Kod njih je vecinom iz komocije, a ne zbog uvjerenja niska procijepljenost.
Printable View
Kod njih je vecinom iz komocije, a ne zbog uvjerenja niska procijepljenost.
Na portalima piše da studenti ne trebaju potvrde. Božinović je to baš naglasio.
Da ti faksevi su rekli da traže
Evo u AT od ponedjeljka Lockdown u dvije pokrajine za necijepljene i 2 G (cijepljen il prebolio) od prošlog ponedjeljka u cijeloj zemlji. 2.5 G (PCR na koji se trenutno čeka danima, a vrijedi 72 sata) na radnom mjestu.
Mef Zg traži od svih studenata na klinici ili da su cijepljeni ili moraju napraviti antigenski test koji, po novom plaćaju. Do sad je bio besplatan.
Na predklinici svaka katedra odlučuje za sebe, no svi su odlučili da traže covid potvrdu ili isto test kao i na klinici.
I to je ok.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Stalno vijeće Hrvatske biskupske konferencije jučer je izdalo jedno vrlo važno priopćenje, zapravo dugo iščekivano među nama katolicima, moram priznati (ljetos sam o tome pisala).
S obzirom da je ovogodišnji popis stanovništva u Hrvatskoj pokazao da je nas katolika i dalje mnogo (80-ak %), ovo se priopćenje ne može i ne smije zanemariti, a pritom najviše mislim na stožer i aktualnu vlast (ako se smatra demokršćanskom strankom, kako to ističe od samog početka, pa kako onda može donositi odluke protivne izjavi HBK-a,..., iako se meni osobno čini da sve više postaje lijeva neoliberalna opcija).
A to što nekoga boli đon za ovo priopćenje, zapravo nema nikakve veze jer ono nesumnjivo ima veliku težinu. Također se jučer moglo vidjeti kako neki mediji (tiskovine, portali) pomalo prilagođavaju sadržaj ovog priopćenja, koji btw. uopće nije dvojben i upitan. Meni je to osobno znak pobjede ljudske savjesti koja podrazumijeva i slobodu ljudskih prava.
Oglasili su se biskupi na čelu s predsjednikom HBK-a i zadarskim nadbiskupom dr. monsinjorom Želimirom Puljićem, pa eto, nije da katolici odsad više moraju tražiti i vrludati i propitkivati se (ja sam od početka tamo gdje jesam, ali ima mnogo onih koji su postavljali kojekakva pitanja) jer imaju mjerilo – nitko ih ne smije prisiljavati u savjesti, cijepljenje se ne smije staviti kao ucjena da bi netko imao/zadržao posao, da bi se mogao obrazovati, ići u trgovinu itd.
Ono što također smatram vrlo važnim jest i da se zalažu za testiranje u trenutku kad se najavljuje da će ono možda biti ukinuto (evo, danas su u Njemačkoj ponovno odlučili testirati i cijepljene i necijepljene jer se, naravno, ustanovilo da cjepivo ne čuva od zaraze i prijenosa zaraze, a situacija je u toj zemlji sve ozbiljnija).
Dakle, jasno su naglasili kako treba biti poštivano ljudsko dostojanstvo, sloboda izbora oko cjepiva i kako se zapravo nikoga ne smije prisiljavati ili ucjenjivati radom, slobodom kretanja i drugim ljudskim pravima.
A Crkva, da, tako postupa i tako funkcionira, bome joj je trebalo vremena. Istina, pritisci sa svih strana jesu bili veliki (i o tome sam ljetos pisala), ali ipak ostaje ono najvažnije – očitovala se i nasreću, nije postupila nepromišljeno i ishitreno, nego vrlo odmjereno. Kaže MM, kao Enti su, kad su ih Merry i Pippin morali čitavo stoljeće nagovarati da se pokrenu, ali bome kad su se pokrenuli...
Pretpostavljam da se ovo priopćenje neće previše uzimati u obzir (što je besramno), ali i to će s vremenom imati određene posljedice, i neka.
Osobno moram reći da sam sretna i da mi je srce puno, tim više što će se konačno već od ove nedjelje na svim misama moći o tome javno progovoriti, evo, napokon. Sve dosad bilo je kao u nekim šiframa što su pojedinci tumačili kako im je odgovaralo.
Dakle, biskupi su se izjasnili i jasno su rekli kako ostaju na tragu onoga što je Kongregacija za nauk vjere u Vatikanu rekla - da cjepivo mora ostati dobrovoljno (jer jedino sloboda izbora znači prihvaćanje katoličkog nauka i kršćanskih vrednota).
I nemojte da vam to bude iritantno – za one koji žive u ovoj zemlji – ako već živite u njoj, prihvatite da nas katolika ima puno. Ne možete nas izbrisati jednim klikom na delete.
