Nakon koliko neuspješnih IVF/ICSI-a su vas doktori slali na imun. pretrage?
Printable View
Nakon koliko neuspješnih IVF/ICSI-a su vas doktori slali na imun. pretrage?
Ne ovisi ti to o broju, ovisi ti o liječniku, i tebi. Neki - nikad. Neki - i prije 2, ako je žena blizu 40-te i nema kad odrađivat trilijune neuspješnih postupaka i skupljat u anamnezi više od 3 spontana. To ti upoće nije nikakav dogovoreni hodogram, da ima neke od svih reproduktivaca opće prihvaćene guidelinese. Doduše, i većina stvari u MPO-u je takva.
Ima, za zdrave, nakon 3 spontana. Iz iskustva ti mogu reći da je većina to, maltene, sama sebe slala, osim ako te ne zahvati neki imunološki val neke klinike - recimo, CITO to sad voli od nekih tražit. Opet, iz moje laičke perspektive... upitno je koliko to pomaže i koliko je stvarno u tome problem i koliko se uopće može nekoj ženi/nekom paru s time pomoći.
Tj. nije ti to black-white - aha-ta vrijednost tolika i tolika, znači, obavezno terapija ta i ta i to ziher pomaže i odgovor je na problem konkretnog para. Također, terapiju se većina pak sama plaća, čak i u trudnoći, osim ako ne prolaze nekako preko rijetkih bolničkih liječnika naklonjenih tome, čini mi se itd. A što je pravi put... iz mojih cipela, odgovor zna samo vjetar, a pravi put je odradit IVF što si mlađi i to čim prije 4 i nadat se upast u dobru stranu statistike i to je to.
Sretno!
Tražila sam u više navrata i čak sam joj se nacrtala s cijelim popisom (skinutog s Rode) pa mi je počela objašnjavati koja pretraga je za šta (npr. ovo je nakon više pobačaja, ovo je nakon mrtve bebe...), neznam da li može MPO dr. dati prijedlog za neke pretrage. Možda bi onda i ginićka bila naklonjenija davanju pojedinih uputnica. Bo! Čudno mi je da nakon svih neuspjeha, ja kontroliram samo štitnjaču i briseve?! Čak mi je jedna bubica šapnula da je čak možda problem u tome da sam alergična na spermu MM, a neznam kako to iskontrolirati, i da li se to uopće može.
ina33, trenutno sam u 5.IVF/ICSI-u :(
Snekica, ovo alergija na spermu je totalna bezvezarija, vjeruj mi. Svi mi želimo odgovore i čudno nam je kad xy IVF ne uspijeva i svi mi smo brijali ili brijemo /i ja/ da je odgovor u imunološkoj inkompatibilnosti, NK stanicama itd. Odgovor sigurno nije na alergiji za spermu. Konkretno, snekice, ako si odrađivala išta od ova 4 ICSI po novom zakonu.... ne bi ih računala, ako imaš odgovor veći od 3 stanice. Opet, vjerojatnije je da je stvar u endometriozi. Opet tu ti nema baš pomoći, postoje raznorazne brije vani, uključivo neki endometral flushing, ali to ostaje na razini.... lijepo zvuči, ali malo pomaže. Znam da ti je to racionalno teško prihvatiti, teško je i meni bilo i napravila sam sve dok to sve nisam problaa pa na svojo koži utvrdila... da i ne pomaže baš, a da pola ljudi ima ovu ili onu neku mutaciju itd.
Nema šanse da će ti opća ginica napravit te pretrage na temelju toga što si joj printnula s neta, em su skupe, em nema šanse.
Na kraju, za napravit te pretrage, trebaš ići kod liječnika koji o tome uopće žele razgovarat, ne znam jesu li tvoji Riječani takvi, onda još čekaš pretrage na Rebru nekih mjesec dana, pa je opet upitna terapija, najčešće. Ili možeš i unatoč tome svemu probat s heparinom, a većina od nas ne može to prelomit i hoće nešto na temelju nekog nalaza... a sve je to ono... upitno... i najčešće je, iz moje sadašnje perspektive, koja isto nije konačna, jer nikad nije konačna, jer smo mi ipak pacijenti, samo emotivna terapija ("napravila sam/smo sve").
