Doduse, nakon citanja ovog clanka, i ja mislim da je trebao biti oprezniji na skupu i ne zalijetat se s izjavama... clanak zvuci mnogo umjerenije. Al sto ce on kad misli/zna da je u pravu i da mora to reci.
Doduse, nakon citanja ovog clanka, i ja mislim da je trebao biti oprezniji na skupu i ne zalijetat se s izjavama... clanak zvuci mnogo umjerenije. Al sto ce on kad misli/zna da je u pravu i da mora to reci.
Ovo nije istraživanje, nego opinion
Mislim da nije poslano nigdje nego sjedi tu baš zato da ne mora biti recenzirano
Nisam nikad stavljala preprinte na ikakve xrive pa ne znam uvjete, ali obično ih kolege stavljaju kada očekuju konstruktivne komentare čitatelja/kolega jer je to lakše nego da te odmah režu recenzenti
Nakon toga ih šalju u časopis
Pol godine čekanja čini mi se puno u molekularnoj biologiji, ali to ovisi i o časopisu, možda još uvijek čeka 5. recenziju u Natureu ili Scienceu
Ne znamo.
Posljednje uređivanje od Francesca85 : 11.11.2021. at 19:43
https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiol...ja-i-odgovori/
Članak je od 05.11.21. stavak 38. Cijepljenje mladih
Piše da nije preporučeno mlađima od 16. Pa zar nije odobreno od EME za djecu?
Nema šta puno da se diskutuje sa "postoji ta i ta mogucnost temeljena na tom i tom modelu koju bi trebalo eksperimentalno ispitati". To je toliko uopštena izjava.
Postoji mogućnost i da nas zvekne meteor u glavu, pa se ne uzrujavamo mnogo. "Mogućnost" bi trebalo da se kvantifikuje da bi eventualno prešla u "značajnu".
"Trebalo bi eksperimentalno ispitati" puno toga vezano za tematiku Sars-Cov-2 i njegova dejstva- osim sitnice da bi možda trebalo zaustaviti i umiranje i dugoročne posledice istog, uključujući i zakrčene bolnice.
A glavni problem je upravo u tome što je članak daleko od jasnih izjava na skupu - tj. izjave su bez naučnog pokrića iako ih daje naučnik-stručnjak.
Ako ih i daje nezvanično kao lična ubeđenja privatnog lica, opet je klevetnik. Koji zloupotrebljava svoje zvanje i položaj.
Kaae, napisala sam zašto ih zajedno spominjem.
"Izdvojit će se novac za testiranje, primjerice, prosvjetnih necijepljenih djelatnika koji rade s najmanje ugroženima, a neće i cijepljenih liječnika koji rade s najrizičnijim skupinama?"
Mislim da bi bilo mnogo potrebnije testirati čitavo medicinsko osoblje koje radi s najugroženijim skupinama.
Iako sam rekla da neću više, a i preneseno je već s twittera puno toga, evo ipak https://www.index.hr/vijesti/clanak/...jesti_ostalo_d
Zanimljivo. Poslusala sam njegovu izjavu koja se prenosi:
Ja dobro znam da se one ugrađuju u genom i da su cjepiva na bazi mRNA vrlo opasna genska terapija i mogu izazivati tumorske bolesti i mijenjati genom naše djece", rekao je.
A rekao je da su: da su cjepiva na bazi mRNA POTENCIJALNO vrlo opasna......
Svi prenose bez tog potencijalno. A ostatak njegove izjave ide kao da nije rekao potencijalno. Dakle bez potencijalno mogu izazvati tumorske bolesti....
Ponijela ga masa bit ce.
On se u toj masi nije nasao slucajno.
Ako daje izjave koje nisu utemeljene na znanstvenim spoznajama, a da pri tome govori iz pozicije znanstvenika, onda mozemo zakljuciti da je pristran, odnosno da ga motiviraju vlastita uvjerenja, odnosno da je neobjektivan.
Ja se ne bavim znanoscu, pa svejedno moj posao od mene trazi visok stupanj objektivnosti i nepristranosti. A ja sam, kao svi drugi, pristrana i cesto znam na neki nacin unaprijed donositi sud, međutim sluzbeni zakljucak smijem donijeti iskljucivo na temelju objektivnih i dokumentiranih cinjenica.
