Ma daj molim te....kak bi sama sebi dala klistir?? :nope: :shock:Citiraj:
..donata.. prvotno napisa
A za tuširanje ne da je moguće, nego te sestra koja te klistira i uputi da se otuširaš, i ne moraš žuriti što je super.
Printable View
Ma daj molim te....kak bi sama sebi dala klistir?? :nope: :shock:Citiraj:
A za tuširanje ne da je moguće, nego te sestra koja te klistira i uputi da se otuširaš, i ne moraš žuriti što je super.
Kad smo kod klistira.....jel to jako neugodan osjećaj? Jedna frendica mi je rekla da njoj uopće nije bilo a druga da bi radije 10 puta rodila nego još jednom išl na klistiranje.....pa sad?
Nije uopće čudno pitanje, teoretski klistirati se možeš i sama, ne znam samo kako je to tamo u praksi.Citiraj:
Točka prvotno napisa
Pa nije to neka mudrost: u posudu za klistiranje se uspe tekućina (najčešće obična voda), kraj cijevi se stavi u anus i kad je gotovo "punjenje", slijedi pražnjenje :mrgreen: .
ta kantica sa cijevi se može normalno kupit u apoteci.
neki ljudi to koriste u tretmanima čišćenja organizma, navodno je bilo popularno u hollywoodu...
nije da preporučam, samo da malo demistificiram.
osjećaj je izgleda individualan (mada bih ja prije rekla da ima žena kojima ne smeta(a ne kojima je samo klistiranje baš super) i onih kojima smeta), ali sam postupak u cilju pripreme za porod je u najmanju ruku nepotreban.Citiraj:
nela08 prvotno napisa
Yeah right.... s trbuhom do zuba i dalje tvrdim da je neizvedivo ( tj. bilo bi barem meni).Citiraj:
mamma Juanita prvotno napisa
Meni klistir uopće nije bio neugodan. Možda ovisi i o osobi koja ti ga daje, naime sestra koja ga je meni radila je bila iznimno nježna.Citiraj:
nela08 prvotno napisa
knjižice se primaju od 7.30 do 10.30 ...
ne naručuje se za pregled, samo dođeš i predaš papire...
UZV rade jedino ako sumnjaju na nešto inače ga ne rade dok ne dođeš na porod, dakle samo jedna uputnica
nisam znala ovo da se može pedijatrici reći za dojenje na zahtjev...drugi put ću odma reć da to upiše :mrgreen:
klistir, nije neizvediv..ja gledala nedavno neku emisiju o čišćenju organizma pa i to prikazali tj ljudi su sami sebi morali...ugl ako ruka može do guze može se i klistir obavit :)
ja ga izbjegla jer sam došla sa trudovima na 4 min i otvorena 8 cm...bila doma skoro cijelo vrijeme...malo me samo obrijali, MM mi nije dao istuširat se pa nisam to obavila :)
pa ruka ide prema anusu, ne preko trbuha. kako god.Citiraj:
Točka prvotno napisa
U vezi samoklistiranja, vjerojatno su aludirali na ispijanje ricinusovog ulja, što se često u Vinogradskoj daje za poticanje trudova, naravno ako želite. Jer od silnog pražnjenja, često krenu i trudovi. Ja ga pila dvaput, i draži mi je klistir. Puno draži.
ricinusovo ulje ima svoje rizike i nije bas za preporuku trudnicama. :/ neki ga koriste kao 'prirodno' poticanje trudova, ali daleko je i to od prirodnog...
ne samo da je ricinusovo ulje neprirodno (kao i svaka indukcija, uostalom), nego je i opasno.
Citiraj:
http://www.mothering.com/sections/ex...html#castoroil
Castor oil is one of the most unpleasant ways to induce labor. It makes the mother nauseous and it often causes diarrhea. Furthermore its safety has not been evaluated by large randomized controlled studies. I personally know about several cases of fetus distress during labor obviously related to the use of castor oil. I use this opportunity to mention that women often ask me about 'natural' methods of labor induction. My answer is that there are no natural methods of induction. If a method is effective, it means that it is not natural, because it has preceded the signals given by the baby. We understand today that the fetus participates in the initiation of labor by sending messages that mean: 'I am ready'. (For example the mature baby's lungs can release in the amniotic fluid factors that play a role in birth physiology). Whatever the method, an induced labor is usually longer and more difficult (therefore more dangerous) than a labor that started spontaneously. Instead of being impatient and taking castor oil, it would be wiser to rely on ultrasound scans in order to check that the amount of amniotic fluid is still normal. This is the best way to reassure the health professionals. Today we routinely offer mothers-to-be a great number of useless scans. We must realize that the most useful ones are those done 'on demand' when the pregnancy is longer than usual.