Ako hoćeš te pretrage, moraš ići kod ljudi koji uopće o tome žele razgovarati, zasad su ti to samo dr. iz Vilija i CITO, ako dobro shvaćam, nešto je i vaša dolje docentica o tome počela pričat, ali ne znam je li to pričanje ranga da bi baš napisala uputu "molim učiniti te i te nalaze" ili nije. Pitaj onoga kod kojeg ćeš radit idući IVF, ako ovaj ne uspije, pa ćeš vidjet reakciju. Sretno!
Shvaćam da se na temelju nečijeg iskustva/grešaka ne može prihvatit stvar, nego da većina mora napravit svoje greške... tj. sama to sve proći... pa sam ti ipak napisala kako ja to vidim. To su brojna pitanja, odgovori... upitni.. mislim njihova terapeutska moć je upitna.
Tj., čini mi se da je utješno-prihvaćajuća moć te terapije veća nego imunološka. Iako, nakon prve trudnoće sam brijala da je to ziher zbog, realno gledano, placebo doze dexhametasona, pinky ti je sad uvjerena da je spas bio u heparinima, danijela32 je svojedobno uzimala samo između punkcije i transfera kortić i bila uvjerena to je to, lidali i tigy su brijale na ivig i NK stanice, a i ja s njima, bio je to melem za moje idiopatske uši itd. (to su sve zbivanja od pred 5 godina). Sve smo to bile pokupile od nekog stranjskojg/našeg hodorama nekog reproduktivca, mislim, nije bilo ful out of the blue, ali sve je to upitno... Sve ti se to perspektivom mijenja, a sve naše perspektive su ipak - pacijentske.
Zato, ako ništa, potakni svoju šprehu sa svojim sadašnjim/budućim reproduktivcem-kom, ako ništa - bit će ti bolje, u stilu - evo, pitala sam ga/ju i dobila neki odgovor.
I nije tako čudno da si na 5-tom IVF-u. Čak 40% ne uspije u tih prva 4 (standardna, stimulirana, ne znam kako brojit ove novozakonske). Znači, nije neuspjeh u IVF-u tako rijedak i takvo čudo, realno gledano, kako mi volimo, na žalost, misliti... A da baš ima jednoznačan odgovor... lagala bih kad bih tvrdila da je to tako.
Ma znam, da, zato sam i postavila pitanje, jer sam više luda od "istraživanja" od kojeg pola pisanog ne kužim, pa dok pokušam pročitati do kraja, zaboravila sam šta sam htjela googlati :lol: Najbolje je sve prepustiti slučaju, a jbg, kad ja baš jako u slučaje ne vjerujem :) Kod mene baš ne pali ono "Ako Bog da, bit' će!"
Ina33, još se nisam navikla da moram pričekati tvoja 3 posta za redom, pa sam malo ubrzala :lol: Odgovor je za tvoj 1.post! Šta mi bí???
:). Pitaj ti... ali, trust me, odrađivanje tih pretraga tek te vodi u dubioze, dal' što uzimat, ili ne, kako doći do lijekova itd. Mislim, you're your own girl, naravski. Ja ti samo slikam sliku koju sam ja prošla i zaključke moje trenutne faze, ali, sve ti je to promjenjivo, kad se sjetim kako sam ja brijala o NK stanicama, tako je to dobro zvučalo... i logično bilo... jer te idiopatija stvarno hebe u glavu i dan danas je teško prihvatit ono - demit, pa kako se nisam još opustila :).
http://www.genos.hr/naslovna/usluge/ ovdje su rekli da će početi radit na jesen, al ne treba zaboraviti da se u bolnicama pretrage mogu i platiti, ako se nema uputnica, teba provjeriti i nazvati, sigurno ima i drugih privat labosa, malo uguglaj.
