lijepo napisano :)Citiraj:
Ms. Mar prvotno napisa
Printable View
lijepo napisano :)Citiraj:
Ms. Mar prvotno napisa
Ovo mi se jako sviđa.Citiraj:
Ms. Mar prvotno napisa
Bojim se da ni mi sami ne slutimo koje su sve mogućnosti naših roditeljskih tijela: da šaljemo dobru, radosnu, živu toplinu, da se šalimo, da ne shvaćamo ozbiljno svako odbijanje poslušnosti. Ja stalno imam osjećaj da kada dijete nije dovoljno uredno, poslušno, marljivo i strpljivo - da to doživljavamo kao da mi nismo to. Ako dijete nema baš najmirisniju kosu - da smo mi ti koji hodamo prljavi okolo. Nije tri dana, tri, tjedna ili tri mjeseca ne oprati tu nesretnu kosu djetetu i odrasloj osobi isto.
Kada se ja natežem sa svoje dvije, a podosta se natežem jer sam s njima preko čitavog dana, uvijek tantrumski slijed ide kada ja gunđavo ujutro počnem govoriti 'ne, ne, ne', 'moraš, moraš, moraš' i sl. One budu potpuno izgubljene, sluđene. Kada im se dam, kada se veselim njihovim željama (pa čak i ako se idemo penjati na stablo u dvije baletne suknjice), kad one promatraju mene kako se veselim vremenu provedenom s njima - jbt, nema nikakvih problema.
I u konačnici, moja djeca nisu ni prljava, ni divlja, ni zanemarena. Od svojih vršnjaka se možda malo razlikuju po tome što im odjeća zna biti od boje, ali kako vole skoknuti do tate u prizemlju, a on tamo slika, uvijek se nakelje u nešto što se još nije osušilo. Nekome bi to možda bilo nepojmljivo, ali nama je to dio života i mislim da puno više vrijedi to druženje i okruženje nego potpuno uredna odjeća.
Isto kao što mi puno više vrijedi vrijeme provedeno u igri, smijehu i divljanju, pa makar savršene higijenske navike pokupile usput, uz mene (a perem se, pa čak i lijepo oblačim :mrgreen:), bez prisile. Guzice su im uvijek oprane, ali za kosu ne marim toliko.
Ovo zadnje je više paradigmatski, a manje doslovno.
Da, da, da! Ovo je tako točno!Citiraj:
ovca_i_janjad prvotno napisa
Ms. Mar :) :klanj, klanj:
Mi smo 'silu' primijenjivali kad smo išli na čok-čok kod doktorice. Nos se morao očistiti, oni ga tad još nisu znali ispuhati, i kaj sad?Citiraj:
Tashunica prvotno napisa
Nije mi bilo drago što su vrištali prilikom tog čišćenja nosa, držala sam im ruke uz tijelo :cry:, ali nakon čok-čoka, bilo je puuuuuno bolje pa mi nije bilo žao.
Drago mi je da nas ima koji isto mislimo na ovu temu. A ovo mi je jednostavno predivno:
Inače, prijavljujem već drugo pranje kose sa novom metodom - smijeh umijesto vrištanja (onog gore spomenutog koje je dio igre). Ovako je išlo: 'Meni se vrištanje baš ne sviđa, što misliš, što bi ti mogao umijesto vrištati na tri, četiri sad.' Kaže on: 'Možda smijati se?' Ideje na ovo 'što ti predlažeš i što bi mogao' me fasciniraju. Tko je skeptičan nek proba! Ne radi se o triku, radi se o učenju da sam razmišlja i traži riješenja, a nevjerojatno je da postoje situacije u kojima i dvogodišnjaku to tako dobro ide.Citiraj:
ovca_i_janjad prvotno napisa
Jedna bitna stvar kod pranja kose - primjetila sam da mom B puno znači potpora na leđima kako bi se osjećao sigurno i lijepo nagnuo glavu, tako da mu voda uopće ne ide u po licu.
nama je zadnji put opet fino upalilo da si sam pere kosu a ja pomazem. onda se on zalijeva kanticom, a ja doradim ono sto on ne moze. i kad ispiremo pazimo na oci i tako. super :D
za zube sam mu pricala o karijesu, a i sad imam taktiku ako nece prati ok, ali umjesto standardnih prica za laku noc idu price o karijesu i vaznosti pranja zuba. no, dosad nam nije trebalo, svaki dan peremo. malo se natezemo ali ok.
:lol: ovo je baš opakoCitiraj:
mikka prvotno napisa
kod nas za zube najčešće pali da im kao nakon pranja zubi blješte kao biseri, pa ja moram bježati po sobi i skrivam oči jer ne mogu gledati u toliku svjetlost :roll: