jesweety, i ja znam za njih jer je bilo rečeno da je FV kod nas jako rijedak, mislim da homozigota kod nas uopće nema, a samo visibaba i ja imamo FII, možda još neko?
Nalazi s patologije glase:
MTHFR-heterozigotni tip gena(CT)
PAI-1-inseracijsko-delecijski polimorfizam (4g/5g)
ACE-inseracijsko-delecijski genotip (ID)
Nemoš vjerovat.....ali koagulogram mi je dobar s malim odstupanjima od normale.
Daj Bože da je samo ovo razlog..jer mislim da se i ovo nakako da rješiti.
Kad dobijem odgovor od DR.P.....javim vam![]()
Evo javljam se ...Dr.P.Kaže obavezno prilikom sljedeće trudnoće uzimati HEPARIN...
utrogestane i stalno piti Folnu kiselinu.Jako sam zadovoljna s njegovim odgovorom.Bar je nešto konkretno,a ne samo dižite imunitet i sve če bit ok.Nadam se da sam pomogla,
Sad se bacam na topic kako ste uspijeli....radimo natome.
Ne znam da li moje pitanje spada ovdje,ali u prvi mah ne mogu se sjetiti gdje bih ga postavila osim tu.
Zasto neke pacijentice(trudne i sa spontanim u anamnezi) salju sa nalazima na Povjerenstvo da bi dobile antikoagulativnu terapiju a
nekima samo terapiju propise MPO i uz uputnicu svog soc gina uredno mjesecno podizu svoje doze?
Da li je razlika u tome sto je nekima propisana terapija od transfera pa i ranije a nekima od momenta kad se dijagnosticira trudnoca?
Da li moze biti presudna cinjenica da je IVF postupak radjen van HR?
Kako to da neki ginekolozi u domovima zdravlja daju uputnice za dnevnu bolnicu i heparinsku terapiju a neki kazu da bez
potvrde Povjerenstva ne mogu dati uputnice?
Odgovor na sva ova pitanja i varijante jest: Zato što imamo "krasno" zdravstvo.Pa dijagnostika, preporuke, načini djelovanja, uglavnom cijeli sustav nije usklađen.
Tako idu i kombinirane tehnike:
1. Preporuka od transfera-pacijentica dobije u bolnici od MPO-ovca heparin (ako ga imaju)
2. Preporuka od transfera-pacijentica ne dobije u bolnici od MPO-ovca heparin nego ga plaća iz džepa do potvrde bete.
3. Nastavak na br. 2 Ovisno kako dopadne kod kojeg doktora, tako ovaj ili zahtjeva komisiju ili mu je nalaz bete dovoljan za uputnicu za dnevnu bolnicu.
4. Nadležni ginić nesmije sam izdat recept za davanje heparina, već bolnica izdaje, zato se daje uputnica za dnevnu bolnicu. Osim ako nije drukčije u dotičnog liječnika/bolnici.
5. ...
6... Svaki doktor svoja politika, svaka bolnica svoj kaos, pardon, način rada...
Sad zavisi koju kombinaciju izvučeš...
Nekako mi sliči na Jack Pot mašinu, pa kako ti ispadne kad okreneš ručku...![]()
Pozdrav svima....zanima me gdje se radi kariogram,kolika je cijena(ako se plaća)?
I još nešto,što treba pisati na uputnici?hvala![]()
Mi smo kariogram radili na Rebru. Ništa nismo platili. Uzmeš uputnicu od dr. opće prakse za sebe i muža.
Mislim da na uputnici treba pisati genetski savjet. Ali, ako nemate dopunsko zdravstveno, mislim da se onda nešto plaća.
Pogledaj postove prije, pisali smo o tome. Mislim da sam ja napisala i broj tel. sa Rebra.
Mi smo isto radili kariogram na rebru.
Uz dopunsko nismo ništa platili.
Meni je moj dr opće prakse dala uputnicu na kojoj je pisalo kariogram za oba supružnika, tako da MM nije ni trebao svoju uputnicu.
Ali to je bilo u 12 mjesecu 2009 pa su se možda neke stvari i promjenile![]()
Ajme, sweety, LOL. Ali, to je tako. Sela, nema ti veze jel' postupak vani ili ne - rubrika JackPot ti je to.
Curke,
jel može pomoć iskusnijih fraxiparinki ???
