A kako bi ga ti Zorana predstavila? Iskreno, da mislim IŠTA negativno o vrtiću i da sam tako nezadovoljna takvim sustavom, ne bih svoje dijete tamo ni slala. Mislim, slati ću svoje dijete tamo gdje ne mislim da mu je dobro, gdje je tu logika?
Printable View
A kako bi ga ti Zorana predstavila? Iskreno, da mislim IŠTA negativno o vrtiću i da sam tako nezadovoljna takvim sustavom, ne bih svoje dijete tamo ni slala. Mislim, slati ću svoje dijete tamo gdje ne mislim da mu je dobro, gdje je tu logika?
ovisno gdje na "trulom zapadu".Citiraj:
čokolada prvotno napisa
u austriji ne, u njemackoj ne, u francuskoj mislim takoder ne.
i ovo sto cokolada kaze, stima takode.
+ za takve izjave o zapadu i ne zapadu bi trebalo imati malo vise uvida u situaciju i mogucnosti koje individualno imas.
+ jos ne upoznah nikoga tko se iz te "trule zapadne situacije" preselio recimo u vijetnam, indiju, prasume amazone, sudan, u slumove juzne afrike, itd...
sto ne znaci da na zapadu kao i na cijelom svijetu ne postoji jako puno stvari koje bi mogle biti bolje.
no boljim ih mozemo uciniti samo mi sami.
deux ex machina funkcionira samo u grckim dramama.
+ ni u Belgiji di uopće nema porodiljnog.
Sustav je kod nas supertruper.eto.
nije dobro ni jedno ni drugo, oboje je destruktivno, samo sto ovo prvo mi dozivljavamo kao destruktivnp, a drugo ne, jer dijete ne ugrozava nekog drugog, nego sebe, odustaje od svog integriteta.Citiraj:
Dijana prvotno napisa
reakcija na frustracijumoze biti na druge, prema sebi ili ka drugima. ova prva dva nacina su destruktivna, treci nije. ali koliko je male djece uopce us tanju prepoznati pa onda i verbalizirati da su frustrirani nekom situacijom?
mene u principu vise brine to povlacenje, jer nisi siguran je lidijete slomljeno, odustalo od svogintegriteta, ili je stvarno odradilo frustraciju.
Krumpiric, to sto ti bdijes nad djetetom dok se igra i dijete to zna ne znaci da nece doci dan kad ce on to moci uraditi apsolutno sam, a to sto si ti tu mu nece znaciti ono sto mu znaci u momentu kada takvu vrstu sigurnosti jos uvijek treba. Znas ono, sve u svoje vrijeme. Sa dvije-tri pa i cetiri igraju se po parku uvijek pazeci da je mama u blizini, kasnije te mole da sjednes negdje da se mogu u miru igrati. Znaci, savladali su lekciju nenametljivo i U SVOJE VRIJEME.
Ne vjerujem da djetetu vrticke dobi nesto puno znaci to sto se njegov izbor suzava jer je njih dvadesetero u igri, umjesto npr. samo dvoje.
To nije nesto sto ne bi naucio nevezano za brojnost grupe.
Sto se nasih uciteljica tice, nisu mogle biti autoritarne jer ne ide u klasicni razred i ne radi se po klasicnom sistemu. Znaci, ciljano smo odabrali sistem i osobe koje rade s djecom na nacin koji rade i npr. preporucuju roditeljima da citaju Juula. :mrgreen:
Ovo sto spominjes o ucenju o razlicitosti su sve jako dobri primjeri i svi se mogu jako dobro odigrati i van vrtica.
Ok je sto tvoje dijete voli vrtic, ali koliko djece ima koja se jednostavno moraju adaptirati na situaciju, a roditelje se tjesi time da se to mora jer ce dijete inace biti nesposobno za bilo koji oblik drustvenog zivota? Znas ono, dijete se MORA odvojiti, roditelj MORA dijete pustiti itd.
Prihvacam da je vrtic potreba danasnjice za mnoge obitelji. I to je to.
To isto vjerovatno vazi i za cuvalice i bake s tim da opet ovisi o djetetu. Mozda neko dijete ima srecu pa se super provodi sa svojom bakom, a neko drugo dijete i nije bas odusevljeno da ga cuva baka koja po citave dane cisti stan i prepusteno je sebi.
Pretpostavljam da bi roditelj uvijek bio izbor, ali nacin zivota namece neke druge stvari koje i nisu nuzno idealne.