Ja mislim da ne škodi napraviti i te pretrage nakon više neuspjelih IVF-ova pa bilo to placebo efekt poslije il stvarno nešto znači, mene su one inžinjerke na Rebru pitale kad sam došla vaditi krv za te imunološke i koagulacijske pretrage kao dal sam imala dosta spontanih pa sam rekla da ne ali sam imala 7 IVF-ova i onda su se čudile kao što me nitko nije već poslao do sada jer to se inače odrađuje nakon recimo 3. neuspjelog IVF-a. Koliko čujem i u Pragu je praksa uzimati dex i fragmin nakon postupka vjerojatno nije onda skoz bezveze ta teorija.
Ništa nije bez veze. Ali, opet, da ima baš previše veze.... ko to zna. Svojedobno - pred 10 godina, su dex davali i na VV-u pa odustaše.U MB-u su protiv toga i ustraju na toj liniji, kao i Šimunić, kao i Lučinger. CITO nije kao bed itd. Ove s Rebra... one upadaju u "sućutni mode" i užasno su ljubazne, čim im kažeš više od 4 IVF-a, ali opet, nisu one nešto relevantne za određivanje terapija i procjenu jel' to čemu... Jedan od mladih porodničara je uzdisao na svaku moju operaciju pri uzimanju anamneze i sućutno tc-tc- govorio, opet... kakva je relavantnost toga. Mislim da je i SD, tj. Bauman, više-manje odustao od toga, i on je davao prije (nekih 5 godin) svima dex itd. Sad kao Petrova to vrti...
Još je najmanji bed odčekat sve te pretrage i reagense i namolit nekog da napiše uputnicu. The question is je što s tim... Jedina terapija dex i heparin, a mislim da pražani niti ne traže pretrage, nego šibaju svima... ili traže?
BTW, navodno u Americi svima ide ICSI, bez obzira na dg., jer je IVF preskup da se ne puca iz svih oružja i da se ne dođe do oplodnje. Dakle, protokol neke klinike... ovisi o sto stvari.
Aha dobro znam da sam pročitala ali nisam upamtila sve detalje
U Pragu ne vjeruju u važnost imunoloških i trombofilijskih pretraga, al će dati svu moguću terapiju, imunosupresivnu i andol 100 za prvi pokušaj, a plus antikoagulantnu od trećeg neuspjeha na dalje (i bez nalaza).
A a propos pondera prijateljskih komentara iz labova... Evo, pred godinu dana mene su pred dvije godine prijateljski upozorili u Vinogradskoj kad sam išla vadit AMH i kad su čuli da mi je to za MB da su čuli da Maribor prestaje raditi i da su njima tako rekli, pa mi govore, čisto da se organiziram...
Dex djeluje da "nabilda" organizam, pa na neki način lakše dolazi do "prihvata" stanice.
Heparin je druga priča.
Prvo ta trombofilija, bezbroj je kombinacija, ovako onako + ovo + ono... Fakat, svako izvuče svoju kombinaciju, čisti Poker...
Ali vrijedi napravit pretrage.
Ne samo zbog mogućih implantacija... Ako postoji problem endometrioze, veća je vjerojatnost da endometrioza sprrečava začeće nego trombofilija...
Ali ako onda ideš gledat kad se namučiš da začmeš pod endometriozom, zašto riskirat trudnoću pod trombofiliom ako već postoji vrlo dostupna terapija.
Ja sam do moje tromb. došla tako što je trudnoća krenula naopako, da nije, tko zna kad bi krenula na te pretrage, možda nikad, a tko zna koliko mi je začeća spriječila...
Moja mama ima barem pola mutacija koje imam i ja, i rodila je troje bez heparina, a danas bi za te mutacije dobila terapiju...
Vrlo je relativno...
Ali kad nemamo za što, onda se hvatamo i za slamku...
Mare, samo sam se nadovezala na tvoj citat, endometrioza nema veze s tobom...
sweety, zapravo se stalno ponavljamo, al za nove-heparin za spontane (s nalazima) obavezan, za implantaciju (s nalazima) utjeha (al aj se usudi ne tješit se kad si prošao sve i svašta).