Fakat se ne želim prepirat, samo bih naglasila da sa onom aparaturom za klistir kojom barataju u Vinogradskoj nema šanse da si ga sama dam.Citiraj:
mamma Juanita prvotno napisa
Aparatura je boca, ljevak i ne baš tanka gumena cijev. ... jel sad jasnije?
Na žalost tu aparaturu sam prošla i ja :/ , znam o čemu pričaš.
Samo želim reći da se klistirati možeš i sama, kod kuće.
Ali sad smo već stvarno OT...
Tuširanje nakon klizme ne da je moguće nego je najnormalnija tj. standardna procedura. Za ovo da si rodilje same daju klistir me fakat užasno zanima ko ti je to reko? :lol:Citiraj:
E, da, još je bilo pitanje u vezi klizme - meni je to bilo skroz ok. Ni najmanje neugodno, kaj ja znam. Al ja nisam ni inače nekaj osjetljiva, tak da sve ovisi. Znam da ima žena koje drame i kad recimo treba popit glukozu za OGTT ko da je ne znam kaj....
Da, i meni je klizma bila "piece of cake". Ja sam tu na forumu citala, zene su se zalile, grozno, ovako, onako. Nisam imala takvo iskustvo, ne boli, sestre koje su mi radile bile su preljubazne, pune razumjevanja. Tusiranje, koliko god ti vremena treba. Barem je meni bilo tako, ali ja sam se lagano sama otvarala, imala svoje trudove, nije bilo nikakve frke, jako lijep porod. Tako da, vec sam to i pisala, meni je u Vinogradskoj sve bilo dobro. Ja sam dosta dugo bila u predradjaoni jer nisu imali bokseva slobodnih. Tako da mo je bilo super, mogla sam prehodati puuuno trudova, odraditi ih onako kako mi je pasalo. A uvijek je netko od sestara bio u blizini da se naviri, pita je li sve u redu.
Pozdrav svima!
Zanimaju me iskustva s epiduralnom u Vinogradskoj. Moj doktor je veliki zagovornik epiduralne, a moja beba je napredna tako da mi svakako preporučuje epiduralnu. Ja sam puno čitala o tome i ne znam šta da uopće mislim, vidim da ima i svoje pluseve i minuseve.....
Da li epiduralna plaća? Kolegica koja je rodila pred godinu i par mjeseci u Sisku je platila, a neki kažu da je besplatna. O čemu to ovisi? O dopunskom osiguranju, možda?
ne plaća se, to je sigurno
ti izneseš svoj zahtjev, a onda ti oni kažu da će oni procijeniti da li će ti dati. mada vjerujem da će ti dati. dugo sam ležala u bolnici pa sam čula od cura koje su rodile da nikoga tada nisu odbili.zgodno ti je imati muža pored sebe jer ti sve skupa malo duže traje, pa ti krati vrijeme.
ja sam imala carski i dali su mi spinalnu što bi rekla da je vrlo slična stvar.anesteziologica je bila prekrasna, cijelo vrijeme mi je govorila što se događa
i mazila me po glavi :love:
Tako mi je drago čuti pozitivna iskustva, jer stvarno me je strah! :/
Hvala na odgovoru!
:love:
ma mislim mišljenja su različita ali da moram opet ja ni ne bi uzela epiduralnu, jer sam zagovornik bolje brže a bolnije nego sporije a manje bolnije
a kod prvog poroda su mi dali nešto protiv bolova kaj me fakat omamilo, ne mogu reći da nisam osjećala bol, al sam bila blago"iznad" svega :)
i kod drugog sam tražila epiduralnu, tj.pitala sam ih za savjet (dok još nisam znala da idem na carski), pa su mi rekli da postoje dobra sredtsva protiv bolova na koja se mogu osloniti
ah, droge... :)
Ni ja nisam još na čisto s tim, upravo zbog produživnja cijelog "događaja" bebi i meni, ali stvarno vjerujem svom dr., super je čovjek , zna šta radi i priča, pa bi mi bilo glupo ga ne poslušati, iako ne znam da li budem.
