Zašto misliš da je bespotrebno ili zbog nekih nuspojava?
Printable View
Zašto misliš da je bespotrebno ili zbog nekih nuspojava?
Mimi, da mislim da je bespotrebno ne bi se šopala sa svačim, al meni nije pomoglo, što ne znači da drugima neće.
Wow! Od kojeg dana - transfera, bete?
ja kad sam proljetos otišla kod lučija sa kompletnim nalazim trombofilije reko mi je da je malo skeptičam ali ako baš inzistiram jer sam imala hrpu izgubljenih trudnoća,od mrtvorođenće do vanmaterićne i par spontanih,tako da ja idem na heparin od 2500,u biti šta mi bude jeftinije ,još prije par dana sam i saznala od koga sam si to nasljedila od moga tate potvrđeno 100%,
Cure, oprostite na upadanju, ali ako mi netko može protumačiti nalaz.
Dakle:
1. FII (G20210A) genotipizacija protrombina - genotip G/G
2. PAI-1 (5G/4G), genotipizacija inhibitora aktivatora plazminogena-1 - 4G/4G mutirani homozigot
3. MTHFR (C677T), genotipizacija metilentetrahidrofolat reduktaze - C/T heterozgot
Sve drugo, mislim, da mi je u redu. I homocistein sam radila, isto je OK, ali ovo gore navedeno, nemam pojma šta bi to značilo.
Molim vas, ako netko zna...
ribica, FII-nalaz uredan, PaI i MTHFR-indikacija za heparin (ili od transfera ili ako je prirodna T od pozitivnog testa).
cure, imam jedno pitanje:
naime da li je neka od vas radila denzitometriju kostiju prije terapije heparinom, mene su uputili da to napravim prije nego počnem s heparinom jer on utječe na gustoću kostiju(naravno negativno), pa ako nalazi nisu u redu da baš nije preporučljivo ići s heparinom;
e sad, ja danas dobila nalaze denzitometrije i kažu, jedan od njih," osteopenia", nisam još išla s njima kod doktora, planiram sutra, ali već vidim neprilike, muči me da neću smijeti koristiti heparin, a polagala sam velike nade u idući pokušaj ivf-a, baš zbog njega..:-(
aj pitaj na zdravlje i život dr R, znam da kortići loše utječu na kosti, al za heparin ne znam....
Draga tlukaci5, kako ne vjerujem u moć' pozitivnog mišljenja, bit ću malo grublja da ti pokušam pomoći u razjašnjenju tvog potencijalnog hodograma, of kors - ja NISAM doktor, ali ja bi to ovako:
- Realno, koliki može bit utjecaj 2 tjedna heparina na kosti - i ne baš neki (ako realno zaključimo da je veća šansa da do trudnoće ne dođe);
- sumnjam da je heparin toliki make/break IVF terapije, osim ako nemaš povijest spontanih (opet, upitno je koliko i tu pomaže).
Pa i kortikosteoridi poznato loše utječu na koštanu masu, a i trudnoća sama nije baš super za koštanu masu.
Ko te slao na denzitometriju? Nisu te valjda slali samo zbog terapije heparinom - ti bi bila prvi slučaj ako te samo zbog toga šalju, a za koji smo ovdje čuli.
BTW, po meni, valjda 50% žena koje imaju sjedalački posao i tipa 40 godina imaju barem osteopeniju negdje, najčešće mi se čini lumbalni dio, pogotovo ako se k tome prirodaju nepravilni (anovulatorni ciklusi) itd, normalno, niko se toliko ne skrinira baš osim ako ne dođe u neku dob ili ne sudjeluje u nekim testovima.
BTW, za osteoporozu i peniju ona Gajski i ta neka struja govori da je izmišljena bolest.... Koliko god me ta Gajski ono... nervirucka, tu čak nekako mi se čini da ima nešto, jer mislim da svi to imaju, a nije baš da pucaju kosti naokolo svima živima.
Ja bi napravila ovako - otišla na denzitometriju, pitala dr. R-a, a onda se opustila a propos heparina i njegovog utjecaja na kosti u roku od par tjedana. Ali, ako nemaš još neku dodatnu bolest zbog koje te na to šalju... ne bi se puno brinula.
Ako pak zatrudniš pa to treba uzimat cijelu trudnoću, uvijek imaš vremena ići kod hematologa da ti baš određuje je li heparin apsolutno nužan u tvom slučaju i da ti važe risk-benefit za tvoj slučaj i eventualno se skinut s njega - pretpostavljam da ima i slučajeva skidanja s heparina, ali to ne znam - ili ti mogu propisat još dodatni kalcij itd.