Na uputama piše da se ne smije davat u blizini pupka...
e sad, gdje si vi to pikate??? Ja sam si do sada( ovih par dana) pikala jedno 5 cm od pupka(lijevo i desno) ali ne znam da li je to ok???
I dal si mogu nešto loše napravit ako ga dajem preblizu pupku?
Sorry što gnjavim, ali do sada sam koristila fragmin pa mi je ovo novost.
Hvala na pomoći![]()
Bab, kiara79 i još neko su objašnjavali točno za fragmin na prethodnim stranicama, aj ih pitaj za fraxiparine....
budem poslala pp kiari da tu ne davim sve ljude.
Hvala Mare![]()
Ja koristim fraxiparin i dok sam se bockala u trbuh sarala sam u svim pravcima oko pupka,nikad preblizu jer mi je to nesto strasno izgledalo,maax nekih 3cm od pupka.Sad se bodem u ledja jer naprijed vise ne mogu a na nogama mi ostaju kvrge po nekoliko nedjelja koje jaaaako bole.
Curke treba mi freška info. Smilovao se dr. i meni (iako ne vjerujem dok ne vidim uputnicu) pa će mi dati raditi pretrage na trombofiliju. Ali kako nisam iz Zg to mi je komplicirano, pa me zanima treba li se naručivati u Vinogradskoj? Tamo sam ionako u četvrtak pa sam mislila to obaviti ako nema naručivanja. I u kojem labu vadim krv? Tnx
anddu, ne moraš se naručivati. krv vade od 7-9 u biokemijskom laboratoriju-u prizemlju one zgrade koja se nalazi preko puta ginekologije i pedijatrije. (u prizemlju zgrad u kojoj je i ednokrinološki laboratorij ako si hormone vadila u vinogradskoj).
Super, hvala ti najdraža moja trudničice. Samo nisam sigurna da ću stići do 9 pa ću čekati kad budem dolazila u postupak
anddu, vidjela sam da uzimaju ljude i iza 9. gužve su velike, nisu vraćali pacijente koji su stigli u 9 i 20. Nemoj ostavljat za drugi postupak, nalazi se dugo čekaju, znaju u labosu biti bez reagensa pa se još duže čeka. ako ne stigneš na vrijeme, zamoli u labosu da te uzmu, reci im si prevalila 700 km do bolnice, ne mogu te odbiti i vjerujem da neće.
mogu ti ja otić i uzet broj u 9 h, reći im da dolaziš iz daleka i da te malo pričekaju....
Posljednje uređivanje od Inesz : 20.10.2011. at 13:54
Inesz (anddu) ja bi rekla ipak da vade do pola 10, brišem pisanje kad me Inesz preduhitrila![]()
Posljednje uređivanje od mare41 : 20.10.2011. at 13:56
Ma ne trebaš se mučiti Inesz, ako primaju i iza 9 vjerujem da ću stići i sve je ovo ionako pod uvjetom da mi dr. da obećanu uputnicu.
curke drage, lijepo vas molim za pomoć..
još sam malo zbunjena danas dobivenim nalazima, pa ako bi me netko mogao malo usmjeriti.. jer ništa ne kužim!
f II - nema mutacija
f VL - nema mutacija
PAI1 - homozigot 4G
MTHFR - heterozigot
imamo dečka od 2,5 godine.u siječnju smo izgubili bebu u 25. tjednu trudnoće, u svibnju je bila vanmaternična..
je li ovo mogući uzrok, koje su prognoze za iduću trudnoću?
Curke, trombofilija ne uzrokuje vanmaterničnu.
Vanmaterničnu uzrokuju začepljeni/oštećeni jajovodi.
S obzirom da si imala prekid trudnoće u 25tj., čiji uzrok može biti trombofilija, vjerojatno je taj prekid ostavio traga na jajovodima koji su usljed oštećenja doveli do vanmaternične.
Pretpostavljam.
Prije slijedeće trudnoće, s obzirom na vanmaterničnu, valjalo bi pregledati prohodnost jajovoda, da u slučaju začepljenja ne bi opet došlo do vanmaternične.
A onda dalje u novoj trudnoći, najvjerojatnije heparin.
Pozdrav svima!
Molim pomoć, molila bih interpretaciju nalaza za prijateljicu,do sada imala biokemijsku trudnoću i jedan sponatni u 8tj trudnoću. Obje su bile prirodnim putem.