I sve to u trenutku kada u Nizozemskoj počinje strogi lockdown (trotjedno zaključavanje), u Norveškoj cijepljenje svih starijih od 18 postaje obvezno (jer tamošnji stožer smatra kako je to jedini način...), u Češkoj će se testirati svi učenici, u njemačkom gradu Miesbachu ponovno se uvode besplatni brzi testovi na covid (očito su se opametili)...što pokazuje kako to cijepljenje – koje postaje preduvjet za gotovo sve – ipak ne postiže ono što bi trebalo, a da bi se ljude dovodilo u vrlo teške situacije.
Jučer slušam da je Grmoja predložio masovno testiranje – barem jedan mjesec...pa će se štošta vidjeti na što sam se baš nasmijala jer eto „još jedne budale“, jer sam upravo to ja ovdje predlagala pa je jelte uslijedilo što je uslijedilo (naime, cijelo vrijeme ispadam vrlo nekonstruktivna u prijedlozima i stvara se privid da samo trolam i potpirujem vatru).
Nemojte napadati ni slično, i ovo je dio naše stvarnosti, svidjelo se to nama ili ne.
Evo i priopćenja ako sam možda nešto propustila napisati.
Je li cjepivo protiv Covida-19 moralno prihvatljivo?!
12. studenoga 2021.
Iako je u više navrata bilo govora o cjepivu protiv Covid-19,čini nam se uputnim iznova reći nekoliko stvari. Ponajprije svjesni opasnosti uzrokovane pandemijom Covid 19, kao i trenutnim stanjem u društvu, potičemo vjernike i ljude dobre volje na promišljanje i konstruktivnu suradnju u sadašnjim okolnostima radi zajedničke dobrobiti pojedinaca i društva. Ovom kratkom Izjavom u duhu Isusova naloga „biti sol zemlje i svjetlo svijeta” želimo pružiti svjetlo Evanđelja u ovom izazovnom društvenom trenutku.
1. Kad je Kongregacija za nauk vjere, 21. prosinca 2020., objavila bilješku o korištenju nekih cjepiva protiv Covid-19, naznačila je da je „moralno prihvatljivo primiti cjepiva protiv Covid-19” (br. 2). Uz to potakla je „na proizvodnju, odobravanje, distribuciju i ponudu etički prihvatljivih cjepiva koja ne stvaraju konflikt u savjesti, kod zdravstvenih djelatnika i kod onih koji će se cijepiti.” (br. 4). Cijepljenje, dakle, ostaje sredstvom prevencije i suzbijanja transmisije zaraznog agensa, ali po naputku Kongregacije, ono „mora biti dobrovoljno” (br. 5).
2. Posljednjih dana stvorilo se ozračje određenih pritisaka na osobe koje su očitovale problem vlastite savjesti. Tematiziranjem gubitka radnih mjesta i socijalnog statusa radi toga što se neki nisu cijepili dodatno je opteretilo i poljuljalo povjerenje u društvenu klimu. Imajući u vidu kako je temelj društvenog uređenja poštivanje čovjeka i njegova dostojanstva, smatramo potrebnim uzeti u obzir argumente i razloge pojedinaca koji iz opravdanih razloga isključuju mogućnost cijepljenja. U tom kontekstu sve mjere i odluke za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom trebaju biti bez prisile i uvjetovanja, kako ističe naputak Kongregacije za nauk vjere, posebice u pogledu prava na rad, usluge i sudjelovanje u društvenom životu. Isto tako preporuča se korištenje neinvazivnih metoda i drugih oblika testiranja.
3. Imajući pred sobom čovjeka i njegovo dostojanstvo, potičemo vjernike i građane, djelatnike društvenih zbivanja, nositelje odgovornih službi u društvu, kao i djelatnike obavijesnih sredstava neka dadnu svoj osobni doprinos u stvaranju zdrave međuljudske klime. Neka u sprječavanju zaraze od koronavirusa paze na dostojanstvo čovjeka i njegova ljudska prava kako se ne bi stvorila diskriminacija u društvu. Posebice treba posvetiti pozornost starijima i siromasima i omogućiti im zdravstvenu i svaku drugu brigu da se osjećaju zaštićenima i „kod kuće“.
Stalno vijeće HBK-a
Meni je uvijek drago vidjeti da je nasi veci pape od Pape.
https://www.tportal.hr/vijesti/clana...-foto-20211112
Slušam ekipu na stanici:
(Dvije starije gospođe i dvije mlađe od kojih jedna baš jako glasna)
I kažu:
Starija- mene boli koljeno otkad sam se cijepila i to stalno, a nikad prije nije.
Druga starija- je, je. Mene boli ruka
Prva mlađa- ja sam se isto cijepila, ali zato da mogu na posao. Znam da su nas cijepili da nas mogu pratiti i sve pobiti.