Dakle, po meni - ima vremena i nije nekakva panika sad i odvdje.
Sretno!!!
I.. za utjeha kraj... znam jednu pacijenticu dr. R-a koja ima osteopeniju (nepravilni ciklusi) i cijelu je trudnoću bila na heparinu, znači, nije to takav bed da se s osteopenijom ne smije uzimat heparin.
tlukaci5, ko je tražio denzitometriju-MPO dr (koji?) ili neki drugi?
Možete li mi molim vas odgovoriti zašto je važno ne miješati clexan i fraksiparin i tko vam je rekao da se to ne smije. Ja sam naime trudna 8 tjedana, sa 5 tjedana sam bila u Petrovoj radi uvođenja terapije i uveli su mi Clexan 0,4, koji si dajem već tri tjedna. Oni su u međuvremenu moje papire poslali na povjerenstvo HZZO-a i danas su mi telefonom odgovorili da mi je stiglo rješenje da mi se odobrava terapija, ali fraksiparin 0,4 i oni meni kažu da je to isto.
Znači, ja bi sada nakon tri tjedna korištenja clexana trebala nastaviti sa fraksiparinom, a vi kažete da se to ne smije. Zašto?
clexan,fragmin,fraxiparin,clivarin...sve je to ISTO...niskomolekularni heparin..
mare, meni je hematolog napisao da odradim denzitometriju, a uputnicu sam dobila od moje doktorice opće prakse i baš sam bila kod nje s nalazom, pa mi je rekla da je to u biti sve u redu, u granicama normale :-)
Eto i mene u klubu...rekao mi dr R kad budem trudna, tj od transfera koji ćemo imati nekad u budučnosti, odmah uvodimo heparin:-P
Dobro nam dosla u ''klub'' i da se sto prije prebacis na pdf MPO trudnoca:klap:
sve to jesu niskomolekularni heparini, ali bas da je isto, i nije...
ponovo link na clanak:
http://hrcak.srce.hr/index.php?show=...ak_jezik=97498
u petrovoj je uobicajeno to saltanje clexan - fraxiparin i to je uglavnom tako jer je fraxiparin duplo jeftiniji. i svi oni vicu da je to sve isto. mene su negdje u pola trudnoce prebacili s clexana na fraxiparin; nisam se bunila - nisam imala bas ni izbora, osim da sama kupujem clexan, al sve je ispalo dobro:)
ajde cure molim vas odgovorite mi treba mi hitno ko zna gdje se može privatno ili u nekoj državnoj ustanovi napraviti pretraga na šečer tip1,nije za mene več za jednu rodicu,uputili su je na vv i dobila je termin tek iza božića jeli se to može napraviti u nekoj privatnoj ustanovi ili baš mora bit striktno vv ,ako može u privtnoj ustanovi gdje me možete uputiti ,pomozite,možda sam fulala temu ali prilično je hitno,hvala.
jo probaj nazvati Sunce, oni rade dosta pretraga pa mislim da bi mogli i to
Drage cure, stigli moji nalazi za trombofiliju. Može li koja iz znanja i iskustva komentirati?
Protein S: 70% (70-123)
Protein C: 86% (70-140)
FII: Genotip G/G (homozigot divljeg tipa)
PAI-1: Genotip 5G/4G (heterozigot)
MTHFR. Genotip C/T (heterozigot)
Inesz, kad ćeš se javiti dr-u koji te vodi? Dobiju trudnice terapiju heparinom za 2 mutacije (iako su ove blaže).
E, a hematolog je tu pak bog i batina, tu se definitivno slažem. I tu mi je on override nad ginićem.
Iako, hematologica, kažu svi jedna od najboljih u RH, s kojom sam razgovarala treba li pak meni eventualno u nekoj trudnoći fragmin, nije niti spominjala potrebu nekih pretraga.
Nema veze... shvatit ćemo možda čime se rukovode.
Inesz ja imam snizen S protein(neznam tacno koje su vrijednosti jer su rezultati u comp.kod mog MPO)ali je to bila indikacija za Fraxiparin(mada sam ja pocela sa terapijom i prije dobivenih rezultata,s obzirom na predhodne neuspjehe).Kad je mog MPO ginekolog vidio rezultate rekao je da imam valjda neki oblik trombofilije:roll:
Cure ,trebam pomoć!
Stigao mi je dio nalaza i evo rezultati
Određivanje mutacije C-T na položaju 677 u genu MTHFR:
HETEROZIGOT(MUT/WT)
Polimorfizam 4G/5G na položaju 675 u inhibitoru plazminogen aktivatora tip 1(PAI-1):
prisutan 5G polimorfizam na oba alela
ŠTA TO ZNAČI?
Hvala unaprije
inna28 MTHFR je mutiran, heterozigot je blazi oblik mutacije, a PAI-1 je u redu. 5G/5G je normalan genotip.
Evo mali update vezano za heparine i različitost istih. Dakle, ako se ne sjećate da vas podsjetim, sada sam trudna 11 tjedana, u Petrovoj bolnici mi je uveden Clexane 0,4, preporuka hematologa također bila Clexane 0,4, ali Povjerenstvo HZZO-a mi odobrava Fraxiparine 0,4. Jučer sam bila kod hematologice na Rebru i ona se nikako ne slaže sa ovom odlukom povjerenstva, otvoreno mi je rekla da nije riječ o istim lijekovima (iako u Petrovoj lažu i tvrde pacijentima suprotno), da nisu zamjenjivi, da doza od 0,4 jednoga ne odgovara istoj drugog lijeka i da ser ona nikako ne slaže sa tom zamjenom. Uglavnom, ona mi je napislala na nalaz da nastavim uzimati terapiju Clexane 0,4 i da se žalim povjerenstvu na njihovu odluku.
yin&yang možeš li mi reći zašto su inzistirali na clexan-u, a ne heparin, i kad si ti i na čiju preporuku krenula koristiti isti?
zanima me jer i ja ću najvjerojatnije završiti na jednom..
Cure gdje se mogu napraviti pretrage trombofilije a da se po mogućnosti mogu napraviti u isto vrijeme i hormoni????
jel se treba naručiti i nakoji broj??kaj piše na uputnici i dal je to jedna?
pliz
Linalena znam za Vinogradsku neki poluinfo.Trombofilija ide na jednu uputnicu,hormoni na drugu.Trombo pretrage se rade u
biokemijskom labosu a hormoni na endokrinologiji(ista zgrada,posebni ulazi,biokemijski u prizemlju,endo na katu negdje).
Za hormone se narucuje,za trombo ne.Ali mozes si isplanirati i doci povaditi isto jutro sve.Neki nalazi trombofilije
se cekaju i do 3 mjeseca.Brojeve endokrinologije ne znam.AMH mozes izvaditi i u PFCu,nalaz ti mailaju za cca 7 dana.pozz
Ja ti laički mogu odgovoriti da su to sve niskomolekularni heparini, ali ipak po svom sastavu različiti i daju se za različite indikacije. Netko je prije bio stavio link na studiju liječnikaq iz KBC Split, gdje je lijepo napisana razlika među njima, za što se primjenjuju i napomena kako nisu zamjenjivi, čak im ni doze nisu usporedive- Meni je hematologica rekla da ona inzistira na Clexanu jer je na njemu napravljeno najviše kliničkih studija i da čak na inzistiranje proizvođača Clexana da se napravi usporedno testiranje, ostali su to dobili, što po njoj dovoljno govori. Čak je otišla toliko daleko da mi je rekla da će ona i dalje pisati da mi ordinira terapiju Clexanom i da ona pere ruke od odgovornosti, ako se nešto ne daj bože dogodi, neka onda tužim povjerenstvo. To me je baš prepalo. Inače, meni su u Petrovoj na početku trudnoće uveli Clexane 0,4 (prof. Đelmiš) i primala sam ga tri tjedna, sve do odluke povjerenstva, od kada sam na Fraxiparinu 0,4. Inače imam mutacije MTHFR heterozigot i PAI homozigot i mnogo rano izgubljenih trudnoća. Prije 2 godine sam uspjela jednu trudnoću iznijeti do kraja i rodila sam curicu i tu sam trudnoću cijelu bila na Clexanu 0,4 (tada nije trebala odluka povjerenstva).
Yin&yang, ako ti je izvedivo, i ako je hematologica the hematologica s Rebra, ja bi se držala njene preporuke i nekako (priv. plaćanjem) došla do clexana, u međuvrem. čekala ishod žalbe. Sretno!
Cure, molim vas, može li mi neka od vas koja je prošla obradu u Petrovoj radi trombofilije napisati koliko dana je za to potrebno biti na patologiji trudnoće, kakve pretrage rade, koliko treba da odobre heparinsku terapiju ako utvrde da je nužna?
Hvala!