Mitovski gdi to piše za školu na daljinu?
Nama je učiteljica poslala poruku da će proslijediti materijal koji se radi u školi onima koji neće doći na nastavu
Vrijeska nitko se ne mora vratiti s mora ako neće,sve je još dobrovoljno
Printable View
Mitovski gdi to piše za školu na daljinu?
Nama je učiteljica poslala poruku da će proslijediti materijal koji se radi u školi onima koji neće doći na nastavu
Vrijeska nitko se ne mora vratiti s mora ako neće,sve je još dobrovoljno
Kod nas to ne piše bar ne tako
Aha piše da škola na trećem ide do početka lipnja,nema decidirano datum
Ali smo već odavno konstatirali da to na trećem nije online nastava
Nama su isto poslali tu anketu u 9 navečer da odgovorimo do sutra u 10. Napisala da dolazi kliknula send i dalje me ne zanima što drugi odluče.
Trenutno radim 10+ sati svaki dan od doma a od idućeg tjedna to isto u firmi i jednostavno nemam vremena nakon toga se baviti ni onim minimumo koji je potreban uz ovaj način rada, mislim da zadnja dva tjedna ni ne znam što su radili, samo bi slikala i poslala zadaću. Ionako se radi o 4 tjedna pa kako bude-bude...
Kod mene na portalu škole još su aktualne upute hzjz-a od 29.4. ..pa stvarno da se nitko nije potrudio bar staviti nove upute? I još je aktualna i izjava...dobra indikacija koliko se stvarno poziva djecu natrag.
Postoji odredena epidemioloska logika u ovome obzorom na nacin izvodenja nastave ( cak i u teoriji da skole mogu zadovoljiti smjestaj svih ucenika u manjem broju).
Prvo- srednja i visi razredi imaju predmetnu nastavu. Sto znaci seobu po kabinetima. Tome se moze doskociti da se ne sele, nije problem.
Ali imaju predmetne profesore koji se izmjenjuju, odnosno osobe koje idu iz razreda u razred.
Epidemioloski je pozeljno sprijeciti bilo kakvo mjesanje osoba u dugotrajnijem kontaktu ( prolazakpored nekog ma hodiku nije dugotrajan).
U teoriji kada bi nastavnici cirkulirali po skupinama, a pojavi se slucajno netko zarazen cijela skupina i nastavnik koji je bio s njima ide u samoizolaciju.
U slucaju predmetne nastave to bi prakticni znacilo da cijela skola nece raditi jer svi nastVnici moraju u samoizolaciju obzirom da su bili u kontaktu s ucenikom. U slucaju pak da slucajno nastavnik bude pozitivan svi razredi ( ili odredeni broj) moraju u samoizolaciju jer je bio s njima u kontaktu .
Eto, nije da sam odusevljena, ali ima logike.
Kod nas se javilo 90% djece, tj. dvadesetak njih iz razreda.
Novi Zg.
Eto u našoj školi ne postoji učiona u koju bi stao razred mog klinca da se poštuje sve odredbe od zadnjeg zaključka,a da su svi klinci na nastavi
@ sirius
Pa me znam baš koliko ima logike, jer nemaju nastavnici nikakav direktan kontakt s učenicima, kao što npr. imaju liječnici s pacijentima, ili tete u vrtiću s malom djecom. Ili ga bar ne moraju imati.
Prve klupe mogu biti prazne, i profesori mogu biti na bar 3 m udaljenosti od djece, tako da se ne može prenijeti virus. A djeca koliko smo vidjeli, izuzetno rijetko obolijevaju, jer ne sumnjam da bi nas u suprotnom mediji dobrano izbombardirali s tim.
Gdje ima volje, ima i nacina. Ovdje doista nema volje.
Moguce da je to sto Sirius prica zaista logika u pozadini ne slanja starije djece u skole. No, onda bi bilo u redu da se razlozi jasno objasne djeci, roditeljima i uciteljima. Ali i da se razmotri moze li se tome ipak doskociti, npr. ovako kako Dijana predlaze.
Direktan kontakt jest kad boravis s nekim 45 minuta u zatvorenim prostoru i pri tome govoris. Sigurni djelite iste kapljice u zraku. Tako da to je bliski kontakt
Evo, ja ću sad bubnuti i ostati živa.
Kad je već tako kako je i očito ostaje do daljnjeg, zašto predmetna nastava ne bi izgledala ovako (znam da ćete sada naći 1000 zamjerki):
nastavnik je u razredu sam, tumači gradivo :mrgreen:, piše na ploču, a djeca od doma svi prate nastavu preko nekog ekrana.
Tu nema nikakvih kontakata, a djeca ipak imaju kakvu - takvu nastavu uživo.
Profa im nakon ispredavanog sata samo zada zadaću, djeca odmah pitaju ako im nešto nije jasno (bez sadašnjih dopisivanja) i eto.
