Zdenka hvala na objašnjenju. Da, okrenula sam se malo i internetu, da ne čitam samo na formu. Zapravo mi je jasno da sam o tome čitala i ranije ali nisam znala da se zove unschooling.
Zanimljivo mi je ovo (na engleskom, koliko vidim većina ovdje vas je dosta obrazovana pa sam sigurna da ćete razumjeti):
Unschoolers often state that learning any specific subject is less important than learning how to learn.[5] They assert, in the words of Aleck Bourne, "It is possible to store the mind with a million facts and still be entirely uneducated", and in the words of Holt:
Since we can’t know what knowledge will be most needed in the future, it is senseless to try to teach it in advance. Instead, we should try to turn out people who love learning so much and learn so well that they will be able to learn whatever needs to be learned.[5]
It is asserted that this ability to learn on their own makes it more likely that later, when these children are adults, they can continue to learn what they need to know to meet newly emerging needs, interests, and goals.
To mi je zanimljivo, jer se sama smatram lifelong learnerom i stalno učim nešto novo (s 80 ću početi s japanskim, to mi je u dugoročnom planu, a s 100 se možda počnem baviti planinarstvom). Ali ovo mi ništa ne odudara od redovne škole, ljudi koji steknu obrazovanje kroz školu i kasnije nastave učiti. Buduća znanja? (meni se ovaj odnos prema budućnosti sviđa jer se djeca odgajaju za neka nova vremena, koja nama nisu potpuno poznata). ALi tko zna što je to i kakva je to budućnost? Sigurna sam ne znaju ni oni u školi ni oni koji djecu obrazuju van škole, svi nagađamo i improviziramo. Dakle, ako znanje nije toliko upitno kako se ovdje kaže onda mnoge stvari koje su se na ovom forumu rekle o tome (pogotovo ono ugnjetavačko znanje) padaju u vodu. meni se ovo što je Holt rekao sviđa i ne vidim da to odbacuje učenje u školi.
I dalje:
Unschoolers argue that, in the words of John Holt, "[I]f [children] are given access to enough of the world, they will see clearly enough what things are truly important to themselves and to others, and they will make for themselves a better path into that world than anyone else could make for them."[
Ni ovo mi ne odudara od školskog znanja. Po meni, bolje je znati više nego manje.
Naravno, razlika je valjda u načinu kako se to znanje stječe. Ali po meni škola je samo jedan mali otok načina stjecanja znanja, nakon škole ono stječe i druga znanja, iz života, kao i unskuleri. Pa nije dijete po cijeli dan u školi.
Ovo je s wikipedie, najbrži put do znanja :-)