ja se iskreno nadam da to što nije "presječeno" ne bude razlog da djeca ne idu u školu
i imam osjećaj da čak i kad se presječe će biti izgovora tipa: a samo su dva tjedna do kraja nastave, ovo nema smisla
Printable View
Pa misliš da osnovnoškolsko obrazovanje nije obavezno, da bi svi slali djecu u školu?
Bojim se da ostavljanje roditeljima na volju hoće li ili neće poslati djecu u školu, vodi u kaos.
Mislim da u Sloveniji nije bilo ostavljeno roditeljima na izbor, već je bilo obavezno.
sasvim sam sigurna da ne bi svi slali djecu u školu ali nadam se i pretpostavljam da većina ipak bi
što nije slučaj danas, danas se roditelje treba tjerati da pošalju djecu u školu, jer VEĆINA ih ne šalje
Današnja situacija je razumljiva jer do prije dva tjedna važila su vrlo rigidna pravila za povratak, a danas se mogu sva djeca vratiti, jer je kao situacija sigurna, a situacija je efektivno skoro ista kao prije dva tjedna.
Nisu ljudi na prekidač. Ja sam već bila napisala da je Ministarstvo još prošli tjedan trebalo pokrenuti intenzivnu kampanju povratka djece u škole, kao što su znali pokrenuti onu s odvraćanjem roditelja od povratka, a to su propustili učiniti. Ljudi su maksimalno iziritirani.
Ja se bojim da se neće dogoditi to "neće nitko, pa samo zato neće ni moj". To je recimo moj stav. Moj će ići ako ih bude više od 5. I stalno cimam u grupi druge da idu. Par ih se javi da bi isto to htjeli. Većina šuti.
I bojim se da ta većina koja šuti nije "pa ja bi da ide, ali ne ide jer ne ide niko", nego je ta većina moguće kategorički ovog stava:
"Mi ne idemo, hvala na preporukama.Vidimo se na jesen."
"Ne pada mi napamet slati ih, neka završe školu ovako"
"Ja sam mislila da je ova tema završila za ovu školsku godinu, za nas je. Ugodni praznici."
Shvaćam što želiš reći Dijana, ali mislim da ne možemo u potpunosti abolirati vlastitu odgovornost. Ta "vrlo rigidna pravila" nisu zakon nego preporuke, kojih su se u konačnici ova dva tjedna nastave uglavnom držali s izuzetkom fizičkog razmaka kojeg je nemoguće strogo kontrolirati kod male djece.
Sad kad nema tih rigidnih pravila je problem jer nam ne naređuju da pošaljemo djecu u školu.
Mislim da u jednom trenu ipak kao roditelji trebamo preuzeti dio odgovornosti za obrazovanje djece i to tako da pokažemo sustavu da nam ne treba narediti da šaljemo djecu u školu nego da zahtijevamo da djeca idu u školu.
bubilo, iz razreda moje kćeri ide (s njom) troje učenika. Spojili su sve prve razrede u jedan s 10 učenika (in your face preporuke HZJZ-a! )
pa ti savjetujem da se ne vodiš drugima nego sobom, jer se nastava može organizirati na razne načine
Pa ja ću poslati dijete, htjela sam i prije dva tjedna, ono što me odbilo je bila izjava.
Ja se slažem da trebamo preuzeti odgovornost za obrazovanje djece, ali stvar je u tome da onima koji su svjesni da treba poslati djecu, ni ne treba naređivati. Ali kako ja mogu utjecati na druge roditelje, na njihov mentalni sklop?
Moji u grupi, kao i kod bubilo, su se većinom izjasnili da neće slati djecu, čak sam ja lijepila nove upute, i intervju s ministricom, umjesto da to napravi učiteljica i pozove djecu u školu.
Ja bi isto rado da vecina djece krene u skolu. I zbog toga da ovi sto idu dobiju drustvo, ali i zbog toga da sva djeca dobiju kvalitetno obrazovanje, ili bar kvalitetnije od ovog on-line cuda. No, moja odgovornost je prvenstveno prema mom djetetu. Zelim da on dobije kvalitetno obrazovanje i zato ga saljem. Uz to, mislim da je u ovom trenutku to najbolji nacin poticanja drugih da posalju dijete - bar ce znati da nece biti samo u razredu/skoli. Ako ih sad bude islo makar 10, 20, 30 % vise nego prije dva tjedna, pa super i za tih malo vise.
Kod nas je ucitelj na grupi jasno izjavio da zeli da se sva djeca vrate u skolu. Zasad je, uz nas, samo jedna mama javila da ce njen krenuti.
Kod vas ide barem netko. Kod nas nitko, škola nije ni otvorena. Ako ju otvore, poslat ću ga. Ali ako bude jedini neću. To mi je zbilja prevelika tlaka.
Da, taj ucitelj je zaista covjek koji stoji iza svog stava. I ne dopusta da ga to sto drugi ucitelji ne zele djecu u skoli, odgovori od toga sto ih on zeli, i od toga da to kaze.
Bubilo, moj je zadnja dva tjedna sam u razredu. A koliko ih je u skoli pojma nemam. Trebalo ih je biti pet, ali ja sam vidjela samo jos jednog klinca, i to jednom. I znas sto? Uopce me nije briga.
Poštujem vaše mišljenje, ali ja se ne osjećam tako vezano uz to da mi je dijete jedino u školi. Ako mi pošalju anketu odgovorit ću sa DA. Ako me nazovu i kažu da je jedini od 5, reći ću da dolazi. Ako mi kažu da je samo on u cijeloj školi, reći ću, hvala ništa.
Uostalom, zašto lupetamo, nemamo pojma još što će se sad dogoditi...