Zapravo sam mislila da će tako nekako biti ova nastava na daljinu.
Nebitno je je li kontakt direktni kad se radi o dugom boravku u zatvorenom prostoru.
Neki nemaju nikakva predavanja i onda se cude kad kazem da je ova skolska godina piši propalo. U našoj grupi na whappu pitam jel ce ici djeca vasa u skolu i samo jedna mama je rekla ako bude normalna nastava i boravak. Jedna mi je poslala mimo grupe poruku ako idu svi ide i moje dijete?!? Aaahh...
Mozemo profesora staviti pred razred npr. u staklenu kutiju sa posebnim venztilacijom . :mrgreen:
Kod nas ne stanu ni svi klinci u razred a kamoli da bi još pregrađivali i onak malu učionu
Online nastava je, osim opcije da djeca nemaju niš, najgora opcija..budimo realni pa recimo da je ova godina propala (štrajk +korona).
Ne mora i sljedeća, ako bi bilo famoznog drugog vala..a ne znam baš na čemu temelje te pretpostavke, kad i ovako vele da o virusu ništa ne znaju.
Ne pricam o kapljicama nego u zraku u prostoriji.
Koji nakon boravka u njemu zarazene osobe sadrzi virus. U manjoj koncentraciji nego kapljice na blizinu , ali sadrzi. Jedino sto taj virus moze sprijeciti su maske s filterima, plus zastitne naocale. Dugotrajni boravak u istoj prostoriji je uvijek rizik zbog koncentracije u zraku, a ne samo zbog kapljica.
U zatvorenom prostoru u kojem se dugo boravi se zaraza širi bez obzira na distancu i razmak. Ima sad stvarno hrpa studija raznih slučajeva iz kojih se to jasno vidi.
Zato su recimo open spaceovi po firmama vrlo diskutabilna mjesta, i to je vjerojatno razlog što se dosta ljudi još ne vraća u urede.
Škole su slična situacija (premda su u prednosti jer se mogu otvoriti prozori)
Ajde reci gdi da se osigura? Do jeseni? Samo nemoj kontejnere i šatore opet.
Ovo što spominje bb ima masu toga i to nije online
Online je kad je predavanje a ti ko učenik možeš nešto pitati ili nastavnik pita razumijevanje
Nema uopće nikakve sumnje u to da online nastava treba (trebala je) biti puno kvalitetnija, i sa puno više interaktivnog sadržaja.
Toga negdje ima, a negdje očito uopće nema, i to nikako nije dobro.
Isto tako bi bilo zaista bolje da je organizirana baš kao škola, odnosno da djeca moraju biti prisutna od do nekog vremena.
Ovo gore sam sigurna da se mom djetetu prvom ne bi svidjelo.
https://www.nytimes.com/2020/03/17/h...-aerosols.html
"The virus does not linger in the air at high enough levels to be a risk to most people who are not physically near an infected person."
A tako nekako sam i ja shvatila, ključ prijenosa je blizina i produkcija aerosola.
Hoće li ta mama kod mašnice ipak odustati eko preko vikenda u razgovoru s starom Katom iz drugog sela služi da Janko iz njenog sela ipak neće u pon u školu,ili as ko se Marica razboli preko vikenda i njen Marko veli kak pol razreda nije bilo i školi. Hoće ili ta nama ipak poslati svog školarca u utorak na nastavu?
Imaš raznih studija po internetu gdje se analiziraju razni slučajevi prijenosa, pa se tamo vidi da su najviše riskantni obiteljski kontakti, javni prijevoz i zatvoreni prostori.
Ima slučaj nekog call centra gdje su točno nacrtali gdje je tko sjedio i gdje je sjedio zaraženi, i vidi se da se virus raznio po cijelom prostoru.
Jedna dr na twitteru je sve to sumirala, mislim da je dosta portala to prenijelo, ona se zove Muge Cevik, pa ako te zanima proguglaj.
Mislim da je nastava na daljinu ( barem kod nas) cirkus.
Ali da postioji epidemioloske razlike u predmetnoj i razrednoj nastavi to nema govora.
Ma znam, u pravu si, slažem se. Opet je jasno da bi se trebalo na neki način organizirati interaktivne kontakte, preko Teamsa, Zooma..
Ovo da su djeca prisutna od-do ne mislim nužno da budu stalno interaktivno prisutna nego više na to da se zna od kad do kad su školske obaveze
(na primjer moja kći danas u 10:00 odnosno sad piše test, a u 17:00 ima sat na Zoomu. To je isto malo bezveze.)
Baš jučer bilo pitanje ako se slučajno neko zarazi u busu ,tramvaju kako znaš ko je sjedio pored tebe ili ko tu je puhao iza uha? Odgovor je bio nikako ne možeš saznati