Druga mlađa- da, sve će nas pobiti.
Evo, moja stara ima rak dojke, a prije cjepiva ga nije imala, a onaj dečko je umro, a cijepio se Fajzerom koji je najblaži. Moj ginekolog mi je rek’o da je najblaži…..
Svi ostali- koji dečko?!?!
Ma onaj.
Svi- aaaa, taaaj, ajoj, jadan on
…
Glava me zabolila od te rasprave.
Ove mlađe su lupetale još svašta pritom mašući s čikom u rukama.
Dok su starije upijale poput spužve.
I sasvim sam sigurna da će doma doći sa zastrašujućom pričom o “onom” dečku koji je umro od cjepiva.
Ja najviše volim sto vec znaju rezultate popisa koji nije ni gotov. :lol: To im je duh sveti prisapnuo, nakon što je pročitao sto pise u bazi a sto u glavama onih koji još uvijek nisu popisani.
I meni je upalo u oci to s popisom (puno dalje nisam ni dospjela s citanjem, got the point, nakon par rijeci). A i kuknjava s Kaptola oko online popisivanja da unuci krivo popisuju bake katolkinje. Bilo bi sjajno da je 80%, to bi bio pad od 6,5%. U prethodnom desetljecu je palo 1,5%.
Ne cudi me taj endemicni stav "hrvatske katolicke crkve" prema cijepljenju i mom pravu na dostojanstveno lijecenje.
Freya, pročitala sam cijeli tvoj post, ali ti biskupi nisu rekli nista konkretno. Ili je krivo prenešeno ili ja krivo čitam, no sve mi zvuči kao bla-bla. Kao i do sada. Neka svatko radi po svojoj savjesti.
Oni nemaju veze s Medicinskim fakultetom, niti se na njih primjenjuju iste odluke.
Mogu ti reći da mirno spavaš jer svi osim jedne studentice su cijepljeni, a budući da ta jedna nema valjani razlog zašto se nije cijepila i pretpostavka je da joj neće biti fora plaćati svaki dan test po 50 kn, vjerojatno će se i ona cijepiti.
Krivo sam napisala pa da se krivo ne shvati:
Dakle SVI na Mef Zg su cijepljeni osim jedne studentice.
Mislim, imam ja i malo manje nadnaravnu teoriju otkud se oni pozivaju na rezultate popisa koji nije gotov. Mozda su koristeći svoju društvenu moc ilegalno dosli do povlaštenih informacija i onda ih javno objavljuju cime su svoj sitnozuboj stoci u ovoj državi poručili da su oni iznad zakona. Vidjet ćemo jednom kad objave službene podatke jesu li "pogodili".
Citajuci Freyin post prvo mi je palo na pamet da ce na popisu biti slican % hrvata. Pa bi bilo lijepo da postivaju smjernice Vlade i stozera :aparatic:
ispijajuc kavu jutros; izdrava, odmorna (jer ne radim u sustavu zdravstva ili skolstva ili u ducanima gdje nema dovoljno radnika/ca pa me nije dotaklo koliko je raditi tesko sad u zdravstvu/skolstvu/trgovini) razmisljam..
činjenice:
cjepivo je dobrovoljno
ako se zakonom uvede postat ce obavezno
2 mil ljudi se cijepilo u RH
zahvaljujuci cijepljenima mi građani HR (i katolici i nekatolici) mozemo u bolnicu, djeca nam idu u skole i vrtice, ducani rade (pa lezerno odlazimo u soping kad god nam se prohtije), ispijamo kavice na terasama s pogledom
jesmo li ikome od cijepljenih rekli/e hvala?
jesmo li ijednom ucitelju rekli/e hvala sto u vremenu velike ugroze radite u direktnom kontaktu s djecom (koja prenose i prenosit ce zarazu)
jesmo li ikome od medicinskog osoblja, zena u ducanima, konobarima u kaficima rekli/e hvala jer u vremenu velike ugroze rade da bi mi svi mogli neometano zivjeti?
je li naše prave na normalan život veće od zivota svih koji ga vec mjesecima nemaju?
koliko nas je spremno iz ciste solidarnosti za ostatak (katolickog) drustva preuzeti odgovornost cijepljenja?
zapadni svijet je to vec napravio, a kod nas, velevaznog katolickog drustva, gledamo svoju guzicu prvo pa tek onda..
U nadi da ovdje ipak nisu ostali svi slijepi na ovo što se događa, MOLIM vas pogledajte bilo koji video na yt o nasilju koje policija provodi u Australiji.
Protiv običnih malih ljudi.
Sutra parlament u Austriji glasa o tome da se necijepljene ljude stavi u lockdown. Znači zdrave ljude..koji se SAMO NE ŽELE cijepiti
Znam što su mediji danas i koliko su nam svima isprali mozak, ali MOLIM VAS pogledajte ta videa.