I da, to hoće li baš moje dijete sad krenuti na nastavu ili neće, mi je zapravo trenutno manje važno.
Jako me zanima kako će ovo završiti i koliko će roditelja poslati djecu u školu ako ne narede da se mora. Ako to bude manje od 10%, samo ću opet zaključiti "jadna nam majka u ovom društvu".
Ja još ne kužim zašto ni se neko morao izjašnjavati u grupu u svezi bilo kojeg pitanja
Možda se može skužiti možda i ne.ali to nikome drugom ne ni trebalo biti važno
Nego Dijana hoćete li imati i nastavu iz stranog jezika?
Čini mi se da je rečeno da će biti svi predmeti, ali nisam sigurna.
Po pulmo mog djeteta astma / alergije nisu komorbiditet za COVID-19 po trenutnim spoznajama. Ali, upute iz Stožera i iz HZJZ o povratku djece u škole 25.4. nisu bile jasne. Rečeno je, onda kad se govorilo otvaranju škola (Kaić, HZJZ, 25.4.), da "Neki nikako ne bi trebali natrag u školu: oni koji imaju teže kronične bolesti, srčane, plućne i metaboličke, učenici koji imaju poremećaje imunološkog sustava i koji u kućanstvu osove, kao i oni koji žive s djedovima i bakama, sa starijim osobama". Je li npr. alergijska astma teža kronična plućna bolest? Po pulmo mog djeteta je trebalo jasno reći - astma nije zasad dokazani komorbiditet za COVID-19, KOPB i cistična fibroza jesu. Ali, što onda sa školom za tu djecu? Kako u paralelci i online i školu normal i ko će to sve platit?
Dakle, odgovornost Stožer / HZJZ, vezano za povratak kroničara, baca na roditelje. Možda bi Stožer najrađe da ne ide nitko, ali kako će otvorit zemlju za turizam, a da djeca ne mogu u školu. A otvaranje zemlje za turizam je očito prioritet br. 1, dok djeca grcaju u tzv. online nastavi koja je većinom, uz rijetke iznimke - fakultetskog tipa - pročitaj od str. x do y i riješi od a do c, fotkaj i pošalji.
Nakon osmog dana škole (u razredu ih je 6) i vrtića (u grupi ih je 7), moji nikad nisu sretniji išli tamo. Vidim da im jako pašu male grupe. Klinka je rekla da joj u razredu fale još samo dvije najbolje frendice. Mali koji nije ljubitelj vrtića ide bez ikakvog otpora, rekao je da rade zanimljive stvari, tete i učiteljica im se očito mogu ful posvetiti i to se odmah vidi na njima.
No, od ponedjeljka će se vrtić dosta napuniti, vidim po viber grupi, mnogi jedva čekaju. Za školu još nisam skužila vibru, ali sigurno će ih biti više od 6.
Šuška se da bi se i veliši mogli vratiti od 1.6. 3 tjedna u školu.
Kod moje klinke istina pišu ispiti iza 1.6. ali uredno su pisali termini i iza 11.5. pa nisu održani
Na nekom portalu Danica se bilo šuškalo da će se vratiti, ali ako kužim Divjak je sad objavila da nema povratka za veliše do kraja šk. godine. Moju sam pitala načelno, ne bi se ona vraćala sve da je i jedina od odma doma. Ne može ona te promjene hendlat, 2 mjeseca govore kronični bolesnici oprez, već je 3 tjedna barem "hranim" time da možda njena astma nije takav bed, ali ne može se ona tek tako on-off isključivat/uključivat.
i ja vidla tablicu gdi piše da veliki ostaju doma
A našoj obavijest da "još uvijek ne znaju ništa" ?!?! I opet čekaju neku "odluku" MZO i GU, a vidim na indexu da opet "čuvalište" Lovrić proziva ministricu da "šalje nejasne poruke" i da "mora donijeti odluku o pokretanju nastave". Znači standardno "prebaci lopticu preko mreže" i krivi druge, sij kaos, pravi se nemoćnim jer "čekamo dodatne odluke" i ostali manevri izmotavanja i proizvodnje magle...
Evo tu je njena objava
https://m.24sata.hr/news/detaljne-up...u-skolu-694295
Od 28, prvi dan kad je bilo dopušteno, na trening ih je došlo 25. O kojem točno strahu pričamo?
Sve se zna, ali se svi prave blesavi!
Zašto se sada roditelji boje poslati djecu u škole, a sva djeca uredno idi na treninge, igraju se po igralištima, slobodno rade sve što i inače?
2 novozaražena u čitavoj Hrvatskoj?
Na našoj školi lijepo piše da nastava počinje i redovna i izborna za sve učenike 25.5.
Na vrtiću piše da vrtić kreće s normalnim radom.
I opet roditelji ne bi.
Poslano sa mog Mi 9T koristeći Tapatalk
Kod nas u školi će eng i vjeronauk biti na daljinu i dalje.
Mi smo dobili mail od stručnih suradnica škole i traže do sutra do 10h da se izjasnimo kreće li dijete u školu. Meni je upala u oči rečenica da nastava na daljinu ide i dalje zaključno s 01.06. kako je objavljeno u Uputama.
Po tome nastava kreće 01.06. ali ja to u Uputama ne vidim, možda im jr pobjeglo ono o čemu se šuška.
Upsic
Nas vrtic isto pocinje s radom od ponedjeljka tako da i srednjis krece :)
Ja jutros prva pitala u grupi s uciteljicom, i jedina rekla da moje dolazi... ostali šute...
Ali mislim da će ih doći još,klinci su nastavili komunikaciju u svojoj grupi... vjerojatno me sad mrze oni koji će se morati vratiti s mora i sl. a taman su senpreselili na 4 mjeseca...