Pa me zaista zanima, ako moj posao koji nema utjecaja na ljudske zivote i na javno zdravlje zahtjeva da u javnim istupima svoja uvjerenja ostavim sa strane i drzim se cinjenica, kako se to ne zahtjeva od jednog znanstvenika?
Posljednje uređivanje od betty blue : 11.11.2021. at 21:04
Znanstvenici su ljudi.
Ne nužno objektivni. Jer svojim istrazivanjima pristupaju cesto iz uvjerenja da je tamo nesto. Da se nesto moze povezati.
Dio ostaje nedokazanp uvjerenje. A dio luda otkrica.
Znanstvenik mora dokazati svoje uvjerenje.
Zato je Loso upotrijebio potencijalno i na skupu. Ali ta rijec nije bila glasna i ostra. Vec riječ koju su svi preculi.
Ja se ne slazem s njim. Ne mislim kao on. Nisam strucnjak u tom podrucju ali osnovno ili ti ga bazicno znanje imam.
On nije napravio istraživanje kojim bi provjerio vlastite pretpostavke. Ali taj detalj nije spomenuo i ljudi kojima se obratio uvjereni su da "zna kaj priča".
No, na stranu sve, i da se nije pojavio tamo i dao ovakvu izjavu, bilo bi jednako, isto bi vjerovali.
Jos jednom. Ja se ne slazem s njim. Po ovom pitanju smo nebo zemlja.
Ja ga ne branim. Niti ista. Samo kazem da je rekao POTENCIJALNO. Ali na tom skupu niti je ko zelio niti je cuo niti je on tamo dosao i govorio s ciljem ograde. On je dosao na skup da ima da krila. Njegovu znanstvenu hipotezu. Za koju nije jos proveo istrazivanje.
Ja se divim vama kojima se uopće daju analizirati te opskurne "potencijalno" teorije.
Svako toliko netko s mr/dr prefiksom izađe sa svojom teorijicom koja se svidi tom određenom krugu ljudi, bez da uopće razumiju što je teorija, samo da je zaključak u skladu sa željama. I onda se sve te teorijice razbiju o hridi zvane realnost ali nema veze iza ugla je već novi "hip" mr/dr.sc. sa svojom novom teorijicom. Skaču na nju ko pes na nogu
Iako uvijek ima šampiona tipa Bakić, Lauc i sl koji nesmiljeno štampaju nove i nove bez da ih je imalo omelo prethodnih ne znam ni sama koliko neuspjeha.
Recimo sasvim predvidivo se približavamo brojevima hospitaliziranih i dnevno umrlih iz jeseni 2020, točno ono što nema ni mjesec dana da je Lauc suvereno prognozirao da se nikad neće desiti. Da li će ga to spriječiti da uskoro izbaci novu prognozu? Neće. A ni njegove sljedbenike da mu opet povjeruju. Ono fool me once shame on you foool me xyz times - shame on me
Evo jedna od pred par mjeseci..
https://zimo.dnevnik.hr/clanak/nenad...---651158.html
As seen on social media... (dodje mi da ih od silne srece i tu zalijepim, ali ok, necu), petogodisnjakinja i osmogodisnjak su uspjesno cijepljeni prije nekoliko sati, zajedno s desecima djece na ovoj danasnjoj lokaciji. Stariji je jedva docekao jer su se, izmedju ostalog, njegovi prijatelji cijepili unazad par dana, a mladja je bila hrabra sve do trenutka kad je medicinska sestra izvukla spricu. Dosla je k sebi ubrzo nakon toga i sad je i ona sretna i zadovoljna. Sigurna sam da i jedan i drugi razumiju vaznost cijepljenja koliko god je to moguce s obzirom na dob.
Danas idemo preko 2 milijuna cijepljenih? Vidim interes za cijepljenjem je na visini.
Moram priznati da me sve skupa dodatno deprimira, sve te stotine tisuća ljudi koji nikakvi argumenti, objašnjavanja, pozivi, ... ništa nije maklo iz njihove inertnosti dok ih se nije stavilo pred obavezno pokazivanje papirića na porti. I onda odjednom - može. Toliko o moralnim, etičkim, filozofskim teorijama, strašnom strahu od nuspojava itd. Nestadoše pred portirom.
Bravo Španjolska !
https://www.index.hr/vijesti/clanak/...vijesti_prva_d
Nevjerojatno kako cjepivo/cjepiva koje su zemlje sa visokom procijepljenošću primijenile (Španjolska je samo jedna od njih) doslovce sotonizirano u Hrvatskoj.