Pa se pokušajte uvjeriti da to ima veze sa zdravljem.
Potvrda o preboljavanju koja je fora s njom, za što ona uopće važi i koliko važi
Danas su na redu necijepljeni koje se segregira, i ukidaju im se ljudska prava.
Samo zato jer se ne zele cijepiti.
Mislite li da će sutra prema vama cijepljenima biti bolji?
I dalje mislite da ovo ima veze s bolesti? Padaju zemlje u totalitarizam jedna za drugom...a ljudi misle da do njih zlo neće doći.
Ali hoće nazalost.
Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety." Benjamin Franklin
Neće biti bolji, Dijana. Već sad nisu, jer po svuda traže potvrdu.
Od početka pišem kako ne volim to što vlasti rade sa propusnicama lani, sa potvrdama sada. Dijele nas nemilice i oduzimaju puno prava, i nema cijepljenima i svima necijepljenima.
Znam da je pandemjja, ali ne mora biti i diktatura, i to ovoliko dugotrajna.
Da samo znate kako pomorce maltretiraju! Ovo pokazivanje covid potvrde na porti je mila majka prema tome.
da li bi ti otisla zivjeti u vrijeme B Fraklina?
ja ne bi, hvala!
moja je deviza da moja sloboda i sloboda svakog covjeka ide (samo) do granice dok ne ugrožavamo slobodu drugog,
u drustvu covjek nije sam i samim time kaj zivi u drustvu ima i odgovornosti, ne samo slobode
Pokazivanje potvrde je početak.
Ako se sad ne suprotstavimo nasilju, bit će puno teže poslije. Došao je red na Hrvatsku.
Treba se upitati, na koju stranu ćemo stati..sad odlučujemo o sudbini naše djece.
sad nalijećem grlom u jagode, otvorila rodu, pošla na burzu, ali zavirila tu na covid da škicnem neku raspravu, nisam 100 godina bila...
mi smo si poznate, neš mi zamjeriti što preskačem cijelu temu i referiram se na tvoj post?
ali meni majke mi nije jasno, ako znaš slučajno reci mi, kako spriječiti mutiranje virusa, kako zaustaviti ovu pandemiju drugačije nego cijepiti se svi, znaš li?
postavljam pitanje vrtićkog nivoa, a zaglibilo cijelo čovječanstvo:mrgreen:
evo delte plus sada, da smo se ljetos procijepili većina, kao što smo se kao djeca cijepili protiv hrpe boleščura bez da su mame zdvajale nad bebećim pravima, bi li je bilo?
Druga najsramotnija stvar je kad se antivaxxeri pozivaju na slobodu (prva je uspoređivanje sa žrtvama holokausta). Sloboda pojedinca prestaje tamo gdje počinje ugrožavati drugoga.
Pogledaj videa iz Australije adio Mare.
Evo, ovako se 'suzbija virus'.
Sve znate..samo pitanje hoćete li otvoriti oči.
Pogledaj ti koliko ljudi je umrlo od korone u Australiji a koliko u Hrvatskoj
e, moja beti! Pa tako ti je to kada medicinu daš u ruke "znalcima", meni ekonomistici, tebi što si već, dijani profesorici jezika, mojoj sestri glazbe, pa udri ja 'oću, ona neće, a šta'š ti?
a kaić i ekipa neka o virusima pišu i skladaju pjesme :lool:
mila majko, ide brod.
Sve dok vjerujete u sluzbeni narativ vlada 'naprednog' svijeta koje su se okrenule protiv vlastitog naroda, nećete moći vidjeti.
Stvari nisu onakve kakve vam prikazuju.
Mi slobodni ljudi se u svakom slučaju neće predati bez borbe.
Neka nam je Bog svima na pomoći!
Kada su nacisti došli po komuniste,
ja sam šutio;
jer nisam bio komunist.
Kada su zatvorili socijaldemokrate,
ja sam šutio;
jer nisam bio socijaldemokrat.
Kada su došli po sindikaliste,
ja se nisam pobunio;
jer nisam bio sindikalist.
Kada su došli po mene,
više nije bilo nikog
da se pobuni.
Beti, niposto kao i dosad. Nemoj mi zamjeriti, ali sad nemam vremena, poslije cu napisati zasto..
Sto se tice popisa stanovnistva, tom sam brojkom izisla sebi na stetu, da ne bi ispalo da preuvelicavam, uskoro ce se vidjeti tocan postotak. Neke procjene vec postoje. Ne morate se za to zakaciti, ali nisam mogla napisati da nas je 87% kao na popisu iz 2011.
Mogu, ali neću. Dovoljno je napisati da mi se život preokrenuo za 180 radi korone i propisa u vezi nje.
Odgovaram mami ptičici