E sad ste me svu smotale...! Napravila bi sve samo da se jednom ne lupam po glavi kako sam bila bedasta i nisam napravila sve šta je u mojoj moći. Ok! Pitam MPO dr. šta on misli i šta bi on savjetovao npr. svojoj ženi. :)
Hebiga, ovisi kojeg ćeš MPO pitat. Vlaisavljević, Lučinger - ne. Itd. Znamo ti već nabrojit, više-manje, što bi koji svojoj ženi rekao. Upravo ti ovo govorim da vidiš koliko je to sve skupa frustrirajuće i na tebi je kome ćeš se priklonit, sve da i napraviš te nalaze. Doslovno... ko izbori. Relativni beauty contest - iz perspektive pacijenta. Čije ti bolje legne u tom trenu.... a to ovisi i tome ko ti je odgovorio na ovo tu pitanje, jel zo, jel pinky, jel ja itd. - svako svoju priču pjeva.
E sad ste me svu smotale...! Napravila bi sve samo da se jednom ne lupam po glavi kako sam bila bedasta i nisam napravila sve šta je u mojoj moći. Ok! Pitam MPO dr. šta on misli i šta bi on savjetovao npr. svojoj ženi. :)
Ode moj post dvaput. Jer dvaput je dvaput :oops:
Kad ne ide-treba iščekirat sve-štitnjaču, trombofiliju, koagulaciju, redovne briseve, (ja ponavljala histero)...tek onda možeš reći: napravila sam sve što sam mogla, više od toga nema.
:love2:. U istim smo dilemama bile.... Sretno, pa makako presjekla, pa ma što odgovorio tvoj MPO što bi on svojoj ženi/sestri, ako je MPO žensko.
S tim da ovo što kaže kadauna - to nije medicinski, to je pacijentski razlog. I on je validan, definitivno. Učini ono čemu si ti sklonija, jer ti objektivnog odgovora nema, imaju samo subjektivni.
Evo kako sam ja svojedobno presjekla što ću, svojedobno - ono, ako HZZO može snosit relativnu besmislenost krio postupaka, može i moje pretrage. Pa sam ih odradila. Nakon odrađenih pretraga stvar nije bila ful jasna.
Pa sam postpuala ovisno od trenutka i o dostpunosti terapije - jel' bi stizala nabaljvat lijekove ili ne i o drugim okolnostima - ako bi bila već bolesna ili je sezona gripe, ne bi uzimala kortiće, heparin najčešće da. Ali, ono.. .bez vjere.. .jer su se pozitivne bete redale neovisno o svemu - jedna bez ičeg (i dex i kortići), jedna samo s dexom, jedna s heparinima. Na kraju, tijek svega, iz moje perspektive, određivao je konkretni embrij. Ako je "mrtvo puhalo", ništa mu neće udahnut život i bolje je da se agonija završi čim prije, a ne da mu moram radit čeku na prenatalnom testiranju, ako je fajter, izborit će se već i sam i bez tih pomagača.
I to je sasvim iracionalno, i bezvezno, i pacijentsko postupanje.
Ali, to je tako... nema crno-bijele upute. Ima teorije i naše priklanjanje njima.
freya7, za MTHFR ref. genotip je C/C, evo što kaže za homozigote T/T: kod njih enzimska aktivnost metilentetrahidrofolat reduktaze iznosi samo 35% od aktivnosti kod osoba s genotipom divljeg tipa, što predstavlja mogući uzrok hiperhomocisteinemije. Dakle, treba odrediti i homocistein (VV), a već su cure napisale da su ovakvi nalazi Pai i MTHFR indikacije za antikoagulantnu terapiju.
nina977, imunsupresija je u Pragu prednison, i daju prvo po pola tablete od 5, kasnije cijelu (od nakon transfera), a kod nas je to decortin i dexametasone.
Mare41 počinje se davati od punkcije tih pola tablete?
Mimi, od transfera (iako, ja sam antipropaganda za sve te reapije:-)).