FII (G20210A), genotipizacija protrombina
G/G homozigot divljeg tipa
PAI-1 (5G/4G), genotipizacija inhibitora aktivatora plazminogena-1
5G/4G heterozigot
MTHFR (C677T), genotipizacija metilentetrahidrofolat reduktaze
T/T mutirani homozigot
te ima i ove nalaze: svi su ok, jedino ovaj zbunjuje(označen sa crvenim)
Antikardiolipinska antitijela IgG (*) 2,4 GPL-U/ml (neg.: < 10,0)
Antikardiolipinska antitijela IgM (*) 1,1 MPL-U/ml (neg.: < 7,0)
Akt. parc. tromboplast.vrijeme (APTV) (*) 1,0 (0,8 do 1,2)
Akt. parc. tromboplast.vrijeme (APTV) 26 s (23 do 32)
D - dimeri (*) 0,31 mg/L (do 0,5)
Antitrombin (AT) (*) 100,9 % aktivnosti (70 do 120)
Protein C (PC) (*) 83 % aktivnosti (70 do 140)
APC rezistencija (APCR) (*) 0,96 (omjer >0,86) (Napomena: Vrijednost APC rezistencije je unutar referentnog intervala i isključuje potrebu određivanja FV (Leiden) genotipizacije.)
APTV(s) test miješanja uz LAC (*) 27 s (Izostanak korekcije produljenog APTV(s) u testu miješanja uz LA omjer >1,37 upućuje na prisutnost LAC
Lupus antikoagulant (LAC) (*) 1,18 (do 1,37)
Protein S (PS) (*) 88 % aktivnosti (70 do 123)
Unaprijed hvala
Posljednje uređivanje od freya7 : 21.10.2011. at 18:06
po mom laičkom poznavanju a neki znaju i bolje ovo je definitivno za heparin a i ovaj lac se treba ispitti i mora se snekim savjetovati koji se u to razumije cure če ti bolje objasniti
ok hvala.....na laičkom odgovoru
nadam se da će se još netko javiti sa odgovorima
cure radi li koji privatni laboratorij antifosfolipidna i antikardiolipinska antitijela i koja je cijena?
Cure,gdje se radi HLA tipizacija i što mora pisati na uputnici,koji zavod ili što već?
I još nešto,smetaju li antibiotici i tablete za imunitet kod testiranja na trombofiliju?Moram li ići natašte?
Jooj,imam milijun pitanja,budući da mi je sve ovo novo i zvuči mi kao znanstvena fantastika
Hvala vam,unaprijed
Nakon koliko neuspješnih IVF/ICSI-a su vas doktori slali na imun. pretrage?
Ne ovisi ti to o broju, ovisi ti o liječniku, i tebi. Neki - nikad. Neki - i prije 2, ako je žena blizu 40-te i nema kad odrađivat trilijune neuspješnih postupaka i skupljat u anamnezi više od 3 spontana. To ti upoće nije nikakav dogovoreni hodogram, da ima neke od svih reproduktivaca opće prihvaćene guidelinese. Doduše, i većina stvari u MPO-u je takva.
Ima, za zdrave, nakon 3 spontana. Iz iskustva ti mogu reći da je većina to, maltene, sama sebe slala, osim ako te ne zahvati neki imunološki val neke klinike - recimo, CITO to sad voli od nekih tražit. Opet, iz moje laičke perspektive... upitno je koliko to pomaže i koliko je stvarno u tome problem i koliko se uopće može nekoj ženi/nekom paru s time pomoći.
Tj. nije ti to black-white - aha-ta vrijednost tolika i tolika, znači, obavezno terapija ta i ta i to ziher pomaže i odgovor je na problem konkretnog para. Također, terapiju se većina pak sama plaća, čak i u trudnoći, osim ako ne prolaze nekako preko rijetkih bolničkih liječnika naklonjenih tome, čini mi se itd. A što je pravi put... iz mojih cipela, odgovor zna samo vjetar, a pravi put je odradit IVF što si mlađi i to čim prije 4 i nadat se upast u dobru stranu statistike i to je to.
Sretno!