Mužić će biti sa mnom, uz ovu ili onu drogu, pa ćemo nekako preživjeti, valjda. LOL! :)
osiguraj mužu neku drogu :)
ćuj, ja sam nekako mišljenja da je to tako važan trenutak u životu žene, da joj intuicija radi sto na sat i da točno zna što treba a što ne treba napraviti u kojem trenutku
tak da, osloni se na svoj osjećaj
kad ti je termin
To i on kaže (za drogu....malo je osjetljiv tip! :lol: ), iako se veseli i ima želju biti na porodu. (a dobro ja sam mu usadila tu želju) :lol:
Ima još dosta do termina, 17.2., ali dr. kaže da je beba starija ili naprednija jedno 2 tjedna tako da on predviđa početak veljače, a ja sam prava štreberica tako da se već mjesecima intenzivno informiram.
Kakvo je tvoje iskustvo oporavka nakon carskog i vaginalnog poroda? Bila si u Vinogradskoj?
da bila sam oba puta u Vinogradskoj i to dosta i prije poroda jer je oba puta bio visoki tlak
prvi porod mi je bio malo traumatičan, ono, prvi put pa se bojiš, a to dosta igra ulogu. MM je sjedio pored i nije me se usudio ni pogledati a kamoli progovoriti da ne bi za nešto dobio po nosu :)
drugi je bio carski i oporavila sam se od njega za dva dana, kompletno, bez bolova i kojekakvih gluposti.ok, prvi dan je bolilo ali su mi dali voltarene (ah, da... :) )drugi porod mi je bio naljepše iskustvo u životu: bez boli, ležim na stolu, pričam sa doktorima, a pored mene stoji krevetić na kotačima sa dekicama i svime, i ja samo čekam da stave bebu u njega.
na čuvanju trudnoće najvažnija ekipa, nikad ne bi bila u apartmanu baš zbog ljudi, kad se malo opustiš uopće nije loše.
najviše mi se usjeklo u sjećanje kao kontroverza brojnost mastitisa drugi dan dojenja, pa rekla bi da ga je imalo 90 % žena tamo.i nitko nije dovoljno upućen što raditi.
Mastitis je gadan bol i probaj se što bolje pripremiti da ga ne dobiješ, a to znači pipati cice što više i ćim osjetiš kvržicu masirati i malo izdojiti da olakšaš. Kružio je po odjelu i Oksitocin u spreju, to su nam i sestre preporučile da uzimamo jer olakšava prohodnost mlijeka
sjećam se žene koja je u dva u noći zvala muža da joj ide kupiti to u apoteku
e, sad sam se raspričala... :)
uglavnom dobra iskustva
da li netko zna, naime rodila sam u Vinogradskoj prije 1,5 mjeseci, pa bi trebala na kontrolni pregled kod njih, s obzirom da sam trudnoću bila vodila kod privatnika, a ne kod socijalke, da li se može doći bez uputnice?Citiraj:
Anna8 prvotno napisa
šta se onda stavi u škrabicu zdravstvena iskaznica ili?
i da li znate da li primaju uputnicu od dr. opće prakse za pregled?
ivy
:lol: Tak će i moj, biti u strahu, al snaći će se. :mrgreen:
Ovo sa tvojim iskustvom na carskom mi zvuči onako kako bi (po mojem porod trebao izgledati, jer ipak živimo u 21. stoljeću i sve napreduje iz dana u dan, a porodi ostaju više manje isti, uz takve jake bolove). Mislim, pa zašto ne vadimo zube bez injekcija....??! I to bi bilo prirodno, :lol:
Iako si ja ne želim carski ako nije nužan, pa ni epiduralnu, ako postoji ikakva opasnost za bebu.
Ovo za mastitis sam čula već više puta i čini mi se da je to sve češće. Moja mama kaže da u njenoj "generaciji rodilja" nitko nije imao problema s dojenjem.
Oksitocin! Pamtim!
Drago mi je čuti još pozitivnih iskustava s Vinogradskom.