I možda nema veze ni zaraženih, koji može biti visok i koji svugdje raste, ali broj hospitaliziranih i mrtvih je drastično reduciran. Nije nula, ali svakako bolje nego brojke bez cjepiva.
Moram priznati da me sve skupa dodatno deprimira, sve te stotine tisuća ljudi koji nikakvi argumenti, objašnjavanja, pozivi, ... ništa nije maklo iz njihove inertnosti dok ih se nije stavilo pred obavezno pokazivanje papirića na porti. I onda odjednom - može. Toliko o moralnim, etičkim, filozofskim teorijama, strašnom strahu od nuspojava itd. Nestadoše pred portirom.[/QUOTE]
Mene ne, to je ljudska narav i znala sam da dok ne uvedu portira nista od cijele price. Da je brze uveden, ne bi se prica ni toliko razgranala.
Strašno, kad čovjek promisli koja glupost. Ljudi se ionako cijepe, samo koji mjesec prekasno.
zna li netko gdje se i kako moze dobiti potvrda da se zbog medicinskih razloga osoba ne smije cijepiti? a koja sluzi umjesto Covid potvrde
nemrem nac nigjde..
Imaš uputu negdje s kraja ljeta:
https://www.hzjz.hr/wp-content/uploa...-pacijente.pdf
Dakle, to moraš riješiti s obiteljskim liječnikom. Citiram iz linkanog dokumenta:
Kontraindikacije za cijepljenje:Testiranje je obvezno i za osobe koje se zbog kontraindikacija ne smiju cijepiti, a uputnicu zatestiranje im izdaje izabrani liječnik primarne zdravstvene zaštite ili se testiraju u zdravstvenojustanovi predočenjem potvrde o postojanju kontraindikacija i nemogućnosti dovršenjaciklusa cijepljenja s cjepivom protiv COVID-19.
Da, šteta što sve ovo nije bilo još prije ljeta. Najbolja mi je bila ženska koja je rekla da se cijepila jer ... kafići. Mislim da će kafići odigrati najveću ulogu u poticanju cijepljenja, oni su nam nasušna potreba.
Evo i malo oko dilema o tome koliko tko širi zarazu:
https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/mari...-covid-3445108
Ma kako, kako mozes to reci? Shvacas li ti da se time drasticno smanjuje pool ovih koji ce zatrpavat bolnice? Imas li suosjecanja s medicinarima il ovima koji trebaju operacije? Ne postojimo u ideoloskom vakuumu, nego u surovoj stvarnosti koja ne haje za kutak zabfilozofski trenutak i necija uvjerenja i 'tko je u pravu'. Drago mi je za svakog tko se cijepio, iz mile il iz sile.
Jupi, kaae!!!
Posljednje uređivanje od ina33 : 12.11.2021. at 12:09
ina33, ma valjda je Vrijeska bila ironična.
https://www.vecernji.hr/vijesti/usko...ektoru-1538686
hoće testirati antigenskim ili PCR-om?
pretpostabljam zbog cijene antigenskim, iako bi PCR-ovi bili pouzdaniji
baš me zanima hoće li u utroak i srijedu objaviti rzeultate svih tih testova
mislim da ćemo imati skok pozitivnih barem 20% (na sadašnjih 6500)
Slažem se. Očito je da kad se priprijeti 'kaznama', ljudi drugačije reagiraju.
Ni meni nisu jasna ova masovna cijepljenja zadnjih dana.
Ono - gdje ste bili dosad? Već mjesecima se trubi o cijepljenju...
Ja sam isto mislila da imaju svoja stroga uvjerenja, kad ono palo na prvoj prepreci.
Meni nije jasno kako nisu barem najavili da ce i studenti morati imati potvrde pa da onda organiziraju u domu cijepljenje, a ne mito s besplatnim ruckom za one koji se cijepe. To su sve punoljetni ljudi. Barem da su rekli za njih od 1.12. Vidim da je veterina rekla da ce kontrolirati, samo ne znam ako netko sam odluci, tko financira testiranje.
Kod njih je vecinom iz komocije, a ne zbog uvjerenja niska procijepljenost.
Na portalima piše da studenti ne trebaju potvrde. Božinović je to baš naglasio.