Posljednje uređivanje od ina33 : 22.10.2011. at 15:55
Tražila sam u više navrata i čak sam joj se nacrtala s cijelim popisom (skinutog s Rode) pa mi je počela objašnjavati koja pretraga je za šta (npr. ovo je nakon više pobačaja, ovo je nakon mrtve bebe...), neznam da li može MPO dr. dati prijedlog za neke pretrage. Možda bi onda i ginićka bila naklonjenija davanju pojedinih uputnica. Bo! Čudno mi je da nakon svih neuspjeha, ja kontroliram samo štitnjaču i briseve?! Čak mi je jedna bubica šapnula da je čak možda problem u tome da sam alergična na spermu MM, a neznam kako to iskontrolirati, i da li se to uopće može.
ina33, trenutno sam u 5.IVF/ICSI-u![]()
Posljednje uređivanje od Snekica : 22.10.2011. at 16:00
Snekica, ovo alergija na spermu je totalna bezvezarija, vjeruj mi. Svi mi želimo odgovore i čudno nam je kad xy IVF ne uspijeva i svi mi smo brijali ili brijemo /i ja/ da je odgovor u imunološkoj inkompatibilnosti, NK stanicama itd. Odgovor sigurno nije na alergiji za spermu. Konkretno, snekice, ako si odrađivala išta od ova 4 ICSI po novom zakonu.... ne bi ih računala, ako imaš odgovor veći od 3 stanice. Opet, vjerojatnije je da je stvar u endometriozi. Opet tu ti nema baš pomoći, postoje raznorazne brije vani, uključivo neki endometral flushing, ali to ostaje na razini.... lijepo zvuči, ali malo pomaže. Znam da ti je to racionalno teško prihvatiti, teško je i meni bilo i napravila sam sve dok to sve nisam problaa pa na svojo koži utvrdila... da i ne pomaže baš, a da pola ljudi ima ovu ili onu neku mutaciju itd.
Nema šanse da će ti opća ginica napravit te pretrage na temelju toga što si joj printnula s neta, em su skupe, em nema šanse.
Na kraju, za napravit te pretrage, trebaš ići kod liječnika koji o tome uopće žele razgovarat, ne znam jesu li tvoji Riječani takvi, onda još čekaš pretrage na Rebru nekih mjesec dana, pa je opet upitna terapija, najčešće. Ili možeš i unatoč tome svemu probat s heparinom, a većina od nas ne može to prelomit i hoće nešto na temelju nekog nalaza... a sve je to ono... upitno... i najčešće je, iz moje sadašnje perspektive, koja isto nije konačna, jer nikad nije konačna, jer smo mi ipak pacijenti, samo emotivna terapija ("napravila sam/smo sve").
Ako hoćeš te pretrage, moraš ići kod ljudi koji uopće o tome žele razgovarati, zasad su ti to samo dr. iz Vilija i CITO, ako dobro shvaćam, nešto je i vaša dolje docentica o tome počela pričat, ali ne znam je li to pričanje ranga da bi baš napisala uputu "molim učiniti te i te nalaze" ili nije. Pitaj onoga kod kojeg ćeš radit idući IVF, ako ovaj ne uspije, pa ćeš vidjet reakciju. Sretno!
Shvaćam da se na temelju nečijeg iskustva/grešaka ne može prihvatit stvar, nego da većina mora napravit svoje greške... tj. sama to sve proći... pa sam ti ipak napisala kako ja to vidim. To su brojna pitanja, odgovori... upitni.. mislim njihova terapeutska moć je upitna.
Posljednje uređivanje od ina33 : 22.10.2011. at 16:09
Tj., čini mi se da je utješno-prihvaćajuća moć te terapije veća nego imunološka. Iako, nakon prve trudnoće sam brijala da je to ziher zbog, realno gledano, placebo doze dexhametasona, pinky ti je sad uvjerena da je spas bio u heparinima, danijela32 je svojedobno uzimala samo između punkcije i transfera kortić i bila uvjerena to je to, lidali i tigy su brijale na ivig i NK stanice, a i ja s njima, bio je to melem za moje idiopatske uši itd. (to su sve zbivanja od pred 5 godina). Sve smo to bile pokupile od nekog stranjskojg/našeg hodorama nekog reproduktivca, mislim, nije bilo ful out of the blue, ali sve je to upitno... Sve ti se to perspektivom mijenja, a sve naše perspektive su ipak - pacijentske.