I za kraj, nema nista lose u cinjenici da se nesto mora sve dok mi kao ljudi mozemo s tim zivjeti. Ali, dalje necu jer valja nam ostati nogama cvrsto na zemlji i pronaci nacin s kojim ce svi, koliko toliko biti zadovoljni.
Dijana, moje dijete je islo u vrtic da bi savladalo kako treba jezik zemlje u kojem zivi. Isla je po meni prihvatljivim uvjetima, neredovno, tj. povremeno na igru.
mozda sam bila nejasna.Citiraj:
krumpiric prvotno napisa
u ausrtiji, njemackoj, francuskoj postoji prilicno dobro razraden sustav porodiljskog do 3 godine po vlastitoj zelji, kao i mogucnsost skracenog radnog vremena. da skandinaviju ni ne spominjem.
Ustvari, meni se tu kao presudna stvar cini nacin funkcioniranja vrtica i osoblje koje u njemu radi.
nebi rekla.nisam upućena, ali koliko znam nikom na ikakvo položaju to nije opcija.Citiraj:
seni prvotno napisa
U Belgiji nema porodiljnog. Imaš "pauzu" koju iskoristiš 2 puta u karijeri, žene je koriste tada. Nije plaćena.
jednako kao i sa svime u životu.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
potpisujem. načelno mislim da je vrtić dobra opcija, konkretno ima sigurno tisuću mana, kao uostalom sve u životu. jedno je sigurno - da mislim o vrtiću ono što misli pokretačica topica (mada mi je zanimljivo saznati otkud je takav stav stekla), ne bih ni pod razno vodila dijete u tu ustanovu.Citiraj:
Dijana prvotno napisa
kao što ne bih vodila dijete u vrtić kod časnih ili u waldorfsku školu.
ne znam... u biti kad je netko nesiguran i pita okolinu: što misliš o vrtiću ?! i okolina uglavnom (uglavnom!) da pozitivne kritike, onda ne valja, jer okolina zanemaruje valjda toliko bitnih pojedinosti i idealizira vrtić. pa dobro onda, što reći ?! je, to je arena gdje se svakodnevno vode borbe i gdje nam djeca postaju mali roboti ?! jel to što se želi čuti... ne kužim...
evo friškog primjera: frendica moje seke će voditi 4,5 god. sina psihologu jer mali pokazuje "smetnje u ponašanju" (Verhaltensgestoert)... veli da se mali neće ni s kim igrati... meni je suludo već u tim godinama o tome pričati, a moja sestra koja ipak ima malo uvida u cijelu obiteljsku situaciju veli da se dijete ne zna igrati s drugima jer se jednostavno nikad i ne igra s drugima, jer ga mati ne pušta od sebe. vodi ona njega i u park i u spielgruppe gdje su druga djeca, al sve s njom u pratnji. ono muter und kind opcija.Citiraj:
Ok je sto tvoje dijete voli vrtic, ali koliko djece ima koja se jednostavno moraju adaptirati na situaciju, a roditelje se tjesi time da se to mora jer ce dijete inace biti nesposobno za bilo koji oblik drustvenog zivota? Znas ono, dijete se MORA odvojiti, roditelj MORA dijete pustiti itd.
Pa i ne bas. Ustvari, ako imas srecu da si osoba od sistema onda je to ok.
Onda si jedna od rijetkih.Citiraj:
Dijana prvotno napisa
Vecina zena si ne moze priustit tetu cuvalicu ili dat otkaz i ostat doma.
Svidjao im se vrtic ili ne, svidjao se djeci ili ne - oni moraju ic.
Ne razumijem to da vrtic mora bit supertruper mjesto da bi se mama dobro osjecala sto vodi dijete u vrtic.
Radimo najbolje sto mi, u ovom trenutku, mozemo.
To nije nuzno najbolje moguce. Pa sto? Zivot (i mi) je nesavrsen.
A da ce se odvojit od roditelja i sam - ne sumnjam.
Voljela bih da je moj imao mogucnost to raditi svojim tempom, kako sam ja osjecala da treba... kao prestajanje dojenja, pocetak hodanja, govorenja... al kao sto rekoh, stvari su kakve jesu.
M. courage, mozda je dijete jednostavno takvo, a svi znamo koliko je drustvo sklono prilijepiti etiketu drugacijoj djeci?