mastitis? ta sam :( , oksitocin mi nije ama baš ništa pomogao, je da sam ga počela koristiti tek doma ali ipak...moja je beba papala ciku samo 7 dana, nije išlo, nije išlo...ali bez obzira na to, pohvaljujem vinogradsku i činjenicu da su mi nudili da ostanem još koji dan tamo kada su vidjeli u kakvom su mi stanju cike, kao sestre će se malo pobrinuti oko toga :lol: (kako da ne...) ali ja sam samo htjela svoga sina donijeti što prije u naš slatki dom i maziti, paziti i ljubiti skupa s tatekom i mislila sam da ću moći sve riješiti doma sama ali nisam (duga priča za neki drugi forum jer ipak nisam dala ama baš sve da dojim) ali eto...volja je postojala a mislim da to baš nije običaj u drugim bolnicama, pa eto....i to je plus
Užasavam se na samu pomisao mastitisa. Neki dan sam bila u posjeti kod prijatelja koji je dobio bebu pred 7 tjedana. Žena mu plače i izdaja se dan i noć (a on nas zove u posjetu - koji lik). Na antibioticima je već dugo i ništa ne pomaže. Mužić se još uspjeva zezati da bi mogli napraviti štrudlu sa sirom. Ja sam svom zaprijetila "životom" da se tako ne smije ponašati. :)
Ronny
ja sam isto trebala na kontrolu u Vinogradsku, al sam uvijek išla kod svog privatnika umjesto toga..osim kad su mi ostavili komad posteljice 8)
i uputnica mora biti od ginekologa
Oksitocin pomaže ako ga se uzme odmah ćim osjetiš zadebljanja
moj recept je dakle konstantno pipanje... :* ...imati izdajalicu sa sobom, jer ako ju nemaš, moraš na brzaka posuditi od nekoga a to baš i nije jednostavno, imati dijete puno na cici da bi došlo mlijeko, ako se prenapuni, najbolje pomogne da se traži sestru (tipa po noći, hoće to one) da ti donesu dijete da ono malo izdoji
ne izdajati nikada do kraja jer to samo pomaže hiperprodukciji
ne masirati konstantno jer i to pomaže hiperprodukciji
ako ti donesu dijete sito, opet se malo izdojiti, da se ne prenapuni
i nije to uopće tako nemoguće prevenirati, samo treba malo pripaziti :yes:
sestra Zila, legenda, frčkava i simpatična, jako je dobra za masažu cica ak se nekaj zakomplicira. ni jedna joj nije ravna
Najjednostavije je da tražiš da ti ne nadohranjuju dijete i da je ono na cici.Citiraj:
ivy prvotno napisa
Znači više manje, ovaj ili onaj ili sama ali cijele dane se "prčka" po cicama.
:lol: :)
ha, nela 08 ovo si dobro rekla, stalno se prčka po cicama i to me i dovelo tam di me dovelo...da ne spominjem kako je svaka sestra imala svoju priču, jedna mi je rekla "izdajati, masirati mama jel budete loše završila", pa dođe druga smjena i veli..."ne, nikako ne izdajati i onako imate previše mlijeka", pa dođe treća i ja joj velim kaj su rekla protekle dve pa ona meni, "ma samo malo vi to masirajte ne morate izdajatai" :shock: :shock: pobogu pa kaj onda da radim???????onda jedna masira na jedan način, druga veli da je to pogrešno, pa ova počne izdajati s izdajalicom a iz cice šikne krv jer mi je potrgala ranu na bradavici..ma mislim stvarno šok show, ne znam kaj bi rekla,to me izluđivalo a onda kada sam došla doma svi su govorili da sam previše prčkala po cicama pa mi se zato dogodilo to kaj mi se dogodilo :? :? e pa sada stvarno ne znam kaj bi mogla preporučiti...ne ponoviloo se nikada i nikome :evil: iako, moram reći da ja nisam imala pravi masitits već početak istoga, skroz izranjavane bradavice, cice pune čvorova itd. ali zbog cijelog niza otežavajućih okolnosti koje su pratile to stanje (čitaj:temperatura 39 i hitna kiretaža, obitavanje u bolnici bez svog miša ) prestala sam dojiti...POnavljam, ne ponovilo se :cry:
hvala ti.Citiraj:
ivy prvotno napisa
Marka99, to stvarno zvuči grozno i jako bolno!
Stvarno, ne ponovilo se!
mastitis nije nešto što dođe u sekundi. i njemu treba vremena da se razvije. a dok je još u počecima, može se opipati i zaustaviti
sestara ima svakvih. možda bi bilo dobro imati rodin SOS telefon ili broj patronažne. one su mi nekako mjerodavnije
i, velim, ak se pazi, neće biti ništa..samo što to pazi podrazumijeva i recimo pipkanje po noći :)
tak da, nema odmora! :mrgreen:
ajd, da se vratimo na lijepe stvari :)
recimo, meni je light motiv bio dostava hrane po noći koju su trudnice naručivale..ono samo ti u 11 navečer zamirišu čevapi :D