnih razloga, ne želi) i isti dan nazvati bolnicu za termin?
što treba na koljenima klečati? bičevati se, pokorno? ostatak života imati grižnju savjest? žderati se? treba patiti, zar ne? u tome je cijela poanta. to je moralno - zahtijevati da žena pati, da se namuči. ako se već seksala (ili nije pazila da ju se ne siluje), onda treba patiti. nećemo joj olakšati situaciju, nikako. je li bi u suprotnom sve žene pohrlile na pobačaj. kao ono, ljetna rasprodaja, ko muhe bez glave, onako hirovito i nepromišljeno.
Mc pretjerujes, ne mogu citirat s moba predugacki post,no ovaj dio:
"tko to i gdje pravi pobačaj iz hira?"
Ima ih, nazalost ima.
Pisala sam vec tu na temi, ne da mi se ponavljat. Sa mnom je bila mlada klinka kojoj je to bio vec ne znam koji abortus (ne mogu se tocno sjetit mialim 4.a imala je max 20-ak god) i da dosla doslovce kao na manikuru, tlaka joj je bila sto uopce ista mora cekat. Zeli to rijesit i piči dalje.Onaj bahati stav koji ne moze proc neprimjecen.
Pred nama uplakanima je bez problema iznijela svoj stav vis a vis svog abortusa. Njoj je to bila metoda kontracepcije.Strasno.
Mladi organizam, toliko kiretaza.
Njena stvar, boli me pipi,al nemoj tvrdit da takvih nema, ima itekako.
Da nisam dozivjela, ne bih vjerovala.
Eto ona bi mogla dublje i vise promisliti kao sto rece Beti3 ako nista radi svog zdravlja i jednog dana mozebitne trudnoce.
emso, svaku rijec ti potpisujem :heart:
pobačaj ne bi trebao biti metoda kontracepcije jedino iz medicinskog razloga, a svakako ne moralnih. u državi u kakvoj živimo, sa svim onim što čini (i ne čini) za žene, pobačaj bi trebao biti dostupan i besplatan. bez stigme, bez osude i patroniziranja.
Joj, Lili. Naravno da postoji od apsolutno svega zamislivog jedan primjerak.
No, tvrditi da je to uobičajeno ponašanje (naglašavanjem da treba dooobro razmisliti) je u najmanju ruku nekorektno, a u najgorem zlobno i mutivodno.
Uostalom, emsa sve dovoljno dobro argumentira. Ali da i ja nadodam kako su i naputci o neishitrenom donošenju odluke mizogini.
mama courage, ti namjerno ne želiš razumjeti, zar ne?
Ne treba patiti, ali treba znati da abortus baš i nije dobar za zdravlje žene i treba znati da je to ipak zametak ljudskog bića. Abortus nije nešto na što se treba olako odlučiti, naravno osim u slučajevima bolesti, silovanja i sl.
Pišemo o zdravim, punoljetnim ženama. Ili sam pobrkala temu?
Aha, u slučaju silovanja je ok olaka odluka, tada ne ugrožava zdravlje?
Pa da.
A ako netko i koristi pobačaj kao kontracepciju, ne treba svima ostalim ograničavati pravo na njega, ako tako izaberu...
nije ona kriva što ne zna bolje (pa se i bahati, onako djetinjasto, pred starijima, a možda joj je i bilo neugodno? pa je prikrivala svoju nelagodu? jeste li na to pomislile?). krivi smo mi. društvo. nemamo se mi što čuditi niti grditi tu mladu ženu. i dok je tako, pustimo se moraliziranja. to želim reći.Citiraj:
Pred nama uplakanima je bez problema iznijela svoj stav vis a vis svog abortusa. Njoj je to bila metoda kontracepcije.Strasno.
pa beti, kako bi ti osigurala da se netko 'olako' ne odluci na abortus?