Naravno, ne znaci da dijete stvarno nema problema.
istina, ni ja nikad nebi vodila dijete kod časnih ili u waldorfski sustav. Prihvaćam da je to nekom super.CIjenim. Ja ne idealiziram vrtić, uspoređujem ga s drugim, meni dostupnim i prihvatljivim opcijama i on mi se čini najboljom opcijom.Eto.Citiraj:
potpisujem. načelno mislim da je vrtić dobra opcija, konkretno ima sigurno tisuću mana, kao uostalom sve u životu. jedno je sigurno - da mislim o vrtiću ono što misli pokretačica topica (mada mi je zanimljivo saznati otkud je takav stav stekla), ne bih ni pod razno vodila dijete u tu ustanovu.
kao što ne bih vodila dijete u vrtić kod časnih ili u waldorfsku školu.
ne znam... u biti kad je netko nesiguran i pita okolinu: što misliš o vrtiću ?! i okolina uglavnom (uglavnom!) da pozitivne kritike, onda ne valja, jer okolina zanemaruje valjda toliko bitnih pojedinosti i idealizira vrtić. pa dobro onda, što reći ?! je, to je arena gdje se svakodnevno vode borbe i gdje nam djeca postaju mali roboti ?! jel to što se želi čuti... ne kužim...
Blazena, dobro si to primijetila. Jako puno ljudi, a pogotovo u situacijama kad nema druge, uopce roditelj ni ne postavlja takva pitanja o kvaliteti ustanove, osoblju i ustanovi kao takvoj jer si jednostavno drugacije ne moze ni priustiti ili nema drugacijih opcija.
i kad ne može priuštit pita se. Barem određeni postotak roditelja.
upravo toCitiraj:
Zorana prvotno napisa
Zorana,neda mi se sad secirati tvoj post i odgovarati djelić po djelić.Ja sam napisala svoj stav o vrtiću i stojim iza svojih riječi.I naravnno,ne slažem se s tobom :mrgreen: ,budući da smo u ovoj temi na suprotnim stranama.Onaj dio o morati/ne morati...npr u vrtiću oni moraju skupiti igračke.Kući isto moraju ali neće.U vrtiću će ih skupiti bez ikakvog osjećaja prisile jer će skupljati i drugi.Isto vrijedi i za puno drugih sitnica.
Krumpiric, ne sumnjam da se netko pita. Ali, jako puno je onih koji vrtic uzimaju kao apsolutno normalnu stvar danasnjice pa se uz potporu strucnjaka mnoga pitanja uopce ni ne povlace. Ono, kakvo je to sad pitanje steti li vrtic nekoj djeci?? Pa vrtic je tu da bi djeci bilo zabavno.
A ja ne znam zašto bi se brinula za "one neke druge". Brineš o svojoj djeci, što je drugim ljudima u glavi ionako nikad ne možeš znati.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
Pa mogu se ja brinuti koliko hocu za svoje dijete, ali ako sam npr. u zemlji u kojoj nemam opciju ostati doma s djecom, u kojoj moram ici raditi jako rano nakon poroda i u kojoj je vrticki sistem prilicno nefleksibilan i jednouman, sta konkretno da se poduzme za dijete u takvoj situaciji?
Ja mislim da waldorfski princip možda može štetiti djeci u daljnjem životu, i makar dijete moje najdraže frendice ide u taj vrtić i predivno je i pametno, ja svojeg šefa nebi dala. Eto. Sve je to jako relativno :mrgreen:
Sad ne znam pričaš li o Austriji ili Hrvatskoj?Citiraj:
Zorana prvotno napisa
U HR je porodiljni normalne duljine, a vrtićki sustav nit je nefleksibilan nit jednoumanCitiraj:
Zorana prvotno napisa
ja sam govorila o pravnim mogucnostima. (za belgiju ne znam, pa je nisam ni spominjakla) sto ce tko za sebe odabrati je njegov osobni izbor. a o tome se i radi. poanta je imati puno razlicitih mogucnosti, da si svatko moze odabrati ono sto mu odgovara.Citiraj:
krumpiric prvotno napisa
zene na polozaju, kao sto kazes, zaista u principu ne uzimaju dugi porodiljski. opcenito "zena na polozaju" valjda ima 5 posto.
na nesto "nizem polozaju" nesto vise.
one si traze druge opcije. kod nekih partneri/muzevi idu na porodiljnji.
imaju bake, dadilje ili razne druge opcije.
npr. sefica austrijske ikee (danas mislim vec sefica za jugoistocnu europu) je kod cetvrtog djeteta nakon obaveznih 4 (mozda je bilo i 6 ne znam) mjeseca porodiljnog (u austriji je 4 mjeseca nakon porodiljskog zabranjen rad) uvela sebi jedan dan u tjednu da je doma i da 2 popodneva radi od kuce + muz je isao na porodiljni.
