Citiraj:
fritulica1 prvotno napisa
Citiraj:
Zdenka2 prvotno napisa
Mislim da je to za dijete bitna informacija i da ima pravo na nju, a tako i misli i zakonodavac.
Ne slazem se.
Ta informacija moze djetetu donijeti samo i iskljucivo probleme.
Mislim da to nije točno. Istina može biti teška, bolna, neugodna, ali probleme uglavnom donose tajne i laži.
Da li bi se roditelji, u slučaju da djetetu jednom zatreba transplantacija bubrega (što se mođe dogoditi iako donator nije imao genetsku predispoziciju za bolest) odlučili potražiti njegovog
biološkog roditelja?
No neovisno o zdravlju/bolesti, zaljubljivanju/nezaljubljivanju, naše biološko porijeklo je dio nas, dio slike o sebi i mislim da je, bez obzira na sve, uskraćivanje te spoznaje djetetu narušavanje njegovih prava. Pa iako se ne izjednačava posvajajnje i rađanje djeteta iz donirane gamete, mislim da svi priznaju da posvojena djeca isto rastu u okolini punoj ljubavi, uz roditelje koji su ih iskreno željeli, možda su posvojeni od prvog dana svog života (znači, nemaju neku prošlost koju trebaju "razriješiti") – i svejedno se toj djeci priznaje pravo da saznaju svoje biološko porijeko i na taj način upotpune svoj identitet. Zašto bi situacija za djecu koja su začeta iz doniranih spolnuh stanica bila drugačija?
I mislim da ne treba uplitati Baricu i njezinu aferu – ona je ta koja osobno živi sa svojom tajnom, a u slučaju anonimne donacije se tu djecu stavlja u položaj da im država svojim zakonima onemogućuje da doznaju dio istine o sebi na koju imaju pravo, kao i svatko od nas.