Posljednje uređivanje od ina33 : 22.10.2011. at 16:12
Zato, ako ništa, potakni svoju šprehu sa svojim sadašnjim/budućim reproduktivcem-kom, ako ništa - bit će ti bolje, u stilu - evo, pitala sam ga/ju i dobila neki odgovor.
I nije tako čudno da si na 5-tom IVF-u. Čak 40% ne uspije u tih prva 4 (standardna, stimulirana, ne znam kako brojit ove novozakonske). Znači, nije neuspjeh u IVF-u tako rijedak i takvo čudo, realno gledano, kako mi volimo, na žalost, misliti... A da baš ima jednoznačan odgovor... lagala bih kad bih tvrdila da je to tako.
Ma znam, da, zato sam i postavila pitanje, jer sam više luda od "istraživanja" od kojeg pola pisanog ne kužim, pa dok pokušam pročitati do kraja, zaboravila sam šta sam htjela googlatiNajbolje je sve prepustiti slučaju, a jbg, kad ja baš jako u slučaje ne vjerujem
Kod mene baš ne pali ono "Ako Bog da, bit' će!"
Ina33, još se nisam navikla da moram pričekati tvoja 3 posta za redom, pa sam malo ubrzalaOdgovor je za tvoj 1.post! Šta mi bí???
. Pitaj ti... ali, trust me, odrađivanje tih pretraga tek te vodi u dubioze, dal' što uzimat, ili ne, kako doći do lijekova itd. Mislim, you're your own girl, naravski. Ja ti samo slikam sliku koju sam ja prošla i zaključke moje trenutne faze, ali, sve ti je to promjenjivo, kad se sjetim kako sam ja brijala o NK stanicama, tako je to dobro zvučalo... i logično bilo... jer te idiopatija stvarno hebe u glavu i dan danas je teško prihvatit ono - demit, pa kako se nisam još opustila
.
http://www.genos.hr/naslovna/usluge/ ovdje su rekli da će početi radit na jesen, al ne treba zaboraviti da se u bolnicama pretrage mogu i platiti, ako se nema uputnica, teba provjeriti i nazvati, sigurno ima i drugih privat labosa, malo uguglaj.
Ja mislim da ne škodi napraviti i te pretrage nakon više neuspjelih IVF-ova pa bilo to placebo efekt poslije il stvarno nešto znači, mene su one inžinjerke na Rebru pitale kad sam došla vaditi krv za te imunološke i koagulacijske pretrage kao dal sam imala dosta spontanih pa sam rekla da ne ali sam imala 7 IVF-ova i onda su se čudile kao što me nitko nije već poslao do sada jer to se inače odrađuje nakon recimo 3. neuspjelog IVF-a. Koliko čujem i u Pragu je praksa uzimati dex i fragmin nakon postupka vjerojatno nije onda skoz bezveze ta teorija.
Ništa nije bez veze. Ali, opet, da ima baš previše veze.... ko to zna. Svojedobno - pred 10 godina, su dex davali i na VV-u pa odustaše.U MB-u su protiv toga i ustraju na toj liniji, kao i Šimunić, kao i Lučinger. CITO nije kao bed itd. Ove s Rebra... one upadaju u "sućutni mode" i užasno su ljubazne, čim im kažeš više od 4 IVF-a, ali opet, nisu one nešto relevantne za određivanje terapija i procjenu jel' to čemu... Jedan od mladih porodničara je uzdisao na svaku moju operaciju pri uzimanju anamneze i sućutno tc-tc- govorio, opet... kakva je relavantnost toga. Mislim da je i SD, tj. Bauman, više-manje odustao od toga, i on je davao prije (nekih 5 godin) svima dex itd. Sad kao Petrova to vrti...
Još je najmanji bed odčekat sve te pretrage i reagense i namolit nekog da napiše uputnicu. The question is je što s tim... Jedina terapija dex i heparin, a mislim da pražani niti ne traže pretrage, nego šibaju svima... ili traže?
Posljednje uređivanje od ina33 : 22.10.2011. at 17:11
BTW, navodno u Americi svima ide ICSI, bez obzira na dg., jer je IVF preskup da se ne puca iz svih oružja i da se ne dođe do oplodnje. Dakle, protokol neke klinike... ovisi o sto stvari.
Posljednje uređivanje od ina33 : 22.10.2011. at 17:13