Re: Da li je vrtić djeci zaista potreban?
u vrtiću klinci stječu niz vještina koje doma nejvjerojatnije ne bi stekli (nekako se mi svi doma njima prilagođavamo i puštamo ih da rade pretežno ono što vole raditi). kada stekneš određenu vještinu možeš je dalje nadograđivati i razvijati svojom individualnošću. također stječeš i određenu disciplinu što ti u životu jako dobro dođe.
ono što mene mori kod vrtića je da nije svako dijete spremno prihvatit taj sustav i mislim da tjeranje takvog djeteta u sustav čini njemu više štete nego koristi. takvo dijete bi rađe ostavila doma i pustila da mu samosvjest naraste da se kasnije može uključiti u složene socijalne odnose.
obično kažu da su jaslice nužno zlo - sunčica je imala predivno jasličko iskustvo - upisano je 12 klinaca od godinu dana i dvije prekrasne tete. uglavnom ih je dolazilo 6-8 jer su ostali bili bolesni (moja na sreću nije), tako da su startali skoro u nepojmljivim uvjetima za naš sustav.
uz takve uvjete, čak bi i jaslice odabrala rađe nego neku drugu soluciju.
ne sad zbog neke socijalizacije, već zato jer klincima doma uglavnom bude dosadno, a mi odrasli uvijek imamo nekog posla i ne stignemo im se posvetit koliko bi oni to htjeli.