Evo u AT od ponedjeljka Lockdown u dvije pokrajine za necijepljene i 2 G (cijepljen il prebolio) od prošlog ponedjeljka u cijeloj zemlji. 2.5 G (PCR na koji se trenutno čeka danima, a vrijedi 72 sata) na radnom mjestu.
Mef Zg traži od svih studenata na klinici ili da su cijepljeni ili moraju napraviti antigenski test koji, po novom plaćaju. Do sad je bio besplatan.
Na predklinici svaka katedra odlučuje za sebe, no svi su odlučili da traže covid potvrdu ili isto test kao i na klinici.
I to je ok.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Stalno vijeće Hrvatske biskupske konferencije jučer je izdalo jedno vrlo važno priopćenje, zapravo dugo iščekivano među nama katolicima, moram priznati (ljetos sam o tome pisala).
S obzirom da je ovogodišnji popis stanovništva u Hrvatskoj pokazao da je nas katolika i dalje mnogo (80-ak %), ovo se priopćenje ne može i ne smije zanemariti, a pritom najviše mislim na stožer i aktualnu vlast (ako se smatra demokršćanskom strankom, kako to ističe od samog početka, pa kako onda može donositi odluke protivne izjavi HBK-a,..., iako se meni osobno čini da sve više postaje lijeva neoliberalna opcija).
A to što nekoga boli đon za ovo priopćenje, zapravo nema nikakve veze jer ono nesumnjivo ima veliku težinu. Također se jučer moglo vidjeti kako neki mediji (tiskovine, portali) pomalo prilagođavaju sadržaj ovog priopćenja, koji btw. uopće nije dvojben i upitan. Meni je to osobno znak pobjede ljudske savjesti koja podrazumijeva i slobodu ljudskih prava.
Oglasili su se biskupi na čelu s predsjednikom HBK-a i zadarskim nadbiskupom dr. monsinjorom Želimirom Puljićem, pa eto, nije da katolici odsad više moraju tražiti i vrludati i propitkivati se (ja sam od početka tamo gdje jesam, ali ima mnogo onih koji su postavljali kojekakva pitanja) jer imaju mjerilo – nitko ih ne smije prisiljavati u savjesti, cijepljenje se ne smije staviti kao ucjena da bi netko imao/zadržao posao, da bi se mogao obrazovati, ići u trgovinu itd.
Ono što također smatram vrlo važnim jest i da se zalažu za testiranje u trenutku kad se najavljuje da će ono možda biti ukinuto (evo, danas su u Njemačkoj ponovno odlučili testirati i cijepljene i necijepljene jer se, naravno, ustanovilo da cjepivo ne čuva od zaraze i prijenosa zaraze, a situacija je u toj zemlji sve ozbiljnija).
Dakle, jasno su naglasili kako treba biti poštivano ljudsko dostojanstvo, sloboda izbora oko cjepiva i kako se zapravo nikoga ne smije prisiljavati ili ucjenjivati radom, slobodom kretanja i drugim ljudskim pravima.
A Crkva, da, tako postupa i tako funkcionira, bome joj je trebalo vremena. Istina, pritisci sa svih strana jesu bili veliki (i o tome sam ljetos pisala), ali ipak ostaje ono najvažnije – očitovala se i nasreću, nije postupila nepromišljeno i ishitreno, nego vrlo odmjereno. Kaže MM, kao Enti su, kad su ih Merry i Pippin morali čitavo stoljeće nagovarati da se pokrenu, ali bome kad su se pokrenuli...
Pretpostavljam da se ovo priopćenje neće previše uzimati u obzir (što je besramno), ali i to će s vremenom imati određene posljedice, i neka.
Osobno moram reći da sam sretna i da mi je srce puno, tim više što će se konačno već od ove nedjelje na svim misama moći o tome javno progovoriti, evo, napokon. Sve dosad bilo je kao u nekim šiframa što su pojedinci tumačili kako im je odgovaralo.
Dakle, biskupi su se izjasnili i jasno su rekli kako ostaju na tragu onoga što je Kongregacija za nauk vjere u Vatikanu rekla - da cjepivo mora ostati dobrovoljno (jer jedino sloboda izbora znači prihvaćanje katoličkog nauka i kršćanskih vrednota).
I nemojte da vam to bude iritantno – za one koji žive u ovoj zemlji – ako već živite u njoj, prihvatite da nas katolika ima puno. Ne možete nas izbrisati jednim klikom na delete.
