Stavovi koje zastupa ovaj gosp.Krešimir su u stvari stavovi katoličke crkve. Cijeli ovaj sistem se vrti oko toga. Naime, na web sajtu FertilityCare i NaPro piše da se ove tehnologije prevode kao tehnologije prirodne prokreacije, za koje se navodi da: "
...se razvilo kao plod dugogodišnjih znanstvenih istraživanja na Institutu Pape Pavla VI u Omahi (Nebraska, SAD) pod vodstvom dr. Thomasa W. Hilgersa, porodničara i ginekologa." Na web sajtu tog instituta (
http://www.popepaulvi.com/about2.html) našao sam da piše da su "
Izazovi navedeni u pismu pape Pavla VI iz 1968 pod nazivom Humanae Vitae potakli doktora Thomas W. Hilgers-a,da počne naučno istraživanje primjene prirodne regulacije plodnosti i otvori Institut pape Pavla VI kako bi gradio kulturu života u zdravstvenoj njezi žena širom svijeta."
Po meni su ove metode hvale vrijedne i ja cijenim napor ovih ljudi da parovima pomognu u ostarivanju roditeljstva, jer je za ženu sigurno najzdravije da zatrudni prirodnim putem bez hormonskih stimulacija, ako je to ikako moguće.
Nažalost, vjerovanje u dogmu oko toga kada nastaje ljudski život nagoni ove ljude da se bore protiv primjene drugih metoda kada njihove metode dokazano nemogu pomoći paru da ostvari roditeljstvo. Kako je u pitanju dogmatsko vjerovanje nikakvi argumenti ih neće uvjeriti u neispravnost njihovih uvjerenja.