Pravno i u HR imaš opcije. Npr. četverosatno RV, trogodišnji porodiljni, neplaćeno....samo si to nemoš priuštit. A ne mogu baš ni Europljani.
Dijana, u Austriji imam izbora. Pisala sam hipotetski o jako velikom postotku ljudi koji nemaju izbor u sredinama u kojima zive i u situaciji u kojoj zive.
Krumpiric, ako ja i moj muz mozemo imati porodiljni u trajanju od tri godine i fleksibilizirati ga maksimalno, onda meni porodiljni kakav je u Hrv i nije normala. Jos kad se uz to doda da jako puno roditelja odlazi na posao ranije jer mora iz kojekakvih razloga....
Ah, očigledno je Zorana mislila na Hrvatsku. (ono sa nefleksibilnim i jednoumnim) :roll: .
I opet ti ga dođe da vodiš brigu o drugim ljudima, pa čak i o ljudima koji žive i u drugoj zemlji, ne kužim. Kakve to ima veze s tim što ćeš ti napraviti? Ja sam pisala sa osobnog stajališta, ne kužim priče koje počinju sa "ali ima ljudi koji", "većina drugih ljudi", "tamo neki ljudi" itd.
Krumpiric, nije istina da si stanovnici zapadnoevropskih zemalja ne mogu priustiti skraceno radno vrijeme. Ali, drugacije je odradjivati takve vrste dogovora kad imas izbora. Od financiranja vrtica, solidnih djecjih doplataka koje dobije svako dijete, porodiljnih uz koje mozes ici raditi, fleksibilnog radnog vremena i ostanka kod kuce s djecom, ako je to neciji izbor.
Dijana, to sto ne zivim u Hrvatskoj ne znaci da nemam pravo reci ono sto mislim. Jer, na kraju krajeva, ta ista Hrvatska trazi sebi model na koji bi se ugledala i omogucila gradjanima bolji zivot.
A to sto sam pisala o vrticima, pisala sam opcenito. Uz opasku da je bolje gdje je i izbora vise.
A jos mi reci da je sistem u Hrvatskoj fleksibilan pa cu se dobro nasmijati.
u rh vrtićki sistem nikako nije nefleksibilan i jednouman. promijenili su prehranu (mislim da ćete se složiti da smo u tom standardu daleko ispred mnogih razvijenijih europskih zemalja) - da mi je vidjeti u kojem europskom, državnom vrtiću, djeca imaju toliko kvalitetnu prehranu. za tako malo novaca.
tete se stalno educiraju, promjene su prisutne iz godine u godinu, imaju zanimljive projekte, izlete, većina vrtića je prešla na mjesšovite grupe, mnogi vrtići su organizirani po principu "vrtić - kuća" (ne znam da li se tako zove, ali tako nekako) - dakle, djeca sama sebi biraju aktivnost koja im u tom trenu odgovara. kad sam ja išla u vrtić spavanje je bilo obavezno za svu djecu - danas to više nije tako, imaju osigurana mjesta za nespavače. itd.
nepravedno je prema svim djelatnicima vrtića, govoriti u kategorijama jednoumno i nefleksibilno. :/
PO čemu je nefleksibilan?Citiraj:
Zorana prvotno napisa
Ok, slazem se, to je bilo nepotrebno generaliziranje. :/
Imaš pravo, i koristiš ga. Imam i ja pravo da ne kužim neke stvari, i koristim ga.
Krumpirić ti je već odgovorila o fleksibilnosti. Drago mi je da se dobro smiješ. I ja se smijem kad mi netko tko tu i ne živi govori da moje dijete pohađa "jednoumnu" ustanovu.
Trina, nefleksibilan bi mozda bilo bolje zamijeniti sa nepravedan i neprilagodjen ljudima. Nabrojala sam u cemu, radno vrijeme koje je fleksibilno samo na papiru, financijska podrska obiteljima i djeci itd.
Pa, draga Dijana, odrasla sam u takvim ustanovama i do nedavno zivjela okruzena njima. Pa si uzimam za pravo dati komentar. Kako drsko od mene. 8)
Vidiš, meni djeca već skoro 5 godina pohađaju vrtić i ja uopće ne mislim to što si ti tu napisala.A ovo o financijskoj podršci uopće ne kužimCitiraj:
Zorana prvotno napisa
Pa financijska podrska u vidu djecjeg doplatka za sve, sufinanciranja vrtica (doduse, ne znam kakva je s ovim situacija) za one kojima je potrebno ili neke druge opcije tipa besplatni vrtici, vrtici besplatni za djecu predskolske dobi i ostale mnogobrojne opcije koje bi obiteljima olaksale zivot.