I sve to u trenutku kada u Nizozemskoj počinje strogi lockdown (trotjedno zaključavanje), u Norveškoj cijepljenje svih starijih od 18 postaje obvezno (jer tamošnji stožer smatra kako je to jedini način...), u Češkoj će se testirati svi učenici, u njemačkom gradu Miesbachu ponovno se uvode besplatni brzi testovi na covid (očito su se opametili)...što pokazuje kako to cijepljenje – koje postaje preduvjet za gotovo sve – ipak ne postiže ono što bi trebalo, a da bi se ljude dovodilo u vrlo teške situacije.
Jučer slušam da je Grmoja predložio masovno testiranje – barem jedan mjesec...pa će se štošta vidjeti na što sam se baš nasmijala jer eto „još jedne budale“, jer sam upravo to ja ovdje predlagala pa je jelte uslijedilo što je uslijedilo (naime, cijelo vrijeme ispadam vrlo nekonstruktivna u prijedlozima i stvara se privid da samo trolam i potpirujem vatru).
Nemojte napadati ni slično, i ovo je dio naše stvarnosti, svidjelo se to nama ili ne.
Evo i priopćenja ako sam možda nešto propustila napisati.
Je li cjepivo protiv Covida-19 moralno prihvatljivo?!
12. studenoga 2021.
Iako je u više navrata bilo govora o cjepivu protiv Covid-19,čini nam se uputnim iznova reći nekoliko stvari. Ponajprije svjesni opasnosti uzrokovane pandemijom Covid 19, kao i trenutnim stanjem u društvu, potičemo vjernike i ljude dobre volje na promišljanje i konstruktivnu suradnju u sadašnjim okolnostima radi zajedničke dobrobiti pojedinaca i društva. Ovom kratkom Izjavom u duhu Isusova naloga „biti sol zemlje i svjetlo svijeta” želimo pružiti svjetlo Evanđelja u ovom izazovnom društvenom trenutku.
1. Kad je Kongregacija za nauk vjere, 21. prosinca 2020., objavila bilješku o korištenju nekih cjepiva protiv Covid-19, naznačila je da je „moralno prihvatljivo primiti cjepiva protiv Covid-19” (br. 2). Uz to potakla je „na proizvodnju, odobravanje, distribuciju i ponudu etički prihvatljivih cjepiva koja ne stvaraju konflikt u savjesti, kod zdravstvenih djelatnika i kod onih koji će se cijepiti.” (br. 4). Cijepljenje, dakle, ostaje sredstvom prevencije i suzbijanja transmisije zaraznog agensa, ali po naputku Kongregacije, ono „mora biti dobrovoljno” (br. 5).
2. Posljednjih dana stvorilo se ozračje određenih pritisaka na osobe koje su očitovale problem vlastite savjesti. Tematiziranjem gubitka radnih mjesta i socijalnog statusa radi toga što se neki nisu cijepili dodatno je opteretilo i poljuljalo povjerenje u društvenu klimu. Imajući u vidu kako je temelj društvenog uređenja poštivanje čovjeka i njegova dostojanstva, smatramo potrebnim uzeti u obzir argumente i razloge pojedinaca koji iz opravdanih razloga isključuju mogućnost cijepljenja. U tom kontekstu sve mjere i odluke za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom trebaju biti bez prisile i uvjetovanja, kako ističe naputak Kongregacije za nauk vjere, posebice u pogledu prava na rad, usluge i sudjelovanje u društvenom životu. Isto tako preporuča se korištenje neinvazivnih metoda i drugih oblika testiranja.
3. Imajući pred sobom čovjeka i njegovo dostojanstvo, potičemo vjernike i građane, djelatnike društvenih zbivanja, nositelje odgovornih službi u društvu, kao i djelatnike obavijesnih sredstava neka dadnu svoj osobni doprinos u stvaranju zdrave međuljudske klime. Neka u sprječavanju zaraze od koronavirusa paze na dostojanstvo čovjeka i njegova ljudska prava kako se ne bi stvorila diskriminacija u društvu. Posebice treba posvetiti pozornost starijima i siromasima i omogućiti im zdravstvenu i svaku drugu brigu da se osjećaju zaštićenima i „kod kuće“.
Stalno vijeće HBK-a
Meni je uvijek drago vidjeti da je nasi veci pape od Pape.
https://www.tportal.hr/vijesti/clana...-foto-20211112