Lili, to je tvoj dojam
mislim da nitko nije dužan patiti i k tome pokazivati patnju svim zainteresiranim promatračima kako bi zaslužio pravo na pobačaj
nije baš zahvalno tako iz daleka prosuđivati nečiju motivaciju i izvlačiti zaključke o lakoći donošenja odluke o počajau
nije baš ni zahvalno kometirali te anegdotalne slučajeve, ali ako je dvadesetogodišnjakinja imala već 4 abortusa, onda je u prvom redu neinformirana o kontracepciji ili joj je kontracepcija iz nekog razloga nedostupna
zašto se ne bismo fokusirali na taj dio prije nego prosudimo kako se abortusi rade iz hira
Jedan primjerak??? Ti znas da je jedan i da je izuzetak?? Ja ne znam,znam sto sam dozivjela.
Pa tako se moze reci i za tu jadnu silovanu curicu da su to iznimke da vecinu pobacaja rade udane zene koje vec imaju odredjeni broj djece.
Ajmo probat ne imat dvostruka mjerila.
Negdje zakljucivat temeljem izuzetaka,a negdje ih samo izuzet iz price. Razumijes poantu.
.
nisi. pobačaj je medicinski zahvat niskog rizika. ako ćemo tjerati mak na konac, žena bi trebala doooobro razmisliti želi li iznijeti trudnoću. jer trudnoća kao takva (i ona najzdravija) više utječe na zdravlje žene nego prekid trudnoće.
pobačaj se i s moralne i s medicinske strane - smije "olako" odlučiti. nije na nama da procjenjujemo je li neka žena dovoljno razmislila o posljedicama ili nije. jer većina žena nije ni svjesna što se sve za vrijeme trudnoće može dogoditi, pa im ne postavljamo takve uvjete.
Betty kontracepcija je u RH dostupna svima, vjerojatno se radilo o neupucenosti (iako mi je i to cudnovato nakon toliko abortusa al dobro) a lako moguce i o neodgovornosti.
Nismo svi jednako odgovorni.
Malenu curicu nije nitko spominjao kao anegdotalni primjer.
Samo bez dvostrukih mjerila.
Nista drugo ne govorim.
Ustvari ne znam kako to ide. Ode ginekologu, dobije uputnicu? Treba li uzv pregled prije zahvata? Koliko se plaća? Ima li ikakav razgovor sa stručnim licem? Pregled anesteziologa?
Razgovor sa partnerom, da zajedno razmisle? Ili sa roditeljima? Prijateljicom?
Ponešto od toga bi ipak moglo promijeniti gledanje na odluku. Ili odluku samu, ako je na klimavim nogama :)
Valjda bi.
Edit odgovaram summer
ne znam je li većinu pobačaja rade udane žene (tj. ajmo reći, već majke, nebitno jesu li udane ili ne :D), ali da...Citiraj:
a vecinu pobacaja rade udane zene koje vec imaju odredjeni broj djece.
i to jest sasvim ok argument i zašto udane žene ne bi smjele ići na pobačaj? ako itko zna što znači odgojiti i podići dijete i koliko za to treba mentalne i fizičke snage, to su majke.
i kontracepcija sasvim sigurno nije dostupna svima!
Neka ona razgovara i s Petrom Panom ako joj je lakše. Ali je poanta da je nitko ničime ne bi smio prisiliti na ishod procesa odlučivanja, ma koja odluka bila.
Edit- za Beti
Mozes pojasnit.
Ako ne zeli piti pilule, da ne moze reci momku da stavi kondom?
Uz to izbjegavat plodne dane? Whatever...
Ono ako nisi rekla prvommomku pa zatrudnila de reci drugom, trecem, a ne trudnica i abortus sa svakim...nema ucenja iz gresaka nista. Trebalo bi i educirat, al ocito ni to nekima pomaze.
Danas se stvarnomoze lako informirati skoro svatko.
al mislim da upravo to namjera "savjetovanja"
hipotetski, može se odrediti da se abortus može izvesti samo nakon tog obveznog savjetovanja
a da onda za savjetovanje ne možeš dobiti termin dok nije prekasno za abortus
meni su ta savjetovanja poligon za otežavanje pobačaja